-Το πρόβλημα της Οδικής Ασφάλειας δεν έχει πατρίδα, αλλά στην χώρα μας, μας αφορά ίσως πολύ περισσότερο από ότι σε αρκετά άλλα κράτη και απαιτεί κοινή αντιμετώπιση, συντονισμένη δράση, διεθνή συνεργασία.
-Σε όλο τον κόσμο χάνονται καθημερινά αναίτια στην άσφαλτο χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ έχουμε ετησίως 180.000 θανάτους ενώ ο
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά τους νεκρούς της ασφάλτου παγκοσμίως σε 1.200.000. Ο αριθμός αυτός πρακτικά σημαίνει ότι έχουμε ένα νεκρό κάθε 3 λεπτά. Το κόστος σε ανθρώπινο πόνο είναι τεράστιο, ενώ η ζημιά στην παραγωγική διαδικασία είναι ανυπολόγιστη καθώς τα δυστυχήματα στην άσφαλτο αφορούν νέες ηλικίες.
– Είναι υποχρέωση των φορέων της πολιτείας να είναι ανοιχτοί στις προτάσεις, και πολύ περισσότερο όταν οι προτάσεις αυτές προέρχονται από ειδικούς, επιστήμονες με εμπειρία και τεκμηριωμένες απόψεις. Είναι υποχρέωσή μας να συμμετέχουμε σε επιστημονικά φόρα, να ενθαρρύνουμε τη συνεργασία, να ανταλλάσσουμε απόψεις. Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να χαράξουμε υπεύθυνη και αποτελεσματική πολιτική.
-Στην Ελλάδα το ζήτημα της οδικής ασφάλειας βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας καθώς παρά την σταθερή βελτίωση της κατάστασης, είμαστε ακόμα αρκετά πίσω σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Σκοπός μας είναι να προσεγγίσουμε τον κοινό ευρωπαϊκό στόχο που είναι η μείωση κατά 50% των θανάτων από οδικά ατυχήματα το 2010 σε σχέση με το 2000. Το 2000 είχαμε 2103 νεκρούς και ο αριθμός θα πρέπει να μειωθεί στους 1051 το 2010. Το 2007 ήμασταν στους 1449 νεκρούς. Προσπαθούμε να φτάσουμε όσο πιο κοντά γίνεται στον κοινό ευρωπαϊκό στόχο.
Εφόδια σε αυτή την προσπάθειά μας είναι η πολύτιμη ευρωπαϊκή εμπειρία. Τα στρατηγικά σχέδια οδικής ασφάλειας άλλων κρατών. Οι διεθνείς βάσεις δεδομένων. Όλα τα παραπάνω , προσαρμοσμένα στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της χώρας μας μας οδήγησαν στην κατάρτιση και εφαρμογή του δεύτερου Στρατηγικού Σχεδίου για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα για την περίοδο 2006-2010.
-Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου ψηφίστηκε πέρυσι στη Βουλή των Ελλήνων ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, με βαριά πρόστιμα για τους παραβάτες. Όσοι αρνούνται να συμμορφωθούν με τους κανόνες και θέτουν σε κίνδυνο τη δική τους ζωή αλλά και τη ζωή των συνανθρώπων τους, πρέπει να τιμωρούνται. Είμαστε αποφασισμένοι να κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση.
-Πέρα από τον ΚΟΚ, βελτιώνουμε και αναβαθμίζουμε το σύστημα εκπαίδευσης- εξέτασης των υποψηφίων οδηγών. Οι δράσεις μας στοχεύουν στο να έχουμε μεγαλύτερη διαφάνεια και αξιοπιστία στις εξετάσεις.
-Ήδη προχωρούμε τα έργα για τις πίστες εξέτασης των υποψήφιων οδηγών, ακολουθώντας το επιτυχημένο παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Ολοκληρώνονται οι πίστες σε δύο νομούς της χώρας, συνεχίζεται η κατασκευή σε άλλους τρεις στη Βόρεια Ελλάδα ,ενώ έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για τέτοιες πίστες 14 επιπλέον Νομαρχίες.
-Παράλληλα, κάνουμε βήματα για την καλλιέργεια της σύγχρονης και ορθής οδικής συμπεριφοράς. Από νεαρή ηλικία. Γι’ αυτό καταρχήν δίνουμε έμφαση στα Πάρκα Κυκλοφοριακής Αγωγής, η σωστή λειτουργία και συντήρηση των οποίων βρίσκεται στα χέρια των δημάρχων. Έχουν κατασκευαστεί, με χρηματοδότηση του ΥΜΕ, 100 ΠΚΑ, ενώ το πρόγραμμα επεκτείνεται με την κατασκευή 30 επιπλέον.
-Αντίστοιχα, κάνουμε μια σοβαρή δουλειά και στον τομέα του τεχνικού ελέγχου των οχημάτων. Αναβαθμίζουμε το θεσμό με την εντατικοποίηση του προγράμματος για τεχνικό έλεγχο και τη δημιουργία Ιδιωτικών ΚΤΕΟ. Μάλιστα, για την εντατικοποίηση των ελέγχων σε όλη την επικράτεια, το ΥΜΕ διέθεσε σε διάφορες Νομαρχίες της χώρας, 6 μονάδες κινητών ΚΤΕΟ.
