Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Σικέ το διαζύγιο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ – συνέντευξη στην εφημερίδα “Παραπολιτικά”

Για «σικέ διαζύγιο» ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ και για «κυβέρνηση Τσίπρα-Ζουράρι-Παπακώστα», που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές τον Μάιο, κάνει λόγο ο  Κωστής Χατζηδάκης στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».

Συνέντευξη Κωστή Χατζηδάκη στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»+

– Με νωπή την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, η κυβέρνηση θα αντέξει να κλείσει την τετραετία και να πάει σε εκλογές τον Οκτώβριο;

Είτε το Μάιο είτε τον Οκτώβριο το βέβαιο είναι ότι πλέον ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να αποφύγουν το πικρό ποτήρι των εκλογών και της ήττας τους. Το 2019 θα είναι έτος πολιτικής αλλαγής.

Προσωπικά πιστεύω ότι το πιθανότερο είναι να πάμε για εκλογές τον Μάιο. Διαφορετικά θα ξεμείνουν από αφήγημα. Θα χάσουν τις δημοτικές, θα χάσουν τις περιφερειακές, θα χάσουν τις ευρωεκλογές. Τι θα πουν μετά; Αν πάνε σε εκλογές τον Οκτώβριο θα χάσουν με ακόμα μεγαλύτερη διαφορά.

Θα πάνε, λοιπόν, τον Μάιο με την ελπίδα μήπως κερδίσουν και τίποτα από τη σύγχυση που μπορεί να προκαλέσουν οι πολλαπλές κάλπες.

Από εκεί και πέρα το ερώτημα είναι τι μπορούμε να περιμένουμε από αυτή την κυβέρνηση τους μήνες που θα παραμείνει στην εξουσία; Τα σύννεφα στον διεθνή ορίζοντα για την οικονομία πυκνώνουν. Η Ελλάδα παραμένει εκτός επενδυτικού χάρτη. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις αγκομαχούν.

Τι μπορεί η κυβέρνηση Τσίπρα-Ζουράρι-Παπακώστα να συνεισφέρει σ’ όλα αυτά; Αυτό είναι το πρόβλημα για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα.

– Ήταν προϊόν συναλλαγής η ψήφος των έξι βουλευτών υπέρ της κυβέρνησης;

Άραγε όλοι αυτοί οι βουλευτές – που ο καθένας ξεκινά βεβαίως από διαφορετική αφετηρία αλλά μέχρι προχθές κατακεραύνωναν τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ- είδαν ξαφνικά το φως το αληθινό; Γιατί αποφάσισαν να στηρίξουν μια κυβέρνηση που βρίσκεται σε αποδρομή; Που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις έχει χάσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και χάνει τις εκλογές…

Ο κόσμος βλέπει, καταλαβαίνει, βγάζει τα συμπεράσματά του.

Ακούστε: αυτοί που μας κυβερνούν θα χάσουν έτσι ή αλλιώς. Ας προσέξουν με πρώτον τον κ. Τσίπρα να μην χάσουν αναξιοπρεπώς και μέσα σε χάχανα.

– Ο κ. Τσίπρας είπε στη Βουλή ότι η ΝΔ δεν θα έχει τι να λέει για το Μακεδονικό μετά τη ρηματική διακοίνωση των Σκοπίων. Τι απαντάτε; 

Και στο θέμα αυτό ο κ. Τσίπρας κορόιδεψε για άλλη μια φορά τη Βουλή και το λαό. Διότι μέσα στη ρηματική διακοίνωση, για την οποία πανηγύρισε ο Πρωθυπουργός, 2 φορές αναφέρεται η φράση «μακεδονικός λαός» φαρδιά-πλατιά! Δηλαδή και πάλι μόνοι τους αποκαλούνται «μακεδονικός λαός» και «Μακεδόνες».

Να το πω  και αλλιώς: αφού ο κ. Τσίπρας και οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι περήφανοι για τη συμφωνία τους  ας προσαρμόσουν αντίστοιχα και τον πολιτικό τους λόγο. Να λένε από εδώ και πέρα δημόσια: «εμείς οι Έλληνες και αυτοί οι Μακεδόνες». Να έχουν το θάρρος να το λένε. Επίσης να έχουν το θάρρος να λένε: «η ελληνική γλώσσα, η βουλγαρική γλώσσα και η μακεδονική γλώσσα είναι γλώσσες που μιλιούνται στην ευρύτερη περιοχή μας».

