Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Στην Ε.Ε ο αδιαφανής νόμος για τα δημόσια έργα και τις προμήθειες

Την πρόθεση της κυβέρνησης να περάσει από τη Βουλή διάταξη με την οποία καθιερώνεται η αδιαφάνεια στις προμήθειες και sτα έργα του Δημοσίου κατήγγειλε σήμερα, με ερώτησή του, στην Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστής Χατζηδάκης. Η ερώτηση θα συζητηθεί στην προσεχή σύνοδο της ολομέλειας του Ε.Κ. στις 14 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο.
Η κυβέρνηση, όπως είναι γνωστό, έφερε προς ψήφιση στη Βουλή διάταξη με την οποία θα επιτρέπεται η σύναψη συμβάσεων, μέχρι το τέλος του έτους, για την ανάθεση έργων και προγραμμάτων στο πλαίσιο του 2ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, χωρίς προηγούμενη υποβολή του σχεδίου σύμβασης για έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Ο κ. Χατζηδάκης, που είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητά από την Επιτροπή της Ένωσης να τον ενημερώσει:
α. αν μία τέτοιου είδους διάταξη είναι σύμφωνη με την κοινοτική νομοθεσία και ιδίως με τους κανονισμούς λειτουργίας των Διαρθρωτικών Ταμείων
β. και ποιές θεωρεί ότι θα είναι οι επιπτώσεις, σε περίπτωση που εκ των υστέρων οι συναφθείσες συμβάσεις ακυρωθούν από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Ο κ. Χατζηδάκης σχολιάζοντας την κυβερνητική ενέργεια επισήμανε: “Η προς ψήφιση διάταξη αποτελεί μνημείο κυβερνητικής προχειρότητας και δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την υπογραφή συμβάσεων σε συνθήκες αδιαφάνειας. Αφού η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να προγραμματίσει σωστά και αποτελεσματικά την εκτέλεση των έργων στο πλαίσιο του 2ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, έρχεται σήμερα να ζητήσει από την ελληνική Βουλή να εγκρίνει τη νομοθετική κατοχύρωση της αδιαφάνειας έστω και για σύντομο χρονικό διάστημα. Η ανικανότητα της κυβέρνησης να απορροφήσει τους κοινοτικούς πόρους είναι γνωστή και την έχουμε στηλιτεύσει επανειλημμένα αλλά σήμερα παραδέχεται με τον πλέον επίσημο τρόπο την ανικανότητά της αυτή και επιχειρεί με πρόχειρες ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής (στο τέλος του χρόνου ολοκληρώνεται το 2ο ΚΠΣ) να προωθήσει έργα που δεν μπόρεσε επί πέντε χρόνια”.


Μετάβαση στο περιεχόμενο