Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“Στόχος μας να αλλάξουμε την Ελλάδα μαζί με τους πολίτες και όχι ερήμην τους” – Δηλώσεις Κωστή Χατζηδάκη για το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ

 DIM6956 resize

Παρουσιάστηκαν από τον  Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Αντιπρόεδρο του Κόμματος, υπεύθυνο για το κυβερνητικό πρόγραμμα κ. Κωστή Χατζηδάκη και τον Γραμματέα Προγράμματος κ. Γιώργο Στεργίου, οι βασικές αρχές, οργανωτική δομή, η φιλοσοφία και τα ονόματα του Συμβουλευτικού Σώματος, των Συντονιστών, καθώς και οι ομάδες εργασίας του  υπό κατάρτιση κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Η τοποθέτηση του Κωστή Χατζηδάκη είναι η ακόλουθη:

 

Τοποθέτηση του Αντιπροέδρου της ΝΔ  Κωστή Χατζηδάκη

Ο πρόεδρος ανέλυσε τη φιλοσοφία και τις πολιτικές κατευθύνσεις του προγράμματος.
 
Εγώ θα αναφερθώ σε κάποιες επιμέρους πτυχές του, στο οργανόγραμμα, στα πρόσωπα και στο πώς θα υλοποιηθεί η όλη διαδικασία.
 

Στόχος μας είναι να καταρτίσουμε ένα πρόγραμμα Συγκεκριμένο, Τεκμηριωμένο και Αξιόπιστο

Συγκεκριμένο επειδή θα απαντά σε ερωτήματα που απασχολούν τους πολίτες. Δεν θα περιλαμβάνει γενικόλογες εξαγγελίες, αλλά στοχευμένες δράσεις.

Τεκμηριωμένο διότι θα είναι κοστολογημένο, θα στηρίζεται σε σοβαρά στοιχεία και αξιόπιστες μελέτες, ενώ θα υιοθετεί, με τις απαιτούμενες προσαρμογές, τις καλύτερες ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές.

Και αξιόπιστο, γιατί θα δίνει στους Έλληνες την ελπίδα της αλήθειας. Και στέκομαι σε αυτό, διότι τις ψεύτικες υποσχέσεις και τις σαπουνόφουσκες τις πληρώσαμε ακριβά. Το δικό μας πρόγραμμα δεν θα είναι καρπός του «λεφτόδεντρου», αλλά καρπός μιας σοβαρής και μελετημένης εργασίας.

Όπως ήδη ανέφερε ο πρόεδρος, η όλη διαδικασία διαμόρφωσης του προγράμματος έχει και δύο πολιτικές στοχεύσεις μέσα από τις οποίες θέλουμε να δείξουμε ότι η ίδια η ΝΔ αλλάζει.

 

Πρώτον, σηματοδοτούμε ένα άνοιγμα στην κοινωνία.

Πέρα από τα αξιόλογα κομματικά στελέχη που ήδη έχουμε, αναζητούμε νέα πρόσωπα και νέες ιδέες, ανοίγοντας τις πόρτες του κόμματος,.
 
Θέλουμε να φρεσκάρουμε τη ΝΔ σε επίπεδο θέσεων, στελεχών και πρακτικών. Και μέσα από το πρόγραμμά μας να δώσουμε κάποια πρώτα δείγματα σε αυτή την κατεύθυνση.
 

Δεύτερον, προχωρούμε μέσα από ανοιχτή διαβούλευση με τους πολίτες.

Γνωρίζουμε όλοι μας ότι ένας από τους λόγους της κρίσης της πολιτικής διεθνώς και της ανόδου του λαϊκισμού σε πολλές χώρες είναι η αίσθηση των πολιτών ότι δεν συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Ότι δεν ακούγονται και ότι όλες οι πολιτικές διαμορφώνονται από κάποιες αόρατες ελίτ.
Σε αυτό θέλουμε να απαντήσουμε εμπράκτως, δίνοντας στους συμπολίτες μας τη δυνατότητα να μας πουν την άποψή τους.
 

Στόχος μας είναι να αλλάξουμε την Ελλάδα μαζί με τους πολίτες και όχι ερήμην τους.

Ασφαλώς θα υπάρχει μια δομή – μια πυραμίδα – διότι πρέπει να υπάρχει ένα τεκμήριο αξιοπιστίας και εγκυρότητας στα όσα πούμε, αλλά σε κάθε φάση της διαδικασίας διαμόρφωσης τους προγράμματος θα υπάρχει σχετική διαβούλευση.
 
Δεν δεσμευόμαστε ότι θα υιοθετήσουμε ό,τι μας προταθεί, δεσμευόμαστε όμως ότι θα ακούσουμε τους πολίτες που θέλουν να καταθέσουν μια πρόταση.
 

 Πώς θα είναι η δομή το εγχειρήματος.

