Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Συναισθηματικά φορτισμένη συζήτηση στην Ευρωβουλή για την κρίση στην ΕΕ. Παρέμβαση Χατζηδάκη

Σε μία φορτισμένη συναισθηματικά ομιλία, καταχειροκροτούμενος από τη μεγάλη πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλόντ Γιούνκερ αναφέρθηκε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στους λόγους αποτυχίας της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών. Στην ομιλία του επέρριψε ευθύνες στη Μεγάλη Βρετανία, αφού παρέθεσε όλες τις συμβιβαστικές προτάσεις της Λουξεμβουργιανής Προεδρίας, οι οποίες, όπως τόνισε, οδηγούσαν σε αύξηση κατά 1 δισ. ευρώ της περιβόητης βρετανικής επιταγής σε σχέση με την περίοδο 1997-2003. Σε σχέση με το άλλο μοντέλο για την Ευρώπη, που φαίνεται να εισηγείται ο κ. Μπλερ, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου σημείωσε πως υπάρχουν ήδη αποφάσεις που συμβάλλουν προς τον εκσυγχρονισμό των πολιτικών της ΕΕ (Στρατηγική της Λισαβόνας) φτάνει να εφαρμοστούν από τα κράτη μέλη. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο όποιος εκσυγχρονισμός πρέπει να γίνει έχοντας ως κεντρικό στόχο μια πολιτική Ευρώπη και όχι μια ζώνη ελεύθερων συναλλαγών, όπως υπαινίχθηκε ο κ. Γιούνκερ ότι επιδιώκει η Μεγάλη Βρετανία. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κομισιόν κ. Μπαρόζο σημείωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να μετατρέψει την κρίση που διέρχεται σε ευκαιρία, ώστε να οδηγηθεί σε μία αναγέννηση.


Στην παρέμβασή του αμέσως μετά, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, αφού εξέφρασε τη λύπη του για τη μη επίτευξη συμφωνίας ειδικά σε σχέση με τις πολιτικές συνοχής και την πιθανή έλλειψη επαρκούς χρόνου για την προετοιμασία του Δ’ ΚΠΣ σημείωσε: “Όσοι υποστηρίζουν τώρα την ανάγκη μιας νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής δεν το γνώριζαν το 2002, όταν έβαζαν την υπογραφή τους στα κονδύλια για τη γεωργία μέχρι το 2013; Θα ήταν άραγε έτοιμοι όλοι αυτοί να δώσουν το καλό παράδειγμα των προσαρμογών περικόπτοντας τα κονδύλια που παίρνουν οι δικοί τους μεγαλοαγρότες; Ο ευρωπαϊκός νότος δεν μπορεί να πληρώσει το κόστος της διεύρυνσης”. Επίσης, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι οποιοδήποτε κι αν είναι το μοντέλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρειάζεται χρηματοδότηση. Δεν μπορούμε να μιλάμε για περισσότερη Ευρώπη με λιγότερα χρήματα.
Είναι άξιο απορίας πως όλοι εκείνοι που μιλούν για ένα νέο ευρωπαϊκό όραμα θέλουν να περικόψουν τον κοινοτικό προϋπολογισμό, ο οποίος αντιπροσωπεύει μόνο το 2,5% των δημοσίων δαπανών στην ΕΕ”. Και κατέληξε: “Αυτό που χρειάζεται σήμερα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο η Ευρώπη είναι θάρρος και όραμα από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας, που πρέπει να έχει ως προτεραιότητα τις επόμενες γενιές και όχι τις επόμενες εκλογές. Η πολιτική ηγεσία στην Ευρώπη έχει παράλληλα χρέος να πείσει τους πολίτες πως η ΕΕ δεν είναι ούτε κρεμάστρα για τις ευθύνες των Ευρωπαίων ηγετών, ούτε αναγκαίο κακό για τα κράτη μέλη. Αλλά επιλογή για την ειρήνη, τη συνεργασία, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή”.

Μετάβαση στο περιεχόμενο