«Αυτή η κυβέρνηση είναι πολύ καλή στα πανηγύρια, αλλά καλό θα ήταν μήπως ασχοληθεί και λίγο με τα προβλήματα», ανέφερε στη συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο Kωστής Χατζηδάκης, εξηγώντας ότι μετά το 3ο Μνημόνιο έχουμε το 4ο Μνημόνιο με υπογραφή Τοίπρα – Κομμένου. Όσον αφορά το ελληνικό Χρέος επισήμανε ότι «ελάφρυνση με τnv έννοια του “κουρέματος” δεν θα υπάρξει Η συζήτηση που γίνεται εδώ και χρόνια, αφορά την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, τα επιτόκια…»
Και πρόσθεσε «Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να διαπραγματευτεί -και καλώς κάνει- για όλα αυτά, τα οποία θα είναι σαφώς λιγότερο θετικά από το PSΙ και σίγουρα οι όποιες ρυθμίσει για το Χρέος θα ανταλλαγούν με ένα πακέτο δεσμεύσεων της χωράς».
Συνέντευξη Κωστή Χατζηδάκη στην εφημερίδα «Βραδυνή της Κυριακής»
Ας ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας, κύριε Χατζηδάκη με τα οικονομικά θέματα, καθώς βρισκόμαστε σε ένα πυρετό διαβουλεύσεων για το μεταμνημονιακό πλαίσιο. Αυτό το μεταμνημονιακό πλαίσιο, όπως δρομολογείτε από την κυβέρνηση, θεωρείτε ότι θα φέρει νέα μέτρα;
Τα νέα μέτρα έχουν ψηφιστεί ήδη. Μετά το 3ο Μνημόνιο έχουμε το 4ο Μνημόνιο. Με περικοπή ενός μισθού με τη μείωση του αφορολόγητου για τους εργαζόμενους. Με περικοπή μίας έως τριών συντάξεων για τους συνταξιούχους. Αυτά τα εφαρμοστούν 1/1 του ’19 και 1/1 του ’20. Επιπλέον έχουμε το υπερταμείο για ’98 χρόνια, εποπτεία στις τράπεζες για 35 χρόνια και δέσμευση για πλεονάσματα 3,5% μέχρι το ’22 και μετά 2,2% μέχρι το 2060.
Όλα αυτά είναι με υπογραφή Τσίπρα-Καμμένου και ο κόσμος πλέον τα ξέρει.
Δεν πείθει λοιπόν κανέναν ο κ. Τσίπρας όταν πηγαίνει στο Καστελόριζο για πανηγύρια. Αυτή η κυβέρνηση είναι πολύ καλή στα πανηγύρια αλλά καλό θα ήταν μήπως ασχοληθεί και λίγο με τα προβλήματα.
Στην Ουάσιγκτον πραγματοποιείται η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ. Τι μπορούμε να περιμένουμε από το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος; Μετά από το τέλος τρίτου μνημονίου θεωρείτε ότι είναι εφικτή μια συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους;
Ελάφρυνση με την έννοια του κουρέματος δεν θα υπάρξει. Η συζήτηση που γίνεται εδώ και χρόνια αφορά την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, τα επιτόκια κλπ
Και εμείς παλεύαμε γι’ αυτά και αυτά λέγαμε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορούν να επιτευχθούν τότε που μίλαγε για «απεχθές και επονείδιστο χρέος».
Βεβαίως να μην ξεχνάμε ότι ζούμε σε ένα πολιτικό περιβάλλον τέτοιο που πολύ πιο σημαντικές και ουσιαστικές ρυθμίσεις από αυτές συκοφαντήθηκαν και λοιδορήθηκαν. Για παράδειγμα το PSI ίσως και για την πλειοψηφία του κόσμου φαντάζει ως κάτι φοβερό. Ωστόσο ήταν πραγματικό κούρεμα χρέους.
Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να διαπραγματευτεί – και καλώς κάνει – για όλα αυτά τα οποία θα είναι σαφώς λιγότερο θετικά από το PSI και σίγουρα οι όποιες ρυθμίσεις για το χρέος θα ανταλλαγούν με ένα πακέτο δεσμεύσεων της χώρας.
Πέραν όμως αυτού, όσο χρήσιμα και αν είναι αυτά, δεν είναι αρκετά και ίσως δεν είναι και τα βασικά για να μπούμε στο δρόμο της ανάπτυξης.
Μιλώντας παλαιότερα και τώρα με επενδυτές δεν στέκονται τόσο στην παράμετρο «δημόσιο χρέος» για τη χώρα μας. Στέκονται στην παράμετρο «εμπιστοσύνη» δηλαδή πώς θα πείσουμε ότι είμαστε μια κανονική χώρα φιλική για τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα.
Στο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης γιατί είστε αντίθετοι; Σε τι διαφωνείτε;
Μα δεν ξέρουμε για πιο πρόγραμμα πρόκειται!
Το γεγονός ότι συζητάμε αυτή την υποχρέωση της χώρας δυόμιση χρόνια από την ώρα που είχε τεθεί για πρώτη φορά αυτή η υποχρέωση, δείχνει και την τραγελαφική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε.
Το καλοκαίρι του 2015 η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει στο 3ο μνημόνιο ότι μέχρι το Μάρτιο του ‘16 θα έκανε αναπτυξιακό σχέδιο. Χρειάστηκε να φτάσουμε στο Μάρτιο του ‘17 ώστε η κυβέρνηση να συζητήσει σε Υπουργικό Συμβούλιο αυτό το αναπτυξιακό σχέδιο. Πέρασε και ο Μάρτιος του ΄18 και τώρα ακόμα συζητείται αυτό το σχέδιο – τις λεπτομέρειες του οποίου δεν γνωρίζουμε – και υπάρχει όπως φαίνεται μια σχετική δυστοκία. Φαντάζομαι ότι η συζήτηση καθυστερεί διότι η κυβέρνηση για να έχει κάποια τελευταία αριστερά φύλλα συκής θα προβάλλει διάφορες δοξασίες που θα παραξενεύουν την άλλη πλευρά.
Η δυστοκία όμως ακόμα και στην παραγωγή ενός κειμένου αρχών και θέσεων είναι ενδεικτική της ανικανότητας αυτής της κυβέρνησης.
Εν πάση περιπτώσει, για μας το οποιοδήποτε σχέδιο της κυβέρνησης για την ανάπτυξη στο μέλλον δεν μπορεί να ακυρώσει το πρόγραμμά μας. Διότι διαφορετικά. Διότι διαφορετικά δεν γίνονταν εκλογές.
Το πρόγραμμά μας άλλωστε είναι σχέδιο εξ ορισμού πιο κοντά στις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές!
Ας περάσουμε στα εθνικά θέματα και ας σταθούμε στις γεωπολιτικές αναδιατάξεις που συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή. Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση για διπλωματική διγλωσσία στο θέμα της Συρίας. Ποια είναι όμως η ξεκάθαρη θέση του δικού σας κόμματος; Η χώρας πρέπει να συνταχθεί με Ε.Ε. και ΗΠΑ;
Η θέση της Νέας Δημοκρατίας υπήρξε ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή.
Η περιορισμένη και στοχευμένη πυραυλική επίθεση στη Συρία κατέστη αναγκαία μετά την αποτυχία της διπλωματίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ.
Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε χρήση χημικών όπλων, πολύ περισσότερο όταν αυτά στρέφονται κατά των αμάχων. Και δυστυχώς στη Συρία δεν χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην πόλη Ντούμα τα χημικά όπλα.
Σε κάθε περίπτωση είναι επιτακτική η λήψη αποτρεπτικών μέτρων για να μην επαναληφθούν τέτοιες απάνθρωπες ενέργειες. Και ασφαλώς ο ΟΗΕ και η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την αποκλιμάκωση της κρίσης στη Συρία.
Χρειάζεται να επικρατήσει σύνεση και αυτοσυγκράτηση για να μην έχουμε κλιμάκωση και μια γενικευμένη ανάφλεξη που θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή.
Συνήθως η Ελλάδα προσπαθούσε να τηρήσει ίσες αποστάσει μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ. Τώρα με τη ρευστότητα στην περιοχή και τις γεωπολιτικές αναδιατάξεις, μήπως η ουδετερότητα μπορεί να ζημιώσει το ρόλο της χώρας;
Όπως είπε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, η Ελλάδα ανήκει στη Δύση. Είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και από εκεί απορρέουν συγκεκριμένα δικαιώματα και υποχρεώσεις.
Αυτό βεβαίως δεν αναιρεί την πάγια επιδίωξή μας να έχουμε φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία, την Κίνα, τους γείτονές μας κλπ.
