Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Σημεία συνέντευξης του Κωστή Χατζηδάκη στον ραδιοφωνικό σταθμό Real fm

Βασικά σημεία συνέντευξης στο δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου


1. Για την αντιπολιτευτική τακτική της Ν.Δ
«Λέμε συχνά ότι τα κόμματα υπηρετούν ή πρέπει να υπηρετούν το εθνικό συμφέρον και αυτό αφορά τόσο τα κόμματα που είναι στην κυβέρνηση όσο και τα κόμματα που είναι στην αντιπολίτευση.

Αν θέλουμε πραγματικά να έχουμε αξιοπιστία πρέπει να εννοούμε αυτά που λέμε. Και όταν είμαστε κυβέρνηση
πρέπει να κάνουμε αυτό που πραγματικά επιτάσσει η συνείδησή μας και το εθνικό συμφέρον και
όταν είμαστε αντιπολίτευση ακριβώς τον ίδιο γνώμονα πρέπει να ακολουθούμε. Επομένως, θεωρώ πως δεν πρέπει να κάνουμε ότι έκανε πέρυσι, αυτό τον καιρό περίπου, το ΠΑΣΟΚ. Όταν εμείς, επιχειρώντας να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κρίσης είχαμε αρχίσει να παίρνουμε κάποια δύσκολα μέτρα και το ΠΑΣΟΚ έλεγε πως χρήματα υπάρχουν και πως ακολουθούμε μία ανάλγητη πολιτική.
Εμείς πρέπει να έχουμε μία υπεύθυνη στάση, δεν σημαίνει αυτό ότι θα δώσουμε λευκή επιταγή στο ΠΑΣΟΚ, κάθε άλλο. Δεδομένου ότι είχαμε μιλήσει ξεκάθαρα πριν τις εκλογές και είχαμε προτείνει τον δύσκολο δρόμο πρέπει να μείνουμε εκεί. Άλλωστε βλέπετε ότι το ΠΑΣΟΚ με καθυστέρηση, με παλινδρομήσεις, με παλινωδίες, έρχεται προς την δική μας κατεύθυνση. Εμείς, λοιπόν, πρέπει να επενδύσουμε στον δρόμο της ευθύνης, της Ευρώπης, της κοινής λογικής έχοντας υπόψη μας ότι αυτό, εκτός από την πατρίδα μας, προφανώς εξυπηρετεί και το συμφέρον την Ν.Δ.
Αν κάνει κάτι καλό η κυβέρνηση νομίζω ότι η επισήμανσή του από την πλευρά της Ν.Δ προσθέτει σε αξιοπιστία. Προσθέτει σε αξιοπιστία διότι όταν ασκείς κριτική γίνεται κατανοητό ότι δεν το κάνεις για μικροκομματικούς λόγους».


2. Για την αύξηση του φόρου στα καύσιμα
«Εμείς είχαμε ταχθεί υπέρ της αύξησης του φόρου στα τσιγάρα και τα ποτά και καλά κάναμε και ξεκάθαρα το δηλώσαμε. Δεν είχαμε ταχθεί υπέρ του φόρου για τα καύσιμα γιατί, μεταξύ των άλλων, είχε επιβληθεί αύξηση και πέρυσι το καλοκαίρι
και θεωρούμε ότι θα λειτουργήσει πληθωριστικά. Η κυβέρνηση, αφού εξήγγειλε την αύξηση του φόρου στα καύσιμα, δεν τον επέβαλε αμέσως με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μία κερδοσκοπία στο συγκεκριμένο θέμα- το επιβεβαιώνουν όλοι οι φορείς της αγοράς – με ανεξέλεγκτη
αποθεματοποίηση. Πολλοί κερδοσκόποι αγοράζουν στις σημερινές τιμές για να πουλήσουν ακριβότερα αύριο, μεθαύριο.
Αυτή η αντιπολίτευση, με βάση την οποία τάσσεσαι υπέρ κάποιων μέτρων, εξηγείς γιατί είσαι εναντίον κάποιων άλλων και επισημαίνεις συγκεκριμένα προβλήματα, νομίζω ότι προσθέτει
στην αντιπολίτευση και βοηθάει αυτή την ώρα και την
Ελλάδα να πάει προς τον σωστό δρόμο. Πιστεύω αυτή την αντιπολίτευση θα ακολουθήσουμε».


3. Για τις εξεταστικές επιτροπές
«Πρέπει να έρθει η αλήθεια στην επιφάνεια σε όλα τα επίπεδα, χωρίς, όμως, να πάμε σε «κυνήγι μαγισσών» ή ακόμα περισσότερο να πάμε στα γνωστά μικροκομματικά παιχνίδια τα οποία γίνονται στην Ελλάδα. Σε αυτή την περίπτωση η Ν.Δ θα βρεθεί απέναντι».


4. Για το έργο της Ν.Δ
«Όπως απέναντι θα βρεθούμε στην προσπάθεια που γίνεται να υπάρξει μια συνολική απαξίωση του έργου της Ν.Δ
Αν ακούσεις ορισμένους σχολιαστές ή αν τους διαβάσεις, αυτές τις μέρες, έχεις την εντύπωση πως η Ν.Δ ήταν περίπου προγραμματισμένη να τα κάνει όλα λάθος.
Σ’ αυτό
δεν πρόκειται να συναινέσουμε. Υπήρξαν και λάθη, τα παραδεχθήκαμε πριν τις εκλογές, υπήρξε όμως και ένα σημαντικό έργο από την πλευρά της Ν.Δ. Κυρίως, όμως, υπήρξε
μία αντιπολίτευση η οποία και στα σωστά που κάναμε βρέθηκε απέναντι. Δείτε τις αντιδράσεις τους στο ασφαλιστικό. Τώρα έρχονται να πάρουν ακόμα πιο σκληρά μέτρα. Οι ίδιοι που τότε κατηγορούσαν εμάς ως ακραίους και ανάλγητους.
Εν πάση περιπτώσει αυτή είναι η επιδίωξή μας, εμείς θα επενδύσουμε στο δρόμο της ευθύνης και της Ευρώπης, χωρίς σε καμιά περίπτωση επαναλαμβάνω να δίνουμε λευκή επιταγή στο ΠΑΣΟΚ».


5. Συναίνεση στα θέματα της διαφθοράς

«Εμείς για το νόμο περί ευθύνης υπουργών, που αναφέρατε, είχαμε καταθέσει προτάσεις και πριν από τις εκλογές. Η αντιπολίτευση τότε απέρριψε κατηγορηματικά τις δικές μας προτάσεις, θεωρώντας ότι
ήταν προσχηματικές κλπ. Εμείς, σε αντίθεση με αυτή την στάση,
μετά τις εκλογές επανήλθαμε με τον Πρόεδρό μας τον κ. Σαμαρά στην διάσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καταθέτοντας πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, κάποιες από τις οποίες μάλιστα η κυβέρνηση είπε ότι μπορεί να τις δεχθεί.
Θα προχωρήσουμε, λοιπόν, σ΄αυτή τη γραμμή θεωρώντας ότι πάνω απ΄όλα
πρέπει να μπει το εθνικό συμφέρον. Εάν
και στο παρελθόν υπήρχε αυτό το συναινετικό κλίμα – που εγώ το έχω ζήσει σε άλλες χώρες της Ευρώπης από κοντά γιατί ήμουν αρκετά χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο –
και δεν υπήρχε αντίθετα
αυτό το κλίμα του λαϊκισμού, της δημαγωγίας και της πλειοδοσίας σε υποσχέσεις,
τα πράγματα στην Ελλάδα θα ήταν πολύ καλύτερα».


