Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Στηρίζουμε την πράσινη επιχειρηματικότητα – Εκδήλωση για την αξιοποίηση των μαγειρικών ελαίων

18.12.2019 ΥΠΕΝ ΓΙΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΑ ΕΛΑΙΑ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, παραβρέθηκε  σήμερα στην εκδήλωση των εταιριών «Πράσινο Λάδι» και «ΕλίνVerd» με θέμα «Τηγανέλαιο: Η Πράσινη Ενέργεια στα χέρια των πολιτών». Χαιρετίζοντας τη δράση των δύο  εταιριών για το σχέδιο συλλογής μαγειρικών ελαίων από  ελληνικά νοικοκυριά, ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε την αναγκαιότητα ευαισθητοποίησης, συμμετοχής, ενημέρωσης και συνεργασίας όλων, και πρώτιστα των πολιτών.

«Είναι σημαντικό ότι ξεκινάει να εφαρμόζεται ένα καινοτόμο σχέδιο συλλογής ενός αποβλήτου από τα σπίτια μας, με τη συνεργασία φυσικά των πολιτών. Και μάλιστα ενός αποβλήτου που με την σειρά του θα μετατραπεί με διαφάνεια και κανόνες, σε ένα περιβαλλοντικά φιλικό καύσιμο. Η συμμετοχή των πολιτών στην ανακύκλωση αποτελεί μονόδρομο για την επίτευξη των περιβαλλοντικών μας στόχων ως κοινωνία και ως χώρα. Βούλησή μας η Ελλάδα να περάσει όσο πιο γρήγορα γίνεται στην περίοδο πράσινης ανάπτυξης. Και αυτό δεν είναι απλά το πολιτικώς ορθόν. Είναι υποχρέωση στα παιδιά μας».

​ 

Καθώς στην Ε.Ε. το 7% του ντίζελ πρέπει να προέρχεται από το βιοντίζελ,  όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, στο Υπουργείο ήδη:

•      διερευνώνται σενάρια νέων ενισχυμένων υποχρεώσεων ανάμειξης και

•      εξετάζεται η πιθανότητα επέκτασης της χρήσης των βιοκαυσίμων πέραν των αυτοκινήτων.

Όπως επεσήμανε ο Υπουργός, το όφελος από την ανάπτυξη και χρήση των βιοκαυσίμων, είναι διπλό και αφορά:

•      στην απεξάρτηση από ρυπογόνα συμβατικά καύσιμα, που εκλύουν ρύπους και επιβαρύνουν το περιβάλλον αλλά και

•      στην τόνωση της εθνικής οικονομίας, μέσω της προαγωγής των ελληνικών βιοκαυσίμων, όπως αποτελεί η χρήση μαγειρικών ελαίων για την παραγωγή βιοντίζελ.

«Αυτή η δράση είναι ένα κλασικό παράδειγμα πράσινης επιχειρηματικότητας, του πώς δηλαδή η επιχειρηματικότητα μπορεί να συνδυαστεί με την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος. Τα βιοκαύσιμα συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της χώρας και στην ανάπτυξη της Γεωργίας μας. Αποτελεί λοιπόν βασική μας επιδίωξη η προώθηση της χρήσης ελληνικών πρώτων υλών και η στήριξη των εγχώριων παραγωγών βιοντίζελ». 

Μετάβαση στο περιεχόμενο