Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Συμμετοχή του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη στο Ενεργειακό Συνέδριο της Κωνσταντινούπολης – Δηλώσεις μετά τις συναντήσεις με τον Κοινοτικό Επίτροπο κ. Piebalgs, τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας Dr. Guler και τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης συμμετείχε χθες στο Διεθνές Ενεργειακό Συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη, με θέμα «Αναζητώντας κοινή λύση για την Ενεργειακή Ασφάλεια», μετά από πρόσκληση του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Dr. H Guler.
Μεταξύ των κύριων ομιλητών του συνεδρίου ήταν ο Κοινοτικός Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα ενέργειας κ. Piebalgs και οι Υπουργοί Ενέργειας της Ολλανδίας κα M. Van der Hoeven, της Βουλγαρίας P.Dimitrov, του Καζακστάν S. Mynbayev, της Γεωργίας A. Khetaguri και της Αιγύπτου Dr. Mohamemed M. Awad.


Στο περιθώριο του συνεδρίου ο κ. Χατζηδάκης συναντήθηκε με τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας Dr. Guler και με τον Κοινοτικό Επίτροπο κ. Piebalgs.


Ο Υπουργός Ανάπτυξης αναφερόμενος στο συνέδριο έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Σε σχέση με την επίσκεψή μου στην Κωνσταντινούπολη, θέλω να σημειώσω ότι συμμετείχα σε ένα συνέδριο για την ενέργεια, που διοργανώθηκε από την Τουρκική πλευρά, με την συμμετοχή διαφόρων Υπουργών από τις γύρω χώρες και είχα την ευκαιρία να διατυπώσω τις ελληνικές θέσεις για την πραγμάτωση του έργου του αγωγού ITGI Τουρκία – Ελλάδα – Ιταλία.
Τόσο για μας, όσο και για την ιταλική πλευρά, είναι έργο προτεραιότητας. Αυτό το μήνυμα πέρασα και στην τουρκική πλευρά, ζητώντας και από τους Τούρκους, όπως έχουμε ζητήσει και από την Αζερική πλευρά να γίνει μια τετραμερής συνάντηση – Αζέριοι, Τούρκοι, Έλληνες και Ιταλοί –
προκειμένου να ρυθμίσουμε θέματα που απομένουν να ρυθμιστούν και να προχωρήσει η υλοποίηση του αγωγού με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχουμε αποφασίσει.
Παράλληλα, στο περιθώριο του συνεδρίου είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Κοινοτικό Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα ενέργειας, τον κ. Piebalgs με τον οποίο συζητήσαμε τόσο αυτό το θέμα, όσο και το θέμα του ελληνοβουλγαρικού αγωγού που προχωρεί, αλλά και των άλλων αγωγών που μας αφορούν ως Ελλάδα, κυρίως τον αγωγό South Stream που για μας είναι επίσης ζήτημα βασικής προτεραιότητας. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε είμαστε σε στενή και τακτική επαφή με τη ρωσική πλευρά. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα στη Σόφια συνάντησα και συζήτησα εν εκτάσει, με τον ομόλογο μου της Ρωσίας, τον κ. Shmatko».


Επίσης, ο κ. Χατζηδάκης συναντήθηκε χθες με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Μετά το πέρας της συνάντησης δήλωσε : ««Πάντοτε με ιδιαίτερη συγκίνηση επισκέπτομαι το Πατριαρχείο και συναντώ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος είναι ένας εκλεκτός Ιεράρχης. Έχουμε υποχρέωση να είμαστε πάντοτε δίπλα στο Πατριαρχείο και νομίζω πως αυτό είναι το καθήκον μας, τόσο ως Έλληνες πολίτες ευαισθητοποιημένοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όσο και ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί».


Μετάβαση στο περιεχόμενο