Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Σημαντική και για όλους η αύξηση των συντάξεων – συνέντευξη στην εφημερίδα REALNEWS

«Παράθυρο» για αυξήσεις και στις επικουρικές συντάξεις ανοίγει μέσω της Realnews ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης. «Όλα θα εξαρτηθούν από τα επίσημα αποτελέσματα του κλάδου της επικουρικής σύνταξης», σημειώνει χαρακτηριστικά και επισημαίνει πως ο κλάδος θα πρέπει να είναι πλεονασματικός, για να μπορέσει να προχωρήσει σε αυξήσεις. Ο Κ. Χατζηδάκης περιγράφει όλο τον σχεδιασμό για την αύξηση των συντάξεων από το 2023, την πορεία των εκκρεμών συντάξεων, ενώ αναφέρεται και στην παραγραφή χρεών στον ΕΦΚΑ. Ο υπουργός Εργασίας μιλά ακόμα για το θέμα των υποκλοπών. για το αν μπορούν να υπάρξουν κυβερνήσεις συνεργασίας, αλλά και για τη στάση της Τουρκίας.

Όλοι οι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στους λογαριασμούς τους από το 2023; Οι αυξήσεις αυτές θα ξεπεράσουν το 7% με 8%; Θα αφορούν και την εθνική σύνταξη;

Η αύξηση των συντάξεων- που θα προκύψει από την αύξηση του ΑΕΠ συν τον τιμάριθμο δια του δύο- θα είναι σημαντική και θα αφορά όλους τους συνταξιούχους. Τη μεγάλη πλειονότητα που θα δει πραγματικές αυξήσεις στις τσέπες της. Και τους υπόλοιπους που θα «ροκανίσουν» τη λεγόμενη προσωπική διαφορά του νόμου Κατρούγκαλου. Οι συνταξιούχοι έχουν, όμως, να περιμένουν δύο ακόμη αυξήσεις: Την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για 1 εκατ. συνταξιούχους με εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ- οι συνταξιούχοι αυτοί μπορεί να δουν θετικό αποτέλεσμα που μπορεί να φτάνει ακόμα και τα 300, 500 και 600 ευρώ ετησίως. Και την τέταρτη δόση επανυπολογισμού βάσει του νόμου Βρούτση, που αφορά 150.000 συνταξιούχους. Έρχονται, λοιπόν, σημαντικές αυξήσεις. Για ορισμένες δε περιπτώσεις τριπλές!

Μπορεί να αυξηθούν και οι επικουρικές συντάξεις;

Η γενική αύξηση των συντάξεων για την οποία σας μίλησα αφορά στην εθνική και στην αναλογική σύνταξη. Για τις επικουρικές υπάρχουν άλλοι κανόνες που έχουν να κάνουν με τη βιωσιμότητα του κλάδου της επικουρικής ασφάλισης. Διότι εκεί απαγορεύεται ρητώς εδώ και πολλά χρόνια η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και άρα ο κλάδος θα πρέπει να είναι πλεονασματικός για να μπορέσει να προχωρήσει σε αυξήσεις. Όλα λοιπόν θα εξαρτηθούν από τα επίσημα αποτελέσματα του κλάδου της επικουρικής σύνταξης. 

Οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις βαίνουν όντως προς εκκαθάριση;

Από 130.000 περίπου που ήταν στα μέσα του 2021 οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις, έχουν περιοριστεί ουσιαστικά στις 36.000. Και αυτό διότι 20.000 δεν μπορούν να εκδοθούν, καθώς οι εν αναμονή συνταξιούχοι έχουν διάφορα προβλήματα που θα καθιστούσαν παράνομη την έκδοση σύνταξης: π.χ. χρωστούν πάνω από το όριο στον ΕΦΚΑ, δεν θεμελιώνουν δικαίωμα, κλπ. Όταν θα βγουν τα στοιχεία του Αυγούστου, οι εκκρεμείς συντάξεις θα έχουν περιοριστεί ακόμη περισσότερο. Για να καταλάβετε, μόνο τους 19 μήνες που είμαι εγώ στο Υπουργείο έχουμε βγάλει 400.000 συντάξεις. Και μέχρι το τέλος του χρόνου θα πλησιάσουμε το μισό εκατομμύριο. Αυτός δεν είναι καθόλου μικρός αριθμός. Διότι συνολικά οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι γύρω στα 2,8 εκατομμύρια. Αντιλαμβάνεστε το μέγεθος της προσπάθειας που γίνεται και γι’αυτό το λόγο με την ολοκλήρωση της θερινής περιόδου, θα κλείσουμε οριστικά με τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις.

