Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Συνάντηση με τους Προέδρους των Επιμελητηρίων Ελλάδας και Τουρκίας, Κώστα Μίχαλο και Rifat Hisarciklioglu

KX_MIXALOS_TOYRKOS_PROEDROS_EPIMELHTHRIWN

…συζητήσαμε για τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών. Διαπιστώσαμε με ικανοποίηση ότι υπάρχει αύξηση των ελληνικών εξαγωγών, την τελευταία χρονιά, κατά 60%  προς την Τουρκία. Και συμφωνήσαμε ότι η ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων μπορεί να συμβάλει, ως ένα βαθμό φυσικά, στη υπέρβαση της κρίσης, αλλά μπορεί να είναι και καταλύτης για την βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών…

 

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Επιμελητηρίων Τουρκίας Rifat Hisarciklioglu και τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Κωνσταντίνο Μίχαλο.

Ακολουθούν οι δηλώσεις:

Κ. Χατζηδάκης: Η συνάντηση μας με τον Πρόεδρο της  Ένωσης Τουρκικών Επιμελητηρίων που βρίσκεται στην Ελλάδα, προσκεκλημένος του κ. Μίχαλου και της Κεντρικής  Ένωσης Επιμελητηρίων  Ελλάδας, ήταν πολύ ενδιαφέρουσα.

Συζητήσαμε για την αντίστοιχη εμπειρία της Τουρκίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τις δυσκολίες που παρατηρήθηκαν στην αρχή και τους  τρόπους που χρησιμοποιήθηκαν για να αντιμετωπιστεί και να ξεπεραστεί η κρίση.

Το μήνυμα είναι ότι χρειάζεται αποφασιστικότητα και πίστη στην προσπάθεια. Χρειάζεται προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, άνοιγμα στην επιχειρηματικότητα για να τονωθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία, να ξεπεράσουμε την ύφεση που έχει προκληθεί  από τα μέτρα λιτότητος και να προχωρήσουμε σταδιακά στο δρόμο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης.

Από την άλλη, συζητήσαμε για τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών. Διαπιστώσαμε με ικανοποίηση ότι υπάρχει αύξηση των ελληνικών εξαγωγών, την τελευταία χρονιά, κατά 60%  προς την Τουρκία. Και συμφωνήσαμε ότι η ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων μπορεί να συμβάλει, ως ένα βαθμό φυσικά, στη υπέρβαση της κρίσης, αλλά μπορεί να είναι και καταλύτης για την βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας των τουρκικών Επιμελητηρίων με τα ελληνικά Επιμελητήρια, αλλά και με τα αντίστοιχα της Βουλγαρίας, διοργανώνεται μια συνάντηση στα Δαρδανέλλια στις 21 Νοεμβρίου, όπου ο Πρόεδρος με κάλεσε να παραβρεθώ και να μιλήσω. Είπα ότι θα εξετάσω αυτήν την πρόσκληση και ελπίζω ότι θα μπορέσω να είμαι εκεί.

R. Hisarciklioglu: Αξιότιμε κύριε Υπουργέ και κύριοι δημοσιογράφοι, θέλω, καταρχήν, να ευχαριστήσω τον Υπουργό για την υποδοχή που μας επιφύλαξε. Εγώ βρίσκομαι εδώ μετά την πρόσκληση του αξιότιμου φίλου μου κ. Μίχαλου.

Τα δύο εμποροβιομηχανικά Επιμελητήρια έχουν στενό διάλογο και έτσι βρήκαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε και τον αξιότιμο κύριο Υπουργό. Έχουμε επισημάνει μία μεγάλη αύξηση στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών. Ειδικά η αύξηση που σημείωσε η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα στις εξαγωγές της, είναι μια ένδειξη ότι μπορεί να αυξηθεί το δυναμικό των εμπορικών σχέσεων, αλλά πρέπει να αρθούν τα εμπόδια  που υπάρχουν μεταξύ του εμπορίου.

Έχουμε επισημάνει ότι η αύξηση του τουρισμού μεταξύ των δύο χωρών, μετά τις διευκολύνσεις που έγιναν στο θέμα της βίζας , της προώθησης , οι επισκέψεις μεταξύ των νησιών και των παραλίων έχουν αυξηθεί πάρα πολύ. Πιστεύω ότι όταν λυθεί τελείως το πρόβλημα της βίζας θα σημειωθεί πια μεγαλύτερη αύξηση.

