•
Η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες και τα μέσα να προχωρήσει μπροστά, δίνοντας έμφαση στους τομείς εκείνους που μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν το συγκριτικό πλεονέκτημα της πατρίδας μας. Τομείς όπως αυτός της έρευνας και της τεχνολογίας, που δεν χρειάζονται πιο φθηνά εργατικά χέρια, τα οποία η χώρα μας δεν διαθέτει συγκριτικά με άλλες χώρες στην ευρύτερη περιοχή μας, αλλά απαιτούν γνώσεις, καινοτόμες ιδέες, καλά καταρτισμένους επιστήμονες.
•
Οι στόχοι που έχουμε θέσει στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης είναι κοινοί σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλουμε:
1.
Στενή συνεργασία ερευνητικών κέντρων και αγοράς, ώστε η έρευνα και η καινοτομία να αξιοποιούνται για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας.
2.
Ερευνητικές υποδομές ολοκληρωμένες και ανοικτές σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο.
3.
Ενθάρρυνση των συμπράξεων δημοσίου-ιδιωτικού τομέα για την προώθηση της έρευνας και της τεχνολογίας.
•
Με βάση αυτές τις πανευρωπαϊκές αρχές, η κυβέρνηση ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια μια σοβαρή προσπάθεια στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας. Ο εθνικός στόχος που έχει τεθεί για την Ακαθάριστη Εγχώρια Δαπάνη για Έρευνα, Τεχνολογία και Ανάπτυξη είναι 1,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2015, με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε ποσοστό 40%. Είμαστε ακόμα πίσω αλλά κάνουμε μια σοβαρή προσπάθεια και προσβλέπουμε στη συνδρομή όλων. Για την επίτευξη των στόχων μας:
•
Αξιοποιούμε τα κοινοτικά κονδύλια. Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του Υπουργείου Ανάπτυξης αποτέλεσε το σημαντικότερο εργαλείο της χώρας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας. Έτσι:
Δημιουργήθηκαν 5 Πόλοι Καινοτομίας, στην Πάτρα, το Ηράκλειο, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, την Κοζάνη, συνδέοντας μεταξύ τους εκπαιδευτικά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα, επιχειρήσεις, τεχνολογικά πάρκα και άλλους οργανισμούς, με στόχο την ενίσχυση της καινοτομίας. Πρόκειται για μεγάλες παρεμβάσεις, στις οποίες συμπράττουν 40-50 φορείς και περιλαμβάνουν μια σειρά από ενέργειες όπως έρευνα, κατάρτιση, εκπαίδευση με στόχο την ενίσχυση της καινοτομίας. Οι πόλοι αυτοί είναι η πρώτη σημαντική προσπάθεια για τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την καινοτομία στην περιφέρεια.
Χρηματοδοτήθηκαν επίσης 6 Κοινοπραξίες έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, στη Δυτική Ελλάδα, στην Κρήτη, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στην Αττική, στα Ιόνια, στο βόρειο Αιγαίο, συνολικού προϋπολογισμού 57,2 εκ ευρώ. Πρόκειται για μικρότερες παρεμβάσεις από τους πόλους καινοτομίας, οι οποίες πολλές φορές περιέχονται σε αυτούς και αφορούν σε συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικά κέντρα, εκπαιδευτικά ιδρύματα και άλλους φορείς για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.
Ιδρύθηκαν και λειτουργούν 7 θερμοκοιτίδες καινοτομίας, δηλαδή σχηματισμοί που βοηθούν νέες, μικρές επιχειρήσεις που ασχολούνται με υψηλή τεχνολογία και καινοτομία να αναπτυχθούν και να σταθούν στα πόδια τους. Οι θερμοκοιτίδες τους παρέχουν φτηνή στέγη και υποστηρικτικές υπηρεσίες για το σκοπό αυτό.
Χρηματοδοτήθηκε η πρώτη στον κόσμο πλωτή οικολογική μονάδα αφαλάτωσης στην Ηρακλειά, η οποία μάλιστα πέρυσι έλαβε ειδική διάκριση στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό REGIO STARS.
•
Όλα τα παραπάνω είναι μια καλή βάση στην οποία θα χτίσουμε για να προχωρήσουμε ακόμα παραπέρα, ώστε να αναβαθμίσουμε τον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης στη χώρα μας. Και σε αυτή την προσπάθειά μας η Συμβολή του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας, το οποίο αποτελεί το ανώτατο γνωμοδοτικό όργανο της πολιτείας για τη χάραξη πολιτικής στον τομέα αυτό, μπορεί και πρέπει να είναι καθοριστική.
•
Βασική προτεραιότητά μας για τη νέα περίοδο είναι η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ των ερευνητικών κέντρων, ώστε να αναβαθμιστεί η ΠΟΙΟΤΗΤΑ της έρευνας στη χώρα μας. Και στο συγκεκριμένο τομέα η δική σας συμβολή, η συμβολή του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας, είναι σημαντική. Στόχος είναι ο περιορισμός του αριθμού των ερευνητικών κέντρων, με παράλληλη αναβάθμιση της ποιότητας και του αποτελέσματος της δουλειάς τους.
Δεν μπορεί να συνεχιστεί πια η ενίσχυση όλων των ερευνητικών κέντρων χωρίς αξιολόγηση της δράσης τους. Σ’ αυτό τον τόπο πρέπει, περισσότερο απ’ ότι το κάνουμε σήμερα, να λέμε μπράβο στους καλούς και να τους αντιμετωπίζουμε πιο θετικά απ’ αυτούς που είναι λιγότερο αποδοτικοί και παραγωγικοί. Δεν μπορούμε να βάζουμε καλούς και κακούς στο ίδιο τσουβάλι.
•
Παράλληλα, αξιοποιούμε τα κονδύλια που προέρχονται από το ΕΣΠΑ, για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας. Έμφαση δίνουμε σε δράσεις που συνδέουν την έρευνα με την παραγωγή. Δράσεις που θα μετατρέπουν, με άλλα λόγια, την έρευνα σε πράξη με οφέλη για όλους.
•
Προς αυτή την κατεύθυνση ήδη ξεκινούν τα κουπόνια καινοτομίας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θα επιχορηγηθούν, δηλαδή, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με κουπόνια ύψους 7.000 ευρώ για προώθηση δράσεων έρευνας και τεχνολογίας.
•
Η χώρα μας μπορεί και πρέπει να αναδειχθεί σε μια σύγχρονη, ανταγωνιστική οικονομία. Σε μια οικονομία που θα βασίζεται στην καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα, στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας.