Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Στο 12ο Συνέδριο INFOCOM WORLD 2010

technology_120x80

Σημεία ομιλίας στο 12ο Συνέδριο INFOCOM WORLD 2010 «Ψηφιακή Ελλάδα στο σταυροδρόμι της ευρυζωνικής ανάπτυξης».

Σημεία ομιλίας του υπεύθυνου Τομέα Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Β’ Αθηνών κ. Κωστή Χατζηδάκη, στο 12ο Συνέδριο INFOCOM WORLD 2010 «Ψηφιακή Ελλάδα στο σταυροδρόμι της ευρυζωνικής ανάπτυξης»:

Εκπροσωπώντας σήμερα τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, θέλω να σημειώσω πως για μας οι νέες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών είναι ένα πεδίο με εθνική προστιθέμενη αξία. Ένας χώρος που αξίζει να τον δούμε πιο σοβαρά. Ένας τομέας που, αν αξιοποιηθεί σωστά, μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την οικονομική κρίση και να ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης. Και αυτό γιατί δεν απαιτεί μεγάλες επενδύσεις, ούτε φτηνά εργατικά χέρια. Απαιτεί εξειδικευμένο, ικανό και καλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο η χώρα μας διαθέτει και με το παραπάνω. Το συνέδριό σας συντελεί απ’την πλευρά του στην ανάδειξη όλων αυτών των προβληματισμών.

Η Ευρώπη μας δείχνει το δρόμο. Η νέα οικονομική στρατηγική «Ευρώπη 2020» δίνει έμφαση στις νέες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών. Σύμφωνα με στοιχεία, η συνεισφορά των νέων τεχνολογιών πληροφορικής στην αύξηση της παραγωγικότητάς της ευρωπαϊκής οικονομίας ανέρχεται στο 50%, ενώ αποτελούν την κύρια πηγή καινοτομίας και νέων επιχειρηματικών ευκαιριών.

Η Ευρώπη ορίζει ως στόχο την πλήρη (100%) ευρυζωνική κάλυψη της επικράτειας μέχρι το 2013, ώστε όλοι οι πολίτες να μπορούν να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες του ευρυζωνικού δικτύου. Μιλά, επίσης, για την ανάγκη προώθησης δικτύων επόμενης γενιάς που θα μας δίνουν αυξημένες δυνατότητες στη χρήση του ίντερνετ. Για την υιοθέτηση μιας πολιτικής που θα στοχεύει στη δημιουργία μας πραγματικά ενιαίας και ανοιχτής ψηφιακής αγοράς. Μιας αγοράς στην οποία δεν θα υπάρχουν εμπόδια για την ανάπτυξη του τηλε-εμπορίου από χώρα σε χώρα. Όπου, παράλληλα, θα διασφαλίζονται τα πνευματικά δικαιώματα και όλες οι εμπορικές συναλλαγές θα μπορούν να πραγματοποιούνται με ασφάλεια μέσω του διαδικτύου.

Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έκανε σημαντικά βήματα όσον αφορά την ευρυζωνικότητα. Η Ελλάδα ήταν τέταρτη σε ολόκληρη την Ευρώπη στην αύξηση του βαθμού ευρυζωνικής διείσδυσης το διάστημα Ιούλιος 2008-Ιούλιος 2009. Η διείσδυση του γρήγορου internet στον πληθυσμό έφτασε τον Ιούλιο του 2009 το 15,6% όταν τον Ιούλιο του 2004 ήταν μόλις 0,09%.

Ωστόσο, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα πίσω στη δημιουργία μιας πραγματικά ψηφιακής οικονομίας. Και ειδικά στον τομέα αυτό δε χωράνε καθυστερήσεις. Οι εξελίξεις τρέχουν, ο κόσμος των νέων τεχνολογιών δεν μας περιμένει. Εμείς πρέπει να φροντίσουμε να τον ακολουθήσουμε. Γι’ αυτό και η ΝΔ στα αναπτυξιακά μέτρα που πρότεινε ήδη από το Φεβρουάριο έθεσε ψηλά στις προτεραιότητες τις νέες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών. Τη δημιουργία μιας «ψηφιακής οικονομίας»,  που θα αξιοποιεί τις δυνατότητες του διαδικτύου και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια «έξυπνη ανάπτυξη». Μέσα στη σημερινή μεγάλη κρίση χρειαζόμαστε τρόπους, με τους οποίους χωρίς πολλά χρήματα από το ελληνικό δημόσιο, θα δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και την αγορά. Η προώθηση των νέων τεχνολογιών σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα είναι ένας από αυτούς.

Θέλω να σταθώ περισσότερο στο δίκτυο οπτικών ινών. Γιατί το θεωρώ μείζονος σημασίας. Θεωρώ ότι είναι η βάση για οποιαδήποτε προσπάθεια στον τομέα των νέων τεχνολογιών. Όταν ήμουν στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών είχαμε ξεκινήσει ένα πρωτοπόρο τότε πρόγραμμα για τη δημιουργία ενός δικτύου οπτικών ινών. Στόχος μας ήταν να συνδεθούν με οπτικές ίνες 2 εκ. νοικοκυριά, σε όλη τη χώρα. Είχαμε προχωρήσει στη μελέτη. Είχαμε λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το έργο. Και το σπουδαιότερο είχαμε προβλέψει τη χρήση ΣΔΙΤ, που θα αντιμετώπιζε το ζήτημα της έλλειψης κρατικών πόρων. Το κόστος υλοποίησης του προγράμματος αυτού είχε εκτιμηθεί στα 2 δις ευρώ περίπου.