Εγώ, ως Πρόεδρος του επιχειρηματικού κόσμου, πιστεύω ακράδαντα ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει  την οικονομική κρίση.  Πιστεύω ότι το μέλλον της Ελλάδας θα είναι πολύ καλύτερο από τώρα.  Κι εμείς στην Τουρκία δέκα χρόνια πριν ζήσαμε μια παρόμοια κατάσταση, μια όμοια κρίση, πολύ δυνατή.  Αλλά εμείς μπορέσαμε και το γυρίσαμε. Την κρίση την κάναμε μια ευκαιρία. Σήμερα από οικονομικής πλευράς, από οικονομικές πολιτικές έχουμε μια επιτυχημένη Τουρκία πλέον. Πιστεύω ότι και η Ελλάδα το ίδιο θα κατορθώσει. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια θέλω να ευχαριστήσω πάλι τον κύριο Υπουργό που μας δέχθηκε. 

Ερώτηση: Ποια συνταγή ακολούθησε η Τουρκία, προκειμένου να φύγει με επιτυχία πλήρως από τον έλεγχο του ΔΝΤ και τι συστήνετε στην Ελλάδα να πράξει;

R. Hisarciklioglu: Πρωτίστως πρέπει να υπάρχει μία οικονομική σταθερότητα. Πρωτίστως, εμείς για να το κατορθώσουμε αυτό στην Τουρκία είπαμε: Εγώ ή εμείς; Εγώ ή το έθνος μου; Εάν δεν υπάρχει το κράτος, εγώ φυσικά δεν υπάρχω. Τότε όλοι μαζί, ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα θα πρέπει για να επιτύχουμε το πρόγραμμα να το υποστηρίξουμε. Εμείς στην ιστορία μας πρώτη φορά, εργάτες, συνδικάτα, εργατικά συνδικάτα και η εργοδοσία, οι αγρότες, οι εργαζόμενοι  στα μαγαζιά, οι μικρομεσαίοι, όλοι και αυτοί  ακόμα, που δεν είχαν κοινά συμφέροντα, όλοι μαζί χέρι με χέρι, δώσαμε το χέρι. Ήταν πάρα πολύ σημαντικό για να γλυτώσουμε από την τρόικα, στα σύνορα της Τουρκίας να υπάρχει μια ασφάλεια και μια σταθερότητα. Εμείς όλοι στηρίξαμε αυτό το πρόγραμμα. Αφήσαμε κατά μέρος τις φιλοδοξίες μας και στηρίξαμε το πρόγραμμα. Η κρίση κατάφερε να ενώσει τους εργοδότες με τους εργάτες. Σήμερα η Τουρκία, η οποία είχε δανειστεί  τότε, είναι σε θέση να μπορεί να δανείζει.

Εγώ πιστεύω ότι το μέλλον της Ελλάδας  είναι φωτεινό. Προχωράτε σ’ ένα σωστό δρόμο. Οι οικονομικές πολιτικές είναι ένα ρίσκο, αλλά στο βάθος του τούνελ υπάρχει φως. Πρέπει  όλη η κοινωνία αυτό να το κατανοήσει για να μπορέσει να έχει μια σωστή απόδοση το πρόγραμμα. Εάν η κοινωνία δεν μπορεί να το πιστέψει τότε δεν μπορεί να υπάρξει επιτυχία. Εμείς έτσι κάναμε. Εμείς είδαμε κάτι,  ότι όσο ξοδεύει το κράτος και όσο  αναλωνόμαστε και  η τρόικα δηλαδή, τόσο άσχημα θα μας συμπεριφερθεί. Εμείς το μέλλον μας ήταν  αυτό που ξόδευαν οι πολιτικοί  στην ουσία. Το κράτος όσο ξοδεύει εμείς οι υπήκοοι το πληρώνουμε, είτε με φόρους είτε με διάφορους τρόπους. Παλιότερα λέγαμε το κράτος να μας δώσει κάτι. Τώρα λέμε όχι, το κράτος να μη ξοδέψει τίποτα. Γιατί όσο ξοδεύει, τόσα έξοδα έχει ή γίνεται κρίση. Το 2001 ο ιδιωτικός τομέας δεν είχε κανένα βάρος, το κράτος είχε 50% περίπου στο εθνικό προϊόν.  Όλα ήταν στο μονοπώλιο του κράτους. Μία ιδιωτική  επιχείρηση εάν δεν είχε έναν ιδιωτικό φορέα δεν θα ήταν ποτέ επιτυχής, δεν θα είχε απόδοση.

Η Σοβιετική Ένωση γιατί διαλύθηκε;  Ήταν η πρώτη δύναμη στο κόσμο. Στρατιωτική δύναμη ήταν, τεχνολογικά ήταν και πιο μπροστά από την Αμερική. Αλλά δυστυχώς, όπως είδατε, διαλύθηκε. Δεν είχε ανταγωνιστικότητα, δεν είχε ιδιωτικούς φορείς. Χωρίς μια σφαίρα διαλύθηκε.

Εμείς μέσα σε αυτά τα πλαίσια, στηρίξαμε τις ιδιωτικοποιήσεις και τώρα πλέον είναι 22% το ακαθάριστο προϊόν και νομίζω ότι πρέπει να κατέβει και άλλο πολύ. Και στην Ελλάδα για να μπορέσει ο ιδιωτικόςτομέας να ανασάνει,  το κράτος πρέπει να φύγει. Σε ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο αν το κράτος βρίσκεται μέσα στο γήπεδο, ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να νικήσει. Εκεί που είναι το κράτος,  ο ιδιωτικός τομέας δεν επενδύει. Όταν το κράτος έχει το μονοπώλιο τότε δεν έχει ποιότητα και δεν υπάρχει και επιτυχία. Μόνο πέρυσι, ο ιδιωτικός τομέα έχει επενδύσει 150 δις δολάρια. Αν το κράτος θα παρεβρισκόταν στο ίδιο γήπεδο θα επένδυε ο κόσμος στον ιδιωτικό φορέα;

Ένα νέο ρεκόρ σημειώσαμε πέρυσι, στον ιδιωτικό τομέα έγιναν πρόσληψεις και δημιοργήθηκαν  1 εκατομμύριο 400 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Δε χρειάζεται να είμαστε απαισιόδοξοι. Υπάρχει φως στο τούνελ. Να μη χάσουμε τις ελπίδες.

Κ. Μίχαλος: Θέλω πολύ σύντομα να ευχαριστήσω τον Υπουργό Ανάπτυξης και Υποδομών τον κ. Χατζηδάκη, που μας δέχθηκε σήμερα με το συνάδελφό μου, το Rifat Hisarciklioglu, διότι έχουμε ξεκινήσει μια πολύ στενή συνεργασία σε ότι αφορά τις διμερείς σχέσεις. Εγώ να πω πολύ απλά ότι η ειρηνική συμβίωση περνάει μέσα από τη στενή συνεργασία των δύο οικονομιών, των δύο επιχειρηματικών φορέων, της Ένωσης Επιμελητηρίων Τουρκίας αλλά και της Κεντρικής Ένωσης των Επιμελητηρίων Ελλάδος. Εξετάζουμε ένα ευρύτατο φάσμα  συνεργειών με τους φίλους μας τους Τούρκους επιχειρηματίες, όχι μόνο για επενδύσεις τουρκικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, αλλά, βεβαίως και ελληνικών επενδύσεων στην Τουρκία. Επίσης και στην παροχή τεχνογνωσίας , την οποία διαθέτουμε σε ένα ευρύτατο φάσμα της οικονομικής μας δραστηριότητας.

Βεβαίως θα αντλήσουμε από την εμπειρία, όπως είπε και ο Υπουργός νωρίτερα, της Τουρκίας, ακριβώς μια δεκαετία πριν, που βρισκόταν στην ίδια θέση που είμαστε εμείς σήμερα, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σε αυτό το πλαίσιο θα ξεκινήσουμε μια πολύ στενή συνεργασία με το think tank που διαθέτει η Κεντρική  Ένωση Επιμελητηρίων Τουρκίας, όπου προεδρεύει ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης  της  Τουρκίας που σήμερα παρίσταται εδώ. Βεβαίως θα συνεχίσουμε και την πολύ στενή συνεργασία που έχουμε με το Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο