Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Στο 16% η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων στο τέλος του 2002. Απάντηση της Κομισιόν στον Κωστή Χατζηδάκη

Μόνο το 16% των κοινοτικών κονδυλίων του Γ’ ΚΠΣ έχει απορροφήσει η Ελλάδα έως το τέλος του 2002. Αυτό προκύπτει από την απάντηση της αρμόδιας Επιτρόπου για τον κοινοτικό προϋπολογισμό κ. Μικαέλε Σρέγιερ σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστή Χατζηδάκη.
Από τον πίνακα που επισυνάπτεται στην απάντηση προκύπτει ότι η Ελλάδα έχει απορροφήσει μέχρι σήμερα μόνο το 16% των κοινοτικών κονδυλίων. Σε ορισμένα δε Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα η κατάσταση είναι απογοητευτική. Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υγεία η απορρόφηση είναι της τάξεως του 8.7%, στο πρόγραμμα για την Κοινωνία των Πληροφοριών 9.9%, ενώ στα Επιχειρησιακά Προγράμματα Αλιεία και Σιδηρόδρομοι – Αεροδρόμια – Αστικές Συγκοινωνίες η απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων είναι μόνο 7%. Στις Κοινοτικές Πρωτοβουλίες (Interreg, Equal, Urban, Leader) η Ελλάδα έχει επίσης απορροφήσει μόνο το 7% των κοινοτικών ενισχύσεων. Αυτό σημαίνει ότι σ’αυτά τα προγράμματα η Ελλάδα εισέπραξε μόνο την προκαταβολή (7%) που εισπράττει κάθε κράτος μέλος όταν εγκρίνεται ένα πρόγραμμα.


Εξίσου άσχημη είναι η κατάσταση και στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Π.Ε.Π Ηπείρου (η πιο φτωχή περιφέρεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης) η απορρόφηση είναι μόνο 9.9%.


Αποκαλυπτικά, όμως, είναι και τα στοιχεία που προκύπτουν και ως προς τις δεσμεύσεις των κοινοτικών κονδυλίων. Η χώρα μας κατά τα τρία πρώτα χρόνια εφαρμογής του Γ’ ΚΠΣ έχει δεσμεύσει περίπου το 30% των κοινοτικών πόρων.


Όπως επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης «η κυβέρνηση όντας ανέτοιμη και φοβούμενη μήπως απωλέσει κονδύλια κατά τα πρώτα χρόνια του Γ’ ΚΠΣ, καθώς τώρα ισχύει ο κανόνας «ν+2» – τα κονδύλια, δηλαδή, αποδεσμεύονται δύο χρόνια μετά το έτος της δέσμευσης – ξεκίνησε με πολύ χαμηλές δεσμεύσεις. Έτσι ενώ στα τρία πρώτα χρόνια δεσμεύθηκε μόλις το 30% των πόρων, στα επόμενα τέσσερα χρόνια θα πρέπει με υπερπροσπάθεια να δεσμευθεί το 70% και ταυτόχρονα να είμαστε έτοιμοι για πολύ μεγαλύτερες απορροφήσεις. Αυτή είναι η κληρονομιά που αφήνει πίσω της η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αλλά, προφανώς, δεν την ενδιαφέρει τι θα γίνει μετά το 2004.»

Μετάβαση στο περιεχόμενο