Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Σημεία ομιλίας του ΥΜΕ στα εγκαίνια του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής στο Περιστέρι.

Θέλω
πραγματικά να συγχαρώ το Δήμαρχο Περιστερίου, κύριο Ανδρέα Παχατουρίδη για την ολοκλήρωση του σημερινού έργου. Του νέου Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής στο Περιστέρι. Είναι ένα έργο σημαντικό. Είναι ένα ακόμα βήμα στον αγώνα που κάνουμε για λιγότερα θύματα στους δρόμους. Και είναι αξιοσημείωτο ότι το πάρκο αυτό κατασκευάζεται στο μεγαλύτερο δήμο του λεκανοπεδίου μετά το δήμο Αθηναίων.

 

Το νέο ΠΚΑ είναι ένα από τα 100 που έχει ήδη χρηματοδοτήσει το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών με περισσότερα από 13 εκ. ευρώ. Σε αυτά θα προστεθούν 32 επιπλέον τόσο στην Αθήνα, για παράδειγμα, στους δήμους Κηφισιάς, Αγ. Παρασκευής, Αιγάλεω, Ιλίου, Χαϊδαρίου, Γλυφάδας, κ.α. καθώς και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος, πχ στο Ρέθυμνο, στην Ξάνθη, στην Πάτρα.

Βρισκόμαστε στο στάδιο της δημοπράτησης για την κατασκευή των νέων αυτών πάρκων τα οποία θα πρέπει να είναι έτοιμα και να λειτουργούν μέχρι τις 31.12.2009, προκειμένου να συγχρηματοδοτηθούν από το Γ’ ΚΠΣ.

Δεν αρκεί όμως μόνο να κατασκευάζουμε νέα πάρκα. Η ουσία είναι να λειτουργούν τα πάρκα αυτά. Και να λειτουργούν σωστά. Εδώ την ευθύνη έχουν αποκλειστικά οι δημοτικές αρχές.

Γι’ αυτό το λόγο και έχω στείλει στους αρμόδιους δημάρχους επιστολές, εφιστώντας τους την προσοχή στα ΠΚΑ. Και θα επιμείνω. Θέλω όχι μόνο να εγκαινιάζονται ΠΚΑ, αλλά και να λειτουργούν. Θα επισκέπτομαι, λοιπόν, αιφνιδιαστικά ΠΚΑ προκειμένου να βεβαιωθώ ότι λειτουργούν σωστά. Είναι υποχρέωσή μου. Δεν βρισκόμαστε εδώ μόνο για να εξαγγέλλουμε, βρισκόμαστε εδώ για να υλοποιούμε. Για να απαντάμε στα προβλήματα του πολίτη. Για να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

Και ειδικά στον τομέα της οδικής ασφάλειας δεν χωρούν δικαιολογίες. Η ολιγωρία, η αναβλητικότητα, η αμέλεια στοιχίζουν ζωές.

Ο αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ανεπίτρεπτα υψηλός: 1,3 εκατομμύρια τροχαία ατυχήματα ετησίως, προκαλούν 40.000 θανάτους και 1,7 εκατομμύρια τραυματισμούς.

Στην Ελλάδα, παρά την πτωτική τάση στα τροχαίων, ο αριθμός τους παραμένει υψηλός σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Στόχος μας είναι η
μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, ξεφεύγοντας από τη λογική των αποσπασματικών δράσεων.

Προσπαθούμε να πετύχουμε τον κοινό ευρωπαϊκό στόχο για μείωση κατά 50% των νεκρών από οδικά ατυχήματα το 2010 σε σχέση με το 2000. Σύμφωνα με τα στοιχεία της τροχαίας, το 2000 είχαμε 2103 θύματα, ενώ το 2007 είχαμε 1449. Είχαμε, δηλαδή, μια μείωση της τάξεως του 31% σε σχέση με το 2000. Συνεχίζουμε, όμως, την προσπάθειά μας, όχι μόνο γιατί είναι υποχρέωσή μας απέναντι στην ΕΕ, αλλά κυρίως γιατί είναι υποχρέωσή μας προς τους συμπολίτες μας.