Προχωράτε σε παραγραφή των χρεών του ΕΦΚΑ; Αν ναι ποιους θα αφορά;

Η ρύθμιση αυτή είναι μέρος ενός νομοσχεδίου που φέρνουμε για τον εξορθολογισμό διατάξεων της ασφαλιστικής νομοθεσίας. Πάμε, λοιπόν από την 20ετία της παραγραφής των χρεών, στην 10ετία, όπως ίσχυε προ του νόμου Κατρούγκαλου στο πρώην ΙΚΑ. Δεν μπορεί ο ΕΦΚΑ, ενώ δεν σε έχει ειδοποιήσει, να έρθει μια μέρα π.χ. μετά από 15 χρόνια και να σου πει ότι χρωστάς! Ξεκαθαρίζω όμως, αυτό αφορά μόνο όσους δεν έχει ειδοποιήσει ο ΕΦΚΑ. Το νομοσχέδιο περιέχει, επίσης, και άλλες ευνοϊκές διατάξεις. Στις δόσεις για χρέη προς τον ΕΦΚΑ πάμε από τις 12 στις 24 δόσεις, όπως ισχύει για την εφορία. Δεν γίνεται να έχουμε “δύο κράτη στη συσκευασία του ενός”! Επεκτείνουμε, επίσης, τη λεγόμενη «μάχιμη πενταετία» και στους υπόλοιπους ενστόλους για λόγους ισότητας μεταξύ τους. Και προβλέπουμε ίδιες απαιτήσεις προκειμένου κάποιος να μπορεί να πάρει σύνταξη αναπηρίας, ανεξάρτητα από το πού ήταν μέχρι πριν από μερικά χρόνια ασφαλισμένος.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη νέα στεγαστική πολιτική. Θα μπορέσει πράγματι να αντιμετωπίσει το υψηλό κόστος στέγης που αντιμετωπίζουν οι νέοι;

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε ένα πακέτο μέτρων για την επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής του κράτους. Ιδιαίτερα για τα νέα ζευγάρια και τους νέους συνολικά. Ήταν υποχρέωσή μας, διότι το κράτος, εδώ και αρκετά χρόνια, δεν είχε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην στεγαστική πολιτική. Με τα μέτρα αυτά, τα οποία περιλαμβάνουν αξιοποίηση της κινητής και της ακίνητης περιουσίας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, στοχευμένη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, και ενδιαφέρουσες ιδέες συνεργασίας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, αξιοποιούμε εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους για να αγκαλιάσει το κράτος τη νέα γενιά. Το οφείλουμε πρώτα και κύρια στους ίδιους του νέους. Διότι το κόστος της στέγης για τους ίδιους είναι απαράδεκτα υψηλό. Το οφείλουμε όμως και στην ίδια την πατρίδα μας, διότι το δημογραφικό δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί αν δεν δούμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νέα ζευγάρια και οι νέοι γενικότερα στο ξεκίνημα της καριέρας τους.

Το θέμα των υποκλοπών του Νίκου Ανδρουλάκη κλείνει κάθε σενάριο συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ. Πώς θα συγκροτηθεί η επόμενη κυβέρνηση;

Πρώτοι εμείς είπαμε ότι το θέμα των υποκλοπών ήταν ένα μεγάλο και ασυγχώρητο λάθος. Λάθος που ήδη τιμωρήθηκε. Λάθος, επίσης, που αδικεί το συνολικό θετικό έργο της κυβέρνησης. Ακούμε, προφανώς, τι λέει το ΠΑΣΟΚ. Και γι’αυτό καλέσαμε, τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και όλη την αντιπολίτευση να συμμετάσχουν, τόσο στη διαλεύκανση της υπόθεσης- μέσω της εξεταστικής που αμέσως συστάθηκε- όσο και στην προσπάθεια να αποκτήσει η χώρα μας ένα θεσμικό πλαίσιο, που θα ισορροπεί ανάμεσα στην προστασία της εθνικής ασφάλειας και το σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων. Προσέξτε όμως: Εδώ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Είτε θα έχουμε μετά τις εκλογές μία αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είτε θα έχουμε μία κυβέρνηση συνεργασίας. Εμείς επιδιώκουμε την αυτοδυναμία, αλλά είμαστε ανοιχτοί και σε συνεργασίες. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι υπέρ της απλής αναλογικής, αλλά εναντίον των συνεργασιών- αν εξαιρέσουμε τον κ. Τσίπρα και τον κ. Βαρουφάκη, που είναι πρόθυμοι, φαίνεται, να επαναλάβουν το εγχείρημα του 2015. Οι ψήφοι, όμως, δεν τους φτάνουν. Επομένως, πρέπει όλοι να τοποθετηθούν υπεύθυνα. Εμείς ως Νέα Δημοκρατία είμαστε σαφείς. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν μπορεί την ώρα που θέλουν την απλή αναλογική, να απορρίπτουν τις συνεργασίες. Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί. Και γι’αυτό το λόγο, η λύση, ακόμα περισσότερο τώρα, είναι μία. Ισχυρή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας!

Ανησυχείτε για ένα θερμό επεισόδιο με τους Τούρκους. Ο Ερντογάν και τα κυβερνητικά στελέχη του συνεχώς προκαλούν το τελευταίο διάστημα.

Η όξυνση από την πλευρά Ερντογάν είναι πρωτοφανής. Κατανοητή από την πλευρά των εκλογικών στοχεύσεων του ίδιου. Βλαπτική όμως και για την ίδια την Τουρκία και τον λαό της. Είναι μία “μπαγιάτικη” πολιτική, που παραπέμπει στον 19ο αιώνα και προγενέστερα. Η αντίδρασή μας, ψύχραιμη και αποφασιστική, κινείται και θα κινηθεί σε δύο επίπεδα. Πολυεπίπεδες συμμαχίες στην εξωτερική πολιτική και ενίσχυση της εθνικής μας άμυνας, που έχει ήδη προωθηθεί. Θέλουμε την ειρήνη. Θα υπερασπιστούμε, όμως, τα συμφέροντα της πατρίδας μας, τιμώντας παράλληλα την ίδια την ιστορία μας!

Μετάβαση στο περιεχόμενο