Ας περάσουμε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ποια είναι η εκτίμησή σας για το που το πάει η Τουρκία;
Η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε έναν νευρικό και απρόβλεπτο γείτονα. Πάντα είχε προβληματικές πλευρές, αλλά όλο αυτό έχει παραγίνει..
Βεβαίως η επιθετικότητα της Τουρκίας δεν εκδηλώνεται μόνο προς τη δική μας πλευρά. Εκδηλώθηκε ακόμα και προς την Ρωσία πριν κάποιους μήνες και κυρίως προς τους Κούρδους και τη Συρία.
Επίσης όλο αυτό σχετίζεται και με την πολιτική ατζέντα του ίδιου του Ερντογάν. Τη συμμαχία του με τους ακραίους εθνικιστές και τις εκλογές που τελικά θα γίνουν τον Ιούνιο.
Πιστεύω, λοιπόν, ότι ειδικά τους επόμενους μήνες θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Διότι πέρα από τα γεωπολιτικά παιχνίδια, τα αλλεπάλληλα κρούσματα της τουρκικής επιθετικότητας στον Έβρο, το Αιγαίο και την Κύπρο προσφέρονται και για εσωτερική κατανάλωση στη γείτονα χώρα. Και ενδεχομένως ο κ. Ερντογάν να εκτιμά ότι μια ταπείνωση της Ελλάδας ευνοεί την προεκλογική καμπάνια του.
Υπάρχει κίνδυνος θερμού επεισοδίου; Απέναντι στην αναθεωρητική ρητορική του Ερντογάν και την επεκτατική του στόχευση, τι μπορεί να κάνει η Αθήνα;
Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα συμπεριφορά της Τουρκίας με ελαφρότητα ούτε όμως χρειάζεται και να καλλιεργούμε κλίμα φόβου. Χρειάζεται από την πλευρά μας σοβαρότητα, σωστός σχεδιασμός και συμμαχίες. Ήρεμη αποφασιστικότητα!
Δυστυχώς από την κυβέρνηση δεν έχουμε δείγματα σοβαρότητας ούτε σ’ αυτό το εθνικό θέμα. Είναι αλλού ο Τσίπρας, αλλού ο Καμμένος, αλλού ο Κουβέλης, αλλού ο Κοτζιάς. Μέσα στην κυβέρνηση υπάρχουν 2 ή και περισσότερες αντιλήψεις για την εξωτερική πολιτική. Αλλά και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δείχνει να κινείται ως εκκρεμές. Να είναι αμήχανος, να μην αναλύει σωστά τα δεδομένα και τελικά να έχει μια αντιφατική στάση.
Εν πάση περιπτώσει, η κυβέρνηση οφείλει να βρει όσα ψήγματα σοβαρότητας έχει, για να κάνει μια πιο αποτελεσματική διαχείριση. Και στο πλαίσιο αυτό οφείλει να κάνει τουλάχιστον 3 πράγματα:
Πρώτον, να δημιουργήσει ένα μόνιμο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας κατά τα πρότυπα των ΗΠΑ, της Γαλλίας, του Ισραήλ για να γίνεται συνεχής ανάλυση αλλά και σχεδιασμός για την πρόληψη και αντιμετώπιση κρίσεων.
Δεύτερον, να επιδιώξει τη σύναψη μιας μακροχρόνιας αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για να έχουμε ουσιαστικότερα αμυντικά ανταλλάγματα και
Τρίτον, αντί να καταφεύγει σε μεγάλα λόγια για την Τουρκία θα επιδιώξει να κρατήσει ανοιχτούς διαύλους με την Άγκυρα, κάνοντας όμως ταυτοχρόνως, όλες τις αναγκαίες τροποποιήσεις στις προτεραιότητες της αμυντικής και εξωτερικής μας πολιτικής.
Στο ζήτημα της ονομασίας του Σκοπιανού, παρακολουθούμε τις δηλώσεις των Ζόραν Ζάεφ που δείχνουν ότι τα Σκόπια δεν δέχονται όνομα με καθολική χρήση. Θεωρείτε ότι υπάρχει κίνδυνος τεμαχισμού της λύσης; Ποια είναι τα λάθη των χειρισμών της κυβέρνησης;
Από τις τελευταίες δηλώσεις των κ. Ζάεφ και Ντιμιτρόφ προκύπτει ότι τα Σκόπια όχι μόνο δεν κάνουν καμιά υποχώρηση στις τρεις κρίσιμες πτυχές του ζητήματος – αλυτρωτισμός, συνταγματική αλλαγή και εύρος ονόματος – αλλά πλέον εγείρουν αξιώσεις εις βάρος της Ελλάδος ισχυριζόμενοι ότι υπάρχει δήθεν ελληνικός αλυτρωτισμός.
