Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Σημεία ομιλίας του ΥΜΕ στην 1η Διαβούλευση του ΟΑΣΑ με θέμα το Γενικό Σχέδιο Μεταφορών Αττικής.

Στην Αθήνα, ενώ το 1996 είχαμε ένα εκατομμύριο αυτοκίνητα, σήμερα ο αριθμός αυτός έχει φθάσει στα 2,2 εκ. Η αύξηση αυτή είναι θεαματική. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφήσει κανέναν αδιάφορο. Γι’ αυτό και επικεντρωνόμαστε στην αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών. Για να πείσουμε τον πολίτη να εγκαταλείψει το ΙΧ του και να χρησιμοποιήσει τα ΜΜΜ. Γιατί θέλουμε αστικές συγκοινωνίες σύγχρονες, λειτουργικές και πάνω απ’ όλα ανθρώπινες. Θέλουμε αστικές συγκοινωνίες που να ταιριάζουν στην Ελλάδα της Ευρώπης, στην Ελλάδα που σέβεται τον πολίτη, σέβεται το περιβάλλον, σέβεται το δικαίωμα όλων σε μια βιώσιμη κινητικότητα. Οι στόχοι μας είναι σαφείς και ξεκάθαροι:

 

-Αποσυμφόρηση των αστικών κέντρων. Το μποτιλιάρισμα δεν είναι ελληνική πρωτοτυπία. Παντού στην Ευρώπη, το κυκλοφοριακό πρόβλημα στα αστικά κέντρα οδηγεί σε χρόνια συμφόρηση με σοβαρές συνέπειες στο περιβάλλον, την υγεία, την ποιότητα της ζωής μας. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε να μετακινούμαστε. Ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπίσουμε το κυκλοφοριακό είναι να ενισχύσουμε τα ΜΜΜ, προωθώντας, παράλληλα, εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης στην πόλη όπως είναι το ποδήλατο.

-Εύκολη πρόσβαση στην πόλη για όλους. Η κοινωνία απαιτεί έξυπνες και οικονομικά προσιτές μεταφορές. Ο πολίτης θέλει έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση για το πώς θα μπορεί να πάει στον προορισμό του γρηγορότερα και με μεγαλύτερη άνεση.

-Ασφαλείς μεταφορές. Γιατί καλά ΜΜΜ σημαίνει ασφαλή ΜΜΜ. Θέλουμε να ενισχύσουμε την εικόνα των ΜΜΜ και παράλληλα την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης προς αυτά.

-Καθαρότερο περιβάλλον. Στις πόλεις, ο οδικός τομέας ευθύνεται για το 40% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και το 70% των εκπομπών άλλων ρύπων. Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα σε ΜΜΜ φιλικά προς το περιβάλλον για «καθαρές» μετακινήσεις στην πόλη.

Για να υλοποιηθούν όμως όλοι οι παραπάνω στόχοι χρειάζεται, πέρα από την καλή διάθεση όλων μας, την οποία θεωρώ δεδομένη, σωστός σχεδιασμός και μεθοδικότητα. Και κυρίως, κάτι που θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό και που αποτελεί και καίριο επίτευγμα της διαβούλευσης που γίνεται σήμερα: να πάψουν τα μέτρα να επιβάλλονται από την όποια ηγεσία αλλά να αποτελούν αποτέλεσμα ανοιχτού διαλόγου, σφυγμομέτρησης των αναγκών των πολιτών, ώστε να βρίσκουν και μεγαλύτερη ανταπόκριση στο κοινό για το οποίο σχεδιάζονται.
Δεν ήρθαμε σήμερα εδώ με προειλημμένες αποφάσεις. Ήρθαμε εδώ για να ακούσουμε τις απόψεις όλων σας. Αλίμονο αν οι σύγχρονες κυβερνήσεις «επιβάλλουν» μέτρα και αποφάσεις χωρίς προηγουμένως να κάνουν έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο σαν αυτόν που ξεκινά σήμερα εδώ.

Στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών έχουμε ήδη ξεκινήσει μια συντονισμένη προσπάθεια για την επίτευξη όλων των στόχων που έχουμε θέσει. Έχει ήδη συσταθεί Ειδική Επιτροπή για θέματα μετακινήσεων στην πόλη με σκοπό τη σύνταξη σχεδίου δράσης με προτάσεις, πρωτοβουλίες και μέτρα, προκειμένου να απαντήσει στο δημόσιο διάλογο που οργανώνει η Κομισιόν αναφορικά με τα σημαντικότερα ζητήματα που αφορούν τις μετακινήσεις και τις συγκοινωνίες στα αστικά κέντρα. Θα είμαστε σε ανοιχτή συνεννόηση με όλους για να πετύχουμε το στόχους μας, στόχους που είναι κοινοί με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη και που αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για μια καλύτερη ποιότητα ζωής στην πόλη.

Έπειτα, έχουμε ήδη εξαγγείλει συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν άμεσα. Μέτρα για την αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών και τη διευκόλυνση της μετακίνησης όλων των πολιτών. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν:

-Την ολοκλήρωση του συστήματος τηλεματικής στη Θεσσαλονίκη και την εισαγωγή του στην Αθήνα ώστε να έχουμε ακριβή καταγραφή της ταχύτητας και της θέσης του κάθε οχήματος ανά πάσα στιγμή κερδίζοντας χρόνο για τον πολίτη.
-Την έξυπνη κάρτα που θα είναι ενιαία για όλα τα μέσα του ΟΑΣΑ και η οποία θα αντικαταστήσει σιγά σιγά το σημερινό εισιτήριο.
-Την επέκταση των λεωφορειολωρίδων αλλά και του δικτύου των μέσων σταθερής τροχιάς. Ο ΗΣΑΠ θα φτάσει μέχρι τον Άγιο Στέφανο και το Τράμ μέχρι τον Πειραιά.

Παράλληλα, παρατείνεται πειραματικά για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο το ωράριο του Ηλεκτρικού και του Μετρό ως τις 2 πμ την Παρασκευή και το Σάββατο.
Την εγκατάσταση ψηφιακών εφαρμογών πληροφόρησης του επιβάτη στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Παράλληλα, παραγγέλθηκαν ήδη από τον ΟΑΣΑ 6 συγκοινωνιακές μελέτες συνολικού κόστους 3,6 εκ ευρώ (Γ’ ΚΠΣ) για τον ανασχεδιασμό των λεωφορειακών γραμμών στο λεκανοπέδιο Αττικής, ακόμα και εκτός της περιοχής που σήμερα χαρακτηρίζεται ως περιοχή ΟΑΣΑ. Οι μελέτες αυτές περιλαμβάνουν, εκτός των άλλων, και ευρεία διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες για την καταγραφή των αναγκών. Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο ανασχεδιασμός αυτός θα είναι διαρκής λόγω και των έργων της Αττικό Μετρό. Τα αποτελέσματα των μελετών αυτών θα συμπεριληφθούν στο γενικό σχέδιο για τις μεταφορές.

Επίσης, θέτουμε το περιβάλλον στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας:

-Συστήσαμε Μόνιμη Επιτροπή για τις Πράσινες Μεταφορές που θα έχει συγκεκριμένο και χειροπιαστό έργο το οποίο θα κινείται σε 3 άξονες:

Ο πρώτος άξονας περιλαμβάνει την έρευνα και το συντονισμό δράσεων για την επίτευξη της «πράσινης κινητικότητας» στις πόλεις, με στόχο τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου στην Ελλάδα. Στον τομέα αυτό περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
– Η μελέτη για την προώθηση των υβριδικών ταξί και των υβριδικών λεωφορείων.
– Η
εξέταση κινήτρων για τη σταδιακή απόσυρση
παλαιών-ρυπογόνων οχημάτων. Αλλά, πρόκειται απλά και μόνο, για μια εξέταση. Άλλωστε δεν είμαστε το μόνο αρμόδιο Υπουργείο. Συναρμόδια Υπουργεία εκτός από το δικό μας είναι το ΠΕΧΩΔΕ και το Υπ. Εθνικής Οικονομίας. Και το θέμα συναρτάται άμεσα με τις αντοχές του προϋπολογισμού και της οικονομίας.
– Η έρευνα για την προώθηση των βιοκαυσίμων κα.
– Η διάδοση οικολογικών εφαρμογών όπως το eco-driving
(οικολογική οδήγηση) που σημαίνει ότι οδηγώντας «έξυπνα», σε χαμηλό αριθμό στροφών και με τη σωστή πίεση των ελαστικών, μπορούμε να εξοικονομήσουμε 10% καύσιμα,
επιβαρύνοντας λιγότερο το περιβάλλον, και
– Η κατασκευή ποδηλατοδρόμων καθώς και
η εφαρμογή άλλων μέτρων που θα ενισχύουν τη χρήση του ποδηλάτου εφαρμόζοντας την αντίστοιχη εμπειρία πόλεων του εξωτερικού όπως το σύστημα των «δανεικών ποδηλάτων» που εφαρμόζεται ήδη στο Παρίσι και αλλού .

