Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Σηκώνει τα χέρια η Κομισιόν για το έγκλημα στο Διαδίκτυο. Απάντηση στον Κ. Χατζηδάκη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της για την έλλειψη πολιτικής βούλησης από τα κράτη μέλη της Ε.Ε για την ουσιαστική καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος και την προώθηση μέτρων για την ασφάλεια του διαδικτύου. Ωστόσο στηρίζει κάποιες ελπίδες στην νεοσυσταθείσα Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) με έδρα το Ηράκλειο. Αυτό προκύπτει
από απάντηση του αρμόδιου για θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων Επιτρόπου, Φράνκο Φρατίνι στην ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη.


Συγκεκριμένα με πρόσφατη ερώτηση που κατέθεσε ο Έλληνας Ευρωβουλευτής αναφορικά με το ηλεκτρονικό έγκλημα – με αφορμή το σπάσιμο τραπεζικών λογαριασμών ιδιωτών από κυκλώματα χάκερς στην χώρα μας- ζητούσε να πληροφορηθεί από την Επιτροπή, αν κρίνει επαρκές το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για την καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος καθώς και ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει στο μέλλον.


Στην απάντησή του ο κ. Φρατίνι εκφράζει την δυσαρέσκεια της Επιτροπής, καθώς ενώ η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εγκληματικότητα στο διαδίκτυο υπογράφηκε από όλα τα κράτη μέλη –με εξαίρεση την Τσεχία και την Σλοβακία- η επικύρωσή της ολοκληρώθηκε μόνο σε τέσσερα από αυτά. Επίσης η
Επιτροπή εκφράζει τη δυσαρέσκειά της και για
το γεγονός ότι το Συμβούλιο δεν μπόρεσε ακόμη να συμφωνήσει επίσημα σχετικά με την απόφαση-πλαίσιο που αφορά τις επιθέσεις κατά των συστημάτων πληροφοριών. Η επίσημη έγκριση αυτής της απόφασης-πλαισίου, τονίζει ο Ιταλός Επίτροπος, θα δώσει την απαιτούμενη ώθηση στα κράτη μέλη έτσι ώστε να εξασφαλίσουν ότι η νομοθεσία τους είναι σύμφωνη με τα διεθνή πρότυπα στον τομέα αυτό.


Ο Ευρωπαίος Επίτροπος τονίζει παράλληλα την θέληση της Επιτροπής να στηρίξει τη δημιουργία αστυνομικών μονάδων ειδικευμένων στην εγκληματικότητα στον τομέα της τεχνολογίας της πληροφορίας καθώς και τα μέτρα εκπαίδευσης και να ενθαρρύνει την ευρωπαϊκή διεθνική συνεργασία όσον αφορά την ασφάλεια στον τομέα αυτό. Παράλληλα το ζήτημα της ασφάλειας του διαδικτύου, στον τομέα της πρόληψης, θα αντιμετωπισθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο από την νεοσυσταθείσα Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών, ENISΑ. Η ENISA έχει ως κυριότερο καθήκον την πρόληψη των επιθέσεων κατά των συστημάτων πληροφόρησης (Ως γνωστό η εν λόγω Υπηρεσία θα λειτουργήσει με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης).


Σχολιάζοντας την ανησυχητική αυτή εξέλιξη ο κ. Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η αναποφασιστικότητα των κρατών μελών της Ε.Ε να πάρουν μέτρα για την καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος αφήνει τους πολίτες εκτεθειμένους απέναντι σε επιθέσεις. Το διαδίκτυο, η ηλεκτρονική επικοινωνία και τα συστήματα πληροφοριών αποτελούν πλέον μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Αποτελεί χρέος μας να προστατεύσουμε τους Ευρωπαίους καταναλωτές και να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη τους απέναντι στο διαδίκτυο».

Μετάβαση στο περιεχόμενο