Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Σοβαρές παραλείψεις στα εκτροφεία και σφαγεία πουλερικών

Για σοβαρές παραλείψεις στον υγειονομικό έλεγχο εκτροφείων πουλερικών στη χώρα μας κάνει λόγο ο επίτροπος κ. Ντέιβιντ Μπερν, αρμόδιος για τα θέματα Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών, απαντώντας σε ερώτηση του κ. Κωστή Χατζηδάκη, ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και προέδρου της Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


Ο επίτροπος αναφέρει ότι η διαπίστωση αυτή βασίζεται σε ελέγχους που πραγματοποίησε στην Ελλάδα το Γραφείο Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων της Ε.Ε. (ΓΤΚΘ) την περίοδο 28/2-10/3.2000 σε εκτροφεία, αλλά και σε σφαγεία και εγκαταστάσεις τεμαχισμού πουλερικών. Ο κ. Μπερν παραπέμπει στην ειδική έκθεση που συντάχθηκε από το ΓΤΚΘ για τους ελέγχους αυτούς, όπου εκτίθενται αναλυτικά όλες οι διαπιστωθείσες παραλείψεις, όπως και οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την ελληνική κυβέρνηση. Επιπλέον, ο επίτροπος αναφέρει στην απάντησή του ότι το 2001 προβλέπεται συμπληρωματική αποστολή του ΓΤΚΘ στην Ελλάδα, προκειμένου να ελεγχθούν τα αποτελέσματα των μέτρων που έλαβαν οι αρμόδιες ελληνικές αρχές.


Η έκθεση του ΓΤΚΘ επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι:
· Η υγιεινή σε πολλά σφαγεία είναι ανεπαρκής
· Κατά τη διαδικασία της άμεσης ψύξης δεν διενεργείται πάντα μικροβιολογικός έλεγχος
· Οι προδιαγραφές του εξοπλισμού σε πολλά σφαγεία δεν αποτρέπουν πλήρως τον κίνδυνο διασταυρούμενης επιμόλυνσης
· Ο αριθμός των δειγμάτων που ελέγχονται για σαλμονέλα στα εκκολαπτήρια δεν αντιστοιχεί στις διατάξεις της Οδηγίας 92/117/ΕΟΚ
· Σε πολλές περιπτώσεις είναι ελλιπείς οι διαδικασίες αναισθητοποίησης (Stunning Procedures)
· Ο αριθμός των κτηνιάτρων του Δημοσίου είναι μικρός σε σχέση με τις ανάγκες


Όλες οι διαπιστωθείσες αδυναμίες αποτελούν αντικείμενο των συστάσεων που απηύθυνε η Κομισιόν προς την ελληνική κυβέρνηση κατόπιν του περυσινού ελέγχου και η χώρα μας δεσμεύθηκε να συμμορφωθεί προς τις κοινοτικές οδηγίες που αφορούν τον υγειονομικό έλεγχο στα εκτροφεία και σφαγεία πουλερικών. Σε μερικές εβδομάδες θα γίνει νέος έλεγχος από την αρμόδια υπηρεσία της Κομισιόν, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η Ελλάδα συμμορφώθηκε προς τις κοινοτικές συστάσεις.
Ο κ. Χατζηδάκης σχολίασε την απάντηση του κ. Μπερν, αλλά και τα ευρήματα της εν λόγω έκθεσης, με την ακόλουθη δήλωση: «Δεν θα ήθελα να κινδυνολογήσω ότι υπάρχει μείζον πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Εννοείται ότι το απεύχομαι. Θεωρώ όμως ότι πρέπει να δώσω στη δημοσιότητα την απάντηση της Κομισιόν. Και αυτό διότι είναι φανερό ότι υπάρχουν αρκετές παραλείψεις και αποκλίσεις από τις κοινοτικές προδιαγραφές ασφάλειας εκτροφής και επεξεργασίας των πουλερικών. Οι αποκλίσεις αυτές πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές εν όψει του φετινού ελέγχου του ΓΤΚΘ, αλλά κυρίως με γνώμονα την υγεία των Ελλήνων καταναλωτών».


Μετάβαση στο περιεχόμενο