Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Στις Βρυξέλλες ακούω Κρητική μουσική. Εφημερίδα Χώρα της Κυριακής.

20 Απριλίου 1965 γεννιέται ένα αγόρι που τον βαφτίσανε Κώστα. Που γεννηθήκατε;


Σε μια κλινική του Ρεθύμνου (γέλια)


Άλλα αδέλφια έχετε;


Έχω μια αδελφή που είναι δικηγόρος και είναι 3 χρόνια πιο μικρή από ‘μενα.


Σχολείο που πήγατε;


Μεγάλωσα σε ένα μικρό χωριό πολύ κοντά στο Ρέθυμνο. Εκεί τελείωσα το δημοτικό, σε μονοθέσιο σχολείο. Πήγα σε ένα επαρχιακό γυμνάσιο στο Πέραμα Ρεθύμνης και μετά ήρθα στην Αθήνα, στη Νομική Αθηνών, το 1983.


Όταν είπατε στους γονείς σας ότι θα ασχολούσασταν με τη Νομική πως το πήρανε;


Κύριε Σαρρή, ο πατέρας μου ήθελε να γίνω γιατρός και δεν του άρεσε καθόλου που πήγα στη Νομική. Εγώ στην πραγματικότητα ήθελα να κάνω ή Οικονομικές σπουδές ή Πολιτικές Επιστήμες. Εκείνη την περίοδο όμως – μιλάμε για 20 και πλέον χρόνια πριν – οι σχολές αυτές δεν είχαν το κύρος που έχουν τώρα. Επειδή ήμουν καλός μαθητής σε όλα τα μαθήματα, θα μπορούσα να γίνω και γιατρός, αλλά δεν μου άρεσε, δεν ήθελα. Ο πατέρας μου βέβαια με φανταζόταν γιατρό, αλλά εγώ δεν το ήθελα. Τη δικηγορία την είδα ως συμβιβαστική λύση (γέλια).
Όταν βέβαια πέρασα στο πανεπιστήμιο, όλα αυτά είχαν ξεχαστεί, ήταν όλοι ευχαριστημένοι. Ακόμη και εγώ, που έφευγα από την Κρήτη και ανέβαινα στην Αθήνα.
Ήρθα εδώ, στην πρωτεύουσα, μπήκα στη Νομική, μπήκα και στο φοιτητικό συνδικαλισμό. Με ενοχλούσε το γεγονός της τότε παντοδυναμίας της Αριστεράς στα πανεπιστήμια και τη νεολαία και θεωρούσα ότι μια απάντηση θα μπορούσε να υπάρξει μόνο από τη φιλελεύθερη πλευρά, και έβλεπα ότι εγώ θα μπορούσα να βάλω ένα πετραδάκι.


Ήσασταν εξωστρεφής;


Δεν ήμουν ποτέ ο πιο εξωστρεφής άνθρωπος. Από την άλλη πλευρά, για να μπορέσεις να επιβιώσεις στην πολιτική, δεν μπορείς να είσαι και εσωστρεφής. Φυσικά υπάρχουν πολιτικοί ποιο ανοικτοί και ποιο γλεντζέδες από εμένα. Θα έλεγα ότι πάνω – κάτω είμαι στο μέσο όρο.


Φιλίες από τα πανεπιστημιακά χρόνια έχετε;


Θα έλεγα ότι ο πυρήνας των φίλων μου είναι άνθρωποι με τους οποίους γνωρίστηκα από τα φοιτητικά χρόνια. Πολλοί από αυτούς ήταν και στο φοιτητικό συνδικαλισμό. Αρχικά στη ΔΑΠ και μετά στην ΟΝΝΕΔ. Και εκεί επειδή μοιράζεσαι πολλές ώρες μαζί τους αρχίζεις να σφυρηλατείς φιλίες.


Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό άνθρωπο. Πέρασα καλά φοιτητικά χρόνια. Αλλά και στην εφηβεία τώρα που το σκέφτομαι, δεν πέρασα άσχημα..


Ακούτε ελληνική μουσική στις Βρυξέλλες για να νιώθετε – έστω και νοερά – κοντύτερα την πατρίδα;


Εγώ δεν ακούω cd στο εξωτερικό. Εάν είμαι σπίτι βλέπω συνήθως τηλεόραση. Εδώ όμως ακούω μουσική και στο σπίτι και στο αυτοκίνητο. Ακούω ό,τι κυκλοφορεί, με την προσθήκη της Κρητικής μουσικής. Επειδή μεγάλωσα στην Κρήτη και αυτά ήταν τα πρώτα μου ακούσματα, το αυτί μου είναι εξοικειωμένο στην Κρητική μουσική.


