Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΗΣ ΕΕ Πολιτική Συμφωνία στο Συμβούλιο Υπουργών για την Αναθεώρηση της Ταχυδρομικής Οδηγίας

 

Δευτέρα 1η Οκτωβρίου 2007

 

 

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΗΣ ΕΕ

Πολιτική Συμφωνία στο Συμβούλιο Υπουργών για την Αναθεώρηση της Ταχυδρομικής Οδηγίας

Πραγματοποιήθηκε, σήμερα, 1 Οκτωβρίου 2007, το Συμβούλιο Υπουργών Τηλεπικοινωνιών της ΕΕ, με τη συμμετοχή του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Κύριο θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν η πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση της ισχύουσας ταχυδρομικής οδηγίας 97/67/EΚ σχετικά με την πλήρη υλοποίηση της εσωτερικής αγοράς κοινοτικών ταχυδρομικών υπηρεσιών (3η Ταχυδρομική Οδηγία).

 

Το Συμβούλιο, υιοθετώντας τροπολογίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατέληξε σε Πολιτική Συμφωνία, με την οποία η πλήρης απελευθέρωση των ταχυδρομικών υπηρεσιών θα γίνει στις 31.12.2010, με δυνατότητα παράτασης δύο χρόνων (31.12.2012) για κράτη μέλη με ιδιαίτερα γεωγραφικά χαρακτηριστικά, δηλαδή την Ελλάδα και το Λουξεμβούργο. Δυνατότητα παράτασης δόθηκε και στα νέα κράτη μέλη. Από την παράταση αυτή αυτοεξαιρέθηκαν η Βουλγαρία, η Εσθονία και η Σλοβενία.

Στην παρέμβασή του στο επίσημο γεύμα εργασίας που προηγήθηκε του Συμβουλίου, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η χώρα μας θα αξιοποιήσει την προαναφερόμενη παράταση, που κατάφερε να εξασφαλίσει η Ελλάδα μετά από διαπραγματεύσεις, προχωρώντας σε πλήρες άνοιγμα της ταχυδρομικής αγοράς την 1η Ιανουαρίου 2013. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να εμπεδώσει καλύτερα το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ταχυδρομικής αγοράς και να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση και τον ριζικό εκσυγχρονισμό του ΕΛΤΑ, δηλαδή του Φορέα Παροχής Καθολικής Υπηρεσίας, για να ανταποκριθεί καλύτερα στις απαιτήσεις της αγοράς. Αυτό θα γίνει με μεγάλες επενδύσεις που συγχρηματοδοτούνται από πόρους του Γ’ ΚΠΣ και απαιτούν ικανό χρόνο για την πλήρη αξιοποίηση και απόδοσή τους.

Ο κ. Χατζηδάκης, υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στη διασφάλιση της καθολικής υπηρεσίας, δηλαδή την υποχρέωση να καλύπτεται καθημερινά με ταχυδρομική υπηρεσία ολόκληρη η χώρα. Επίσης, τόνισε την ανάγκη, μέσω του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της ταχυδρομικής αγοράς, να ενισχυθεί ουσιαστικά ο θεμιτός ανταγωνισμός, χωρίς διακρίσεις και κρυφά εμπόδια, προκειμένου να εξασφαλισθούν καλύτερες υπηρεσίες στους καταναλωτές.

 

 

 

Από το Γραφείο Τύπου

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο