Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πρωταθλητές στο πλεόνασμα θράσους! – συνέντευξη στην εφημερίδα Realnews

 

«Η Ελλάδα αναλαμβάνει το μερίδιο που της αναλογεί, αλλά ξέφραγο αμπέλι δεν θα γίνει», λέει στη Realnews ο Κωστής Χατζηδάκης για το μεταναστευτικό. Και προσθέτει πως για πρώτη φορά η Ελλάδα διαθέτει συγκεκριμένο σχεδιασμό για το μεταναστευτικό, ένα πολύπλοκο ζήτημα, το οποίο έχει φέρει σε αμηχανία την Ευρώπη, που βρίσκεται υπό την πίεση της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ασκεί σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ. «Εκτός από πρωταθλητές στην παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων, στον ΣΥΡΙΖΑ είναι και πρωταθλητές στο πλεόνασμα θράσους! Παριστάνουν τους εισαγγελείς ενώ θα έπρεπε να απολογούνται στους πολίτες διότι έφεραν τη ΔΕΗ στο μη περαιτέρω», αναφέρει.

  1. Την Πέμπτη ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ. Η αντιπολίτευση ανέβασε πολύ τους τόνους. Θα αναζητήσετε τυχόν ευθύνες;

Εκτός από πρωταθλητές στην παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων, στον ΣΥΡΙΖΑ είναι και πρωταθλητές στο πλεόνασμα θράσους! Παριστάνουν τους εισαγγελείς, ενώ θα έπρεπε να απολογούνται στους πολίτες διότι έφεραν τη ΔΕΗ στο μη περαιτέρω. Με τα επείγοντα μέτρα του καλοκαιριού η ΔΕΗ έχει βγάλει τη μύτη της έξω από το νερό. Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη, είναι ένα νομοσχέδιο τομή για τη ΔΕΗ. Είναι ένα καλό νέο για τους φορολογούμενους και τους καταναλωτές οι οποίοι, με τον περιορισμό του κόστους της επιχείρησης μέσω των αυτοχρηματοδοτούμενων εθελούσιων εξόδων, της κατάργησης της μονιμότητας, των τριετιών για τα διευθυντικά στελέχη και λοιπά, θα δουν μια ΔΕΗ πιο σύγχρονη, λιγότερο κοστοβόρα και πιο φιλική. Δεν ξεχνάμε φυσικά τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα καλύψουμε κανέναν! Η Δικαιοσύνη είναι ελεύθερη να κάνει τη δουλειά της. Ωστόσο, το σημαντικό νέο για την επιχείρηση είναι το καινούριο business plan που θα ανακοινωθεί μέσα στο Δεκέμβρη και θα ανοίγει το δρόμο για μια ΔΕΗ πράσινη και κερδοφόρα. Αυτά που θα χαρακτηρίσουν την πορεία της ΔΕΗ από τον Δεκέμβρη και πέρα- μετά την ανακοίνωση του νέου business plan- θα είναι η απολιγνιτοποίηση, η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ- για την οποία υπάρχει πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον- και οι συνεργασίες με ιδιώτες στην πράσινη ενέργεια, ορισμένες εκ των οποίων θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα και θα κάνουν εντύπωση.

  1. Ποιες αλλαγές προωθείτε με τη ρύθμιση για τα αυθαίρετα;

Όλοι περίμεναν να ακολουθήσουμε την πεπατημένη και δώσουμε μία ακόμα εξάμηνη παράταση για τα αυθαίρετα. Θεώρησα ωστόσο ότι θα ήταν καλύτερο να μην γίνω ο υπουργός των παρατάσεων! Και έτσι προχωρήσαμε σε μία σφαιρική ρύθμιση που δημιουργεί ένα σαφές, δίκαιο και κατανοητό σε όλους καθεστώς. Στο πρώτο στάδιο της ρύθμισης (μέχρι το τέλος Ιουνίου 2020), θα τακτοποιούνται όλα τα αυθαίρετα με βάση το ισχύον πλαίσιο. Με μία κρίσιμη διαφορά: αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία που δίνεται σε ακίνητα με πολύ βαριές αυθαιρεσίες (κατηγορία 5) να τακτοποιηθούν. Στο δεύτερο στάδιο (Ιούλιος του 2020 και για μία πενταετία), θα είναι δυνατή η τακτοποίηση μόνο για αυθαίρετα των υπόλοιπων 4 κατηγοριών, και θα το διέπουν τρεις κανόνες: Πρώτον, η κόκκινη γραμμή του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμφωνα με την οποία μόνο όσα αυθαίρετα κτίστηκαν μέχρι το 2011 μπορούν να τακτοποιηθούν. Δεύτερον, η τακτοποίηση θα συνδέεται με την έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας της ιδιοκτησίας- λύση που δέχτηκαν και το ΤΕΕ και η ΠΟΜΙΔΑ- που θα είναι δυνατή και για μεμονωμένο διαμέρισμα, ώστε να μην επιβαρύνεται ο ιδιοκτήτης διαμερίσματος με την τακτοποίηση ολόκληρου του κτιρίου. Και τρίτον, όποιος καθυστερήσει την τακτοποίηση μετά τον Ιούνιο του 2020, θα μπορεί να το κάνει πληρώνοντας 20% παραπάνω τον πρώτο χρόνο και επιπλέον 5% για κάθε επιπλέον χρόνο καθυστέρησης. Είναι μία ρύθμιση ανάγκης που δίνει λύση σε ένα πρόβλημα που έχει ταλαιπωρήσει την Ελλάδα και δίνει τέλος στην αβεβαιότητα. Αλλά και μία σφαιρική ρύθμιση για το θέμα. Μία ρύθμιση που πάνω από όλα καινοτομεί με την εισαγωγή της ηλεκτρονικής ταυτότητας που θα έπρεπε να είναι δεδομένη για μια ευρωπαϊκή χώρα.

  1. Με τα μέτρα που έχετε πάρει στο μεταναστευτικό θεωρείτε πως θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση; Τι θα κάνετε αν συνεχιστούν οι ανεξέλεγκτες οι ροές;

Για πρώτη φορά η Ελλάδα διαθέτει συγκεκριμένο σχεδιασμό για το μεταναστευτικό, ένα πολύπλοκο ζήτημα, το οποίο έχει φέρει σε αμηχανία την Ευρώπη, που βρίσκεται υπό την πίεση της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας. Ακολουθούμε, όπως είχαμε άλλωστε πει και προεκλογικά, μία ευρωπαϊκή πολιτική κοινής λογικής, μακριά από ακρότητες: Ψηφίσαμε νόμο για την επίσπευση και αυστηροποίηση των διαδικασιών ασύλου με στόχο τις άμεσες επιστροφές. Βελτιώνουμε τη φύλαξη των συνόρων με τον Ενιαίο Φορέα Επιτήρησης Συνόρων και δημιουργούμε κλειστές δομές. Αποσυμφορούμε τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και ενισχύουμε τις τοπικές κοινωνίες που υποδέχονται μετανάστες και πρόσφυγες. Επίσης, εφαρμόζουμε τις καλές διεθνείς πρακτικές για τα ασυνόδευτα παιδιά και τους πρόσφυγες που πραγματικά δικαιούνται άσυλο. Τέλος, διεθνοποιούμε το ζήτημα ώστε οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί και η Τουρκία να πάψει να χρησιμοποιεί τις προσφυγικές ροές ως μέσο εκβιασμού. Αυτές οι πρωτοβουλίες δείχνουν την ξεκάθαρη πολιτική βούληση που υπάρχει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα με αποτελεσματικότητα και ανθρωπιά. Η Ελλάδα αναλαμβάνει το μερίδιο που της αναλογεί, αλλά ξέφραγο αμπέλι δεν θα γίνει.

  1. Ο ΣΥΡΙΖΑ σας κατηγορεί για διορισμό ημετέρων στις διοικήσεις των νοσοκομείων ενώ ήδη υπάρχει μια παραίτηση μετά τον θόρυβο που σηκώθηκε. Τι λέτε;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό που συνέβη ήταν κάτι δυσάρεστο, που καλύτερο θα ήταν να μην είχε συμβεί. Αναγνωρίζουμε ότι δεν είμαστε αλάνθαστοι. Ήταν ένα χρήσιμο καμπανάκι έτσι ώστε, από εδώ και πέρα, να κινούμαστε με ακόμα μεγαλύτερη προσοχή.

  1. Τι σηματοδοτεί το 13ο Συνέδριο της ΝΔ; Ποια είναι τα διακυβεύματα;

Διανύουμε καιρούς που δημιουργούν ανασφάλεια στο μέσο άνθρωπο που νιώθει ότι δεν μπορεί να ακολουθήσει τις απότομες αλλαγές της νέας εποχής. Αυτό το αίσθημα ανασφάλειας εκμεταλλεύονται τα λαϊκιστικά και δημαγωγικά κινήματα που μας καλούν να θάψουμε το κεφάλι μας στην άμμο. Στην Ελλάδα όμως τον περασμένο Ιούλιο ο λαϊκισμός ηττήθηκε! Στη Νέα Δημοκρατία, επιλέγουμε την υπεύθυνη πορεία: Αναδεικνύουμε τα προβλήματα και δίνουμε ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες απαντήσεις στους φόβους και τις προσδοκίες των πολιτών. Στο 13ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας θα συζητήσουμε για τα θέματα που πρέπει να απασχολούν την Ελλάδα του σήμερα: ένα βασισμένο σε γερές βάσεις παραγωγικό μοντέλο, την κλιματική αλλαγή, την πράσινη οικονομία, τις τεχνολογικές εξελίξεις, την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού με αποφασιστικότητα, κοινή λογική και ευαισθησία. Η Νέα Δημοκρατία έδωσε πάντα τις σωστές απαντήσεις όταν βρέθηκε μπροστά σε ιστορικά διλήμματα. Στόχο έχουμε να δώσουμε τις σωστές απαντήσεις και σε όλα τα μεγάλα διλήμματα του σήμερα και του αύριο.

Μετάβαση στο περιεχόμενο