Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2009
ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΣΤΗ ΝΟΔΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Πριν από ενάμιση χρόνο ζητήσαμε την ψήφο των Ελλήνων για να συνεχίσουμε τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε, να πάμε την Ελλάδα μπροστά. Και αυτό κάνουμε. Παρά τα όποια λάθη ή παραλείψεις υπήρξαν η πολιτική μας αποδίδει.
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μέχρι στιγμής αποτελεσματικά τη μεγάλη διεθνή οικονομική κρίση, κάτι που δεν έχουν καταφέρει χώρες με πολύ πιο ισχυρές οικονομίες από τη δική μας. Είμαστε από τις λίγες χώρες που θα έχουν θετικό ρυθμό ανάπτυξης και συγκράτηση της ανεργίας.
Μόλις χθες, όλοι οι Έλληνες είχαν την δυνατότητα να συγκρίνουν τους δύο πολιτικούς αρχηγούς. Στο μήνυμα του Πρωθυπουργού και στην Συνέντευξη Τύπου του κ. Παπανδρέου. Ο Κώστας Καραμανλής έδωσε ένα σαφές στίγμα ευθύνης και μίλησε για τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και των πολιτών. Παρουσίασε τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης και ζήτησε συναίνεση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Ο κ. Παπανδρέου επί 2-3 ώρες ασχολήθηκε με τις μικροπολιτικές του σκοπιμότητες, κατηγορώντας την κυβέρνηση για τα πάντα.
Την ώρα που η κυβέρνηση, αλλά και ολόκληρη η χώρα, οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις, ο κάθε πολίτης ξεχωριστά, δίνουν μια σκληρή μάχη για να αντιμετωπίσει την μεγαλύτερη οικονομική κρίση από το Κραχ του ‘29 ως τις μέρες μας, το ΠΑΣΟΚ βγήκε να μας προτείνει διάφορες ακατανόητες συμφωνίες. Να κάνουμε λεει εκλογές τώρα, αλλιώς θα τις προκαλέσει μετά από ένα χρόνο, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Τι μας λεει δηλαδή; Ότι είτε έτσι είτε αλλιώς, εν μέσω μιας διεθνούς οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα θα πρέπει να μπει σε μια περίοδο 12μηνης πολιτικής αστάθειας.
Του απαντούμε: Ούτε εκλογές θα κάνουμε, ούτε εκβιασμούς δεχόμαστε. Εμείς έχουμε μια καθαρή λαϊκή εντολή, μια τεράστια διεθνή κρίση να αντιμετωπίσουμε και κοιτάζουμε το έργο μας και το συμφέρον της χώρας. Και αν το ΠΑΣΟΚ αποφασίσει να παίξει με τους θεσμούς και τη σταθερότητα της χώρας, θα πάρει από τους πολίτες την απάντηση που του αξίζει!
Η δική μας οικονομική πολιτική έχει τρεις καθαρούς άξονες. Την επίτευξη των καλύτερων δυνατών ρυθμών ανάπτυξης σ’ αυτήν τη δύσκολη συγκυρία. Τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας, με συγκράτηση δαπανών και περιορισμό σπατάλης, Την στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων με κάθε μέσο στα όρια της αντοχής της οικονομίας. Ιδιαίτερη σημασία έχει σ΄αυτό το πλαίσιο η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του ΤΕΜΠΜΕ και του ΕΣΠΑ. Και αυτό είναι βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Το ΠΑΣΟΚ, έχει να προσφέρει μόνο λόγια και λαϊκίστικες υποσχέσεις. Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια μιας τέτοιας κυβέρνησης.
Δείτε το ζήτημα της Ολυμπιακής. Με τεράστια ευθύνη του ΠΑΣΟΚ, η Ολυμπιακή κατήντησε να είναι η πιο προβληματική αεροπορική εταιρεία στην Ευρώπη. Με χρέη πάνω από 2,6 δις ευρώ. Είναι μια εταιρεία που παράγει 1 εκατ. ευρώ χρέη την ημέρα. Χρέη που πληρώνουμε όλοι οι φορολογούμενοι. Με τα χρέη αυτά θα μπορούσαμε να φτιάξουμε 2.000 6θέσια σχολεία ή 50 Νομαρχιακά νοσοκομεία. Ένα σε κάθε νομό της χώρας. Με τα χρέη αυτά, θα μπορούσαμε φέτος να τριπλασιάσουμε σχεδόν τα κονδύλια που δόθηκαν για να καλυφθεί η αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ, του ΕΚΑΣ, του επιδόματος ανεργίας και η χρηματοδότηση του Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής! Αυτήν την εταιρία οι ίδιοι προσπάθησαν να την αποκρατικοποιήσουν 4 φορές. Η δικιά μας, όμως, αποκρατικοποίηση δεν τους αρέσει.
Η διαδικασία της αποκρατικοποίησης βρίσκεται σε μια νέα φάση. Μετά τη δημόσια πρόσκληση της κυβέρνησης, υπήρξε μια πρώτη θετική εκδήλωση ενδιαφέροντος από μεγάλο ελληνικό επιχειρηματικό όμιλο, με τον οποίον ξεκινούν αμέσως οι συζητήσεις. Είμαστε ανοικτοί και σε άλλες τέτοιες προτάσεις. Αυτό όμως που όλοι πρέπει να καταλάβουν είναι ότι η Κυβέρνησή μας έκανε μια τεράστια, σοβαρή και μεθοδική προσπάθεια – την πιο σοβαρή προσπάθεια που έγινε ως τώρα – για να λύσει όλα τα προβλήματα που εμπόδιζαν στο παρελθόν την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής. Καταθέσαμε ένα σχέδιο που έχει την έγκριση της Ε.Ε., ώστε να μην αποθαρρύνει τους επενδυτές. Καλύψαμε πλήρως τους εργαζόμενους της εταιρείας, ώστε να μην αισθάνεται κανείς ανασφάλεια και αβεβαιότητα. Θωρακίσαμε νομικά και οικονομικά την εταιρεία ώστε να μπορεί να αποδοθεί ελεύθερη βαρών στο νέο επενδυτή. Χωρίς αυτά, καμία διαδικασία αποκρατικοποίησης δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει και προφανώς κανένας επενδυτής, Έλληνας ή ξένος δεν θα έδινε ούτε ένα ευρώ για να πάρει την εταιρεία. Είναι μεγάλη υπόθεση να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Ένα πρόβλημα το οποίο επί 10ετίες ταλάνισε τη χώρα, φόρτωσε τους φορολογούμενους με δυσβάσταχτα χρέη και εξέθεσε τη χώρα μας στη Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το βασικό πολιτικό διακύβευμα σήμερα είναι αν τελικά σε αυτή τη χώρα θα επικρατήσει η υπευθυνότητα ή η δημαγωγία. Η κοινή λογική ή ο λαϊκισμός. Από τη μια, υπάρχει ο δρόμος της Ευρώπης, ο δρόμος της ευθύνης, ο δρόμος της κοινής λογικής. Και υπάρχει και ο δρόμος της δημαγωγίας, της ανευθυνότητας, του λαϊκισμού. Αν θα εμπιστευθούμε ένα σοβαρό και αξιόπιστο πρωθυπουργό όπως ο Κώστας Καραμανλής ή αν θα επιστρέψουμε στο παλιό γνωστό ΠΑΣΟΚ των αποτυχιών και της δημοκοπίας. Αυτό είναι το δίλημμα των επόμενων εκλογών, αυτή είναι το μεγάλο πολιτικό στοίχημα της παράταξής μας.