Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Σκληρό παζάρι για τον κοινοτικό προϋπολογισμό 2007-2013. Η Ευρωβουλή στηρίζει σθεναρά θέσεις συνοχής. Παρέμβαση Χατζηδάκη

Καλά είναι τα νέα για την Ελλάδα από την Ευρωβουλή για τις “δημοσιονομικές προοπτικές 2007-2013”, τον προϋπολογισμό δηλαδή της ΕΕ την αντίστοιχη περίοδο. Αυτό προκύπτει από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τη σχετική έκθεση του Γερμανού ευρωβουλευτή Ράιμερ Μπέγκε, που εγκρίθηκε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Παράλληλα, στη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, η Λουξεμβουργιανή Προεδρία της ΕΕ παρουσίασε τις συμβιβαστικές προτάσεις της ενόψει του κρίσιμου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (16-17 Ιουνίου). Προτάσεις που οδηγούν όμως σε σημαντικές περικοπές για τα κοινοτικά κονδύλια.


Η έκθεση Μπέγκε αποτελεί μία ικανοποιητική τοποθέτηση της Ευρωβουλής, που υποστηρίζει σε μεγάλο βαθμό τις αρχικές προτάσεις της Κομισιόν για το ύψος του κοινοτικού προϋπολογισμού και την κατανομή των κονδυλίων την περίοδο 2007-2013. Την ίδια στιγμή η Προεδρία του Λουξεμβούργου προτείνει ως συμβιβασμό στο Συμβούλιο ένα συνολικό προϋπολογισμό κατά πολύ κατώτερο των προτάσεων της Κομισιόν και του Κοινοβουλίου. Όπως δήλωσε στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου ο εκπρόσωπος της Προεδρίας Υπουργός κ. Νικολά Σμιτ, η τελευταία συμβιβαστική πρόταση στο Συμβούλιο προβλέπει 870 δισ. ευρώ για τις κοινοτικές δαπάνες την περίοδο 2007-2013, έναντι 1025 δισ. ευρώ που πρότεινε αρχικά η Κομισιόν. Αντίστοιχα, για την πολιτική συνοχής η πρόταση της Κομισιόν, την οποία υποστηρίζει το Κοινοβούλιο με την έκθεση Μπέγκε, προβλέπει 336 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με την πρόταση της Προεδρίας στο Συμβούλιο το ποσό θα κινείται γύρω στα 300 δισ. ευρώ. Για την Ελλάδα, η κοινή πρόταση Κοινοβουλίου και Κομισιόν για το Δ’ ΚΠΣ μεταφράζεται σε 22,5 δισ. ευρώ και αποτελεί το πλέον θετικό σενάριο για τη χώρα μας.


Στην παρέμβασή του κατά τη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης επεσήμανε αρχικά την ανάγκη άμεσης λήψης της απόφασης για τις δημοσιονομικές προοπτικές, ώστε να μη δοθεί η εντύπωση ότι η θεσμική κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης βαθαίνει. Στη συνέχεια, εξέφρασε τη λύπη του “διότι οι προτάσεις της Λουξεμβουργιανής Προεδρίας λειτουργούν, δυστυχώς σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, εις βάρος των πολιτικών συνοχής με τη μείωση που προτείνει από το 0,41% του κοινοτικού ΑΕΕ στο 0,37%”. Για το λόγο αυτό τονίζει ότι “η Προεδρία πρέπει τουλάχιστον να προσπαθήσει να περιορίσει τις δυσμενείς επιπτώσεις των προτάσεών της. Πώς; Πρώτον, με μηχανισμούς αποζημίωσης για τις χώρες και περιφέρειες εκείνες που θίγονται δυσανάλογα από τον μηχανισμό κατανομής των πιστώσεων που προτείνει η Επιτροπή. Δεύτερον, με επαναχρησιμοποίηση των πιστώσεων που χάνονται λόγω του κανόνα Ν+2”. Επισημαίνεται ότι προς την κατεύθυνση αυτή η έκθεση Μπέγκε ενσωματώνει σχετικές τροπολογίες που είχαν καταθέσει οι ευρωβουλευτές της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης και Αντώνης Σαμαράς.


Αναφορικά με τη γεωργία, λόγω κακής συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών ομάδων, δεν εγκρίθηκαν τροπολογίες που εξάλειφαν κάθε αναφορά στη θεωρητική δυνατότητα συγχρηματοδότησης των δαπανών για τον αγροτικό τομέα κάτω από οποιεσδήποτε περιστάσεις. Τις τροπολογίες αυτές υπερψήφισαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, ενώ καταψήφισαν την αρχική παράγραφο της έκθεσης, που τελικά εγκρίθηκε. Σύμφωνα με το εγκεκριμένο κείμενο, διατυπώνεται η θέση πως, αν και η Ευρωβουλή είναι εναντίον της επανεθνικοποίησης της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, εφόσον δεν υπάρξει πλήρης κάλυψη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας για τα γεωργικά κονδύλια, ενδεχομένως θα παρουσιαστεί μία κάποια έλλειψη πόρων (6 δισ. ευρώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο) και το αντίστοιχο ποσό θα πρέπει να καλυφθεί με τη μέθοδο της συγχρηματοδότησης. Σημειώνεται πως το Συμβούλιο αμφισβητεί την τεχνική βασιμότητα της εκτίμησης αυτής και υποστηρίζει ότι δε θα υπάρξει καμία έλλειψη πόρων.


Οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υπερψήφισαν την έκθεση Μπέγκε, δεδομένου ότι το μήνυμα που στέλνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι πολύ θετικό ενόψει του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ιδιαίτερα σε σχέση με τα κονδύλια του Δ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.


Επισημαίνεται ότι η θέση που παίρνει η Ευρωβουλή είναι πολύ σημαντική, δεδομένου ότι η απόφαση για τις δημοσιονομικές προοπτικές θα ληφθεί στο πλαίσιο Διαθεσμικής Συμφωνίας (συμφωνία μεταξύ Συμβουλίου, Κομισιόν και Κοινοβουλίου) και απαιτεί την τελική συναίνεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο