Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Σιγουριά και σταθερότητα προσφέρει η ΝΔ. Συνέντευξη στην εφημερίδα Αυριανή.

1.Ποιο είναι το κλίμα που εισπράττετε για το κόμμα σας κατά την επαφή σας με τους ψηφοφόρους της Β Αθηνών;


Η ΝΔ βρίσκεται μπροστά και αυτό δεν είναι τυχαίο. Τα τελευταία στοιχεία των δημοσκοπήσεων επιβεβαιώνουν την επιθυμία των πολιτών να δουν τον Κώστα Καραμανλή πρωθυπουργό για μια ακόμα τετραετία. Το σημαντικό όμως, πιστεύω, είναι να μην δούμε τα στοιχεία αυτά με αλαζονεία. Γιατί τα κόμματα δεν είναι ποδοσφαιρικές ομάδες που στόχο έχουν μόνο να κερδίζουν πρωταθλήματα. Το έργο των κομμάτων ξεκινά μετά τη νίκη. Η ΝΔ έχει στόχο να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για να προχωρήσει η Ελλάδα με πιο γρήγορο βηματισμό. Σ’ αυτή τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της ΝΔ θέλω να συμβάλλω και εγώ, με τη βοήθεια των ψηφοφόρων της Β’ Αθηνών.


2.
Πιστεύετε ότι η αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει έγκαιρα τις πυρκαγιές θα προκαλέσει ρήγμα στις τάξεις των ψηφοφόρων της ΝΔ κυρίως στις πληγείσες περιοχές;


Νομίζω πως κανένας δεν αμφισβητεί ότι ζήσαμε ακραίες καιρικές καταστάσεις, ότι οι εστίες των πυρκαγιών ήταν απίστευτα πολλές, ότι υπάρχουν πολλοί ασυνείδητοι που, για τους δικούς τους λόγους, βάλθηκαν να κάψουν την πατρίδα μας. Δεν αποκλείω να έγιναν και κάποια λάθη στους χειρισμούς. Όμως, πιστεύω, ότι καμιά κυβέρνηση, σε κανένα κράτος, όσο οργανωμένο και να’ ναι, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει, όσο αποτελεσματικά θα ήθελε, τέτοιας έκτασης καταστροφές. Από εκεί και πέρα ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής, η κυβέρνηση στο σύνολό της, έκαναν και κάνουν ό, τι μπορούν για να επουλωθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι πληγές. Και ο κόσμος, πιστεύω, το αναγνωρίζει αυτό.
3. Αντέχει ο κρατικός προϋπολογισμός τη σειρά οικονομικών μέτρων ενίσχυσης των πυρόπληκτων που προωθεί η κυβέρνηση; Θα ληφθούν έκτακτα μέτρα την επομένη των εκλογών;


Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία οι επιπτώσεις από τις φονικές πυρκαγιές στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας είναι ελεγχόμενες. Ο ίδιος ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα οδηγηθούμε σε υπέρβαση του ελλείμματος από το όριο του 3% του ΑΕΠ. Στην προσπάθειά μας αυτή θα παίξει σημαντικό ρόλο, πρώτον, η αξιοποίηση του θεσμού των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα με στοχευμένες πρακτικές που θα βοηθήσουν τις πληγείσες περιοχές. Δεύτερον, τα κονδύλια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης και, τρίτον, μια καλύτερη αξιοποίηση του ΚΠΣ με τη μεταφορά πόρων σε προγράμματα που μπορούν να βοηθήσουν τις πυρόπληκτες περιοχές. Αρκεί να καταθέσουμε έγκαιρα ολοκληρωμένα σχέδια αναδάσωσης, αναζωογόνησης της αγροτικής δραστηριότητας και αειφόρου ανάπτυξης για τις περιοχές αυτές.

4.
Ο Γιώργος Καρατζαφέρης θεωρεί δεδομένη την αυτοδυναμία της ΝΔ στις 16 Σεπτεμβρίου. Εσείς θεωρείται ότι τα πράγματα είναι τόσο εύκολα;


Δεν θεωρώ τίποτα εύκολο. Προσωπικά, πάντως, πιστεύω ότι υπερτονίζεται το ενδεχόμενο της μη αυτοδυναμίας της κυβέρνησης. Δεν είναι σωστό να αντιμετωπίζει κανείς τις κάλπες με αυταρέσκεια και αλαζονεία, άλλα είναι γεγονός ότι όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ΝΔ έχει ένα σταθερό προβάδισμα. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι ο τόπος έχει ανάγκη από μια σταθερή κυβέρνηση με άνετη πλειοψηφία για να γίνει κατορθωτό να προχωρήσουμε χωρίς κλυδωνισμούς και αβεβαιότητες.


5.
Πως βλέπετε τη μάχη της Β’ Αθήνας; Ακούγεται ότι στο προσκήνιο εκτυλίσσεται ένας πόλεμος μεταξύ των υποψηφίων για τους σταυρούς. Ισχύει κάτι τέτοιο;


Είναι γνωστό ότι η Β’ Αθηνών είναι η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της Ελλάδας. Είναι, όμως, και η περιφέρεια που παρατηρούνται μεγάλα κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα. Μιλάω για τα δύσκολα προβλήματα της καθημερινότητας, όπως η ανεργία, ο τρόπος που λειτουργούν τα σχολεία, το κυκλοφοριακό, η έλλειψη πρασίνου, η διαχείριση των σκουπιδιών. Δεν είναι πρόκληση να ασχολείται κανείς με τα εύκολα. Πρόκληση είναι να ασχολείται κανείς με τα δύσκολα. Θέλω λοιπόν να δουλέψω μακριά από παλαιοκομματισμούς και πρακτικές «Μαυρογιαλούρου» για να αντιμετωπιστούν επί της ουσίας όλα αυτά τα προβλήματα.