-Ο δεύτερος άξονας θα περιλαμβάνει θέματα «Ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων», τόσο του ίδιου του Υπουργείου Μεταφορών & Επικοινωνιών όσο και των ΔΕΚΟ που εποπτεύονται από αυτό. Η Επιτροπή θα συντονίσει, μεταξύ άλλων:
– τη μελέτη και το σχεδιασμό τοποθέτησης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε αυτά τα κτίρια, αλλά και ευρύτερα σε εγκαταστάσεις Αμαξοστασίων και εργοστασίων των ΔΕΚΟ,
– τη δημιουργία «πράσινων ταρατσών», χρησιμοποιώντας νέα υλικά
για την καλύτερη μόνωση των κτιρίων αλλά και ειδικά φυτά με μικρή κατανάλωση νερού που θα ενισχύουν, παράλληλα, το «πράσινο» στην πόλη.
– την ευρύτερη χρήση της ανακύκλωσης σε όλους τους εποπτευόμενους οργανισμούς.

-Ο τρίτος άξονας θα αφορά την προώθηση δράσεων για τη σωστή ενημέρωση του πολίτη σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον και τις μεταφορές, με τη διοργάνωση ημερίδων, την προώθηση ενημερωτικών διαφημιστικών σποτ, την ενσωμάτωση περιβαλλοντικών δράσεων στα πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής κα.

-Μέσα στο 2008 καθιερώνουμε τον τεχνικό έλεγχο των δικύκλων κάτι που θα συμβάλλει αφενός στη μείωση των ατυχημάτων και αφετέρου στη μείωση των επιπέδων θορύβου στο περιβάλλον καθώς επίσης και στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η προσπάθεια μας δεν σταματά βεβαίως εδώ. Είναι διαρκής και έχει ανάγκη τη συμβολή όλων σας με διαβουλεύσεις σαν και αυτή που ξεκινά σήμερα. Διάβαζα μια ανεξάρτητη μελέτη από μια μη κυβερνητική οργάνωση σχετικά με τις μετακινήσεις στην πόλη. Τα προβλήματα είναι πολλά και η κάθε μελέτη υπογραμμίζει την ένταση των προβλημάτων αυτών. Και καλά κάνει. Υπάρχουν ελλείμματα συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης περιοχών, τα ΜΜΜ δεν έχουν την απαραίτητη διασυνδεσιμότητα ώστε να εξυπηρετούν τους πολίτες όπου και αν βρίσκονται. Δεν υπάρχουν αρκετοί χώροι στάθμευσης για μετεπιβίβαση στα μέσα μεταφοράς, το περίφημο «park and ride» των Άγγλων! Αυτά είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που αναφέρονται.

Η διαβούλευση που ξεκινά σήμερα είναι σημαντική γιατί βοηθά στο να έρθουν όλα αυτά τα θέματα στο φως, να βελτιωθούν τα υπάρχοντα μέτρα αλλά και να προγραμματιστούν νέες δράσεις. Δράσεις που θα λειτουργήσουν σε βάθος χρόνου. Δράσεις που θα συμβάλουν στην αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και ευκαιριών και που θα οδηγήσουν στη δημιουργία ενός ορθολογικού και ευρέως αποδεκτού πλάνου ανάπτυξης των ΜΜΜ για την επόμενη 15ετία. Αυτό θα είναι το Γενικό Σχέδιο Μεταφορών της Αττικής που θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος της χρονιάς που διανύουμε και θα αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για ένα μακροχρόνιο και αποδοτικό σχεδιασμό. Και για να το πετύχουμε αυτό χρειαζόμαστε τη συνδρομή των πολιτών.

Είναι καίριας σημασίας, φίλες και φίλοι, να κερδίσουμε τις καρδι

Μετάβαση στο περιεχόμενο