Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Συνάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης με το Προεδρείο της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, μετά το πέρας της συνάντησης του με το Προεδρείο της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Συζητήσαμε με την Ομοσπονδία των Βενζινοπωλών σχετικά με μέτρα που πρόσφατα ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για το κύκλωμα των πετρελαιοειδών. Στόχος αυτών των μέτρων είναι ένα πλαίσιο πιο σύγχρονο, πιο ευρωπαϊκό που να δημιουργεί ένα καθεστώς διαφάνειας και εμπιστοσύνης στις σχέσεις μεταξύ του κυκλώματος των πετρελαιοειδών και των καταναλωτών. Η Κυβέρνηση επιμένει στα μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν και συζητήσαμε με την Ομοσπονδία των βενζινοπωλών διάφορες πτυχές σε σχέση με την εφαρμογή αυτών των μέτρων. Για παράδειγμα σε σχέση με το σύστημα εισροών-εκροών στην απόληξη του οποίου θα υπάρχουν και ταμειακές μηχανές, συμφωνήσαμε στην προεργασία που θα γίνει για την εισαγωγή αυτού του συστήματος, να γίνει συζήτηση και με την Ομοσπονδία των βενζινοπωλών, έτσι ώστε να μην υπάρχει κάποια αμφισβήτηση ως προς τις τεχνικές προδιαγραφές του συστήματος. Για τους αυτόματους πωλητές η Κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι ένα σύγχρονο και ευρωπαϊκό μέτρο. Επιμένουμε στην εφαρμογή του εκτός ωραρίου λειτουργίας των βενζινάδικων. Ωστόσο, είναι αυτονόητο, διότι οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται, ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα για την αυστηρή τήρηση του ωραρίου. Επισημάναμε, επίσης, στην Ομοσπονδία βενζινοπωλών ότι θέλουμε τη συνεργασία τους, ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα να έχουμε τις τιμές από όλους τους πρατηριούχους, αν είναι δυνατόν, σε όλη την Ελλάδα και νομίζω ότι θα υπάρξει συνεργασία πάνω σε αυτό. Επίσης, υπογραμμίσαμε από την πλευρά της Κυβέρνησης ότι σε σχέση με τα ΚΕΔΑΚ δεν θα γίνονται πια μόνο έλεγχοι σε σχέση με την ποιότητα και την νοθεία, αλλά και κοστολογικοί έλεγχοι. Τέλος, υπογραμμίσαμε από την πλευρά μας ότι και το νέο Δελτίο τύπου στο οποίο δημοσιοποιούνται οι τιμές έρχεται να δείξει τη σημασία που δίνει η Κυβέρνηση στα θέματα της διαφάνειας, διότι πια δημοσιοποιείται κάθε βδομάδα η διεθνής τιμή της βενζίνης, η τιμή στην οποία πουλάνε τα διυλιστήρια, ο μέσος όρος που πουλάνε οι εταιρείες εμπορίας και οι τιμές στα βενζινάδικα. Έτσι όλοι μπορούν να δουν πως λειτουργεί το κύκλωμα των πετρελαιοειδών και αν υπάρχει κάποια στρέβλωση».


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκείνο που λένε οι βενζινοπώλες είναι ότι χρειάζεται έλεγχος σε όλη την αλυσίδα της παραγωγής του πετρελαίου μέχρι την κατανάλωση. Με τις εταιρείες όμως τι γίνεται; Τι γίνεται με το ενδιάμεσο της πώλησης;


ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τα μέτρα, ήδη, που εφαρμόζονται από την 1η Μαρτίου τα οποία αφορούν στα διυλιστήρια και αφορούν στις σχέσεις τους με τις εταιρείες εμπορίας. Τα μέτρα που ανακοινώσαμε και τα πρόσφατα, δεν αφορούν προφανώς μόνο στα βενζινάδικα. Δεν έχουμε προηγούμενα με τα βενζινάδικα. Θεωρούμε ότι έχουμε υποχρέωση να ελέγχουμε ολόκληρο το κύκλωμα. Το δε σύστημα εισροών – εκροών προφανέστατα δεν αφορά μόνο στα βενζινάδικα. Αφορά και στους προηγούμενους κρίκους της αλυσίδας. Το αυτό ισχύει και για τους κοστολογικούς ελέγχους που κάνουν τα ΚΕΔΑΚ. Οι έλεγχοι δεν θα περιορίζονται μόνο στα βενζινάδικα. Θα αφορούν σε όλους του κρίκους της αλυσίδας.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο τελευταίο δελτίο που δημοσιοποιήσατε είδαμε ότι σε τουριστικές περιοχές της χώρας αρχίζουν και πάλι τα καύσιμα να τσιμπάνε προς τα πάνω. Η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης βλέπουμε ότι η απόκλιση σε σχέση με τη μέση τιμή της αμόλυβδης είναι 10 με 15 λεπτά και σε σχέση με τα φθηνότερα πρατήρια που υπάρχουν στη Β. Ελλάδα και στη Αττική η τιμή να ξεπερνά τα 20 με 25 λεπτά. Στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες οι αποκλίσεις είναι 7 με 8 λεπτά το πολύ.


ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εμείς δεν θέλουμε να κρύψουμε τίποτα. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Εμείς από την πλευρά μας είναι βέβαιο ότι θα εφαρμόσουμε τα μέτρα που ανακοινώσαμε. Τα α ΚΕΔΑΚ θα κάνουν όχι μόνο ποιοτικούς, αλλά και κοστολογικούς ελέγχους και προφανέστατα οι έλεγχοι αυτοί θα επικεντρωθούν εκεί που θεωρείται ότι υπάρχουν περισσότεροι λόγοι να γίνει κάτι τέτοιο. Η αγορά είναι ελεύθερη και εδώ και στην υπόλοιπη Ευρώπη, από την άλλη πλευρά η πολιτεία και εδώ και στις άλλες χώρες της Ευρώπης έχει δικά της όπλα, τα οποία χρησιμοποιεί και θα χρησιμοποιήσει. Είμαι ικανοποιημένος όμως, διότι από την πλευρά της Ομοσπονδίας βενζινοπωλών παρά το ότι προφανώς σε κάποια θέματα έχουμε αποκλίσεις, οι συνδικαλιστές διεκδικούν δυναμικά τα αιτήματα του κλάδου τους, την ίδια στιγμή υπάρχει συνειδητοποίηση ότι όλοι έχουμε ευθύνη απέναντι στο κοινωνικό σύνολο.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκτός της συναντήσεως αυτής, γίνεται πολύς λόγος για το Ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, αν θα πρέπει να είναι κάποιο προβεβλημένο στέλεχος, κάποιος Υπουργός και
αναφέρουν και το όνομά σας.


ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο. Δεν είναι έτσι και αλλιώς στις προσωπικές προτεραιότητες. Ξέρετε ότι κάθισα 13 χρόνια στις Βρυξέλες και στο Στρασβούργο. Τις τελικές αποφάσεις, πάντως, τις παίρνει ο Πρόεδρος του κόμματος.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συμφωνείτε να είναι κάποιο άλλο προβεβλημένο στέλεχος, κάποιος άλλος εν ενεργεία Υπουργός;


ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα πάρει την απόφαση ο Πρωθυπουργός. Έτσι και αλλιώς πάντοτε επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο τίθεται κάποιο στέλεχος που είναι ευρύτερα γνωστό.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διαφωνεί το ΥΠΑΝ με αίτημα που θέσατε να αποσύρει τους αυτόματους πωλητές. Τι θα κάνετε από εδώ και πέρα;


ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΙΟΥΣΗΣ, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος: Το θέμα αυτόματοι πωλητές έχουμε την αντίδρασή μας. Κάναμε την έντονη διαμαρτυρία για το εκτός ωραρίου, γιατί υπάρχουν και θέματα ασφάλειας. Απλώς θα το δούμε. Είπε το Υπουργείο τις θέσεις του. Θα το δούμε στο σύνολο με το ωράριο λειτουργίας των πρατηρίων. Αν θεσπιστεί ένα καινούργιο θεσμικό πλαίσιο που να περιχαρακώνει το ωράριο λειτουργίας των πρατηρίων και αν περιχαρακωθούν οι τρόποι που θα εγκατασταθούν οι αυτόματοι πωλητές, είναι μια νέα απόφαση, ένα νέο δεδομένο που μπαίνει και θα το επανεξετάσουμε.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Για τις μεγάλες αποκλίσεις των τιμών που σημειώνονται, τι λέτε;


ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΙΟΥΣΗΣ: Τα καινούργια Δελτία τύπου που βγάζει το Υπουργείο τις τελευταίες 3 εβδομάδες, πιστεύω ότι μας βγάζουν από το στόχαστρο αυτών των μεγάλων αποκλίσεων, βλέπετε ότι λειτουργεί η αγορά, λειτουργεί από όλα τα στάδια από την αγορά των διυλιστηρίων, την πώληση, τις εταιρείες και τα πρατήρια, αλλά εμείς έχουμε να πούμε μόνο για τα πρατήρια. Λειτουργεί η αγορά, λειτουργούν οι γραμμές παράλληλα και ως προς την άνοδο και ως προς την κάθοδο και πιστεύουμε ότι καινούργια πλαίσια, όπως είναι η αναβάθμιση που είπε ο Υπουργός της ΡΑΕ θα φέρουν κάποια ομαλότητα στην αγορά.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Κύριε Τούντα λειτουργεί η αγορά στην περιφέρεια;


ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΟΥΝΤΑΣ, Γενικός Γραμμαέας Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος: Νομίζω ότι οι τιμές δείχνουν ότι λειτουργεί πάρα πολύ καλά και μάλιστα σε βαθμό εξοντωτικό. Ιδιαιτέρα γίνεται φανερό στις περιόδους που ανεβαίνουν οι τιμές των διυλιστηρίων και όσοι παρακολουθούν το site το διυλιστηρίων βλέπει ότι τα βενζινάδικα αυτή την ανοδική πορεία δεν την ακολουθούν πάντοτε.Μετάβαση στο περιεχόμενο