Νέες ανησυχητικές επιδόσεις της Ελλάδος, όσον αφορά στις απορροφήσεις κοινοτικών κονδυλίων, στο Ταμείο Συνοχής αυτή τη φορά. Όπως προκύπτει από απάντηση του Επιτρόπου αρμόδιου για θέματα περιφερειακής πολιτικής Μισέλ Μπαρνιέ σε απάντησή του σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη, από τα 612 εκατ. ευρώ που είχαν αρχικά δεσμευτεί για την Ελλάδα το 2003, μόνο 249 εκ. ευρώ έχει καταφέρει να δεσμεύσει οριστικά η ελληνική κυβέρνηση στις 30/09/2003! Για το λόγο αυτό, η Κομισιόν εφιστά την προσοχή των ελληνικών αρχών και τους ζητά να κινηθούν πλέον τάχιστα.
Το Ταμείο Συνοχής, ως γνωστόν, αφορά έργα Περιβάλλοντος και Μεταφορών και έχει προϋπολογισμό ετήσιου χαρακτήρα. Κάθε χρόνο, δηλαδή, δεσμεύεται ένα ενδεικτικό ποσό για κάθε μία από τις τέσσερις “χώρες συνοχής” της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία). Το πόσο αυτό ανέρχεται φέτος για την Ελλάδα στα 612 εκ. ευρώ, που η ελληνική κυβέρνηση καλείται να καλύψει υποβάλλοντας προτάσεις για έργα τέτοιου τύπου. Μέχρι τις 30/09/2003, σύμφωνα με την απάντηση της Επιτροπής στον κ. Χατζηδάκη, η ελληνική κυβέρνηση είχε “καταφέρει” να δεσμεύσει οριστικά μόνο 249 εκ. ευρώ (167 εκ. για νέα έργα, 53 εκ. ευρώ για νέα έργα, που βρίσκονται όμως ακόμα στο τελικό στάδιο εξέτασης και 29 εκ. ευρώ για έργα που τελούν ήδη υπό εκτέλεση). Απομένουν προς δέσμευση 363 εκ. ευρώ (περίπου 124 δισ. δραχμές!). Το πρόβλημα προκύπτει λόγω της αδυναμίας υποβολής “ώριμων” έργων προς χρηματοδότηση.
Εάν δεν δεσμευτεί οριστικά το συνολικό ποσό που αναλογεί στην Ελλάδα για φέτος, δύο πράγματα μπορεί να συμβούν. Το ποσό που δε θα δεσμευτεί μπορεί να δοθεί προσωρινά σε μία από τις άλλες χώρες συνοχής, που εφόσον δεχτεί και μπορεί να δεσμεύσει με δικά της προγράμματα το ποσό αυτό για το 2003, η Ελλάδα μπορεί να το διεκδικήσει εκ νέου τα επόμενα χρόνια. Αυτό προϋποθέτει ότι η επόμενη ελληνική κυβέρνηση θα επωμιστεί την τεράστια ευθύνη να υποβάλει αιτήσεις που θα καλύπτουν πέρα από το ήδη προβλεπόμενο ποσό που πρέπει να δεσμευτεί κάθε χρόνο, και αυτό που έχει “χαθεί προσωρινά” τις προηγούμενες χρονιές. Αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Ελλάδα “πέρασε” ήδη για το 2002 στην Ισπανία πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ! Στην περίπτωση που καμία από τις χώρες αυτές δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να δεσμεύσει για φέτος το ποσό που δε θα καταφέρει να δεσμεύσει η Ελλάδα, τότε το ποσό αυτό θα χαθεί οριστικά για την Ελλάδα.
O κ. Χατζηδάκης σχολιάζοντας την απάντηση της Κομισιόν έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Η ιδιαίτερα χαμηλή επίδοση της ελληνικής κυβέρνησης στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων που της αντιστοιχούν από το Ταμείο Συνοχής, καταδεικνύει ουσιαστικά την αδυναμία της να παρουσιάσει σοβαρά έργα, που να μπορούν να χρηματοδοτηθούν. Το χειρότερο είναι ότι ακόμα και τα έργα που έχουν ήδη εγκριθεί στο παρελθόν από την Κομισιόν, προφανώς δεν προχωρούν καθόλου καλά, εάν μόνο 29 εκατομμύρια ευρώ έχουν δεσμευτεί φέτος για το σκοπό αυτό. Πρόκειται δυστυχώς για μία θλιβερή πραγματικότητα. Πέρσι μας “ξελάσπωσε” η Ισπανία και τα κονδύλια δε χάθηκαν οριστικά. Φέτος είμαστε και πάλι στο έλεος των άλλων χωρών συνοχής. Αλλά ακόμα και αν μας “σώσουν” ξανά, υπάρχει μια βαριά κληρονομιά για την επόμενη κυβέρνηση. Και αν η κυβέρνηση ισχυριστεί, όπως βεβαίωσε την Επιτροπή, ότι θα καταφέρει να δεσμεύσει όλο το ποσό για φέτος, θα τα πούμε απλά ξανά την 31η Δεκεμβρίου”.