Η Ν.Δ. καταψηφίζει το νομοσχέδιο, διότι με τις ρυθμίσεις του περιορίζονται τα όπλα που έχει στη διάθεσή της η Επιτροπή Ανταγωνισμού, θίγεται η ανεξαρτησία της και μειώνεται η ταχύτητα έκδοσης των αποφάσεων.
Βασικά σημεία ομιλίας του εισηγητή της Ν.Δ. Κωστή Χατζηδάκη στο σ/ν για τον Ανταγωνισμό
Ο εισηγητής της Ν.Δ. για το σ/ν με θέμα «Προστασία του Ανταγωνισμού» Κωστής Χατζηδάκης, κατά την ομιλία του χθες στη Βουλή σημείωσε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
«Η Ν.Δ. καταψηφίζει το νομοσχέδιο, διότι με τις ρυθμίσεις του περιορίζονται τα όπλα που έχει στη διάθεσή της η Επιτροπή Ανταγωνισμού, θίγεται η ανεξαρτησία της και μειώνεται η ταχύτητα έκδοσης των αποφάσεων. Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα λανθασμένων ρυθμίσεων ανέφερε μεταξύ άλλων τη διεύρυνση των προθεσμιών έκδοσης των αποφάσεων, τον περιορισμό των τμημάτων της Επιτροπής από τρία σε δύο – πράγμα που θα επιβραδύνει τη λειτουργία της Επιτροπής – την κυβερνητική παρέμβαση στη σύνθεση της σημερινής Επιτροπής, τη δυνατότητα αυξημένων παρεμβάσεων του Υπουργού πάνω σε μια ανεξάρτητη αρχή, καθώς και την πλήρη κατάργηση της γνωστοποίησης συγκεντρώσεων.
Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε επίσης, ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει ως δικό της έργο το ισχύον δίκαιο για τον ανταγωνισμό, καθώς εμφανίζει την κωδικοποίηση που γίνεται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ως δίκαιο που ισχύει περίπου για πρώτη φορά. Πρόσθεσε δε, ότι η αρχική εκδοχή του νομοσχεδίου ήταν ακόμα πιο προβληματική, καθώς καταργούσε πλήρως τη σημερινή Επιτροπή Ανταγωνισμού, σε αντίθεση με την πολιτική που ακολουθείτο στο παρελθόν και εισήγαγε μια πρωτοφανή διάταξη, με βάση την οποία η πρωτόδικη καταδίκη καρτέλ δεν συνεπαγόταν πρόστιμα, αλλά απαιτείτο υπότροπη συμπεριφορά. Ευτυχώς, τόνισε ο εισηγητής της Ν.Δ., οι ρυθμίσεις αυτές αποσύρθηκαν χάρη σε παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο κ. Χατζηδάκης στη συνέχεια παρουσίασε τις προτάσεις της Ν.Δ. με βάση τις οποίες ζήτησε:
· να μην περιοριστεί το πεδίο εφαρμογής της γνωστοποίησης σε περιπτώσεις συγκεντρώσεων.
· να μην αυξηθούν οι προθεσμίες για γνωστοποίηση, διαδικασία εξέτασης, έκδοση αποφάσεων.
· να μην περιοριστεί η λειτουργία της Επιτροπής σε 2 τμήματα.
· να γίνουν πιο αυστηρά τα κωλύματα των μελών, όταν εγκαταλείπουν την Επιτροπή.
· να δημιουργηθεί γραφείο εσωτερικού ελέγχου.
· να αποφευχθεί η σύγχυση αρμοδιοτήτων με την Υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς.
Τέλος ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι, ενώ το ΠΑΣΟΚ μιλούσε προεκλογικά για ριζική παρέμβαση στα θέματα ανταγωνισμού, τελικά οι ρυθμίσεις που έφερε διαψεύδουν τις προσδοκίες. Και ενώ ασκούσε κριτική για τον τιμάριθμο και ειδικότερα για την πολιτική στην αγορά των καυσίμων, ο τιμάριθμος σήμερα είναι ο τρίτος υψηλότερος στην Ε.Ε. και η χώρα από 9η φθηνότερη στα καύσιμα στην Ένωση έγινε η πρώτη ή η δεύτερη ακριβότερη».
Μπορείτε να διαβάσετε την Ομιλία του Κ. Χατζηδάκη εδώ.