Και βεβαίως, σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί η προσπάθεια που γίνεται στο ΥΜΕ για μια συνολική αναβάθμιση των μέσων μαζικής μεταφοράς, με έμφαση στα μέσα σταθερής τροχιάς, που είναι και τα πιο ασφαλή. Προκειμένου να πείσουμε τους πολίτες να αφήσουν το ΙΧ στο σπίτι. Έτσι, επεκτείνεται το τραμ, το μετρό, σε μια προσπάθεια να αναπτυχθεί επαρκώς το δίκτυο των μέσων σταθερής τροχιάς στην Αθήνα και να γίνει εφάμιλλο άλλων ευρωπαϊκών πόλεων.
-Πέρα από τον οδηγό και το όχημα, αρμοδιότητας ΥΜΕ, η οδική ασφάλεια όπως ανέφερα προηγουμένως, έχει να κάνει με το οδικό περιβάλλον, την οδική υποδομή.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Δημοσίων Έργων
από την πλευρά του, κάνει μια πολύ σημαντική προσπάθεια για να φτιάξει ένα ασφαλές οδικό δίκτυο. Υλοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων υποδομής που γνώρισε ποτέ η χώρα, συνολικού ύψους 18,5 δις ευρώ. Υπολογίζεται ότι στις νέες εθνικές οδούς που κατασκευάζονται, με βάση τις μελέτες που υπάρχουν για την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα έχουμε μία σημαντική μείωση των ατυχημάτων. Στους νέους δρόμους που κατασκευάζονται, τα ατυχήματα, σύμφωνα με μετρήσεις, περιορίζονται τα ατυχήματα στο 1/5.
-Πέρα από την κατασκευή νέων οδικών αξόνων, συνεχίζονται οι βελτιώσεις στην υπάρχουσα υποδομή του υπεραστικού οδικού δικτύου της χώρας: ολοκληρώθηκαν ήδη τα έργα στους 5 πλέον επικίνδυνους άξονες και υλοποιούνται τα έργα σε άλλους 26 άξονες.
-Παράλληλα, το Υπουργείο Εσωτερικών, το τρίτο υπουργείο που σχετίζεται με την οδική ασφάλεια,
επικεντρώνεται στην αυστηρότερη και συστηματικότερη αστυνόμευση του οδικού δικτύου της χώρας, κυρίως των σημείων που είναι πιο επικίνδυνα. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην προστασία των πεζών, των ανηλίκων, των ηλικιωμένων, των Ατόμων με Αναπηρία.
-Θα ήμουν ο τελευταίος που θα υποστήριζα ότι έχουμε πετύχει τους στόχους μας. Ότι στον τομέα της οδικής ασφάλειας είμαστε ευχαριστημένοι. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας. Αλλά ας μην ξεχνούμε ότι η οδική ασφάλεια είναι βέβαια θέμα της πολιτείας αλλά είναι και θέμα του καθενός από εμάς. Γιατί δεν είναι δυνατόν να βάλουμε έναν αστυνομικό δίπλα σε κάθε πολίτη. Όσα μέτρα και αν ληφθούν, όσο αυστηρά και αν είναι αυτά, δεν θα αποδώσουν καρπούς αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία. Και μιλώ ιδιαίτερα
για τους οδηγούς της Νότιας Ευρώπης που δεν φημιζόμαστε για την καλύτερη οδηγική συμπεριφορά.
-Σε πρόσφατη έρευνα για λογαριασμό της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, φαίνεται ότι ενώ από τη μια μεριά χρησιμοποιούμε ζώνες ασφαλείας, 9 στους 10 Έλληνες έτσι δήλωσαν, προφανώς γιατί και τα καινούρια αυτοκίνητα μας υποχρεώνουν να το κάνουμε, από την άλλη 7 στους 10 οδηγούς παραδέχονται ότι έχουν παραβιάσει τον κόκκινο σηματοδότη, το 56,3% προσπερνά μπαίνοντας στο αντίθετο ρεύμα, και το 30% ότι οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ.
-Πέρα, λοιπόν από τις ενέργειες που έχουν γίνει στον τομέα της καλλιέργειας μιας ορθής κυκλοφοριακής αγωγής, έμφαση πρέπει να δοθεί και ουσιαστικό ρόλο πρέπει να αναλάβουν και των ΜΜΕ. Όχι περιστασιακά, αλλά σε διαρκή βάση. Προωθούμε, λοιπόν, ενημερωτική καμπάνια, έντυπη, τηλεοπτική και ραδιοφωνική, και μάλιστα πρόσφατα ήρθαμε σε συνεννόηση με την Κρατική τηλεόραση και τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, ώστε να διαθέσουν δωρεάν χρόνο σε ώρες υψηλής ακροαματικότητας για την προβολή των μηνυμάτων οδικής ασφάλειας.
Είναι πιστεύω κάτι σημαντικό. Όπως εξίσου σημαντικό είναι να υπάρχει καλύτερος συντονισμός δράσεων σε εθνικό επίπεδο. Γι’ αυτό και μόλις πριν από λίγες ημέρες ανακοινώσαμε από το βήμα της Βουλής τη συγκρότηση Διυπουργικής Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας. Με συμμετοχή όλων των συναρμόδιων Υπουργείων
-Θέλω να σταματήσω στο σημείο αυτό καλώντας και από αυτό εδώ το βήμα, όλους εσάς σε συνεργασία. Το ζήτημα της οδικής ασφάλειας είναι ζήτημα που αφορά όλους μας, είναι ζήτημα ανθρωπιάς. Είναι ζήτημα του παρόντος και του μέλλοντος. Είμαστε όλοι εδώ αποφασισμένοι να δουλέψουμε με όρεξη και αποφασιστικότητα για να δούμε χειροπιαστά αποτελέσματα σε ένα τομέα που μας αφορά όλους.