Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Σημεία ομιλίας στο Διεθνές Συμπόσιο με θέμα «Προκλήσεις της ανάπτυξης και της οικονομικής ολοκλήρωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», που διοργάνωσαν η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD)

kx_TtE_13_12_2013

…Δύο πεδία, ενδεικτικά, μπορούν να προσφέρουν μεγάλες δυνατότητες για οικονομίες μας:

Πρώτον, ο τομέας των logistics ο οποίος μπορεί να κάνει την Νοτιοανατολική Ευρώπη ένα σημαντικό σημείο πρόσβασης από τις κυριότερες διεθνείς αγορές.

Μπορούμε να προωθήσουμε επιχειρηματικές συμφωνίες και να αναπτυχθούν έργα υποδομής κοινού ενδιαφέροντος για βιώσιμα δίκτυα μεταφορών.

Δεύτερον, ο τομέας της ενέργειας μπορεί να ενισχύσει τις οικονομίες ολόκληρης της περιοχής.

Η κατασκευή του TAP (Trans Adriatic Pipeline) είναι το πρώτο βήμα για την περαιτέρω ανάπτυξη των διασυνοριακών αγωγών φυσικού αερίου και της «αεριοποίησης» των Βαλκάνιων…

kx_TtE_13_12_2013-Η αύξηση του διεθνούς ανταγωνισμού και η κρίση της Ευρωζώνης είναι προκλήσεις που πρέπει να μετατραπούν σε ευκαιρίες. Τα δύο βασικά στοιχεία που απαιτούνται τώρα για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι: η πολιτική σταθερότητα και μια ισχυρή οικονομική συνεργασία μεταξύ των χωρών μας.

-Όσον αφορά την πολιτική σταθερότητα, η φράση-κλειδί είναι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Όλες οι χώρες της Ευρώπης, ακόμα και οι μεγαλύτερες , δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις μόνες τους. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα είναι μια «win-win» κατάσταση για όλους μας. Παρά την πρωτοφανή οικονομική κρίση, η ΕΕ παραμένει η μόνη επιλογή.

Η Ελλάδα έχει υποστηρίξει παραδοσιακά τη διαδικασία διεύρυνσης και τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες των Βαλκανικών χωρών, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν όλα τα κριτήρια που έχουν τεθεί. Αποτελεί ισχυρή πεποίθησή μας ότι το καλύτερο για τη χώρα μας είναι να περιβάλλεται από χώρες που μοιράζονται τις ίδιες αξίες, τους ίδιους θεσμούς και αρχές.Έτσι, η προώθηση της ολοκλήρωσης θα είναι βασικός στόχος της επικείμενης ελληνικής προεδρίας της ΕΕ. Η διεύρυνση της ΕΕ και η πολιτική σταθερότητα της Νοτιανατολικής Ευρώπης θα είναι όφελος για το σύνολο της Ευρώπης.

-Η ολοκλήρωση της ΕΕ είναι μια αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη προκειμένου να επιτύχουμε τους κοινούς μας στόχους και φιλοδοξίες. Επίσης, πρέπει να λάβουμε περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση των οικονομικών μας σχέσεων. Πρέπει να αυξήσουμε τις εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών, να ενθαρρύνουμε επιχειρηματικές συνεργασίες  και να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις Ήδη, υπάρχουν ενδείξεις για το τι μπορούμε να επιτύχουμε από κοινού.

Για παράδειγμα: Ο καθένας σε αυτή την αίθουσα γνωρίζει για τις εμπορικές σχέσεις των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της σημαντικής παρουσίας των Ελληνικών επιχειρήσεων. Περισσότερες από 5.000 ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σήμερα στους τομείς των τραπεζών, της πληροφορικής, τροφίμων και ποτών, κατασκευών και της ενέργειας. Η παρουσία αυτή είναι ιδιαιτέρως θετική και θέλουμε να τη διατηρήσουμε.

Ωστόσο, η σημερινή κατάσταση της συνεργασίας μας δεν αντικατοπτρίζει ακόμη τις πραγματικές δυνατότητες των χωρών μας. Υπάρχουν πολλά περιθώρια για περαιτέρω επέκταση των οικονομικών μας σχέσεων.

-Δύο πεδία, ενδεικτικά, μπορούν να προσφέρουν μεγάλες δυνατότητες για οικονομίες μας:

Πρώτον, ο τομέας των logistics ο οποίος μπορεί να κάνει την Νοτιοανατολική Ευρώπη ένα σημαντικό σημείο πρόσβασης από τις κυριότερες διεθνείς αγορές.

Μπορούμε να προωθήσουμε επιχειρηματικές συμφωνίες και να αναπτυχθούν έργα υποδομής κοινού ενδιαφέροντος για βιώσιμα δίκτυα μεταφορών.

Δεύτερον, ο τομέας της ενέργειας μπορεί να ενισχύσει τις οικονομίες ολόκληρης της περιοχής.

Η κατασκευή του TAP (Trans Adriatic Pipeline) είναι το πρώτο βήμα για την περαιτέρω ανάπτυξη των διασυνοριακών αγωγών φυσικού αερίου και της «αεριοποίησης» των Βαλκάνιων .

-Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών, η EBRD έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας θεσμός που ακολουθεί τα υψηλότερα πρότυπα της εταιρικής διακυβέρνησης και της βιώσιμης ανάπτυξης. Η στήριξη της EBRD, αποτελεί κίνητρο για την προοπτική  ανάπτυξής μας.


Μετάβαση στο περιεχόμενο