6.
Για την σύσκεψη (6/11/2007) με τις κατασκευαστικές εταιρείες που υλοποιούσαν έργα της ΕΡΓΟΣΕ


«Να διευκρινίσουμε το θέμα άπαξ δια παντός. Πράγματι
στις 6/11/207 έγινε αυτή η συνάντηση με όλες τις τεχνικές εταιρείες που είχαν έργα στην ΕΡΓΟΣΕ. Τους
κάλεσα εγώ, ήμουν ενάμιση μήνα νέος Υπουργός Μεταφορών, έβλεπα πως το πρόγραμμα των έργων της ΕΡΓΟΣΕ καθυστερούσε και υπήρχε κίνδυνος απώλειας κοινοτικών κονδυλίων. Κάλεσα, λοιπόν, δια του κυρίου Κούρεντα όλους τους εκπροσώπους των τεχνικών εταιρειών σε μία δημόσια συνάντηση όπου τους ζήτησα να συντονιστούμε καλύτερα και να επιταχύνουμε τους ρυθμούς. Προφανώς εκλήθησαν και εκπρόσωποι της Siemens. Τυχαίνει απλώς σε αυτή την δημόσια συνάντηση – είχε βγει και δελτίο τύπου που υπάρχει στην ηλεκτρονική σελίδα του Υπουργείου Μεταφορών, τίποτα μυστικό δεν υπήρχε – ο κύριος Χριστοφοράκος δεν είχε έρθει, είχε στείλει άλλους. Δεν θυμάμαι ποιους,
αλλά υπήρχαν εκπρόσωποι δέκα
δεκαπέντε τεχνικών εταιρειών και μπορεί εκείνοι να θυμούνται ποιοι ήταν από την πλευρά της Siemens.
Τυχαίνει, όμως, και κάτι ακόμα. Εγώ στα δύο υπουργεία που ήμουν, εκ των πραγμάτων γνώρισα πολλούς επιχειρηματίες, ιδιαίτερα στο Υπουργείο Ανάπτυξης που σχετίζεται περισσότερο με την οικονομία. Οι συναντήσεις μου ήταν πάντοτε δημόσιες.
Τον κύριο Χριστοφοράκο, αν θέλετε από λόγους συμπτώσεως, τυχαίνει να μην τον έχω συναντήσει ποτέ, ούτε να του έχω μιλήσει στο τηλέφωνο.
Τα ξεκαθαρίζω αυτά. Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Μπορεί να με κατηγορήσει οποιοσδήποτε
για νεοφιλελεύθερο, για δεξιό ή
οτιδήποτε άλλο, να κουβεντιάσουμε πολιτικά για αυτά, όμως στα ζητήματα της διαφάνειας δεν δέχομαι κουβέντα. Άλλωστε φαίνεται από τον τρόπο της καταχώρησης στο ημερολόγιο ότι επρόκειτο για δημόσια συνάντηση».


7. Για την Siemens
« Προφανώς το ζήτημα της διαφάνειας είναι από τα μεγάλα θέματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν.
Η
Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής μπορεί να έχει κάποια χρησιμότητα μαζί
βεβαίως με την αντίστοιχη δουλειά που θα κάνει η δικαιοσύνη. Μην γελιέστε όμως. Το θέμα είναι περίπλοκο διότι φεύγει από τα όρια της Ελλάδας, αφορά μία εταιρεία που εδρεύει σε άλλο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να συντρέξουν πολλοί παράγοντες για να υπάρξει διαλεύκανση της υπόθεσης.
Προσωπικά, πάντως, και όντας πολλά χρόνια στην πολιτική, ειλικρινά εύχομαι και οι εξεταστικές επιτροπές για όλες τις υποθέσεις και η δικαιοσύνη να αποκαλύψουν όσους έχουν διαπλακεί ή έχουν βάλει όπως λέμε το χέρι τους στο μέλι για να σταματήσει όλη αυτή η συζήτηση. Και να σας πως και την αλήθεια χθες, με αφορμή όλα αυτά που κουβεντιάζαμε για την ατζέντα και την αναφορά και του δικού μου ονόματος σε όλη αυτή την ιστορία, το ευχόμουν διπλά και τριπλά γιατί δεν μπορεί μαζί με τα ξερά να καίγονται και τα χλωρά. Να τελειώνουμε με αυτό το θέμα, όμως, μια και λέμε αλήθειες ειλικρινά σας λέω το βρίσκω δύσκολο, είναι περίπλοκη υπόθεση. Πρέπει όμως όλοι να βοηθήσουμε και να μην συγκαλύψουμε ευθύνες του οιουδήποτε. Του οιουδήποτε!!!»


Μετάβαση στο περιεχόμενο