Πολύ φοβάμαι ότι και σ΄αυτό το θέμα η κυβέρνηση τελικά πέφτει θύμα της ανευθυνότητας και της αλαζονείας της. Μας είπαν λόγια μεγάλα και μεγαλεπήβολα σχέδια. Κινήθηκαν με το γνωστό κόμπλεξ πολιτικής ανωτερότητας που τους διακρίνει -αυτοί είναι οι έξυπνοι, όλοι οι υπόλοιποι είναι δήθεν ηλίθιοι. Προσπάθησαν να διχάσουν την αντιπολίτευση. Είδαν με υπεροψία το τεράστιο λαϊκό κύμα αντίδρασης. Κινούνται σε δύο γραμμές, άλλα υποστηρίζουν και διαπραγματεύονται ο κ. Τσίπρας και ο κ. Κοτζιάς ενώ ο κ. Καμμένος -ο υπουργός Άμυνας και κυβερνητικός εταίρος- δηλώνει ότι θα κάνει το παν για να μην προχωρήσει η συμφωνία, ότι σε καμία περίπτωση ο ίδιος δεν θα την ψηφίσει, αλλά και ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση!
Δεν διεκδικούν βραβείο σοβαρότητας όλα αυτά. Μόνο δείχνουν μια κυβέρνηση κατώτερη των περιστάσεων, που βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα.
Η μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019 και η παράλληλη ενεργοποίηση της μείωσης του αφορολογήτου, πιστεύετε ότι μπορεί να φέρουν τις εκλογές το Φθινόπωρο του 2018;
Η κυβέρνηση είναι σε αποδρομή.
Από τον Σεπτέμβριο ο κ. Τσίπρας έχει επιδοθεί σε διάφορα επικοινωνιακά τρικ – διεθνείς συναντήσεις, κοινωνικό μέρισμα, Σκοπιανό, Novartis – για να αλλάξει το πολιτικό κλίμα, αλλά όλα αποδεικνύονται τζούφια.
Τα πράγματα εξελίσσονται πέρα από τον σχεδιασμό τους και όλα είναι ανοιχτά.
Υπάρχει μια προσέγγιση από το κόμμα σας προς το Κίνημα Αλλαγής, ενώ ο κ. Σαμαράς έχει γράψει ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι απαραίτητος εταίρος της σύγκλισης. Ποια είναι η δική σας άποψη;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι ακόμα και αυτοδύναμη αν είναι η Νέα Δημοκρατία θα απευθυνθεί σε όλες τις δυνάμεις που πιστεύουν στην Ευρώπη και στην κοινή λογική και θα τους καλέσει να συμμετάσχουν στη μεγάλη μεταρρυθμιστική, κοινωνική, αλλά και κοινοβουλευτική συμμαχία.
Αυτή είναι η μάχη της γενιάς μας και πρέπει να τη δώσουμε όλοι μαζί. Όλοι οι Έλληνες που δεν συμβιβαζόμαστε με την Ελλάδα της αερολογίας και της μιζέριας και πιστεύουμε στην Ελλάδα της δημιουργίας και των ευκαιριών.
Αυτό πιστεύει η Νέα Δημοκρατία και όταν έρθει η ώρα το κάθε κόμμα θα τοποθετηθεί όπως νομίζει.
Πολιτικό σχόλιο για τα 3 παρακάτω πρόσωπα:
Αλέξης Τσίπρας: Μάγος χωρίς μαγικά τρικ. Κούρασε και κουράστηκε.
Πάνος Καμμένος: Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά ή αλλιώς οι στολές παραλλαγής δεν κάνουν τους Υπουργούς Άμυνας.
Νίκος Κοτζιάς: Πριν από μερικούς μήνες μας διαβεβαίωνε για πρόοδο τόσο με την Τουρκία όσο και με τα Σκόπια. Μήπως υπάρχει και δεν το καταλάβαμε;