Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Σημεία Ομιλίας Κωστή Χατζηδάκη στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για το Προσχέδιο Προϋπολογισμού του 2015

KX_VOULI__

 

(…)Ο βασικός κρίκος που λείπει ώστε η χώρα με βεβαιότητα να προχωρήσει μπροστά είναι ο κρίκος που λέγεται εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας. Αυτό μπορεί να επηρεαστεί προφανώς από τη στάση της κυβέρνησης, επηρεάζεται όμως αναπόφευκτα και από την στάση της αντιπολίτευσης. Ας αντιληφθούμε ότι όλοι μαζί είμαστε στο πλοίο που λέγεται Ελλάδα. Δεν είμαστε καταδικασμένοι να συμφωνούμε, αλλά πρέπει με πατριωτισμό να συμβάλλουμε έτσι ώστε να ξεπεράσουμε την κρίση και να μπούμε σε μια καλύτερη εποχή, ιδιαίτερα  για τη νέα γενιά. 

KX_VOULI__Ο πρώην υπουργός, βουλευτής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης στην ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2015, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε τα ακόλουθα: 

Η κατάσταση στην χώρα δεν είναι φυσικά ειδυλλιακή, ωστόσο ο προϋπολογισμός αποτυπώνει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία δυόμισι χρόνια.  Είναι ο πρώτος ισοσκελισμένος προϋπολογισμός μετά από δεκαετίες. Ταυτόχρονα είναι ένας προϋπολογισμός που κάνει σαφές ότι η χώρα περνάει από την ύφεση στην ανάπτυξη.

Πράγματι βάσει των προβλέψεων του προϋπολογισμού –που είναι προβλέψεις αποδεκτές από τους διεθνείς οργανισμούς­– την επόμενη διετία  (2015-16) η ανεργία θα αποκλιμακωθεί σταδιακά και θα δημιουργηθούν 300 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Αυτή την πρόοδο πρέπει να διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο. Ακούω προτάσεις για ελάφρυνση των φορολογικών βαρών και για παροχές σε κάποιες κοινωνικές ομάδες. Όλα αυτά πρέπει να τα εξετάσουμε, αλλά πάντοτε λαμβάνοντας υπόψη και τις αντοχές της οικονομίας.

Από εδώ και πέρα, η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει να κάνει τη δουλειά της, ιδιαίτερα στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων. Έχουμε μπροστά μας τον νόμο για τα συνδικαλιστικά σωματεία και τα προνόμια των συνδικαλιστών, έχουμε την κατάργηση εισφορών προς τρίτους.

Η αντιπολίτευση, από την άλλη πλευρά, καλό θα ήταν να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα. Δεν είναι δυνατόν να περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση και στη συνέχεια να καταφεύγει στο δόγμα «λεφτά υπάρχουν». Σε αντίθεση με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία η Ελλάδα έχει μία αντιπολίτευση που ζει σε ένα ροζ συννεφάκι και με τη στάση της τρομάζει τις αγορές. Σήμερα τις καταδικάζει για την άνοδο των spreads τις τελευταίες μέρες, στην πραγματικότητα όμως κανένας δεν μπορεί να τις αγνοήσει. Εκτός, αν στο πλαίσιο των δογματικών τους αγκυλώσεων, πιστεύουν ότι θα στείλουν την αστυνομία να τις συλλάβει.

Ο βασικός κρίκος που λείπει ώστε η χώρα με βεβαιότητα να προχωρήσει μπροστά είναι ο κρίκος που λέγεται εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας. Αυτό μπορεί να επηρεαστεί προφανώς από τη στάση της κυβέρνησης, επηρεάζεται όμως αναπόφευκτα και από την στάση της αντιπολίτευσης. Ας αντιληφθούμε ότι όλοι μαζί είμαστε στο πλοίο που λέγεται Ελλάδα. Δεν είμαστε καταδικασμένοι να συμφωνούμε, αλλά πρέπει με πατριωτισμό να συμβάλλουμε έτσι ώστε να ξεπεράσουμε την κρίση και να μπούμε σε μια καλύτερη εποχή, ιδιαίτερα  για τη νέα γενιά.

Μετάβαση στο περιεχόμενο