Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Σημεία ομιλίας σε ημερίδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες

kx_epp_28_1_2014Τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση δοκιμάστηκε και δημιουργήθηκαν αρνητικές τάσεις όπως ο διαχωρισμός ανάμεσα στο Βορρά και το Νότο. Κατά την περίοδο αυτή το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τα μέλη του υπήρξαν στυλοβάτες της σταθερότητας και υπευθυνότητας στην Ευρώπη. Σήμερα πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι η απάντηση στην κρίση δεν είναι λιγότερη Ευρώπη. Η απάντηση είναι περισσότερη Ευρώπη.

kx_epp_28_1_2014Την ανάγκη οι ευρωπαίοι εταίροι να δείξουν την εμπιστοσύνη τους προς τη χώρα μας και τις άλλες χώρες του Νότου, που απέδειξαν με τις θυσίες στις οποίες υπεβλήθησαν και τις μεταρρυθμίσεις που υιοθέτησαν ότι είναι αποφασισμένες να αλλάξουν επεσήμανε μεταξύ άλλων χθες, ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στις Βρυξέλες  σε ημερίδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με θέμα «Μεταρρυθμίσεις για ανάπτυξη και θέσεις εργασίας».

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Dr. W. Schauble.

Ακολουθούν σημεία ομιλίας του κ. Χατζηδάκη.

• Είμαστε μια Κοινότητα αλληλοεξαρτώμενων εθνών. Πιθανή αποσταθεροποίηση μίας ή περισσότερων χωρών μπορεί να μεταδοθεί σε άλλες χώρες – μέλη. Και η επιτυχία κάθε χώρας – μέλους θα είναι επιτυχία για ολόκληρη την Ευρώπη. Πρέπει να βρούμε έναν κοινό παρονομαστή, να αποδείξουμε ότι μπορούμε να υπερβούμε στερεότυπα, επιβλαβείς δογματισμούς και έλλειψη πολιτικής θέλησης. Η ύφεση και η ανεργία απειλούν την κοινωνική συνοχή σε πολλές χώρες – μέλη

• Υπάρχουν ήδη ορατά σημάδια ανάκαμψης για τη χώρα μας:

-Η Ελλάδα έχει τώρα το 5ο χαμηλότερο έλλειμμα στην ευρωζώνη και θα παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες.

-Η χώρα μας είναι 4η ως προς την απορρόφηση των διαρθρωτικών κονδυλίων, έχοντας βελτιώσει τη θέση της κατά 14 βαθμίδες σε σχέση με το 2012.

-Η αγορά εργασίας δεν είναι πλέον άκαμπτη, το συνταξιοδοτικό σύστημα έχει αναμορφωθεί και αρκετοί τομείς της οικονομίας απελευθερώθηκαν.

-Η ανταγωνιστικότητα έχει επίσης βελτιωθεί. Η κατάταξη της Ελλάδας στην έκθεση «Doing Business» της Παγκόσμιας Τράπεζας βελτιώθηκε κατά 28 θέσεις τα προηγούμενα δύο χρόνια.

-Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών – μελών του Οργανισμού στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που υποβοηθούν την ανάπτυξη.

• Οι οικονομικοί δείκτες βελτιώνονται, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν.. Διεθνείς αναλυτές προβλέπουν ότι το 2014 θα είναι μια χρονιά ανάπτυξης. Ωστόσο υπάρχει ακόμη ένα στοιχείο που απουσιάζει, προκειμένου η οικονομία μας να αναπνεύσει: η ρευστότητα. Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ήταν αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη γιατί το τραύμα στον τραπεζικό τομέα ήταν πολύ βαθύ. Για να αποκατασταθεί η φυσιολογική ροή χρηματοδότησης της οικονομίας η λέξη – κλειδί είναι «εμπιστοσύνη». Και γι’ αυτό ακριβώς χρειαζόμαστε την έκφραση της αλληλεγγύης των εταίρων μας.

• Γνωρίζουμε ότι είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε το τελευταίο κομμάτι του μαραθωνίου για να προωθήσουμε όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Όχι μόνο λόγω των δεσμεύσεων απέναντι στην τρόικα. Αλλά και επειδή αυτό επιτάσσει το πατριωτικό μας καθήκον και το καθήκον απέναντι στην Ευρώπη.

• Η Ελλάδα και οι άλλες χώρες του Νότου απέδειξαν με τις θυσίες στις οποίες υπεβλήθησαν και τις μεταρρυθμίσεις που υιοθέτησαν ότι είναι αποφασισμένες να εφαρμόσουν τους κανόνες και να αλλάξουν. Όμως την ίδια στιγμή θέλουμε οι ευρωπαίοι εταίροι μας να δείξουν την εμπιστοσύνη τους. Πρέπει να προχωρήσουμε  μπροστά μαζί. Αυτό που επιτυγχάνουν η Αθήνα, το Δουβλίνο, η Μαδρίτη, η Λισσαβόνα, η Ρώμη, η Λευκωσία μπορεί να κεφαλαιοποιηθεί και στις Βρυξέλες.

• Τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση δοκιμάστηκε και δημιουργήθηκαν αρνητικές τάσεις όπως ο διαχωρισμός ανάμεσα στο Βορρά και το Νότο. Κατά την περίοδο αυτή το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τα μέλη του υπήρξαν στυλοβάτες της σταθερότητας και υπευθυνότητας στην Ευρώπη. Σήμερα πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι η απάντηση στην κρίση δεν είναι λιγότερη Ευρώπη. Η απάντηση είναι περισσότερη Ευρώπη.

• Είμαστε έτοιμοι να μετατρέψουμε την ελληνική προεδρία της ΕΕ σε ευκαιρία για την Ελλάδα να καταδείξει ότι βρήκε το δρόμο της. Είμαστε πραγματιστές, αποφασισμένοι να παράξουμε απτά αποτελέσματα και να εκπλήξουμε θετικά. Και επιπλέον, αυτή η προεδρία θα μας οδηγήσει στις ευρωεκλογές του Μαίου. Τις πρώτες μετά την εκδήλωση της κρίσης και τις περισσότερο κρίσιμες παρά ποτέ. Η πολιτική μας οικογένεια, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ήταν πάντα η κινητήρια δύναμη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.


Μετάβαση στο περιεχόμενο