Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Διοικητή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης κ. Αντώνη Μπαρτζώκα

kx_dilosi1-300x200Στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας η συμβολή της EBRD είναι σημαντική. Οι τονωτικές ενέσεις στις ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν παρουσία στα Βαλκάνια, ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη περίοδο, είναι παραπάνω από χρήσιμες. Μεγάλης σημασίας επίσης για την ελληνική οικονομία, είναι τα σχέδια της EBRD για τον ΤΑΡ και τα υπόλοιπα ενεργειακά δίκτυα στη χώρα μας και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας προσπαθεί να εξαντλεί κάθε δυνατότητα έτσι ώστε οι επιχειρήσεις και η οικονομία μας, να περάσουν μια ώρα αρχύτερα σε μια νέα καλύτερη φάση.

kx_dilosi1-300x200Μια σειρά από ενδιαφέροντα προγράμματα για την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές επιχειρήσεις προωθούνται το τελευταίο διάστημα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Αυτή ήταν η διαπίστωση της συνάντησης του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη με τον Αναπληρωτή Διοικητή της EBRD, Αντώνη Μπαρτζώκα. 

Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, ο κ. Μπαρτζώκας ανέφερε ότι η τράπεζα ανταποκρίθηκε σε σχετικές προτάσεις του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και έχει προχωρήσει σε σημαντική αύξηση τόσο των χρηματοδοτήσεων στα Βαλκάνια όσο και των συμβάσεων χρηματοδοτικής συνεργασίας με θυγατρικές ελληνικών τραπεζών και επιχειρήσεων στις χώρες όπου δραστηριοποιείται η EBRD. Παράλληλα σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας (ΣΒΒΕ) αξιολογούνται προγράμματα χρηματοδότησης Ελληνικών επιχειρήσεων που συμβάλλουν στη βιωσιμότητα της παρουσίας τους στην ευρύτερη περιοχή μέσω εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης. 

Σχετικά με την προώθηση διασυνοριακών επενδύσεων ελληνικού ενδιαφέροντος, η EBRD επικεντρώνεται στις ενεργειακές υποδομές και εντός του 2013 θα υπογραφεί προσύμφωνο χρηματοδοτικής συνεργασίας με την κοινοπραξία του αγωγού φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (TAP). Επίσης, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η διαδικασία ελέγχου των αναλαμβανόμενων κινδύνων (due diligence) για τη χρηματοδότηση από την EBRD του Ελληνο-Βουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου (Greek Bulgarian Natural Gas Interconnector-IGB) ενώ εξετάζεται ένα ευρύτερο πρόγραμμα επενδύσεων σε υποδομές για τη μεταφορά και την αποθήκευση φυσικού αερίου και την ολοκλήρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στα Δυτικά Βαλκάνια. 

Από την πλευρά του ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκης δήλωσε:

«Στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας η συμβολή της EBRD είναι σημαντική. Οι τονωτικές ενέσεις στις ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν παρουσία στα Βαλκάνια, ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη περίοδο, είναι παραπάνω από χρήσιμες. Μεγάλης σημασίας επίσης για την ελληνική οικονομία, είναι τα σχέδια της EBRD για τον ΤΑΡ και τα υπόλοιπα ενεργειακά δίκτυα στη χώρα μας και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας προσπαθεί να εξαντλεί κάθε δυνατότητα έτσι ώστε οι επιχειρήσεις και η οικονομία μας, να περάσουν μια ώρα αρχύτερα σε μια νέα καλύτερη φάση».

 


Μετάβαση στο περιεχόμενο