Να τους ακούσω να το λένε και να δω την υποδοχή που θα έχουν από τους ψηφοφόρους τους!

– Η συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να περάσει από τη Βουλή με 151 ψήφους όπως θέλει η κυβέρνηση ή με λιγότερους; 

Η εκτίμηση μου είναι ότι αν χρειαστεί θα βρεθούν 151 βουλευτές. Ακόμα και αν δεν ψηφίσουν οι βουλευτές από το Ποτάμι και η ΔΗΜΑΡ θα βρεθούν κάποιοι βουλευτές από τους ΑΝΕΛ να ψηφίσουν. Διότι έτσι ή αλλιώς είναι ένα σικέ διαζύγιο.

Δείτε τη φωτογραφία που κυκλοφορεί του κ. Παπαχριστόπουλου στη Βουλή που μετά τη ψηφοφορία για τη ψήφο εμπιστοσύνης σηκώθηκε και πανηγύριζε με τις δύο γροθιές τους υψωμένες. Δεν υπάρχει προηγούμενο στον τραγέλαφο και την εξαπάτηση του κόσμου.  Ο βουλευτής αυτός θεωρητικά είναι βουλευτής της αντιπολίτευσης, δεν διαγράφτηκε από το κόμμα του, υπερψήφισε την κυβέρνηση και είναι έτοιμος να ψηφίσει και τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ε, αν χρειαστεί θα βρεθούν και άλλοι!

– Θα συμμετέχετε αύριο στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα για τη Μακεδονία;

Είχα την τιμή να είμαι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας στην πρόταση δυσπιστίας που καταθέσαμε προκειμένου αυτή η κυβέρνηση να μην υπογράψει τη συμφωνία των Πρεσπών.

Το ύψιστο που μπορεί να κάνει ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης για να εκφράσει την  αντίθεσή του σε ένα σχέδιο της κυβέρνησης: τοποθέτηση εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας από το ιερό βήμα της Βουλής.

Έτσι ή αλλιώς όμως αύριο μιλάνε οι Έλληνες πολίτες και όπως φαίνεται η παρουσία τους θα είναι μαζική και ηχηρή.

– Θα καταθέσει η ΝΔ πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης ή αυτός ο σχεδιασμός πλέον έχει εγκαταλειφθεί;

 Η πρόταση δυσπιστίας παραμένει ένα σημαντικό κοινοβουλευτικό όπλο στη διάθεση της Νέας Δημοκρατίας το οποίο θα το χρησιμοποιήσουμε αν και όποτε κρίνουμε ότι είναι πρόσφορο.

Βεβαίως, μια πρόταση δυσπιστίας ποτέ δεν προαναγγέλλεται.

– Υπάρχει περίπτωση να δεχθεί η ΝΔ στις τάξεις της βουλευτές που ψήφισαν είτε υπέρ της κυβέρνησης είτε υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών;

Δεν νομίζω ότι υπάρχει βουλευτής που ενώ έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα τώρα θέλει να προσχωρήσει στη Νέα Δημοκρατία.

Από εκεί και πέρα, ας μην θέλουμε να ζήσουμε τη ζωή μας σε «γρήγορη κίνηση» ( fast forward) και ας μην μπερδεύουμε όλα τα πράγματα μαζί.

– Είστε υπεύθυνος του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ. Σε ποιο βαθμό είναι έτοιμο αυτό και πότε θα παρουσιαστεί;

Το Νοέμβριο παρουσιάσαμε το πρόγραμμα μας για την παιδεία. Τον Δεκέμβριο στο 12ο Συνέδριό μας παρουσιάσαμε θέσεις μας ιδωμένες από την σκοπιά της καθημερινότητας  που περιλαμβάνονται στο έντυπό μας «Για μια καλύτερη ζωή».

Στα μέσα Φεβρουαρίου θα παρουσιάσουμε το πρόγραμμα υγείας και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν άλλες επιμέρους πτυχές του προγράμματός μας: σχέσεις κράτους-πολίτη, εγκληματικότητα κοκ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο