Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Συνάντηση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστή Χατζηδάκη με την ΤΕΔΚΝΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πέμπτη 26η Ιουνίου, 2008
κκ Συντάκτες ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
Συνάντηση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστή Χατζηδάκη
με την ΤΕΔΚΝΑ
Ο Υπουργός Μεταφορών και  Επικοινωνιών Κωστής Χατζηδάκης συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων κ. Δημήτρη Καλογερόπουλο, τον εκπρόσωπο της ΚΕΔΚΕ  κ Δημήτρη Μαραβέλια και τον Πρόεδρο  του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αττικής κ Λάμπρο  Μίχο .
Τα θέματα που συζητήθηκαν στη διάρκεια της συνάντησης, ήταν ο Συγκοινωνιακός Σχεδιασμός, οι ποδηλατόδρομοι και η ακτινοβολία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.
Μετά τη συνάντηση ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε:
«Είμαστε εδώ με τον πρόεδρο της ΤΕΔΚΝΑ κ Καλογερόπουλο και το προεδρείο της ΤΕΔΚΝΑ και του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αττικής. Συζητήσαμε θέματα που αφορούν στις δύο πλευρές. Πρώτα από όλα συζητήσαμε για τη χθεσινή μας πρωτοβουλία σε σχέση με τους μετρητές της ακτινοβολίας, είτε από κεραίες κινητής τηλεφωνίας είτε από διάφορες άλλες κεραίες. Και είπαμε στους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης ότι περιμένουμε τις προτάσεις τους. Υπάρχει ένας μήνας διαβούλευσης. Δεν είμαστε καθόλου δογματικοί στις προτάσεις που παρουσιάσαμε. Θέλουμε πραγματικά οι πολίτες να είναι σίγουροι ότι προστατεύεται η δημόσια υγεία τους, ότι δεν υπάρχει κάποια αρνητική επίδραση από την ακτινοβολία των κεραιών. Και θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατό μέσο, στηριζόμενοι βεβαίως, στην ευρωπαϊκή εμπειρία.
Το δεύτερο για το οποίο συζητήσαμε, ήταν το ζήτημα των ποδηλατοδρόμων. Τους ενημερώσαμε για τα σχέδια της Κυβέρνηση ότι υπάρχουν 15 εκ ευρώ στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης για να γίνουν ποδηλατόδρομοι και σε περιφερειακούς Δήμους της Αθήνας αλλά προφανώς και στην επαρχία και στη Θεσσαλονίκη. Και συμφωνήσαμε, πέρα από αυτό – και αυτό είναι καινούριο – να χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο μας ένας ποδηλατόδρομος της Δυτικής Αθήνας. Ο οποίος να καλύπτει μια μεγάλη περιοχή. Η διαδρομή του ποδηλατόδρομου στην Δυτική Αθήνα θα χαραχθεί σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση από την μελετητική ομάδα του Πολυτεχνείου, η οποία είναι υπεύθυνη και για τους δύο άλλους ποδηλατόδρομους, που ανακοινώσαμε. Πιστεύουμε ότι η Δυτική Αθήνα πρέπει να είναι προτεραιότητα για κάθε Κυβέρνηση.
Το τρίτο ζήτημα, ήταν αυτό του Συγκοινωνιακού Σχεδιασμού. Γνωρίζετε ότι έχουμε συζητήσει δημόσια για αυτό, αλλά πρέπει να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη. Είπαμε λοιπόν ότι ξεκινώντας από το Δήμο Περιστερίου και το Δήμο Αιγάλεω από τα τέλη Αυγούστου θα τεθεί σε εφαρμογή αυτό ο νέος Συγκοινωνιακός Σχεδιασμός. Που σημαίνει ότι, σταδιακά αρκετές γραμμές των λεωφορείων που έρχονται στο κέντρο της Αθήνας, θα σταματούν πια στους σταθμούς του Μετρό της περιοχής αυτής. Και θεωρούμε πως με αυτό τον τρόπο θα εξοικονομήσουμε λεωφορεία για την τοπική συγκοινωνία, θα πυκνώσει η τοπική συγκοινωνία στην περιοχή αυτή και παράλληλα θα περιοριστεί ο χρόνος μετάβασης των πολιτών στο κέντρο της πόλης. Υπολογίζουν οι συγκοινωνιολόγοι του ΟΑΣΑ ότι, με τον τρόπο αυτό θα έχουμε περιορισμό του χρόνου διαδρομής κατά 30%.
