Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Σημασία δεν έχει το ύψος, αλλά ο τρόπος αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων – Εφημερίδα Απόφαση

Η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση λύνει ακόμη περισσότερο τα χέρια του Πρωθυπουργού; Παραπέμπει τον ανασχηματισμό για το μέλλον;


Η κυβέρνηση όπως αποδεικνύεται και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις εκτός από την εμπιστοσύνη της Βουλής έχει και την εμπιστοσύνη του λαού. Οι πολίτες ελπίζουν στη Νέα Δημοκρατία και στηρίζουν την πολιτική για διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Άλλωστε όλες αλλαγές θα λειτουργήσουν υπέρ των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων και των ανέργων. Επομένως έχουμε εντολή τόσο από τη βουλή όσο και από τον λαό. Η εντολή αυτή είναι μία. Μπροστά. Όλα τα άλλα θέματα ( ανασχηματισμός, κλπ) είναι ζητήματα που σχετίζονται με την εφαρμογή των επί μέρους πολιτικών και άπτονται των αρμοδιοτήτων του πρωθυπουργού. Ο ίδιος θα αποφασίσει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθούν οι στόχοι όλων μας.


Υπάρχουν υπουργοί που δεν «τραβάνε»; Που εντοπίζεται ότι χωλαίνει το κυβερνητικό έργο;


Σε όλες τις κυβερνήσεις υπάρχουν υπουργοί που αποδίδουν καλύτερα και άλλοι που αποδίδουν λιγότερο καλά. Προσωπικά, θεωρώ πως η κυβέρνηση αποδίδει μέχρι σήμερα ικανοποιητικά. Αλλά και πάλι σας επαναλαμβάνω ότι από το ίδιο το Σύνταγμα ο σχηματισμός και ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης ανήκει αποκλειστικά στις αρμοδιότητες του Πρωθυπουργού.


Ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης;


Το 2005 θα είναι το κρισιμότερο έτος στη δική μας διακυβέρνηση. Πρέπει να προχωρήσουμε με τόλμη και ολοκληρωμένο σχέδιο στην εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών που απαιτούνται με έμφαση στην οικονομία. Όλα όσα θέλουμε να κάνουμε άλλωστε περιγράφονται τόσο στο πρόγραμμα της ΝΔ όσο και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Οι αποκρατικοποιήσεις, οι εργασιακές σχέσεις, η εξυγίανση των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών αλλά και η μεγάλη προσπάθεια να γίνει η χώρα μας πιο ανταγωνιστική είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα της κυβερνητικής προσπάθειας.


Βλέπεται πρόωρες εκλογές;


Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Ο ελληνικός λαός δεν τις θέλει, η κυβέρνηση μόλις έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης και το ΠΑΣΟΚ παρά τους ανέξοδους παληκαρισμούς του δεν νομίζω να επιθυμεί τρίτη συνεχόμενη εκλογική ήττα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Εκλεγήκαμε για να κυβερνήσουμε και όχι για να κάνουμε εκλογές κάθε τρεις και λίγο.


Η κυβέρνηση «πατάει γκάζι» προωθώντας αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό τις εργασιακές σχέσεις και τις αποκρατικοποιήσεις ποιο το δικό σας σχόλιο;


Πριν λίγο καιρό παρουσίασα ένα βιβλίο που έγραψα με τον συνάδελφο βουλευτή Κερκύρας κ. Νίκο Γεωργιάδη το «Χελώνες και Τίγρεις». Χρησιμοποιήσαμε σκοπίμως αυτόν τον τίτλο για να καταδείξουμε το γεγονός ότι η χώρα μας είναι μία συμπαθητική αλλά αργή χελώνα της Μεσογείου και πως για να σταθεί στο έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον πρέπει άμεσα να μετατραπεί σε τίγρη της περιοχής. Σε αυτό ακριβώς αποβλέπουν οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές στις οποίες αναφέρεστε και οι οποίες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με καχυποψία, καθώς αποσκοπούν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και συνεπώς στην ανάπτυξη και στην αύξηση του εθνικού μας πλούτου. Όσο δεν μεταφέρουμε το παιχνίδι από το μοίρασμα της πίττας στην αύξηση της, θα συνεχίσουμε να αναπαράγουμε φτώχεια και μιζέρια. Καθώς, οποιαδήποτε καθυστέρηση θα λειτουργήσει αρνητικά τόσο στην οικονομία όσο και στην εικόνα της κυβέρνησης.


Πρέπει να αρθεί η μονιμότητα στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα;


Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια ότι δεν τίθεται θέμα άρσης της μονιμότητας στον στενό δημόσιο τομέα. Για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα τώρα (Τράπεζες, ΔΕΚΟ) ο οποίος θα πρέπει να σταθεί σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον και να λειτουργήσει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δεν νομίζω ότι το σημερινό εργασιακό καθεστώς τον ωφελεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ΟΤΕ. Ένας οργανισμός με όλα τα χαρακτηριστικά της κρατικής παθογένειας, τον οποίο ιδιωτικοποιήσαμε μόνο κατ’ όνομα και ο οποίος καλείται να ανταγωνιστεί τις ιδιωτικές εταιρείες με το διπλάσιο εργατικό δυναμικό. Μοιραία θα απαξιωθεί ακολουθώντας το δρόμο της Ολυμπιακής. Αλλά βέβαια η όλη συζήτηση γίνεται για τους νεοπροσλαμβανόμενους και μόνο για αυτούς.