Από έναν βουλευτή του Ελληνικού κοινοβουλίου ο κόσμος μπορεί να ζητήσει ένα ρουσφέτι. Από έναν ευρωβουλευτή τι μπορεί να ζητήσει;


Ένα… ευρωρουσφέτι (γέλια). Για να πω την αλήθεια τις περισσότερες φορές στα δικά μας γραφεία έρχονται οργανώσεις και όχι μεμονωμένοι πολίτες. Ο Σ.Ε.Β., η Γ.Σ.Ε.Ε., η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία κ.α. Μας καταθέτουν αιτήματα προκειμένου να τα περάσουμε στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Το Ευρωκοινοβούλιο εξετάζει τα πάντα. Από το πώς μπορεί να σπουδάσει κάποιος στο εξωτερικό, μέχρι πώς γίνονται οι μεταγραφές στο ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Υπάρχουν τέτοια ζητήματα με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή με φορείς και οργανώσεις.


Κανένα περίεργο αίτημα είχατε;


Θυμάμαι μια φορά που είχα μπει σε ένα ταξί, εδώ στην Αθήνα, και γυρίζει ο ταξιτζής κάποια στιγμή και μου λέει: «τι θα γίνει ρε φίλε; Θα με βοηθήσεις να μπω σε κανένα πρόγραμμα να αλλάξω το ταξί μου και να πάρω καινούργιο»; Και θυμάμαι ακόμη τη δυσαρέσκεια στο πρόσωπό του, όταν του είπα ότι «δεν υπάρχει πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που να χρηματοδοτεί την αλλαγή των ταξί». Ο κόσμος πιστεύει ότι η Ε.Ε. χρηματοδοτεί τα πάντα!
Επίσης πολλοί ιερείς έρχονται και μου ζητάνε χρήματα από την Ε.Ε. για να χτιστούν εκκλησίες. Δεν βοηθάει η Ε.Ε. σε αυτόν τον τομέα. Μου ανταπαντάνε πως «έχουν ακούσει ότι η Ε.Ε. χρηματοδοτεί στην αναστύλωση μοναστηριών». Αυτό γίνεται, αλλά έγκειται στον τομέα του θρησκευτικού πολιτισμού…


Αν και είστε από την Κρήτη, εάν κάποιος σας κάνει κάτι το κρατάμε «Μανιάτικο»;


(γέλια) Κανονικά, δεν θα έπρεπε να σας απαντήσω ή εάν σας απαντούσα, θα έπρεπε να σας απαντήσω ότι το κρατάω. Στην πολιτική πρέπει να δίνεις την εντύπωση ότι το κρατάς, αλλιώς ο καθένας θα αρχίσει να κάνει ό,τι του κατέβει μετά. Καμία φορά – ιδίως στην Ελλάδα – η ευγένεια και η καλοσύνη θεωρούνται αφέλεια. Εκ των πραγμάτων όμως, το προσπερνάω. Συγχωρώ ευκολότερα πράγματα που μου κάνουν άνθρωποι που αγαπάω.


Διαβάζετε ιστορία;


Διάβαζα, διαβάζω και θα διαβάζω. Μ’ αρέσει κυρίως η Βυζαντινή και η νεότερη ιστορία, ίσως γιατί θεωρώ ότι έχει κάποια σχέση με τη ζώσα πραγματικότητα σε σχέση με την αρχαιότερη ιστορία.


Ειδήσεις βλέπετε καθημερινά;


Είμαι καταδικασμένος να βλέπω ειδήσεις!
Καμία φορά δεν θέλω να τις δω, αλλά λόγω της δουλειάς πρέπει να τις παρακολουθώ ανελλιπώς. Και σκεφτείτε ότι εγώ θα πρέπει να βλέπω και τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, και τα Αμερικάνικα που πρέπει να παρακολουθώ συν τα ειδικά δελτία που αφορούν τις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μέρος της δουλειάς μου! Πολύτιμη πληγή άντλησης ειδήσεων και γνώσεων βέβαια είναι και το Internet.


Τα ευρωπαϊκά κανάλια είναι καλύτερα από τα ελληνικά;


Πιστεύω ότι στη χώρα μας η κατάσταση είναι περισσότερο ανεξέλεγκτη με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται.


Κύριε Χατζηδάκη, σας ευχαριστώ πολύ.


Και εγώ…


Μετάβαση στο περιεχόμενο