Επομένως, ανακοινώσαμε τις προθέσεις μας στους εκπρόσωπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θέλουμε να προχωρήσουμε μαζί τους, θα ξεκινήσουμε και αυτό το μέτρο από τη Δυτική Αθήνα, εκτός από αυτούς τους δύο Δήμους και το Δήμο Αγίας Βαρβάρας, από το Δήμο Χαϊδαρίου κλπ. Και βεβαίως στη συνέχεια, πρόθεσή μας είναι να εφαρμοστεί και σε άλλους Δήμους, όπως είναι ο Δήμος Παπάγου, ο Δήμος Χολαργού εδώ με το Μετρό της περιοχής, αλλά βεβαίως και προς τα κάτω όπως ο Δήμος Δάφνης, ο Δήμος Αγ. Δημητρίου, ο Δήμος Υμηττού κα.
Και θέλουμε να έχουμε αυτή τη συνεργασία με την ΤΕΔΚΝΑ, διότι οι Δήμαρχοι, εξ ορισμού γνωρίζουν τα τοπικά προβλήματα καλύτερα από εμάς. Δεν θέλουμε να κάνουμε σχεδιασμό «αφ’ υψηλού». Θέλουμε να προχωρήσουμε μαζί. Και πραγματικά υπολογίζουμε πολύ στη συνεργασία τους”.
-Δημ. Καλογερόπουλος- Πρόεδρος ΤΕΔΚΝΑ – Δήμαρχος Αιγάλεω.
“Eυχαριστούμε τον Υπουργό, διότι θεσμικά σήμερα είναι εδώ και ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας με τον πρόεδρό του και εγώ εκπροσωπώντας την Επιχείρηση Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής και βεβαίως ο Δημήτρης Μαραβέλιας, που εκπροσωπεί την ΚΕΔΚΕ, που αφορά το λεκανοπέδιο της Αττικής. Είναι σημαντικό, γιατί εκείνο που είχαμε σαν αίτημα από τον Υπουργό ευοδώνεται, με την άποψη ότι, και διαλλακτικός είναι και στο τραπέζι βάζει τα θέματα που αφορούν τους πολίτες των τοπικών κοινωνιών.
Πρώτον, το συγκοινωνιακό, που στις περιοχές μας είναι κάτι το αδιανόητο, έτσι όπως έχει καταντήσει, δεύτερον θέματα υγείας των πολιτών  που είναι οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας και τρίτον, ήπιας μορφής μετάβαση, για να γλιτώσουμε από διοξείδιο του άνθρακα, με περιορισμό των αυτοκινήτων, δηλ. οι ποδηλατόδρομοι, που θα συνδέουν τόπους πρασίνου.  Αυτά τα τρία σημαντικά θέματα, όχι μόνο ο Υπουργός τα συζήτησε μαζί μας, αλλά θέλει να δώσει και λύση και αυτό είναι σημαντικό σε περιοχές. Όχι μόνο στις δικές μας που αφορούν στο σύνολο της Αττικής, γιατί αυτούς εκπροσωπούμε, αλλά και στις περιοχές του Πειραιά και της Δυτικής Αθήνας και της περιοχής του Θριασίου και του υπόλοιπου της Αττικής. Ξεκινούμε πιλοτικά τουλάχιστον από συγκεκριμένες περιοχές, όπου εκεί θα δοθούν λύσεις. Εκεί υπάρχουν εργατο-περιοχές, όπου οι άνθρωποι ξεκινούν να πάνε για τη δουλειά τους, δεν παίρνουν τα ιδιωτικά μέσα, παίρνουν τα μέσα σταθερής τροχιάς, προκειμένου να φθάσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα στην εργασία τους Υπάρχει όμως κυκλοφοριακό φόρτο και δημιουργείται το αδιαχώρητο.