Γι’ αυτό, πέρα από τα ΠΚΑ για τα οποία μιλήσαμε και τα οποία αποτελούν τον πιο σύγχρονο τρόπο για την καλλιέργεια μιας σωστής κυκλοφοριακής αγωγής πανευρωπαϊκά,
ψηφίστηκε πέρυσι στη Βουλή των Ελλήνων ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, με βαριά πρόστιμα για τους παραβάτες. Επίσης, βελτιώνουμε και αναβαθμίζουμε το σύστημα εκπαίδευσης- εξέτασης των υποψηφίων οδηγών. Οι δράσεις μας στοχεύουν στο να έχουμε μεγαλύτερη διαφάνεια και αξιοπιστία στις εξετάσεις. Η Τροχαία έχει αυξήσει τους ελέγχους της. Το ΥΠΕΧΩΔΕ κατασκευάζει νέους ασφαλείς δρόμους.
Η Κυβέρνηση προχωρεί στη δημιουργία διυπουργικής συντονιστικής επιτροπής για την οδική ασφάλεια.

Ας μη γελιόμαστε όμως. Όσα μέτρα και να ληφθούν, όσο αυστηρές και να γίνουν οι ποινές, η πιο ουσιαστική ίσως
λύση όσον αφορά τη μείωση των τροχαίων, είναι αυτή που επικεντρώνεται στον άνθρωπο. Διάβαζα μια πρόσφατη έρευνα σχετικά με τους Έλληνες οδηγούς. 7 στους 10 ερωτώμενους παραδέχτηκαν ότι έχουν παραβιάσει τον κόκκινο σηματοδότη, το 56% ότι έχει προσπεράσει μπαίνοντας στο αντίθετο ρεύμα, και το 30% ότι έχει οδηγήσει υπό την επήρεια αλκοόλ.

Αυτό που έχουμε ανάγκη, λοιπόν, πάνω απ’ όλα είναι μια ουσιαστική αλλαγή της νοοτροπίας μας. Από νεαρή ηλικία. Εκεί βρίσκεται το κλειδί για να δούμε πραγματικά αποτελέσματα στον τομέα της οδικής ασφάλειας. Γι’ αυτό και στο Υπουργείο Μεταφορών, πέρα από το νέο αυστηρό ΚΟΚ, πέρα από την προσπάθεια για μεγαλύτερη διαφάνεια και αξιοπιστία στο σύστημα εκπαίδευσης και εξέτασης υποψηφίων οδηγών, πέρα από τον εκσυγχρονισμό των ΚΤΕΟ, δίνουμε έμφαση στην αλλαγή της νοοτροπίας μας. Με ενημερωτικές εκστρατείες στα ΜΜΕ, με προσπάθεια συντονισμού με το Υπουργείο Παιδείας για το μάθημα της κυκλοφοριακής αγωγής αλλά προφανώς και με τη χρηματοδότηση ΠΚΑ.

Είμαι απολύτως βέβαιος ότι το Πάρκο, το οποίο σήμερα εγκαινιάζουμε και το οποίο έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά σημαντικών έργων που έχουν γίνει στο Περιστέρι με δήμαρχο τον κύριο Παχατουρίδη, θα είναι ένα Πάρκο το οποίο θα λειτουργεί πραγματικά. Το λέω ξέροντας τη νοοτροπία και το δείγμα γραφής του δημάρχου στη μέχρι σήμερα πορεία του. Πιστεύω, λοιπόν, ότι το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα θα δώσει τη δυνατότητα στα παιδιά των σχολείων του Περιστερίου να έρθουν σε επαφή με τον ΚΟΚ και να γίνουν καλύτεροι οδηγοί από εμάς.

Μετάβαση στο περιεχόμενο