Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“Σκουριές: Το αντικοινωνικό πρόσωπο της Αριστεράς” – Άρθρο του Κωστή Χατζηδάκη στο Liberal.gr

 

4712180476_5dac5fb2bb_z

Για να έχεις μεγάλους μισθούς, χαμηλούς φόρους και υψηλές συντάξεις”, σημειώνει ο Κωστής Χατζηδάκης στην ιστοσελίδα Liberal.gr,  ” πρέπει να λειτουργεί η μηχανή της οικονομίας. Να γίνονται, δηλαδή, ιδιωτικές, κατά βάση, επενδύσεις. Μόνο έτσι θα δοθεί αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία και τη χώρα. Μπορεί για τους περισσότερους αναγνώστες αυτό να φαντάζει αυτονόητο, όμως για την κυβέρνηση δεν μοιάζει να είναι. Αν συνεχίσει να μένει προσκολλημένη στις ιδεοληψίες της, υψώνοντας εμπόδια στις επενδυτικές πρωτοβουλίες, οι υποτιθέμενες προοδευτικές ιδέες που ισχυρίζεται πως πρεσβεύει θα μας κρατούν βαλτωμένους στο τέλμα της ύφεσης, της ανεργίας και της συνεχιζόμενης κρίσης.

 Και αυτό θα είναι, τελικά, η απόλυτη έκφραση μιας αντικοινωνικής πολιτικής της Αριστεράς”.

 

 

 

Σκουριές: Το αντικοινωνικό πρόσωπο της Αριστερά

 

Μακάρι το πρόβλημα στην αναπτυξιακή πολιτική της σημερινής κυβέρνησης να περιοριζόταν στην «ανοιχτά συγκρουσιακή στάση» απέναντι στην Eldorado Gold, στην οποία αναφέρθηκε ο Paul N. Wright, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Δυστυχώς, είναι απλά ένας κρίκος στην αλυσίδα της βαθιά αντιεπενδυτικής στάσης της οποίας γινόμαστε μάρτυρες εδώ και έναν χρόνο.

Δεν θα είχε νόημα να κουράσω γράφοντας αναλυτικά για τα οδυνηρά αποτελέσματα της στάσης αυτής.

Αναφέρω απλώς, ενδεικτικά:

  • Ενώ υπήρχαν προβλέψεις για ανάπτυξη 2,5% το 2015, η ελληνική οικονομία βυθίστηκε πάλι στην ύφεση, στην οποία προβλέπεται να παραμείνει και φέτος.
  • Οι άμεσες ξένες επενδύσεις, που ανήλθαν σε 1,02 δις. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2014, έπεσαν στο ίδιο διάστημα για το 2015 στα 33,4 εκατομμύρια! Τριάντα φορές κάτω!
  • Σημαντικά έργα όπως οι αυτοκινητόδρομοι και τα ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα βρέθηκαν ημιλιπόθυμα.
  • Μπήκαν στον πάγο μεγάλες αποκρατικοποιήσεις, όπως αυτές του ΑΔΜΗΕ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του Ελληνικού. Όταν, μάλιστα, κάποια επιτέλους ξεκολλάει (περιφερειακά αεροδρόμια), αυτό γίνεται με «πόνο ψυχής», για να παραθέσω την περίφημη φράση του αρμοδίου υπουργού.

Άμεσα ορατή είναι, φυσικά, και η επίδραση της κυβερνητικής πολιτικής στον δείκτη με το μεγαλύτερο οικονομικό και κοινωνικό βάρος: Το ποσοστό ανεργίας. Ενώ μέχρι πέρυσι η Τρόικα αποδεχόταν ότι αυτό θα πέσει στο 19,5% το 2016, πλέον η πρόβλεψη είναι για 25.8%.

Η διαφορά αυτή μεταφράζεται σε 200  χιλιάδες θέσεις εργασίας!

Και για να το συνδέσω με το καυτό θέμα των ημερών, την κυβέρνηση δεν μοιάζει να την απασχολεί πως η βιώσιμη λύση για το ασφαλιστικό βρίσκεται  στην αύξηση της αναλογίας εργαζομένων / συνταξιούχων, και όχι στις κοντόφθαλμες, άδικες επιβαρύνσεις. Η προαναφερθείσα εξέλιξη, δηλαδή οι 200 χιλιάδες λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές, υπονομεύει εκ των προτέρων οποιαδήποτε ουσιαστική απόπειρα επίλυσης του προβλήματος.

Η κυβέρνηση όποτε μιλάει για ανάπτυξη περιορίζει τη συζήτηση στο ΕΣΠΑ και στον νέο επενδυτικό νόμο. Το ΕΣΠΑ πρόκειται περί σημαντικού εργαλείου ανάπτυξης το οποίο όμως δρα συμπληρωματικά, καθώς, όπως γνωρίζουμε από τη μελέτη της Mckinsey, μπορεί να συμβάλλει μέχρι μόνο 20% στο επιθυμητό επίπεδο επενδύσεων στη χώρα για τα επόμενα 4-5 χρόνια. Το υπόλοιπο 80% πρέπει να προέλθει από ιδιωτικές επενδύσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εδώ λοιπόν βρίσκεται το ουσιώδες πρόβλημα για αυτή την κυβέρνηση.

Το αυτοκίνητο φρέναρε μπροστά στον γκρεμό το περασμένο καλοκαίρι όταν υπογράφηκε το τρίτο μνημόνιο. Ο οδηγός, όμως, δεν έχει κανένα σχέδιο για το πώς θα απομακρυνθεί οριστικά από τον γκρεμό.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση προσπαθεί να εκπληρώσει άρον-άρον κάποιες μνημονιακές υποχρεώσεις αλλά δεν είναι καθόλου αποφασισμένη να κάνει την τόσο αναγκαία στροφή στην ιδιωτική πρωτοβουλία για να προσελκύσει επενδύσεις. Είναι πλέον πασιφανές! Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της διανομής, δεν είναι κόμμα της παραγωγής!

Η κυβέρνηση της περιόδου 2012-2014 σίγουρα δεν ήταν τέλεια. Η ριζική διαφορά όμως είναι πως τότε δεν υπήρχε ποτέ αμφιβολία για το ποιο ήταν το κλειδί της επιστροφής στην ανάπτυξη. Το κλειδί αυτό ήταν και είναι οι επενδύσεις και η στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Έχω πολλές φορές την εντύπωση ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει εθιστεί σε μια λογική μονοδιάστατης προσέγγισης που βλέπουμε συχνά σε τηλεοπτικά πάνελ: Φόροι, μισθοί, συντάξεις.

Μόνο που παραβλέπει μια σημαντική λεπτομέρεια: Για να έχεις μεγάλους μισθούς, χαμηλούς φόρους και υψηλές συντάξεις πρέπει να λειτουργεί η μηχανή της οικονομίας. Να γίνονται, δηλαδή, ιδιωτικές, κατά βάση, επενδύσεις. Μόνο έτσι θα δοθεί αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία και τη χώρα. Μπορεί για τους περισσότερους αναγνώστες αυτό να φαντάζει αυτονόητο, όμως για την κυβέρνηση δεν μοιάζει να είναι. Αν συνεχίσει να μένει προσκολλημένη στις ιδεοληψίες της, υψώνοντας εμπόδια στις επενδυτικές πρωτοβουλίες, οι υποτιθέμενες προοδευτικές ιδέες που ισχυρίζεται πως πρεσβεύει θα μας κρατούν βαλτωμένους στο τέλμα της ύφεσης, της ανεργίας και της συνεχιζόμενης κρίσης.

Και αυτό θα είναι, τελικά, η απόλυτη έκφραση μιας αντικοινωνικής πολιτικής της Αριστεράς.

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο