Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Σοβαρές καθυστερήσεις στην απορρόφηση ανέργων από τον ΟΑΕΔ. Ερώτηση προς Υπουργό Εργασίας

Όπως είναι γνωστό, ο ΟΑΕΔ είναι ο ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του ΕΣΠΑ 2007-2013”. Στα πλαίσια του Προγράμματος αυτού, προκήρυξε τον Μάρτιο του 2010 «Ειδικό Διετές Πρόγραμμα για την προώθηση της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών», που αφορά σε πρόσληψη 25.000 ανέργων.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ        

ΘΕΜΑ :  Σοβαρές καθυστερήσεις στην απορρόφηση ανέργων από τον ΟΑΕΔ

Όπως είναι γνωστό, ο ΟΑΕΔ είναι ο ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του ΕΣΠΑ 2007-2013”. Στα πλαίσια του Προγράμματος αυτού, προκήρυξε τον Μάρτιο του 2010 «Ειδικό Διετές Πρόγραμμα για την προώθηση της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών», που αφορά σε πρόσληψη 25.000 ανέργων. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 171 εκ. ευρώ.

Τέσσερις, όμως, μήνες μετά την προκήρυξη του προγράμματος δεν έχει γίνει καμία πληρωμή από τον Οργανισμό για το ειδικό αυτό πρόγραμμα, κάτι το οποίο είναι πρωτοφανές, καθώς σε ανάλογα προγράμματα που προκηρύχθηκαν στο παρελθόν οι καταβολές ξεκινούσαν από τον πρώτο κιόλας μήνα. Επιπλέον, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του ίδιου του Διοικητή του Οργανισμού, η κάλυψη του προγράμματος κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα (γύρω στο 10%). Αποτέλεσμα της καθυστέρησης αυτής είναι, σε μια συγκυρία κατά την οποία η ανεργία αυξάνεται-σύμφωνα, άλλωστε, με δηλώσεις του ίδιου του Υπουργού Εργασίας, αλλά και σχετικά στοιχεία του ΟΟΣΑ- να λιμνάζουν 150 εκ. ευρώ που προορίζονται ακριβώς για το σκοπό αυτό.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

1)    Πρόκειται να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα με κάλυψη του συνόλου των θέσεων και αν ναι, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα;
2)    Πότε θα ξεκινήσουν οι σχετικές καταβολές σε όσους έχουν ήδη προσληφθεί;

Μετάβαση στο περιεχόμενο