Με ερώτηση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστής Χατζηδάκης καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά το αυθαίρετο κλείσιμο πολλών ραδιοφωνικών σταθμών του λεκανοπεδίου Αττικής.
Ο κ. Χατζηδάκης καταγγέλλει στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα ότι μετά από πολλά χρόνια ασάφειας στο νομικό πλαίσιο που διέπει τους ραδιοφωνικούς σταθμούς στην Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε αδειοδότηση αρχικά 20 ραδιοφωνικών σταθμών θεωρώντας ότι μόνο τόσοι μπορούν να λειτουργήσουν με βάση τις διαθέσιμες ραδιοφωνικές συχνότητες. Αρνήθηκε όμως η κυβέρνηση να παραχωρήσει άδεια σε πολλούς σταθμούς με μεγάλη ακροαματικότητα, σημαντική κύκλο εργασιών και μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Μόνον μετά από αντιδράσεις και στηριζόμενη σε μια τεχνική εισήγηση η οποία πληρούσε συγκεκριμένες απαιτήσεις που τέθηκαν από την ίδια, η κυβέρνηση αύξησε προσωρινά των αριθμό των αδειών σε 28.
Όμως και πάλι, συνεχίζει ο κ. Χατζηδάκης, δεν συμπεριλαμβάνονται αρκετοί σταθμοί, εγνωσμένης ποιότητας και ακροαματικότητας. Όλα αυτά, την στιγμή που υπάρχουν εκθέσεις καθηγητών του Πολυτεχνείου Αθηνών που υποστηρίζουν ότι οι συχνότητες μπορούν να αυξηθούν χωρίς πρόβλημα μέχρι τον αριθμό των 35.
Παράλληλα, προσθέτει στην ερώτηση του ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο χρησιμοποιείται ως άλλοθι από την Ελληνική κυβέρνηση για να κάνει γνωμοδοτήσεις οι οποίες στηρίζονται σε διαφορετικές κατά καιρούς τεχνικές εισηγήσεις εκ μέρους της κυβέρνησης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μέλος του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, το οποίο μάλιστα πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα, να παραιτηθεί καταγγέλλοντας παρεμβάσεις του αρμοδίου υπουργού.
Ο κ. Χατζηδάκης υπενθυμίζοντας τις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 6 της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση που αναφέρονται στην ελευθερία, την δημοκρατία, τον σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου και τις θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου, αλλά και το άρθρο 11 της χάρτας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εγκρίθηκε πρόσφατα και αναφέρεται στην ελευθερία της έκφρασης, και της μετάδοσης των πληροφοριών, αλλά και την ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης ζητά από το Συμβούλιο και την επιτροπή να τοποθετηθούν στο κατά πόσον η πράξη αυτή της Ελληνικής κυβέρνησης κινείται στα όρια της Ευρωπαϊκής νομιμότητας. Ζητεί επίσης να πληροφορηθεί από το Συμβούλιο και την Επιτροπή αν προτίθεται να κάνει σχετική σύσταση στην Ελληνική κυβέρνηση.