Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Σημεία ομιλιών του υπουργού ΑνΥπ Κωστή Χατζηδάκη στη Θεσσαλονίκη

kx_thessaloniki_2_4_2013…Είναι πράγματι σημαντικό πως παρά την κρίση, ένα σημαντικό τμήμα του επιχειρηματικού κόσμου ανταποκρίνεται στην πρόκληση, ρισκάρει, επενδύει, αυξάνει την παραγωγικότητα και την εξωστρέφειά του. Τα σημερινά βραβεία αποτελούν ένα σημαντικό παράδειγμα για αυτό. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση, με τις οδηγίες του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, κάνει κάθε προσπάθεια για να άρει όλα τα εμπόδια και τις στρεβλώσεις για τον ανταγωνισμό και να δημιουργήσει τις συνθήκες που μπορούν να υποστηρίξουν την επιχειρηματικότητα…

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην αποψινή εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος για την απονομή των βραβείων «Ελληνική Αξία Βορείου Ελλάδος» και στην 3η Παμβορειοελλαδική Συνδιάσκεψη που διοργανώνει η Ομοσπονδία Επαγγελματιών – Εμπόρων Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής: 

-Είναι πράγματι σημαντικό πως παρά την κρίση, ένα σημαντικό τμήμα του επιχειρηματικού κόσμου ανταποκρίνεται στην πρόκληση, ρισκάρει, επενδύει, αυξάνει την παραγωγικότητα και την εξωστρέφειά του. Τα σημερινά βραβεία αποτελούν ένα σημαντικό παράδειγμα για αυτό. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση, με τις οδηγίες του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, κάνει κάθε προσπάθεια για να άρει όλα τα εμπόδια και τις στρεβλώσεις για τον ανταγωνισμό και να δημιουργήσει τις συνθήκες που μπορούν να υποστηρίξουν την επιχειρηματικότητα.

-Η Ελλάδα δεν είναι πλέον παράδειγμα προς αποφυγή -ανέκτησε και ανακτά την αξιοπιστία της. Αυτό αποδεικνύεται από την απόφαση του Eurogroup του Δεκεμβρίου που εξασφάλισε τη θέση της χώρας μας στην ευρωζώνη. Αυτό φαίνεται από τη σημαντικά βελτιωμένη κατάταξή της στις διεθνείς αξιολογήσεις για την ανταγωνιστικότητα , όπως το Doing Business Report της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Lisbon Council, όπου η Ελλάδα παίρνει την άριστα μεταξύ 20 ευρωπαϊκών χωρών στις μεταρρυθμίσεις. Από την άλλη πλευρά, βλέπουμε νέες, σημαντικές επενδυτικές κινήσεις, όπως η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Cosco- ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Hewlett Packard.

-Η Ελλάδα εξακολουθεί να χρειάζεται την έμπρακτη και διαρκή αλληλεγγύη των εταίρων της. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επίσης, πρέπει τα υφιστάμενα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής να συνδυασθούν με νέες πολιτικές ενίσχυσης της ρευστότητας και της κοινωνικής συνοχής. Σε κάθε περίπτωση, πάντως,  είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευθεί διεθνώς, αλλά και έναντι των Ελλήνων πολιτών.

-Πολλά μένουν ακόμη να γίνουν στο μέτωπο των διαρθρωτικών αλλαγών.

Αρκετά έχουν ήδη συντελεστεί ,όπως ήταν:

 • η μείωση κατά 60% των υπογραφών για τις διαδικασίες στο ΕΣΠΑ
 • οι νέες, απλούστερες αγορανομικές και υγειονομικές διατάξεις,
 • η πλήρης απελευθέρωση των φορτηγών μικρού και μεγάλου τονάζ,
 • η απελευθέρωση των διδάκτρων στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια
 • η απελευθέρωση των μεταφορών στις τουριστικές υπηρεσίες

Αρκετά είναι σε ώριμη φάση, όπως:

 • το νομοσχέδιο για τις Ηλεκτρονικές Δημόσιες Συμβάσεις,
 • ο νέος επενδυτικός νόμος
 • η πρωτοβουλία για την αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων
 • η μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ROSCO στο ΤΑΙΠΕΔ και
 • οι διαπραγματεύσεις που πλησιάζουν στο τέλος για τους τέσσερις αυτοκινητοδρόμους ώστε να μπουν και πάλι μπουλντόζες αυτό τον μήνα

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν το επόμενο διάστημα ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε το νέο νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, την αξιοποίηση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, τη συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα για την ανταγωνιστικότητα, τη λήψη μέτρων για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, προκειμένου να μειώσουμε κατά 50% το κόστος ίδρυσης επιχειρήσεων, την απλοποίηση των διαδικασιών στις εξαγωγές.

