Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Σημαντικά οφέλη για Τούρκους και Τουρκοκυπρίους από την Ένωση, αν συμβάλουν στην επίλυση του Κυπριακού (απάντηση Φερχόιγκεν στους κκ. Χατζηδάκη και Αλαβάνο)

Οι Τούρκοι και οι Τουρκοκύπριοι έχουν να κερδίσουν πολλά από την επίλυση του Κυπριακού και την ένταξη της Κύπρου ως ενιαίου κράτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επισήμανε ο Επίτροπος κ. Γκύντερ Φερχόιγκεν στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απαντώντας σε προφορικές ερωτήσεις των ευρωβουλευτών κ.κ. Κωστή Χατζηδάκη (Νέα Δημοκρατία) και Αλέκου Αλαβάνου (Συνασπισμός).
Ο κ. Φερχόιγκεν επανέλαβε για μια ακόμη φορά τη θέση του ότι η “η πολιτική επίλυση δεν μπορεί να αποτελέσει προϋπόθεση για την ένταξη της νήσου” και υπογράμμισε με έμφαση: “Θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια και θα απευθύνω και πάλι κατεπείγουσα έκκληση προς τους Τούρκους και προς τους Τουρκοκυπρίους για να αναγνωρισθεί το γεγονός ότι εάν δεν επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, θα αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις οι Τούρκοι, οι οποίοι μπορούν να κερδίσουν πολλά από την πολιτική επίλυση, ενώ αντίθετα έχουν πολλά να χάσουν από τη μη επίτευξη λύσεως”.
Αναφερόμενος στα οφέλη που θα έχει το σύνολο των κατοίκων της Κύπρου από την ένταξη ως ενιαίου κράτους, επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση “είναι διατεθειμένη, ως απόρροια της εντάξεως, να προσφέρει μια σημαντική δημοσιονομική υποστήριξη για την ευρύτερη ανάπτυξη της νήσου”.
Αναφερόμενος στη γνωμοδότηση που θα παρουσιάσει η Επιτροπή (στις 16 Οκτωβρίου), ο Γερμανός Επίτροπος επιβεβαίωσε ότι σε γενικές γραμμές η Κύπρος βρίσκεται σε προηγμένο στάδιο διαπραγματεύσεων και ότι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η εξέταση των σχετικών κεφαλαίων.
Τόσο ο κ. Χατζηδάκης όσο και ο κ. Αλαβάνος χαιρέτισαν την εποικοδομητική στάση της Επιτροπής και ειδικά του αρμοδίου για τη διεύρυνση Επιτρόπου στην επιδίωξη και αναζήτηση μιας οριστικής και δίκαιης λύσης στο Κυπριακό.
Μετάβαση στο περιεχόμενο