Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Σημεία ομιλίας του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη στα εγκαίνια του έργου της ΔΕΗ στην Αγία Βαρβάρα Ημαθίας

Στόχος μας είναι η ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες αξιοποιεί τις δυνατότητες που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες και πετυχαίνει ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων της χώρας ικανοποιώντας παράλληλα τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

 

Το ενεργειακό έργο της Αγ. Βαρβάρας, έρχεται να συμπληρώσει τα υδροηλεκτρικά έργα του ποταμού Αλιάκμονα, αυξάνοντας την αποδοτικότητά τους και τοποθετώντας ψηλά στην ατζέντα την προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα, με το έργο της Αγ. Βαρβάρας πετυχαίνουμε:

Υδροδότηση του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσ/νίκης και των βιομηχανιών που λειτουργούν στη βιομηχανική περιοχή στο Πλατύ Ημαθίας.

Άρδευση 930.000 στρεμμάτων στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Θεσσαλονίκης.

Παροχή νερού στην κοίτη του Αλιάκμονα, μέσω του μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού, με στόχο την αναβάθμιση του οικοσυστήματος του ποταμού.

Είναι μια σημαντική επένδυση, η οποία εξασφαλίζει την παραγωγή πράσινης ενέργειας με την αποφυγή εκπομπής 5.800 τόνων CO2 ετησίως, παρέχοντας ταυτόχρονα την απαραίτητη ποσότητα νερού για τη διατήρηση του ευαίσθητου οικοσυστήματος της ευρύτερης περιοχής του ποταμού.

Ο τομέας της ενέργειας είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς που πρέπει να ανέβει ψηλά στο δημόσιο διάλογο και στη χώρα μας. Μια σωστή ενεργειακή πολιτική στην ηλεκτροπαραγωγή πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τέσσερις καίριους παράγοντες:

Ο ένας είναι οι υποχρεώσεις μας απέναντι στο Κοινοτικό Δίκαιο, απέναντι στον ανταγωνισμό. Είναι χρέος της πολιτείας, και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε, να φροντίσει ώστε να υπάρχουν συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού. Με ίσους όρους για όλους τους παίκτες και προς όφελος των πολιτών οι οποίοι θα έχουν στη διάθεσή τους ποιοτικές υπηρεσίες σε ανταγωνιστικές τιμές.

Ο άλλος παράγοντας έχει να κάνει με την αύξηση της ζήτησης στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής. Το έχω πει και θα το επαναλάβω. Η πίτα στον τομέα της παραγωγής ενέργειας διαρκώς αυξάνεται. Επομένως, εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις, τόσο από πλευράς ΔΕΗ, η οποία ήταν και παραμένει ο κεντρικός παίκτης στην ηλεκτροπαραγωγή στη χώρα μας, όσο και από ιδιώτες επενδυτές. Δεν ωφελεί το να υπάρχει διαγκωνισμός για το ποιος θα πάρει περισσότερα από την υφιστάμενη πίτα. Αυτή μεγαλώνει μέρα με τη μέρα και με βάση αυτή την παραδοχή πρέπει να προχωρήσει τόσο η
ΔΕΗ όσο και οι ιδιώτες επενδυτές. Συνεργασίες της ΔΕΗ με ιδιώτες επενδυτές ενθαρρύνονται από την Κυβέρνηση όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη. Ακόμη περισσότερο, επιδίωξη της Κυβέρνησης για τη ΔΕΗ είναι μια ισχυρή εταιρεία που μπορεί και πρέπει να αποκτήσει ηγετικό ρόλο και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Εκεί θα βρει τον απαραίτητο ζωτικό χώρο να αναπτυχθεί και να ανοίξει το δρόμο για επενδύσεις είτε δικές της είτε σε συνεργασία με άλλους ομίλους. Άρα είναι καιρός να αντιληφθούμε ότι το κέντρο βάρους πρέπει να αλλάξει, από τη μάχη για τη μοιρασιά της πίτας προς την ανάγκη για ευρύτερη συνεργασία στον τομέα των επενδύσεων και για άνοιγμα προς νέες αγορές που διψούν για νέες ιδέες, νέες και καινοτόμες υπηρεσίες.

Επόμενος παράγοντας είναι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ που αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο της εταιρείας. Και εκείνοι και εμείς βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά του λόφου. Στηρίζουμε τις προσπάθειες που κάνει η εταιρεία να εκσυγχρονιστεί, να αναβαθμιστεί, να επεκτείνει τη δράση της σε νέους τομείς και νέες αγορές . Παράλληλα, τόσο εμείς όσο και η διοίκηση νοιαζόμαστε για το κοινωνικό και εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων. Με εξασφαλισμένη την εργασιακή τους προοπτική, οι εργαζόμενοι της εταιρείας θα δουλέψουν για τη δημιουργία καλύτερων προοπτικών για τη ΔΕΗ στο νέο περιβάλλον της αγοράς ενέργειας. Οι εργαζόμενοι δεν είναι απέναντι στην επιχείρηση, είναι η καρδιά της επιχείρησης.

Τέλος, μια ακόμη σημαντική παράμετρος είναι αυτή που έχει σχέση με τη σημερινή εκδήλωση και αφορά το περιβάλλον. Είναι δέσμευσή μας απέναντι στην ΕΕ, είναι δέσμευσή μας απέναντι στις επόμενες γενιές, να φροντίσουμε το περιβάλλον. Ακολουθούμε μια κοινή ευρωπαϊκή πορεία στον τομέα αυτό. Μια πορεία που επιβάλλει μείωση των εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου,
βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και αύξηση του ποσοστού διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. Προς αυτή την κατεύθυνση προχωρούμε, με τη ΔΕΗ να παίζει σημαντικό ρόλο και σε αυτό τον τομέα. Είναι εξαιρετικά θετικό ότι η ΔΕΗ λαμβάνει ολοένα και περισσότερο υπόψη της αυτή την παράμετρο.

Ο τομέας της ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας. Στην Ελλάδα δεν κατανοούμε πάντοτε τη σημασία του και δεν τοποθετούμε την ενέργεια ψηλά
στο δημόσιο διάλογο. Οι κρίσεις στον ενεργειακό τομέα, έρχονται να μας υπενθυμίσουν ότι πρέπει να βάλουμε την ενέργεια ψηλά στην ατζέντα. Ότι, σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο, απαιτείται συνεχής προσπάθεια, εγρήγορση και προσαρμοστικότητα, προκειμένου να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τόσο για εμάς τους ίδιους όσο και για τις επόμενες γενιές ένα υψηλό επίπεδο ζωής. Να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη σε βάθος χρόνου. Ανάπτυξη που να συνδυάζει τη φροντίδα για την οικονομία με την προτεραιότητα στην προστασία του περιβάλλοντος. Είναι σημαντικό που, τόσο το σημερινό έργο όσο και η γενικότερη στρατηγική της ΔΕΗ, υπογραμμίζουν αυτήν την ανάγκη.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο