Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Στις καλένδες η απλοποίηση ίδρυσης εταιρειών

BOULI_120x80

Η απλούστευση της ίδρυσης εταιρειών παραπέμπεται στις καλένδες. Το παραδέχτηκε ο αρμόδιος Υφυπουργός Ανάπτυξης απαντώντας χθες σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσα στη Βουλή.

Ο υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση για την κυβερνητική παραδοχή περί μη εφαρμογής του νόμου ως προς την απλοποίηση της διαδικασίας για τη σύσταση εταιρειών:

«Η απλούστευση της ίδρυσης εταιρειών παραπέμπεται στις καλένδες. Το παραδέχτηκε ο αρμόδιος Υφυπουργός Ανάπτυξης απαντώντας χθες σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσα στη Βουλή. Χωρίς μάλιστα να δώσει κανένα απολύτως χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων.

Ενώ η κυβέρνηση πριν από λίγους μόλις μήνες, όταν περνούσε από τη Βουλή ο νόμος 3853/2010 διατυμπάνιζε ότι από τον Οκτώβριο οι εταιρείες θα ιδρύονται σε μια μέρα και σε Υπηρεσίες Μιας Στάσης, τώρα γίνεται φανερό πως αυτό ήταν μόνο ένα σύνθημα. Η κυβέρνηση βρήκε διάφορες δικαιολογίες που παραπέμπουν, ως συνήθως, στο παρελθόν. Ωστόσο, όταν ψήφιζε το νόμο τον περασμένο Ιούνιο, γνώριζε απολύτως ποιο ήταν τόσο το νομικό, όσο και το διοικητικό πλαίσιο που είχε μπροστά της. Επομένως, τα εκ των υστέρων άλλοθι που επικαλείται, δεν πείθουν. Πολύ περισσότερο, όταν την είχαμε προειδοποιήσει, πως για να εφαρμοστούν οι διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου έπρεπε να τροποποιηθεί παράλληλα η σχετική ειδική εμπορική νομοθεσία και να ενσωματωθούν οι λεπτομέρειες για τη λειτουργία της Υπηρεσίας Μιας Στάσης στο νόμο, όπως προβλεπόταν στη δική μας πρόταση νόμου για το θέμα.

Το κομματικό πείσμα και η επιπολαιότητα στους χειρισμούς οδήγησαν τελικά στη σημερινή εμπλοκή. Ο περιορισμός της γραφειοκρατίας και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας αποδεικνύονται, τουλάχιστον ως προς το σοβαρό αυτό ζήτημα, απλώς μεγάλα λόγια».

Μετάβαση στο περιεχόμενο