Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“Στην Ολυμπιακή η λύση συνδυάζει ελκυστικότητα για τους επενδυτές και κοινωνική ευαισθησία για τους εργαζόμενους”. Συνέντευξη στην Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία και στον Γρηγόρη Ρουμπάνη.

«Συνεχίζουμε το έργο μας»

– Είναι θέμα προσώπων αυτό που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση ή κεντρικού πολιτικού προσανατολισμού; Θα καταστρεφόταν η εικόνα που έχει γι’ αυτήν ο πολίτης από κάποιο σκάνδαλο -όσο σοβαρό και αν είναι αυτό- αν δεν είχε επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό η δική του οικονομική κατάσταση;


«Χωρίς καμιά αμφιβολία, ο Σεπτέμβριος ήταν ένας μήνας με μεγάλες δυσκολίες για την κυβέρνηση. Αυτό δεν το κρύψαμε ποτέ. Από την άλλη πλευρά, είναι βέβαιο πως, παρά το κλίμα που δημιουργήθηκε, η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της.


»Δεν είναι μόνον ο ΟΣΕ και η “Ολυμπιακή”, που τυχαίνει να ασχολούμαι προσωπικά. Είναι η ολοκλήρωση των παρεμβάσεων στο Ασφαλιστικό, είναι η συνέχιση της μεταρρύθμισης στα λιμάνια, είναι η προετοιμασία για τον Καποδίστρια ΙΙ κ.λπ. Την πρώτη χρονιά μετά την ανανέωση της εντολής επιλέξαμε συνειδητά να αντιμετωπίσουμε μερικά δύσκολα ζητήματα, τα οποία έχουν αναπόφευκτο πολιτικό κόστος. Στο παρελθόν αλλά και τώρα, κυβερνήσεις που είχαν ανάλογη ατζέντα βρέθηκαν, όχι μία και δύο, αλλά πολλές μονάδες πίσω στις δημοσκοπήσεις και έτυχε στη συνέχεια να ξανακερδίσουν. Θυμηθείτε τον Κολ και τον Μιτεράν, που είναι δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα.


»Αλλά αν αυτά τα παραδείγματα είναι μακριά, ας κάνουμε μια στάση στην Ελλάδα και ας σκεφτούμε πού ήταν το ΠΑΣΟΚ πριν από τις εκλογές του ’96 και πριν από τις εκλογές του 2000. Εμείς δεν έχουμε άλλη επιλογή, παρά να πάμε μπροστά. Ο δρόμος που ακολουθούμε είναι ο δρόμος της Ευρώπης και της κοινής λογικής. Και το πρόβλημα με την αντιπολίτευση είναι ότι στην πραγματικότητα δεν κάνει κριτική στην κυβέρνηση για να αποφύγει τα λάθη της. Η κριτική της αντιπολίτευσης στην πραγματικότητα ωθεί την κυβέρνηση στον λάθος δρόμο».


Περί σταλινισμού…



Θέλω να είμαι σαφής, επειδή έχετε χαρακτηριστεί ο πιο συνεπής νεοφιλελεύθερος: Παρουσιάστηκε και στην Ελλάδα, όπως διεθνώς, ως σωτήρια λύση για την απελευθέρωση της ανάπτυξης η απομάκρυνση της οικονομίας από τον κρατικό παρεμβατισμό. Πριν όμως κλείσει εικοσαετία, η αμερικανική οικονομία παλεύει με τα παγόβουνα και δοκιμάζεται στην τρικυμία ολόκληρη η ευρωπαϊκή. Μήπως τελικά είναι καλύτερο να επιχειρηθεί εκ νέου η ανασύσταση του κοινωνικού και παρεμβατικού κράτους;


«Νομίζω ότι σε ορισμένους κύκλους στην Ελλάδα νεοφιλελεύθερο θεωρείται οτιδήποτε είναι πέραν του σταλινισμού. Μια λοιπόν και αναφέρθηκα στον σταλινισμό, θέλω να θυμίσω ότι τα ανατολικά καθεστώτα κατέρρευσαν κάποια στιγμή εξ ολοκλήρου σαν χάρτινοι πύργοι. Και οι λαοί, οι οποίοι έζησαν σε αυτά τα καθεστώτα, δεν θέλουν ούτε να τα ξανακούσουν. Διότι συνδύαζαν τη στέρηση της ελευθερίας με την οικονομική καθυστέρηση.


»Δεν σημαίνει ότι το σύστημα του άλλου στρατοπέδου είναι το τέλειο, ότι δεν δημιουργεί προβλήματα ή ότι δεν επιδέχεται διορθώσεις. Η κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι, ασφαλώς, μια απόδειξη προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά αυτό δεν αναιρεί τη βασική παραδοχή ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να προχωρήσει αν στερηθεί την ελευθερία του και ότι η οικονομία δεν μπορεί να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς εάν ένα κράτος – επιχειρηματίας έρθει και υποκαταστήσει την ιδιωτική πρωτοβουλία. Δεν μπορούμε να στερήσουμε από τους ανθρώπους τη δυνατότητα να επιλέγουν, να οραματίζονται και να οικοδομούν αυτό που θέλουν για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Αλλωστε, για να μοιράσεις πλούτο, προκειμένου να ενισχύσεις τους ασθενέστερους, πρέπει πρώτα ο πλούτος να παραχθεί.


»Στη δε περίπτωση της Ελλάδας, τα τελευταία χρόνια είχαμε και αύξηση του ΑΕΠ -από το 93 πήγε στο 98% του κοινοτικού μέσου όρου- και πτώση της ανεργίας από το 11 στο 7% και αύξηση των κοινωνικών μεταβιβάσεων με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη δημιουργία του νέου ταμείου εναντίον της φτώχειας».


ΟΣΕ, «Ολυμπιακή»


– Φοβάστε για το μοντέλο της «Ολυμπιακής» ή του ΟΣΕ μήπως τελικά, υπό τις νέες συνθήκες, χρειαστεί αναθεώρησή του και εξασφάλιση κρατικής εγγύησης για να συνεχίσει να ζει η εταιρεία ή ο οργανισμός;


«Τα προβλήματα των δύο εταιρειών δεν είναι συγκρίσιμα. Ο ΟΣΕ χρωστά σε τράπεζες, η “Ολυμπιακή” χρωστά στο κράτος καθώς εδώ και χρόνια δεν πληρώνει την Εφορία, το σπατόσημο, το ΙΚΑ. Πάντως και οι δύο επιχειρήσεις είναι προβληματικές και τα χρήματα για την κάλυψη των ελλειμμάτων τους δεν μπαίνουν από τη δική μου τσέπη αλλά από την τσέπη των φορολογουμένων.


»Οι προσπάθειες που κάνουμε στον ΟΣΕ είναι να περιορίσουμε το λειτουργικό του έλλειμμα, από 455 εκατομμύρια που ήταν πέρυσι, σε 80 εκατομμύρια το 2010. Μαζί με κάποιες άλλες παρεμβάσεις σε σχέση με την ασφάλεια, τη διαφάνεια αλλά και την
ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου.


»Στην “Ολυμπιακή” αποφασίζουμε να λύσουμε οριστικά ένα θέμα που ταλανίζει το πολιτικό σύστημα, την οικονομία και την κοινωνία εδώ και 30 χρόνια. Με μια λύση που συνδυάζει την ελκυστικότητα για τους επενδυτές με την αναγκαία κοινωνική ευαισθησία για τους εργαζομένους.


»Η “Ολυμπιακή” θα κρατήσει το όνομα και το σήμα της και θα ξεκινήσει με το 65% του σημερινού πτητικού της έργου όντας ελκυστική σε επενδυτές που ενδιαφέρονται για τον χώρο των αερομεταφορών, ενώ από την άλλη πλευρά οι εργαζόμενοι θα έχουν απόλυτη στήριξη από την πλευρά του κράτους χωρίς να υπάρξει μείωση εισοδήματος γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους. Το πακέτο για τους εργαζομένους θα μας στοιχίσει 1,166 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 309 θα είναι άμεσα καταβλητέα και τα υπόλοιπα θα δοθούν σε βάθος εικοσιπενταετίας, αυτό δε το ποσό το οποίο μας επιτρέπει να στηρίξουμε απόλυτα τους εργαζομένους είναι όσο είναι το έλλειμμα της “Ολυμπιακής” για 3 χρόνια».

«Μήνας δυσκολιών»


– Μπορείτε να δώσετε απάντηση στο ερώτημα, γιατί μόλις συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τις τελευταίες -και μάλιστα πρόωρες- εκλογές, η κυβέρνηση δίνει την εντύπωση ότι εξεμέτρησε τον βίο της;


«Σας είπα ότι ο Σεπτέμβριος ήταν ένας μήνας δυσκολιών για την κυβέρνηση. Εχουμε περάσει και άλλες τέτοιες δυσκολίες στο παρελθόν, σας θυμίζω την υπόθεση με τα δομημένα ομόλογα, την υπόθεση με την Επιτροπή Ανταγωνισμού και το θέμα του γάλακτος. Τις δυσκολίες αυτές τις ξεπεράσαμε. Βγάζουμε τα συμπεράσματά μας από όλες αυτές τις κρίσεις, προσπαθούμε να διορθώσουμε τα λάθη μας και να είστε βέβαιοι ότι έχουμε αρκετές δυνάμεις. Πιστεύουμε σε αυτό που κάνουμε. Θεωρούμε ότι, κατά βάση, είμαστε στον σωστό δρόμο. Το έργο μας δεν διεκδικεί καμιά πατέντα, εφαρμόζεται από τις περισσότερες κεντροαριστερές και κεντροδεξιές κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη. Ασφαλώς η αλαζονεία και η αυταρέσκεια είναι κακός σύμβουλος στην προσπάθεια αυτή, αλλά από την άλλη πλευρά δεν μπορούμε εμείς να εφαρμόσουμε τις πολιτικές των αντιπάλων μας. Εφαρμόστηκαν στο παρελθόν και απέτυχαν».


– Το κυβερνητικό κόμμα μοιάζει να αποτελείται από πολλά πρόσωπα που κάηκαν πρόωρα, αν και ηλικιακά είναι νέα. Πιστεύετε ότι κάποιοι πρέπει να πάνε σπίτι τους για να σωθεί η παρτίδα;



«Τη σύνθεση της κυβέρνησης την κάνει ο πρωθυπουργός. Εγώ δεν μπορώ να παραστήσω ούτε τον πρωθυπουργό ούτε τον εισαγγελέα. Στα υπουργικά συμβούλια υπάρχει ο καλώς νοούμενος κανόνας πάντοτε της αλληλεγγύης. Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, σε όλες τις χώρες που έχουν δημοκρατία».


Το «ισχυρό χαρτί»


– Δεν βλέπετε ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο του Μαξίμου; Σ’ όλες τις περίεργες υποθέσεις κάποιος από το γραφείο του πρωθυπουργού κάτι γνωρίζει…


«Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το ήθος και τις προθέσεις του πρωθυπουργού. Ολοι γνωρίζουμε ότι ο Καραμανλής είναι ένας τίμιος πολιτικός που έχει ξεκάθαρο όραμα για την πατρίδα μας. Προχωρεί λοιπόν μπροστά. Ο ίδιος δεν έχει διστάσει ποτέ στο παρελθόν να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να δεχτούμε τη λογική της ισοπέδωσης και της απόδοσης ευθυνών επί δικαίους και αδίκους. Δεν θέλουμε να κρύψουμε τίποτα. Αλλωστε μην ξεχνάτε ότι ακόμα και αν προσπαθούσαμε να κρύψουμε κάτι, αυτό θα το πληρώναμε ακόμα περισσότερο».


– Ομως ο Κώστας Καραμανλής δεν είναι πια το ισχυρό χαρτί στη Ν.Δ. Αυτή η εικόνα, αν διατηρηθεί, δεν θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα προβλήματα;


«Δεν πιστεύω, παρά τις δυσκολίες που έχουμε περάσει, ότι ο Καραμανλής έχει πάψει να είναι το ισχυρό χαρτί της Ν.Δ. Η σύγκριση με τον Γιώργο Παπανδρέου είναι πάντοτε υπέρ του, ενώ μην ξεχνάτε ότι μέσα σε αυτό το εξαιρετικά άσχημο κλίμα των τελευταίων ημερών, η Ν.Δ. είναι στο ίδιο επίπεδο με το ΠΑΣΟΚ. Και οι αναποφάσιστοι θέλω να σας θυμίσω ότι προέρχονται κατά βάση από το κυβερνητικό στρατόπεδο. Είναι στο χέρι μας να αναστρέψουμε το κλίμα».

Μετάβαση στο περιεχόμενο