Τον γενικό συντονισμό, υπό τη δική μου επίβλεψη, θα έχει ο Γραμματέας Προγράμματος κ. Γιώργος Στεργίου, ένα ικανό και αξιόλογο στέλεχος ο οποίος συνδυάζει πολιτική εμπειρία και εμπειρία από την πραγματική οικονομία, καθώς έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον ιδιωτικό τομέα.
Η πορεία σύνταξης του προγράμματος θα παρακολουθείται από ένα 7μελές Συμβουλευτικό Σώμα (Advisory Board) με καταξιωμένα πρόσωπα από το χώρο της επιστήμης, της επιχειρηματικότητας και της κοινωνικής προσφοράς.
 

Αυτά είναι οι κ.κ.:

 

Μιχάλης Αργυρού, Αν. Καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Cardiff

 

Γιώργος Γεραπετρίτης, Αν. Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νομικής Αθηνών

 

Δημήτρης Καλαβρός Επιχειρηματίας και Συνιδρυτής φορέα υποστήριξης και ανάπτυξης startup εταιρειών

 

Νέλλη Κάτσου, Διευθύνουσα Σύμβουλος μεγάλης Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας

 

Θόδωρος Πελαγίδης, καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιου Πειραιώς

 

Γιώργος Πρεβελάκης, Καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης

 

Νίκη Τζαβέλλα, πρώην Βουλευτής Επικρατείας Ν.Δ., Ευρωβουλευτής και στέλεχος μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων

Το πρόγραμμα θα συγκροτηθεί σε 5 μεγάλες θεματικές ενότητες, τα 5Α όπως τα έχουμε ονομάσει, κάθε ένα εκ των οποίων αντανακλά μια θεμελιώδη αξία για μας και την πολιτική μας:

 

–       Ανάπτυξη

 

–       Αξιοκρατία

 

–       Αριστεία

 

–       Αξιοπιστία

 

–       Αλληλεγγύη

 

Η ενότητα της Ανάπτυξης θα περιλαμβάνει τη μακροοικονομία, τις επενδύσεις, όλους τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, πχ την ψηφιακή οικονομία, τον τουρισμό, τη ναυτιλία,  τον πρωτογενή τομέα κλπ.

 

Και ως κεντρική πολιτική κατεύθυνση θα έχει το δίπτυχο «μικρότεροι φόροι – περισσότερες επενδύσεις» ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Να αρχίσει η Ελλάδα να δουλεύει ξανά!

 

Επικεφαλής στην ενότητα αυτή θα είναι ο κ. Χρήστος Σκλαβούνης, Πρόεδρος του ΤΧΣ (2013-2015), με διεθνή καριέρα στην επενδυτική τραπεζική.

 

Στη θεματική ενότητα της Αξιοκρατίας θα ασχοληθεί με τις παρεμβάσεις για ένα μικρότερο και αποτελεσματικότερο Κράτος και κυρίως με την ενίσχυση της ασφάλειας και του αισθήματος δικαίου. Περιλαμβάνει τους τομείς Δημόσιας Διοίκησης, Διαφάνειας, Μετανάστευσης, Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης και Πολιτικής προστασίας.

 

Γνωρίζουμε καλά ότι είναι ένας εξαιρετικά κρίσιμος τομέας καθώς στα ζητήματα αξιοκρατίας και διαφάνειας αντανακλάται μεγάλο μέρος της δυσπιστίας απέναντι στο πολιτικό σύστημα.

 

Επικεφαλής στην ενότητα αυτή θα είναι ο κ. Σπύρος Βλαχόπουλος, Αν. Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

Με τη θεματική ενότητα Αριστεία, ρίχνουμε βάρος στην εμπέδωση αξιών. Απενοχοποιούμε την έννοια της επιτυχίας, αναδεικνύουμε την αξία της άμιλλας, ενθαρρύνουμε την καινοτομία και τη δημιουργικότητα. Αντλούμε από το ιστορικό μας παρελθόν για να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον.  Τα πεδία που καλύπτονται από αυτή την ενότητα είναι η Εκπαίδευση όλων των βαθμίδων, η Έρευνα, ο Πολιτισμός και ο Αθλητισμός.

 

Επικεφαλής στην ενότητα αυτή θα είναι ο κ. Γιώργος Ιωάννου, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 

Στη θεματική ενότητα Αξιοπιστία θα επεξεργαστούμε τις θέσεις και τις δράσεις που θα ενισχύσουν το κύρος της χώρας. Στην Εξωτερική Πολιτική, την Άμυνα, την Ευρωπαϊκή Πολιτική, καθώς και τις σχέσεις με τον Απόδημο Ελληνισμό. Με στόχο να δυναμώσουμε ξανά τη φωνή της Ελλάδος και τη διεθνή απήχησή της.

 

Επικεφαλής στην ενότητ&alpha

Μετάβαση στο περιεχόμενο