-Σχετικά με το ζήτημα της ρευστότητας ο υπουργός επανέλαβε ότι εξαρτάται κατά βάση από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και από τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την επιστροφή των καταθέσεων. Ωστόσο, από πλευράς Υπουργείου Ανάπτυξης & Υποδομών, βρίσκονται παράλληλα σε εξέλιξη οι εξής δράσεις:

 1. Η συμφωνία με την ΕΤΕπ για τις ΜμΕ υλοποιείται και συμβασιοποιούνται ακόμη 400 εκ. ευρώ από τα 1,44 δις ευρώ που προβλέπονται.

 

 1. Από τα τέλη  Απριλίου βάσει όσων έχει αναφέρει η  ΕΤΕπ, τίθεται σε εφαρμογή το πρόγραμμα κάλυψης των εγγυητικών επιστολών, των εμπορικών τραπεζών προς τις εισαγωγικές/εξαγωγικές επιχειρήσεις. Οι πιστώσεις θα είναι ανακυκλούμενες και το συνολικό ύψος αναμένεται να φτάσει το 1,5 δις ευρώ σε ετήσια βάση.

 

 1. Υλοποιείται το πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 456 εκατ. ευρώ (ΠΕΠ) στους τομείς του εμπορίου, των υπηρεσιών, της μεταποίησης και του τουρισμού.  Παράλληλα, μέσω της δράσης του «ICT4growth», ενισχύονται οι ΜμΕ με κονδύλια ύψους 120 εκ. ευρώ.

 

 1. Και σχετικά με το ΕΤΕΑΝ: η δέσμη μέτρων και προγραμμάτων αφορά δημόσια δαπάνη ύψους 1 δις ευρώ προς ενίσχυση των  ΜμΕ. Συγκεκριμένα, για κεφάλαια κίνησης, εγγυήσεις, επενδυτικά δάνεια και τη διευκόλυνση έκδοσης εγγυητικών επιστολών. Με τη συμμετοχή των Τραπεζών, τα κονδύλια αυτά φτάνουν περίπου στα 2 δις ευρώ.  Οι περισσότερες δράσεις εξ αυτών ήδη ξεκίνησαν, ενώ και οι άλλες δεν θα αργήσουν.

Ειδικά με τοΠρόγραμμα “Επιχειρηματική Επανεκκίνηση” χορηγούνται 550 εκ. ευρώ προς τις ΜμΕ ως κεφάλαια κίνησης, αλλά και για επενδύσεις, με επιδότηση επιτοκίου 50%. Οι Τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει να δέχονται σχετικά αιτήματα.

Καταλήγοντας ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε τα εξής:

«Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι, έστω κι αν η ύφεση δεν την αφήνει να διαφανεί:

Τα σενάρια για την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη έχουν τελειώσει, η δημοσιονομική προσαρμογή συνεχίζεται, οι διαρθρωτικές αλλαγές  προωθούνται και ένα επενδυτικό ενδιαφέρον έχει ήδη ξεκινήσει.

Όμως, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη.

Το 2013 θα είναι επίσης μια δύσκολη χρονιά, ιδιαίτερα το πρώτο εξάμηνο.

Θεωρώ,  όμως,  πως  μέσω όσων έχουμε πετύχει,  μπορούμε να αλλάξουμε σελίδα και να είναι η τελευταία δύσκολη χρονιά για την ελληνική κοινωνία.

Όλοι θα θέλαμε να αλλάξει η κατάσταση με ένα μαγικό κουμπί.

Τον λαϊκισμό ,όμως, και τις δήθεν “απλές λύσεις” του χτες,  τα  πληρώνουμε πανάκριβα σήμερα.

Επομένως, αυτό στο οποίο πρέπει να επιμείνουμε είναι στην αλήθεια, στη σοβαρότητα και στην υπευθυνότητα

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο