Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Σημεία Ομιλίας για ν/σχ Στρατηγικών Επενδύσεων

BOULI_120x80

Ο εισηγητής της Ν.Δ. για το νομοσχέδιο που αφορά στην ταχεία αδειοδότηση επενδύσεων  Κωστής Χατζηδάκης κατά την ομιλία του σήμερα στη Βουλή σημείωσε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

– Η ΝΔ ψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο: Πρώτον επειδή σε μεγάλο βαθμό επαναλαμβάνει διατάξεις του νόμου της ΝΔ (ν.3775/2009) που είχε ψηφιστεί πέρσι το καλοκαίρι για την ταχεία προώθηση των μεγάλων επενδύσεων. Δεύτερον γιατί πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα στις διεθνείς αγορές πως η Ελλάδα είναι χώρα φιλική στις επενδύσεις. Και τρίτον γιατί ο αρμόδιος Υπουργός δέχτηκε αρκετές από τις προτάσεις της ΝΔ.

– Διατηρούμε κάποιες ενστάσεις για συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου.

Ως προς το θέμα της διαφάνειας:

– Έχουμε ένσταση για το ότι μένει παράθυρο ανοιχτό για την απευθείας ανάθεση σε περίπτωση αξιοποίησης δημόσιας γης, όταν προηγείται διακρατική συμφωνία. Γνωρίζουμε ότι αυτό επιτρέπεται από το κοινοτικό δίκαιο. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση ισχύει αυτό που λέμε για τη γυναίκα του Καίσαρα, ότι δηλαδή δεν πρέπει μόνο να είναι τίμια αλλά και να φαίνεται. Έτσι, για παράδειγμα, στην περίπτωση του Ελληνικού θα θέλαμε να δούμε να προχωράει η κυβέρνηση με τη διαδικασία του διαγωνισμού κι όχι με απευθείας ανάθεση σε κάποια ξένο επενδυτή (βλ. Κατάρ). Διότι κάτι τέτοιο, πέρα από το ότι θα γίνει πιο αποδεκτό και από τους πολίτες, θα μεγιστοποιήσει και το οικονομικό όφελος του δημοσίου.

– Έχουμε ένσταση σε σχέση με τις μεταβατικές τελικές διατάξεις του άρθρου 25. Σε αυτό παρέχονται κάποιες φορολογικές ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε στρατηγικές επενδύσεις. Αυτές θα μπορούσαν να απορριφθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδεχομένως με το δίκαιο του Ανταγωνισμού. Θα ήταν λοιπόν προτιμότερο να αναφέρεται ρητά η εκ των προτέρων έγκριση της Κομισιόν.

Ως προς τα σημεία που αφορούν στην πολεοδομική, περιβαλλοντική και χωροταξική νομοθεσία:

– Έχουμε ενστάσεις διότι, η πρόταση της κυβέρνησης ενέχει κίνδυνο, τελικά, οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις να αποδειχθούν «δώρον άδωρον» για τους επενδυτές, καθώς έρχονται σε σύγκρουση με την πάγια νομολογία του ΣτΕ. Έτσι, μπορεί οι διατάξεις αυτές να μετατραπούν όχι σε καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς, αλλά σε καθρεφτάκια για τους επενδυτές. Αυτό επειδή δεν θα ξέρουν τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν, θα νομίσουν ότι αντιμετωπίζεται με τις διατάξεις του νομοσχεδίου και τελικώς θα βρεθούν προ εκπλήξεων. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στις διατάξεις που δίνουν τη δυνατότητα παρέκκλισης από τους όρους δόμησης, την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, και την απαλλοτρίωση δασικών εκτάσεων χωρίς τήρηση οποιασδήποτε διαδικασίας για χαρακτηρισμό.

– Θέλουμε να είμαστε εποικοδομητικοί σε αυτή τη διαδικασία. Για το λόγο αυτό, πέρα από τις παρατηρήσεις μας στη συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, καταθέσαμε και μια σειρά από 10 τροπολογίες, οι οποίες πιστεύουμε ότι κινούνται προς την κατεύθυνση του να καταστήσουν το νομοσχέδιο σε αρκετά του σημεία πιο διαφανές, πιο λειτουργικό, πιο αποτελεσματικό.

– Εμείς λοιπόν είμαστε εδώ για να συμβάλλουμε υπεύθυνα στη μεγάλη εθνική προσπάθεια να ξεπεράσουμε την κρίση. Έχουμε εποικοδομητική στάση και σε αυτό το νομοσχέδιο και σε μία σειρά άλλων νομοσχεδίων καταθέτοντας υπεύθυνα τις δικές μας προτάσεις. Είναι όμως φανερό ότι το κύριο βάρος πέφτει στους ώμους της κυβέρνησης. Επειδή δε ένας από τους βασικότερους στόχους μας αυτή την περίοδο είναι η Ανάπτυξη, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή ούτε διατάσσεται ούτε είναι αποτέλεσμα μόνο καλών προθέσεων. Απαιτεί συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αλλά και πιστή εφαρμογή όλων όσων κατά καιρούς εξαγγέλλονται. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση δεν πρέπει να μένει ούτε στις προθέσεις ούτε στα συνθήματα.

– Δυστυχώς, όμως, στον κρίσιμο τομέα της ανάπτυξης η κυβέρνηση είτε καθυστερεί δραματικά, είτε αδρανεί πλήρως. Στις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ η Ελλάδα έπεσε από την 5η στην 23η θέση. Επενδυτικός Νόμος δεν υφίσταται. Η δραστηριότητα του ΤΕΜΠΜΕ βυθίστηκε με τα δάνεια να έχουν περιοριστεί φέτος σε 2.500 από 50.000 πέρσι. Αποκρατικοποιήσεις που θα μπορούσαν να συντελέσουν στην ανάπτυξη δεν γίνονται και τα έσοδα θα είναι μηδενικά. Η αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου παραμένει στο επίπεδο της εκθέσεως ιδεών. Και η επένδυση του Κατάρ στον Αστακό, αφού πολυδιαφημίστηκε από την κυβέρνηση ναυάγησε με εντυπωσιακό τρόπο. Καμιά νομοθετική πρωτοβουλία από μόνη της δεν αρκεί, αν δεν συνοδεύεται από την εφαρμογή στην πράξη μιας συγκροτημένης αναπτυξιακής πολιτικής.

Μετάβαση στο περιεχόμενο