Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Συνάντηση του ΥΠΑΝ Κωστή Χατζηδάκη με το Προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης μετά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, με το Προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, δήλωσε τα ακόλουθα:


ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Στο πλαίσιο των επαφών μου με τους φορείς που έχουν σχέση με το Υπουργείο Ανάπτυξης, είχαμε σήμερα μια συνάντηση με την ΕΣΕΕ. Μιλήσαμε για μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με το εμπόριο και με την αγορά.


Η ΕΣΣΕ αναφέρθηκε σε ζητήματα που ξεκινούν από την εμπορική χωροταξία και φθάνουν στην ομαλή λειτουργία της αγοράς. Κάναμε μια αναλυτική συζήτηση για τα θέματα αυτά και συμφωνήσαμε να έχουμε μια τακτική επαφή. Υπάρχουν εκκρεμότητες που πρέπει να αντιμετωπιστούν από την πλευρά του Υπουργείου Ανάπτυξης.


Από τη δική μας μεριά, εκείνο το οποίο τονίσαμε είναι ότι είμαστε και θα είμαστε δίπλα στους εμπόρους, γιατί, σε αντίθεση με το παρελθόν, νομίζω πια, στην πατρίδα μας δε θεωρούμε το εμπόριο παρασιτική δραστηριότητα. Γι’ αυτό το εμπόριο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, γι’ αυτό το λόγο χρηματοδοτείται κι από το ΤΕΜΠΜΕ. Θέλω να σας πω μάλιστα γι’ αυτό, ότι σήμερα έχουμε ξεπεράσει τις 5000 εγκρίσεις από το συγκεκριμένο πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας.


Είπα, όμως, στην ΕΣΕΕ ότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους και γι’ αυτό το λόγο, τόσο από την ΕΣΕΕ όσο και από τους άλλους φορείς της αγοράς, θέλουμε, ειδικά σ’ αυτήν τη χρονιά, την ιδιαιτέρα ευαίσθητη, το 2009, να υπάρχει μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική ευθύνη. Δεν πρέπει να πυροδοτούμε την ακρίβεια, πολύ περισσότερο που η πορεία των πραγμάτων σε όλη τη Ευρώπη δείχνει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ο πληθωρισμός αναμένεται εδώ και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, να είναι χαμηλότερος από προηγούμενα χρόνια, λόγω και της κρίσης. Άρα, η πολιτεία με κανένα τρόπο δεν είναι διατεθειμένη να ανεχτεί τέτοιου είδους συμπεριφορές.


Εμείς προχωρούμε για τη στελέχωση της Ειδικής Γραμματείας της Εποπτείας της Αγοράς, προχωρούμε με άλλες πρωτοβουλίες, όπως είναι το λεγόμενο Transfer Pricing και προχωρούμε και με τους κοστολογικούς ελέγχους, οι οποίοι γίνονται πολύ εκτεταμένα, έτσι ώστε αυτοί που αισχροκερδούν να εκτίθενται.


Σήμερα θα δημοσιευθούν αναλυτικοί κατάλογοι με μειώσεις τιμών, κάποιες αυξήσεις τιμών -αλλά στο πλαίσιο συγκεκριμένων ορίων-, ανακλήσεις τιμών, αλλά, υπάρχει αναφορά στο συγκεκριμένο δελτίο Τύπου και σε συγκεκριμένη μεγάλη εταιρεία, ονομαστική αναφορά, η οποία θέλει να κάνει αυξήσεις σε προϊόντα της, που για μας δεν είναι δικαιολογημένες. Και να ξέρουν όλες οι εταιρείες, μεγάλες και μικρές, ότι δε θα χαριστούμε σε κανένα. Δε χρωστάμε σε κανένα. Αυτή την ώρα, είμαστε αποφασισμένοι να λειτουργήσει απολύτως ομαλά η αγορά. Στηρίζουμε το υγιές εμπόριο, αλλά προστατεύουμε, επίσης, απολύτως, τον καταναλωτή. Και αυτό είναι ξεκάθαρο και θέλω να το θυμάστε.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, δυστυχώς λόγω
της κρίσης, υπάρχουν ορισμένες παρενέργειες στην αγορά. Δηλαδή, βλέπουμε εταιρείες να ζητούν από τους εργαζόμενους, να δουλεύουν λιγότερο, να κάνουν κάποια ελαστικά ωράρια. Φοβούνται πολλοί εργαζόμενοι, κύμα απολύσεων, το οποίο θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες. Είπατε εσείς στους επιχειρηματίες κάποια συγκράτηση, κάποιες αλλαγές; Κάποιο μήνυμα θέλετε να περάσετε;


ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτά είναι κατά βάση θέματα που αφορούν στο Υπουργείο Οικονομίας και στο Υπουργείο Εργασίας. Βεβαίως, δε μας αφήνουν αδιάφορους τέτοιου είδους φαινόμενα. Πρέπει να τα δούμε με τη μέγιστη δυνατή ευαισθησία.


Κουβεντιάσαμε και με την ΕΣΕΕ αυτό το θέμα και οι ίδιοι μας διαβεβαιώνουν, στις δικές τους επιχειρήσεις, τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής τέτοια φαινόμενα. Πάντως, αντιλαμβάνεστε ότι, προφανώς, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό, όχι μόνο για τους καταναλωτές, στους οποίους αναφέρθηκα προηγουμένως, αλλά και για την προστασία των εργαζομένων.


ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΣΕΕ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΡΜΕΝΑΚΗΣ): Είχαμε μία πρώτη, σήμερα, επαφή με τον κύριο Υπουργό και τον κύριο Υφυπουργό της Ανάπτυξης. Θέσαμε σημαντικά θέματα, όπως είναι αυτό της εμπορικής χωροταξίας, της εξάπλωσης, δηλαδή, των υπερκέντρων σε όλη την ελληνική επικράτεια. Ζητήσαμε την εφαρμογή ενός νέου θεσμικού πλαισίου, που θα βάζει όρια σε αυτήν τη συγκέντρωση που παρατηρείται.


Αποδεχόμεθα την κοινωνική ευθύνη στο θέμα των τιμών και με τακτικές ή και έκτακτες συναντήσεις θα επεμβαίνουμε όποτε υπάρχει ανάγκη.


Θα πρέπει να πω ότι η αγορά αυτή την εποχή κινείται ομαλά και όσες προσπάθειες γίνονται από τις εξαιρέσεις -βέβαια, πάντα υπάρχουν για αυξήσεις τιμών- νομίζω ότι και το θεσμικό πλαίσιο αλλά και οι ενέργειες του Υπουργείου, μπορούν να τις περιορίσουν.


Θέσαμε, επίσης, στον κύριο Υπουργό την ανάγκη περιορισμού της μάστιγας του παράνομου εμπορίου και ζητήσαμε ο τζίρος που αυτή τη στιγμή γίνεται στο παράνομο, να επιστρέψει στο νόμιμο και υγιές και στεγασμένο εμπόριο.


Συζητήσαμε το θέμα της συμμετοχής του εμπορίου στα προγράμματα του ΕΠΑΕ, ούτως ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα στην αγορά, κάτι που άμεσα μας ενδιαφέρει.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ΤΕΜΠΜΕ και τις διαδικασίες, τις οποίες ζητάτε να αλλάξουν και τους όρους για τη χρηματοδότηση των κεφαλαίων κίνησης. Σας είπε ο Υπουργός ότι θα αλλάξουν;


ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΣΕΕ: Εμείς έχουμε ζητήσει οι χρήσεις συμψηφιστικά να είναι
κερδοφόρες. Νομίζω ότι ακόμα δεν έχει εξεταστεί το αίτημα μας από το Υπουργείο, όπως μας διαβεβαίωσε ο Υπουργός. Θα το συζητήσουν όταν θα έρθει η ώρα της αναθεώρησης των όρων του ΤΕΜΠΜΕ.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στοιχεία για την αγορά δώσατε στον Υπουργό; Πώς πάει η αγορά αυτόν τον καιρό, τι γίνεται με τον τζίρο, τι γίνεται με τα μαγαζιά;


ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΣΕΕ: Κοιτάξτε, δώσαμε στοιχεία, αναφέραμε, μια και ίσως να σας ενδιαφέρει και σας, ότι πάντα η μεσοπερίοδος, μεταξύ αρχής και τέλους των εκπτώσεων, παρουσιάζει μία κάμψη. Είμαστε σε αυτήν την περίοδο αυτή τη στιγμή, όμως ελπίζουμε ότι όταν θα φτάσουμε προς το τέλος των εκπτώσεων θα έχουμε την κίνηση που συνήθως είχαμε τα τελευταία χρόνια.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή θέσατε το θέμα της εμπορικής χωροταξίας και το έθεσε και η ΓΣΕΒΕΕ στη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό, τι ακριβώς χρειάζεται, να μπουν όρια και στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, στα πολυκαταστήματα;


ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΣΕΕ: Σαφέστατα. Δε θέλουμε να εξαιρείται κανένα τετραγωνικό μέτρο της ελληνική επικράτειας από ένα θεσμικό πλαίσιο, το οποίο έχει δείξει κι έχει δώσει καλά αποτελέσματα, π.χ. στα νησιά με τον καθορισμό των 200 τετραγωνικών μέτρων.


Αναφερθήκατε, όμως, προηγουμένως και στο θέμα της απασχόλησης και δράττομαι της ευκαιρίας να πω ότι η προσπάθεια του εμπορίου και ειδικά των μικρών ελληνικών, των μεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων, είναι η θωράκιση των θέσεων απασχόλησης. Για το συγκεκριμένο θέμα έχουμε κάνει ήδη προτάσεις στο Υπουργείο Απασχόλησης, θα τις συζητήσουμε και στην αυριανή μας συνάντηση με την κυρία Υπουργό και είναι στο γενικό πνεύμα ενίσχυσης της απασχόλησης κι όχι μόνο, επιδότησης, της ανεργίας. Θέλουμε οι εργαζόμενοι να έχουν δουλειά και να μην επιδοτούνται και μόνο. Ψυχολογικά, μας ενδιαφέρει, να είναι ευχαριστημένοι.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φορολογικές ελαφρύνσεις, δηλαδή, ζητάτε;


ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΣΕΕ: Εμείς έχουμε ζητήσει την ενίσχυση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, όταν με συγκεκριμένες αποφάσεις, η επιχείρηση πρέπει να απολύσει κάποιους.Μετάβαση στο περιεχόμενο