Την εκπόνηση μελέτης για την κοινωνικό-οικονομική κατάσταση των νησιών, με στόχο τελικά την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε ο αρμόδιος για την περιφερειακή πολιτική Επίτροπος κ. Μισέλ Μπαρνιέ, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Γάλλος Επίτροπος, απαντώντας σε ερώτηση των ευρωβουλευτών που συνοδεύτηκε από σχετικό ψήφισμα, σημείωσε επίσης ότι θα εξετάσει το θέμα της διόρθωσης των μεταφραστικών λαθών της Συνθήκης του Άμστερνταμ αναφορικά με το ειδικό καθεστώς που θα έπρεπε να διέπει τα νησιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παρά τη σχετική πρόβλεψη του άρθρου 158 της Συνθήκης, αλλά και της συμπερίληψης της “δήλωσης 30” για το ειδικό καθεστώς των νησιωτικών περιοχών, η Κομισιόν δεν έχει ακόμα υιοθετήσει σχετικά μέτρα διότι μεταξύ των άλλων εμποδίζεται από τις δύο διαφορετικές μεταφραστικές εκδοχές του άρθρου 158.
Όπως επισήμανε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής του Ε.Κ. κ. Κωστής Χατζηδάκης “στην πρώτη εκδοχή από τη διατύπωση καλύπτονται όλα τα νησιά, ενώ στη δεύτερη μόνον τα προβληματικά”. Για να αποκατασταθεί η ορθή διατύπωση αλλά και για να προωθήσει η Ε. Ε. ουσιαστική πολιτική για την ανάπτυξή τους, εγκρίθηκε σχετική πρόταση ψηφίσματος.
Ο κ. Χατζηδάκης αφού αναφέρθηκε στο ρόλο του Ε.Κ. στη διαμόρφωση του άρθρου 158 της συνθήκης του Άμστερνταμ, στο οποίο αναγνωρίζεται η ειδική σημασία που πρέπει να δοθεί στην κοινωνική συνοχή και στην οικονομική ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών υπογράμμισε ότι η λανθασμένη μετάφραση του σχετικού άρθρου εμποδίζει την υιοθέτηση ολοκληρωμένης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα νησιά. Και κατέληξε: “Ως πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παγίως έχει επισημάνει το μόνιμο μειονέκτημα των νησιωτικών περιοχών, που πηγάζει από την απομόνωσή τους. Ο επίτροπος κ. Μπαρνιέ, ο οποίος ήταν στην Κρήτη το περασμένο Σαββατοκύριακο, είδε τα πλοία δεμένα στα λιμάνια της Κρήτης λόγω των καιρικών συνθηκών. Είναι δεμένα για πέντε ημέρες τώρα και τα προϊόντα δεν μεταφέρονται. Το κόστος των μεταφορών από ένα νησί στην ξηρά είναι τριπλάσιο από το αν υπήρχε οδική σύνδεση. Οι αγρότες είναι συχνά αναγκασμένοι να καλλιεργούν ένα προϊόν και όταν το προϊόν δεν πάει καλά, καταστρέφονται. Ένα κιλό λάδι, βασικό προϊόν των ελληνικών νησιών, πωλείται λιγότερο από ένα πακέτο τσιγάρα. Και μην ξεχνάμε ότι οι άρρωστοι καμιά φορά πεθαίνουν στα μικρά νησιά όταν οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν τη μεταφορά τους στο κέντρο”.
Ο κ. Μπαρνιέ απαντώντας επισήμανε ότι αναγνωρίζει τη σπουδαιότητα του ζητήματος και πρόσθεσε ότι είχε τη δυνατότητα να διαπιστώσει προσωπικά τη σοβαρότητα των προβλημάτων απομόνωσης που αντιμετωπίζουν τα νησιά, όταν το Σαββατοκύριακο είχε επισκεφθεί την Κρήτη μαζί με τον κ. Χατζηδάκη. Ανακοίνωσε ότι θα παραγγείλει την εκπόνηση μελέτης για την κοινωνική και οικονομική κατάσταση των νησιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανταποκρινόμενος στο πάγιο αίτημα των κατοίκων τους με στόχο την προώθηση συγκεκριμένων δράσεων από το δεύτερο εξάμηνο του 2001. Ας σημειωθεί ότι αυτό γίνεται για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όσον αφορά την διόρθωση των μεταφραστικών σφαλμάτων της Συνθήκης ο κ. Μπαρνιέ, ο οποίος εκπροσωπεί την Κομισιόν στη Διακυβερνητική Διάσκεψη, είπε ότι θα την προωθήσει ώστε να γίνει η αναγκαία τροποποίησή της.