Γι αυτό ακριβώς ξεκίνησε από Αιγάλεω, Περιστέρι όπου σήμερα δεν υπάρχουν χώροι στάθμευσης και ο καθένας παίρνει το αυτοκίνητό του επειδή, δυστυχώς οι συγκοινωνίες καθυστερούσαν. Με αυτό τον τρόπο και ύστερα από τη συζήτηση που κάναμε με τον Υπουργό, βλέπουμε ότι δίνεται λύση.  Περιμένουμε λοιπόν τις μελέτες που θα έρθουν, να τις αγκαλιάσουμε, να τις περάσουμε στους πολίτες που εκπροσωπούμε, προκειμένου και χρόνο και χρήμα να γλιτώσουμε και καλύτερη υγεία να έχουμε. Και παράλληλα να βρεθούν λύσεις σε θέματα αυτοδιοίκησης, ειδικά αυτά που αφορούν τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, όπου όλη η κοινή γνώμη ταλανίζετε ότι δυστυχώς «τα παιδιά της θα αρρωστήσουν», διότι δεν βρίσκεται καμία από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας μέχρι σήμερα να δώσει μια υπεύθυνη, επιστημονική απάντηση, ότι αυτές δεν δημιουργούν πρόβλημα υγείας. Και έρχεται ο Υπουργός και με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει για δημόσια διαβούλευση και με τα μέτρα που παίρνει, για να δοθεί επιτέλους μια λύση και μια απάντηση σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει.
Λάμπρος Μίχος- Πρόεδρο  του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αττικής και Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας.
“Χαιρόμαστε πάρα πολύ, που ο Υπουργός αναγνωρίζει το πρόβλημα της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης του λεκανοπεδίου. Xαιρόμαστε επίσης γιατί επιδεικνύει εξαιρετικό ενδιαφέρον για τη βελτίωση των συγκοινωνιών. Μάλιστα ζήτησε τη συνεργασία μας, την οποία θα την έχει, και ανυπομονούμε τα νέα μέτρα, τα οποία σχεδιάζει να πάρει να βελτιώσουν γρήγορα την εξυπηρέτηση των Δημοτών των περιοχών μας. Θέλω επίσης, να εξάρω το ενδιαφέρον του για τη Δυτική Αθήνα, διότι ανακοίνωσε, ότι θα δώσει ένα βάρος για την υποστήριξη δημιουργίας ποδηλατόδρομου στο πλαίσιο της «πράσινης ζωής» στη Δυτική Αθήνα.
Και βεβαίως χαιρόμαστε, γιατί μας έδωσε την ευκαιρία να συζητήσουμε μαζί του ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας των κεραιών κινητής τηλεφωνίας και όχι μόνο στιγμιαία, αλλά διαχρονικά να υπάρχει η συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση γι’ αυτό το θέμα. Τον ευχαριστούμε θερμά για το ενδιαφέρον που επέδειξε και το ιδιαίτερο βάρος που δίνει στα θέματα της Δυτικής Αττικής. Ευχόμαστε να έχει καλό αποτέλεσμα αυτή η συνεργασία που εγκαινιάζουμε σήμερα.
– Δημ. Μαραβέλιας – Εκπρόσωπος ΚΕΔΚΕ και Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας.
«Η σημερινή συνάντηση με τον Υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, ήταν ιδιαίτερα σημαντική, γιατί τέθηκαν στο τραπέζι και αναδείχτηκαν θέματα της καθημερινότητας. Εμείς ως Αυτοδιοίκηση και ο Υπουργός, που εκφράζει την κεντρική Διοίκηση, θα πρέπει να βάζουμε πάντοτε σε προτεραιότητα τα προβλήματα της καθημερινότητας. Και τα τρία θέματα λοιπόν, και ο Συγκοινωνιακός Χάρτης και το πολύ μεγάλο θέμα, που ταλαιπωρεί τους πολίτες στο σύνολο της χώρας, το πρόβλημα που δημιουργείται με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, όπως και με τις «πράσινες διαδρομές» και με τις ήπιες χρήσεις οχημάτων,  νομίζω ότι ξεκινά σε μια καινούρια βάση. Είμαι αισιόδοξος ότι πολύ σύντομα, με την υποστήριξη του Υπουργείου, θα έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα».
ΕΡΩΤΗΣΗ: Σχετικά με το Συγκοινωνιακό χάρτη την αναδιάρθρωση των συγκοινωνιών, με τα νέα που θα έχουμε μήπως πρέπει να επισπευσθεί και η διαδικασία της απόσυρσης;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν συζητήσαμε, γι’ αυτό. Η απόσυρση πράγματι μας απασχολεί. Η βελτίωση του στόλου των αυτοκινήτων είναι ένα από τα δύο συστατικά της πολιτικής μας στο χώρο των συγκοινωνιών στην πόλη.  Το δεύτερο είναι η βελτίωση, ο εκσυγχρονισμός των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Δεν είμαστε το μόνο αρμόδιο Υπουργείο, είμαστε συναρμόδιοι με το ΥΠΕΧΩΔΕ και προφανώς με το Υπουργείο Οικονομίας. Έχουμε μια επιτροπή εδώ στο Υπουργείο μας, την Επιτροπή για τις Πράσινες Μεταφορές. Αυτή την ώρα επεξεργάζεται τα στοιχεία του νόμου της Κύπρου για το συγκεκριμένο θέμα. Και παράλληλα, εντός  των ημερών περιμένουμε τη μελέτη  του  ΙΟΒΕ – του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, ακριβώς για αυτό το θέμα. Έχουμε ξεκαθαρίσει πάντως ότι όταν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις – πάντως όχι εντός του έτους –  θα προχωρήσουμε σταδιακά με προσοχή, ξεκινώντας από τα πολύ παλιά αυτοκίνητα, τα οποία είναι και τα πιο ρυπογόνα. Την ίδια στιγμή όμως δεν αδιαφορούμε καθόλου, το αντίθετο, για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς που είναι ήδη αξιόπιστα – αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, αλλά πάντως φαίνεται και από τις μετρήσεις ότι ο κόσμος τα εμπιστεύεται –  αλλά και τα τρόλεϊ και τα  λεωφορεία, που θέλουμε να γίνουν καλύτερα, διότι πολλές περιοχές της Αθήνας, ιδίως η Δυτική Αθήνα, καλύπτονται σε πού μεγάλο βαθμό  από αυτά τα μέσα τα οποία πραγματικά θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των επιβατών.
Από το Γραφείο Τύπου

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ      

 

Πέμπτη 26η Ιουνίου, 2008

Συνάντηση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστή Χατζηδάκη με την ΤΕΔΚΝΑ  

Ο Υπουργός Μεταφορών και  Επικοινωνιών Κωστής Χατζηδάκης συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων κ. Δημήτρη Καλογερόπουλο, τον εκπρόσωπο της ΚΕΔΚΕ  κ Δημήτρη Μαραβέλια και τον Πρόεδρο  του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αττικής κ Λάμπρο  Μίχο . Τα θέματα που συζητήθηκαν στη διάρκεια της συνάντησης, ήταν ο Συγκοινωνιακός Σχεδιασμός, οι ποδηλατόδρομοι και η ακτινοβολία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.Μετά τη συνάντηση ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε:
«Είμαστε εδώ με τον πρόεδρο της ΤΕΔΚΝΑ κ Καλογερόπουλο και το προεδρείο της ΤΕΔΚΝΑ και του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αττικής. Συζητήσαμε θέματα που αφορούν στις δύο πλευρές. Πρώτα από όλα συζητήσαμε για τη χθεσινή μας πρωτοβουλία σε σχέση με τους μετρητές της ακτινοβολίας, είτε από κεραίες κινητής τηλεφωνίας είτε από διάφορες άλλες κεραίες. Και είπαμε στους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης ότι περιμένουμε τις προτάσεις τους. Υπάρχει ένας μήνας διαβούλευσης. Δεν είμαστε καθόλου δογματικοί στις προτάσεις που παρουσιάσαμε. Θέλουμε πραγματικά οι πολίτες να είναι σίγουροι ότι προστατεύεται η δημόσια υγεία τους, ότι δεν υπάρχει κάποια αρνητική επίδραση από την ακτινοβολία των κεραιών. Και θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατό μέσο, στηριζόμενοι βεβαίως, στην ευρωπαϊκή εμπειρία.