Στελέχη του ΠΑΣΟΚ σας κατηγορούν ότι μετά από ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης από την ΝΔ εξακολουθείτε να αποδίδετε όλα τα στραβά στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ πόσο δίκιο έχουν;


Οι ευθύνες του ΠΑΣΟΚ είναι τεράστιες. Απόλυτα, γιατί αντικατοπτρίζει την αλήθεια. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που καλόπιστα να πιστεύει ότι για τα σημερινά αδιέξοδα φταιει η σημερινή κυβέρνηση. Από την άλλη πλευρά πιστεύω ότι όσο περισσότερο απομακρυνόμαστε από τις εκλογές του 2004 τόσο περισσότερο θα κρινόμαστε για τις δικές μας πράξεις.


Ο τίτλος του τελευταίου σας βιβλίου είναι το «Χελώνες και Τίγρεις». Υπάρχουν χελώνες και τίγρεις στο σημερινό πολιτικό σκηνικό;


Παντού υπάρχουν χελώνες και τίγρεις κ. Χρυσικέ. Στην πολιτική στην οικονομία, παντού. Το θέμα δεν είναι αν υπάρχουν και που. Το ζητούμενο είναι πως θα καταφέρουμε να σπάσουμε το καβούκι μας και να αφήσουμε οριστικά πίσω στο παρελθόν όλους τους παράγοντες και τις λογικές που μας κατέστησαν χελώνα. Την λογική, δηλαδή, που θέλει τους πολιτικούς να αντιμετωπίζουν το κράτος σαν αγρό του πατέρα τους, εξυπηρετώντας τα πελατειακά τους συμφέροντα. Τη λογική που θέλει κινητήριο μοχλό ανάπτυξης ένα κράτος μεγάλο και αντιπαραγωγικό. Την λογική που αντιμετωπίζει την υψηλή φορολογία ως αποτελεσματική. Τις πρακτικές που εναντιώνονται στις ευέλικτες αγορές εργασίας καταδικάζοντας όλο και περισσότερους σε καθεστώς χρόνιας ανεργίας. Τον «ωχαδελφισμό», την μακαριότητα και την αδράνεια που δεν οδηγούν πουθενά. Οι προκλήσεις της νέας εποχής επιβάλουν το πέρασμα σε μία νέα λογική. Την κοινή λογική. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την Αμερική. Ας προσαρμόσουμε στα ελληνικά δεδομένα αυτά που οδήγησαν σε επιτυχία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Ιρλανδία). Ας δώσουμε προτεραιότητα στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε ή θα έπρεπε να έχουμε, δηλαδή στον ποιοτικό τουρισμό, στην ναυτιλία στις νέες τεχνολογίες. Ας στηρίξουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση που στόχο έχουν την δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου με ένα κράτος μικρότερο και πιο αποτελεσματικό. Ας δώσουμε προτεραιότητα στο νέο εθνικό μας όραμα. Να γίνουμε αναπτυξιακός πόλος στην ευρύτερη περιοχή. Να γίνει η χελώνα τίγρης.


Πόσο κερδισμένη μπορεί να βγει η χώρα μας από τη διαπραγμάτευση για την κατανομή των κοινοτικών κονδυλίων;


Αυτή τη στιγμή που με ρωτάτε (Παρασκευή απόγευμα) κινούμαστε μεταξύ δύο ακραίων σεναρίων:22,5δις € με βάση την πρόταση Κομισιόν και του Κοινοβουλίου και 12,5 δις € με βάση την πρόταση των έξι ισχυρότερων κρατών μελών. Η προσπάθεια της κυβέρνησης θα είναι -σε συνεργασία με όλες τις άλλες χώρες Συνοχής- να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός που να ικανοποιεί τα φτωχότερα κράτη μέλη. Οποιοδήποτε αποτέλεσμα από τον μέσο όρο και πάνω πιστεύω ότι θα είναι επιτυχία. Ωστόσο, ιδιαίτερα σημαντική θεωρώ μία παράμετρος που δεν έχει τονιστεί όσο θα έπρεπε. Δεν έχει τόση σημασία τελικά, το πόσα χρήματα θα πάρουμε όσο το τι θα τα κάνουμε. Δηλαδή το πώς θα τα αξιοποιήσουμε. Και αναφέρομαι σε αυτό γιατί οι μέχρι τώρα επιδόσεις μας σε αυτόν τον τομέα δεν ήταν ικανοποιητικές.








Μετάβαση στο περιεχόμενο