6. Πείτε μας τρεις λόγους για τους οποίους οι πολίτες θα πρέπει να εμπιστευτούν ξανά τη ΝΔ και τον Κώστα Καραμανλή.


Οι πολίτες θυμούνται, κρίνουν και συγκρίνουν. Από τη μία έχουμε μια κυβέρνηση που, πρώτον, κέρδισε το στοίχημα της διατήρησης του υψηλού ρυθμού ανάπτυξης μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, προσελκύοντας ταυτόχρονα νέες επενδύσεις και δημιουργώντας πάνω από 200.000 νέες θέσεις εργασίας. Δεύτερον, προχώρησε σε ουσιαστικές αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αλλαγές που δεν υπολόγισαν το πολιτικό κόστος. Κατέστησε, έτσι, σαφές ότι η παιδεία πρέπει να αποτελέσει το συγκριτικό μας πλεονέκτημα στην εποχή της γνώσης και της πληροφορίας. Τρίτον, οι πολίτες βλέπουν μια κυβέρνηση που με σαφήνεια έθεσε τις βάσεις για την επίλυση του ασφαλιστικού αντιλαμβανόμενη ότι η αδράνεια στον τομέα αυτό αποτελεί αντιλαϊκή και όχι φιλολαϊκή πολιτική. Η ΝΔ είναι σήμερα η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να προσφέρει περισσότερη σιγουριά στον καθένα και μεγαλύτερη σταθερότητα στον τόπο. Από εκεί και πέρα, είναι σημαντικό πιστεύω, δίπλα στον Καραμανλή να βρεθούν βουλευτές με γνώσεις και καινούριες ιδέες, έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις και η χώρα μας να περάσει μπροστά, στην πρώτη ταχύτητα της Ευρώπης.


7. Πως σχολιάζετε την παρουσία των πολιτικών αρχηγών στο πρόσφατο ντιμπέιτ;


Δεν είχαμε, πιστεύω, εκπλήξεις. Ξέρετε, δε ζούμε στην Αμερική όπου ο ένας ή και οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι είναι νέα πρόσωπα. Ζούμε στην Ελλάδα, όπου οι πολιτικοί είναι γνωστοί. Ο κάθε αρχηγός κινήθηκε στο ύφος και το ήθος που ξέρουμε. Ο Κώστας Καραμανλής ήταν σίγουρος, ξεκάθαρος και μετρημένος, όπως ταιριάζει στο χαρακτήρα και τη θέση του. Απάντησε χωρίς υπεκφυγές στις ερωτήσεις που του τέθηκαν, έκανε την αυτοκριτική και τον απολογισμό του και δεσμεύτηκε να δώσει νέα ώθηση στις μεταρρυθμίσεις που είναι τόσο αναγκαίες για τον τόπο. Αντίθετα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναλώθηκε σε έναν αμιγώς καταγγελτικό λόγο. Ανέδειξε, έτσι, το πρόβλημα συσπείρωσης που έχει το ΠΑΣΟΚ απευθυνόμενος, όχι στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους που θέλουν συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά στο βαθύ ΠΑΣΟΚ. Θεωρώ, λοιπόν, ότι δεν αλλάζει τίποτα και ότι παραμένει, ενισχυμένο ίσως, το προβάδισμα του Καραμανλή απέναντι στον Παπανδρέου.


8. Η επιστροφή του Κώστα Λαλιώτη στην επικοινωνιακή ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη σας ανησυχεί;


Πιστεύω πως η επιστροφή του Κώστα Λαλιώτη απλώς επιβεβαιώνει ότι η «νέα αλλαγή» που επικαλείται το ΠΑΣΟΚ είναι μόνο στα λόγια. Στην πραγματικότητα έχουμε μια επιστροφή στο παρελθόν.


9.
Πως σχολιάζετε την αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη στην απόφαση του Αρείου Πάγου να θέσει λόγω κωλύματος εκτός ψηφοδελτίου Επικρατείας τη Φώφη Γεννηματά,. Η επίσημη γραμμή του ΠΑΣΟΚ μιλά για «δικαστικό πραξικόπημα».


Βρισκόμαστε στο 2007, όχι στο 1957 ούτε στο 1967. Πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσει η αξιωματική αντιπολίτευση ότι η μικροκομματική αντιπαράθεση, τα ρητορικά σχήματα και ο παλαιοκομματισμός ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Ο κόσμος αυτό που ζητά είναι πρακτικές λύσεις και χειροπιαστό έργο. Αυτό ώθησε και εμένα να επιστρέψω μετά από 13 χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όχι για να γίνω βουλευτής των δημοσίων σχέσεων, αλλά να αγωνιστώ για συγκεκριμένες λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα. Λύσεις που δοκιμάστηκαν αλλού και πέτυχαν. Λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν, με τις αναγκαίες προσαρμογές, και στη χώρα μας, αρκεί να το θελήσουμε.

Μετάβαση στο περιεχόμενο