Το δεύτερο για το οποίο συζητήσαμε, ήταν το ζήτημα των ποδηλατοδρόμων. Τους ενημερώσαμε για τα σχέδια της Κυβέρνηση ότι υπάρχουν 15 εκ ευρώ στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης για να γίνουν ποδηλατόδρομοι και σε περιφερειακούς Δήμους της Αθήνας αλλά προφανώς και στην επαρχία και στη Θεσσαλονίκη. Και συμφωνήσαμε, πέρα από αυτό – και αυτό είναι καινούριο – να χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο μας ένας ποδηλατόδρομος της Δυτικής Αθήνας. Ο οποίος να καλύπτει μια μεγάλη περιοχή. Η διαδρομή του ποδηλατόδρομου στην Δυτική Αθήνα θα χαραχθεί σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση από την μελετητική ομάδα του Πολυτεχνείου, η οποία είναι υπεύθυνη και για τους δύο άλλους ποδηλατόδρομους, που ανακοινώσαμε. Πιστεύουμε ότι η Δυτική Αθήνα πρέπει να είναι προτεραιότητα για κάθε Κυβέρνηση.Το τρίτο ζήτημα, ήταν αυτό του Συγκοινωνιακού Σχεδιασμού. Γνωρίζετε ότι έχουμε συζητήσει δημόσια για αυτό, αλλά πρέπει να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη. Είπαμε λοιπόν ότι ξεκινώντας από το Δήμο Περιστερίου και το Δήμο Αιγάλεω από τα τέλη Αυγούστου θα τεθεί σε εφαρμογή αυτό ο νέος Συγκοινωνιακός Σχεδιασμός. Που σημαίνει ότι, σταδιακά αρκετές γραμμές των λεωφορείων που έρχονται στο κέντρο της Αθήνας, θα σταματούν πια στους σταθμούς του Μετρό της περιοχής αυτής. Και θεωρούμε πως με αυτό τον τρόπο θα εξοικονομήσουμε λεωφορεία για την τοπική συγκοινωνία, θα πυκνώσει η τοπική συγκοινωνία στην περιοχή αυτή και παράλληλα θα περιοριστεί ο χρόνος μετάβασης των πολιτών στο κέντρο της πόλης. Υπολογίζουν οι συγκοινωνιολόγοι του ΟΑΣΑ ότι, με τον τρόπο αυτό θα έχουμε περιορισμό του χρόνου διαδρομής κατά 30%. Επομένως, ανακοινώσαμε τις προθέσεις μας στους εκπρόσωπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θέλουμε να προχωρήσουμε μαζί τους, θα ξεκινήσουμε και αυτό το μέτρο από τη Δυτική Αθήνα, εκτός από αυτούς τους δύο Δήμους και το Δήμο Αγίας Βαρβάρας, από το Δήμο Χαϊδαρίου κλπ. Και βεβαίως στη συνέχεια, πρόθεσή μας είναι να εφαρμοστεί και σε άλλους Δήμους, όπως είναι ο Δήμος Παπάγου, ο Δήμος Χολαργού εδώ με το Μετρό της περιοχής, αλλά βεβαίως και προς τα κάτω όπως ο Δήμος Δάφνης, ο Δήμος Αγ. Δημητρίου, ο Δήμος Υμηττού κα.Και θέλουμε να έχουμε αυτή τη συνεργασία με την ΤΕΔΚΝΑ, διότι οι Δήμαρχοι, εξ ορισμού γνωρίζουν τα τοπικά προβλήματα καλύτερα από εμάς. Δεν θέλουμε να κάνουμε σχεδιασμό «αφ’ υψηλού». Θέλουμε να προχωρήσουμε μαζί. Και πραγματικά υπολογίζουμε πολύ στη συνεργασία τους”.
-Δημ. Καλογερόπουλος- Πρόεδρος ΤΕΔΚΝΑ – Δήμαρχος Αιγάλεω.“Eυχαριστούμε τον Υπουργό, διότι θεσμικά σήμερα είναι εδώ και ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας με τον πρόεδρό του και εγώ εκπροσωπώντας την Επιχείρηση Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής και βεβαίως ο Δημήτρης Μαραβέλιας, που εκπροσωπεί την ΚΕΔΚΕ, που αφορά το λεκανοπέδιο της Αττικής. Είναι σημαντικό, γιατί εκείνο που είχαμε σαν αίτημα από τον Υπουργό ευοδώνεται, με την άποψη ότι, και διαλλακτικός είναι και στο τραπέζι βάζει τα θέματα που αφορούν τους πολίτες των τοπικών κοινωνιών. Πρώτον, το συγκοινωνιακό, που στις περιοχές μας είναι κάτι το αδιανόητο, έτσι όπως έχει καταντήσει, δεύτερον θέματα υγείας των πολιτών  που είναι οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας και τρίτον, ήπιας μορφής μετάβαση, για να γλιτώσουμε από διοξείδιο του άνθρακα, με περιορισμό των αυτοκινήτων, δηλ. οι ποδηλατόδρομοι, που θα συνδέουν τόπους πρασίνου.  Αυτά τα τρία σημαντικά θέματα, όχι μόνο ο Υπουργός τα συζήτησε μαζί μας, αλλά θέλει να δώσει και λύση και αυτό είναι σημαντικό σε περιοχές. Όχι μόνο στις δικές μας που αφορούν στο σύνολο της Αττικής, γιατί αυτούς εκπροσωπούμε, αλλά και στις περιοχές του Πειραιά και της Δυτικής Αθήνας και της περιοχής του Θριασίου και του υπόλοιπου της Αττικής. Ξεκινούμε πιλοτικά τουλάχιστον από συγκεκριμένες περιοχές, όπου εκεί θα δοθούν λύσεις. Εκεί υπάρχουν εργατο-περιοχές, όπου οι άνθρωποι ξεκινούν να πάνε για τη δουλειά τους, δεν παίρνουν τα ιδιωτικά μέσα, παίρνουν τα μέσα σταθερής τροχιάς, προκειμένου να φθάσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα στην εργασία τους Υπάρχει όμως κυκλοφοριακό φόρτο και δημιουργείται το αδιαχώρητο.Γι αυτό ακριβώς ξεκίνησε από Αιγάλεω, Περιστέρι όπου σήμερα δεν υπάρχουν χώροι στάθμευσης και ο καθένας παίρνει το αυτοκίνητό του επειδή, δυστυχώς οι συγκοινωνίες καθυστερούσαν. Με αυτό τον τρόπο και ύστερα από τη συζήτηση που κάναμε με τον Υπουργό, βλέπουμε ότι δίνεται λύση.  Περιμένουμε λοιπόν τις μελέτες που θα έρθουν, να τις αγκαλιάσουμε, να τις περάσουμε στους πολίτες που εκπροσωπούμε, προκειμένου και χρόνο και χρήμα να γλιτώσουμε και καλύτερη υγεία να έχουμε. Και παράλληλα να βρεθούν λύσεις σε θέματα αυτοδιοίκησης, ειδικά αυτά που αφορούν τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, όπου όλη η κοινή γνώμη ταλανίζετε ότι δυστυχώς «τα παιδιά της θα αρρωστήσουν», διότι δεν βρίσκεται καμία από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας μέχρι σήμερα να δώσει μια υπεύθυνη, επιστημονική απάντηση, ότι αυτές δεν δημιουργούν πρόβλημα υγείας. Και έρχεται ο Υπουργός και με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει για δημόσια διαβούλευση και με τα μέτρα που παίρνει, για να δοθεί επιτέλους μια λύση και μια απάντηση σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει.
Λάμπρος Μίχος- Πρόεδρο  του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αττικής και Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας.
“Χαιρόμαστε πάρα πολύ, που ο Υπουργός αναγνωρίζει το πρόβλημα της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης του λεκανοπεδίου. Xαιρόμαστε επίσης γιατί επιδεικνύει εξαιρετικό ενδιαφέρον για τη βελτίωση των συγκοινωνιών. Μάλιστα ζήτησε τη συνεργασία μας, την οποία θα την έχει, και ανυπομονούμε τα νέα μέτρα, τα οποία σχεδιάζει να πάρει να βελτιώσουν γρήγορα την εξυπηρέτηση των Δημοτών των περιοχών μας. Θέλω επίσης, να εξάρω το ενδιαφέρον του για τη Δυτική Αθήνα, διότι ανακοίνωσε, ότι θα δώσει ένα βάρος για την υποστήριξη δημιουργίας ποδηλατόδρομου στο πλαίσιο της «πράσινης ζωής» στη Δυτική Αθήνα.Και βεβαίως χαιρόμαστε, γιατί μας έδωσε την ευκαιρία να συζητήσουμε μαζί του ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας των κεραιών κινητής τηλεφωνίας και όχι μόνο στιγμιαία, αλλά διαχρονικά να υπάρχει η συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση γι’ αυτό το θέμα. Τον ευχαριστούμε θερμά για το ενδιαφέρον που επέδειξε και το ιδιαίτερο βάρος που δίνει στα θέματα της Δυτικής Αττικής. Ευχόμαστε να έχει καλό αποτέλεσμα αυτή η συνεργασία που εγκαινιάζουμε σήμερα.   
– Δημ. Μαραβέλιας – Εκπρόσωπος ΚΕΔΚΕ και Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας.
«Η σημερινή συνάντηση με τον Υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, ήταν ιδιαίτερα σημαντική, γιατί τέθηκαν στο τραπέζι και αναδείχτηκαν θέματα της καθημερινότητας. Εμείς ως Αυτοδιοίκηση και ο Υπουργός, που εκφράζει την κεντρική Διοίκηση, θα πρέπει να βάζουμε πάντοτε σε προτεραιότητα τα προβλήματα της καθημερινότητας. Και τα τρία θέματα λοιπόν, και ο Συγκοινωνιακός Χάρτης και το πολύ μεγάλο θέμα, που ταλαιπωρεί τους πολίτες στο σύνολο της χώρας, το πρόβλημα που δημιουργείται με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, όπως και με τις «πράσινες διαδρομές» και με τις ήπιες χρήσεις οχημάτων,  νομίζω ότι ξεκινά σε μια καινούρια βάση. Είμαι αισιόδοξος ότι πολύ σύντομα, με την υποστήριξη του Υπουργείου, θα έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα».
ΕΡΩΤΗΣΗ: Σχετικά με το Συγκοινωνιακό χάρτη την αναδιάρθρωση των συγκοινωνιών, με τα νέα που θα έχουμε μήπως πρέπει να επισπευσθεί και η διαδικασία της απόσυρσης;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν συζητήσαμε, γι’ αυτό. Η απόσυρση πράγματι μας απασχολεί. Η βελτίωση του στόλου των αυτοκινήτων είναι ένα από τα δύο συστατικά της πολιτικής μας στο χώρο των συγκοινωνιών στην πόλη.  Το δεύτερο είναι η βελτίωση, ο εκσυγχρονισμός των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Δεν είμαστε το μόνο αρμόδιο Υπουργείο, είμαστε συναρμόδιοι με το ΥΠΕΧΩΔΕ και προφανώς με το Υπουργείο Οικονομίας. Έχουμε μια επιτροπή εδώ στο Υπουργείο μας, την Επιτροπή για τις Πράσινες Μεταφορές. Αυτή την ώρα επεξεργάζεται τα στοιχεία του νόμου της Κύπρου για το συγκεκριμένο θέμα. Και παράλληλα, εντός  των ημερών περιμένουμε τη μελέτη  του  ΙΟΒΕ – του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, ακριβώς για αυτό το θέμα. Έχουμε ξεκαθαρίσει πάντως ότι όταν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις – πάντως όχι εντός του έτους –  θα προχωρήσουμε σταδιακά με προσοχή, ξεκινώντας από τα πολύ παλιά αυτοκίνητα, τα οποία είναι και τα πιο ρυπογόνα. Την ίδια στιγμή όμως δεν αδιαφορούμε καθόλου, το αντίθετο, για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς που είναι ήδη αξιόπιστα – αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, αλλά πάντως φαίνεται και από τις μετρήσεις ότι ο κόσμος τα εμπιστεύεται –  αλλά και τα τρόλεϊ και τα  λεωφορεία, που θέλουμε να γίνουν καλύτερα, διότι πολλές περιοχές της Αθήνας, ιδίως η Δυτική Αθήνα, καλύπτονται σε πού μεγάλο βαθμό  από αυτά τα μέσα τα οποία πραγματικά θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των επιβατών.

Από το Γραφείο Τύπου

Μετάβαση στο περιεχόμενο