Τι απέγινε άραγε το έργο αυτό; Ενώ η νέα κυβέρνηση συμφωνεί, αποφάσισε να το καθυστερήσει αδικαιολόγητα. Αντί να τρέξει το πρόγραμμα προκήρυξε εκ νέου την ίδια μελέτη, δαπανώντας άσκοπα χρόνο αλλά και χρήμα. Και ενώ η ελληνική κυβέρνηση το ξανασκεφτόταν, στην Πορτογαλία ήδη το 2009 υπήρξε αύξηση κατά 186% στον αριθμό των συνδέσεων με οπτικές ίνες. Στο τέλος του 2009 1,2 εκ πορτογαλικά σπίτια είχαν οπτικές ίνες και εξυπηρετούνταν πάνω από 13,500 συνδρομητές.

Εκτός από αυτό η κυβέρνηση σχεδόν ξέχασε το Πρόγραμμα Ψηφιακή Σύγκλιση. Το ΕΠ Ψηφιακή Σύγκλιση ήταν πριν από ένα μήνα τελευταίο στις απορροφήσεις (με απορρόφηση μόνο 0,70%!) Και αυτό από μια κυβέρνηση που λέει ότι θέλει να δημιουργήσει μια Silicon Valley στην Ελλάδα!!!!

Πάλι η κυβέρνηση πάγωσε αρχικά το πρόγραμμα. Παράγγειλε νέες μελέτες. Το τροποποίησε ελάχιστα. Και το ξεπάγωσε μετά από ένα χρόνο. Ωστόσο προχωρούμε με βήματα χελώνας. Πρέπει να προχωρήσουμε πιο δυναμικά, πιο αποφασιστικά σε αυτό τον τομέα. Δεν θα κουράζομαι να το λέω. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια.  Σας δίνω μερικά παραδείγματα προγραμμάτων που πρέπει να προχωρήσουν πιο γρήγορα. Προγράμματα που είχαν δρομολογηθεί από τη ΝΔ:

§  Να προχωρήσουν δράσεις που θα στηρίξουν ειδικά την ψηφιακή ενίσχυση τουριστικών επιχειρήσεων. Με τη δημιουργία διαδικτυακών τόπων σε διάφορες γλώσσες, την ενίσχυση της ψηφιακής ασφάλειας επιχειρήσεων κλπ.

§  Να προωθηθεί η δημιουργία ψηφιακών πολυκαταστημάτων, με πλήρως ηλεκτρονικές συναλλαγές και δυνατότητα προβολής τους σε ενιαίους ηλεκτρονικούς χώρους.

§  Να στηριχθεί η ψηφιακή επιχειρηματικότητα μέσα από νέες επιχειρήσεις που βασίζονται σε επιχειρηματικά μοντέλα τα οποία αξιοποιούν δυναμικά τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών.

§  Να επεκταθεί η χρήση του e-procurement. Με δυνατότητα για on-line δημοπρασίες και διαγωνισμούς για τις κρατικές προμήθειες και έργα, όπως γίνεται ήδη σε άλλες χώρες της Ευρώπης,

Η πατρίδα μας, ακόμα περισσότερο σήμερα, δε χρειάζεται λόγια αλλά έργα. Τα έργα βεβαίως τα κάνουν, οφείλουν να τα κάνουν, οι κυβερνήσεις. Εμείς είμαστε εδώ για να ανταποκριθούμε στο ρόλο που μας δίνει το Σύνταγμα. Αυτό του θεσμικού ελέγχου. Να κάνουμε κριτική όπου διαφωνούμε. Να αντιπροτείνουμε πολιτικές. Αλλά και να στηρίζουμε ό,τι θεωρούμε σωστό. Υιοθετώντας μια σύγχρονη οπτική και βάζοντας πάνω απ’όλα το συμφέρον της Ελλάδας.

Το Ιντερνετ αλλάζει τη ζωή μας. Οι νέες τεχνολογίες αλλάζουν την καθημερινότητά μας. Καιρός να αλλάξει λοιπόν και μια μεγάλη μερίδα του πολιτικού κόσμου τον τρόπο που αντιμετωπίζει την κοινωνία της πληροφορίας, τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών.  Ο χώρος των νέων τεχνολογιών προσφέρεται για ανάπτυξη, δημιουργία, πρόοδο. Ας δώσει λοιπόν ο καθένας από μας τον καλύτερό του εαυτό για να ακολουθήσουμε σε βηματισμό τις πιο προηγμένες χώρες της Ευρώπης. Αν δουλέψουμε σοβαρά μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Μετάβαση στο περιεχόμενο