Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Στον ΣΥΡΙΖΑ, αντί να απολογούνται για τη ΔΕΗ, παριστάνουν και τους εισαγγελείς – συνέντευξη στην εφημερίδα RealNews

 

Αντί να απολογούνται στον ΣΥΡΙΖΑ για την τραγική κατάσταση στην οποία παρέδωσαν τη ΔΕΗ, παριστάνουν και τους εισαγγελείς, λέει στη Realnews ο Κωστής Χατζηδάκης. Όσον αφορά τις κατηγορίες περί απαξίωσης της ΔΕΗ, τονίζει ότι “πρέπει να έχει πάρει διαζύγιο από την πραγματικότητα κάποιος που, ενώ έχει γκρεμοτσακίσει μια επιχείρηση, κατηγορεί αυτόν που έχει οδηγήσει τη μετοχή της 3 φορές πάνω σε αξία. Για την υπόθεση Novartis και την προκαταρκτική για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τονίζει πως η πλειοψηφία της Ν.Δ στη Βουλή επιχειρεί να αποφύγει δύο λάθη: Το ένα λάθος θα ήταν το κουκούλωμα της υπόθεσης και το άλλο μια πολιτική αντεκδίκησης.

Μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΔΕΗ, ο ΣΥΡΙΖΑ σας κατηγόρησε ότι τα μέτρα που πήρατε ήταν αχρείαστα καθώς η οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ έβαινε βελτιούμενη ήδη από το 1ο εξάμηνο του 2019. Τι απαντάτε;

Αυτό είναι ένα τεράστιο και θρασύτατο ψέμα του ΣΥΡΙΖΑ! Αντί να απολογούνται για την τραγική κατάσταση στην οποία παρέδωσαν τη ΔΕΗ, παριστάνουν και τους εισαγγελείς. Δεν θα ανεχθώ το παιχνίδι τους να κρύβονται πίσω από λογιστικές αλχημείες με ζημιές που είχαν σχέση με συγκεκριμένες λιγνιτικές μονάδες και κάποιες έκτακτες αποζημιώσεις προσωπικού. Οι ουσιαστικές ζημιές της ΔΕΗ το 1ο εξάμηνο του 2019, ήταν διπλάσιες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Για αυτό το λόγο ο ορκωτός ελεγκτής της ΔΕΗ, η Ernst & Young, την άνοιξη του 2019- και όχι του 2018- μίλησε για ζήτημα βιωσιμότητας της επιχείρησης. O πρωθυπουργός και εγώ μόνο γνωρίζουμε την αγωνία που περάσαμε όλο το καλοκαίρι, μέχρι να βγάλει ο ορκωτός ελεγκτής την περασμένη Τρίτη αυτή τη θετική έκθεση, που αναίρεσε τα ίδια του τα συμπεράσματα του περασμένου Απριλίου. Η πρόσφατη αυτή έκθεση, όπως γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με τα θέματα αυτά, μιλάει εξετάζοντας όλα τα θεμελιώδη μεγέθη της επιχείρησης, ώστε να εγγυηθεί για την πορεία της στο μέλλον. Έλαβε υπόψη της τα μέτρα που πήραμε και έφεραν στη ΔΕΗ 490 εκατ. ευρώ, που μαζί με την καταβολή των ΥΚΩ, τις τιτλοποιήσεις και λοιπά οδήγησαν τον ορκωτό ελεγκτή να πει ότι έχει αρθεί η ουσιώδης αβεβαιότητα που υφίστατο ως προς την βιωσιμότητα της επιχείρησης. Δεν υπάρχει πιο ξεκάθαρη απόδειξη της προόδου που έχει συντελεστεί σε σχέση με την τραγική κατάσταση που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ σας κατηγορεί για προσπάθεια απαξίωσης της ΔΕΗ με στόχο την πώληση. Τι απαντάτε;

Πρέπει να έχει πάρει διαζύγιο από την πραγματικότητα κάποιος που, ενώ έχει γκρεμοτσακίσει μια επιχείρηση, κατηγορεί αυτόν που έχει οδηγήσει τη μετοχή της 3 φορές πάνω σε αξία, ότι την απαξιώνει! Διότι, όπως γνωρίζετε, η ΔΕΗ είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο. Και υπάρχουν οι τράπεζες, οι επενδυτές, ο ορκωτός ελεγκτής, η αγορά γενικότερα που κρίνουν και εμάς και τη ΔΕΗ. Και όλοι αυτοί αξιολόγησαν τη διαχείριση ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΗ με τέτοιο τρόπο που στα 4 χρόνια διακυβέρνησής του η μετοχή της γκρεμίστηκε από τα 7 ευρώ, σχεδόν στο 1 ευρώ. Ενώ από τις ευρωεκλογές μέχρι σήμερα η μετοχή της επιχείρησης έχει σχεδόν τριπλασιαστεί σε αξία. Διερωτώμαι, είναι αυτό απαξίωση; Φυσικά και δεν έχει λύσει όλα της τα προβλήματα η ΔΕΗ. Η αγορά όμως αισθάνεται ότι υπάρχει μία σοβαρή κυβέρνηση, μία σοβαρή διοίκηση και ένα αξιόπιστο σχέδιο για την εταιρεία και αντιδρά με έναν τρόπο θετικό.

Η προκαταρκτική επιτροπή για το Δημήτρη Παπαγγελόπουλο στην υπόθεση Novartis που προτείνει η ΝΔ πρέπει να συνεχίσει τις εργασίες της ή να επιστρέψει η υπόθεση στη δικαιοσύνη;

Η πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή επιχειρεί να αποφύγει δύο λάθη: Το ένα λάθος θα ήταν το κουκούλωμα της υπόθεσης και το άλλο μια πολιτική αντεκδίκησης. Είπαμε ότι στην περίπτωση πρώην πρωθυπουργών θα πρέπει να υπάρχουν ατράνταχτα στοιχεία και δεν πρέπει να πολιτευθούμε όπως ο ΣΥΡΙΖΑ κρεμώντας στα μανταλάκια τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Από την άλλη, δεν θέλουμε και το κουκούλωμα. Για αυτό το λόγο και για να μην δηλητηριάζεται η πολιτική ζωή του τόπου, ξεχωρίσαμε την περίπτωση του κ. Τσίπρα από αυτήν του κ. Παπαγγελόπουλου για τον οποίο υπάρχουν ενδείξεις που μένει βεβαίως να αποδειχθούν. Θα κινηθούμε θεσμικά και σοβαρά, ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη, μη χάνοντας την προσήλωσή μας στα θέματα της οικονομίας και της ανάπτυξης και της γενικότερης ανάταξης της χώρας.

Ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ συναντήθηκε με τον Ζόραν Ζάεφ όπου ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί την Συμφωνία των Πρεσπών αν και επισήμανε οτι η ΝΔ ήταν απέναντι. Έχετε αλλάξει στάση στην Συμφωνία όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Καθόλου. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στον κ. Ζάεφ ότι ο ίδιος δεν θα υπέγραφε τη Συμφωνία. Άλλωστε, ως αρχηγός τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έκανε ό,τι μπορούσε ώστε αυτό να μην συμβεί. Από εκεί και πέρα, μετά την κύρωσή της από τη Βουλή, η συμφωνία αποτελεί μέρος τους Διεθνούς Δικαίου και επομένως η Ελλάδα έπρεπε να τη σεβαστεί, όπως είχαμε πει άλλωστε και προεκλογικά.

Ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει από τη μια να απειλεί ότι θα ανοίξει τη στρόφιγγα των μεταναστευτικών ροών και απο την άλλη να ζητά μερίδιο στην Κυπριακή ΑΟΖ. Ποια πρέπει να είναι η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης;

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία θέλουμε να έχουμε ένα ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας, καθώς ο διάλογος είναι πάντα προτιμότερος από τους παράλληλους μονολόγους. Τέτοιες απειλές σίγουρα δεν λειτουργούν υποβοηθητικά. Γνωρίζει όμως πιστεύω ο κ. Ερντογάν ότι ούτε η Ευρώπη, ούτε η Ελλάδα θα διαπραγματευτούν με έναν τέτοιο τρόπο. Η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και η συμφωνία για την ενεργοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας δείχνει ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο για την επανέναρξη μιας ειλικρινούς συζήτησης.

Επενδύσεις σημαίνει για παράδειγμα ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ ή της ΔΕΠΑ;

Στα ΕΛΠΕ η διαδικασία που είχε ξεκινήσει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας τον Ιούνιο πριν από τις εκλογές στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, ήταν το ΤΑΙΠΕΔ να διερευνήσει όλες τις δυνατότητες για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ. Αυτό μελετά το ΤΑΙΠΕΔ. Είναι επομένως κάπως οξύμωρο να μας κατηγορεί ο κ. Τσίπρας για αυτό, γιατί ουσιαστικά κατηγορεί τον εαυτό του! Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΠΑ, θα προχωρήσουμε στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ-Υποδομές και της ΔΕΠΑ-Εμπορίας, που είναι η χονδρική και το Φυσικό Αέριο Αττικής. Θα έρθει σύντομα ένας νόμος στη Βουλή που θα περιλαμβάνει αυτές τις προβλέψεις για τη ΔΕΠΑ. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θέλει να σηματοδοτήσει με όλες αυτές τις κινήσεις ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα φιλική στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα. Διότι μόνο έτσι θα δημιουργηθούν περισσότερες και ποιοτικότερες θέσεις εργασίας, και περισσότερος πλούτος για όλους τους Έλληνες.

Μετάβαση στο περιεχόμενο