ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τρίτη 10η Ιουνίου, 2008
κκ Συντάκτες ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ – ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Συνάντηση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστή Χατζηδάκη
με τον Γενικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (EUROCONTROL), David MacMillan και τον Πρόεδρο της Διεθνούς Οργάνωσης Γενικής Αεροπορίας IAOPA (International Council of Aircraft Owner and Pilot Associations) κ. Phil Boyer
Ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστής Χατζηδάκης είχε σήμερα συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή του EUROCONTROL κ. David MacMillan και τον Πρόεδρο της ΙΑΟΡΑ κ. Phil Boyer, στο πλαίσιο του 24ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της ΙAOPA, με θέμα «Γενική Αεροπορία», που πραγματοποιείται φέτος στη χώρα μας και έχει τεθεί υπό την αιγίδα του ΥΜΕ.
Μετά τη συνάντηση, ο κ. Χατζηδάκης, δήλωσε τα εξής:
«Συνάντησα σήμερα τον Γενικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας, David MacMillan και τον Πρόεδρο της Διεθνούς Οργάνωσης της IAOPA, Phil Boyer, στο πλαίσιο του παγκόσμιου συνεδρίου και της μεγάλης έκθεσης ICARUS AEROEXPO, που γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας και αφορά τη Γενική Αεροπορία της Νότιας Ευρώπης.
Η Γενική Αεροπορία είναι κάτι πολύ πιο ενδιαφέρον από ό,τι φανταζόμαστε, όταν ακούμε τον όρο. Αφορά όλο τον κόσμο, που ασχολείται με τις πτήσεις, όλους τους ανθρώπους, που αγαπούν τα αεροπλάνα και ασχολούνται με αυτά σε επαγγελματική ή σε ερασιτεχνική βάση. Σε όλη την Ευρώπη έχουμε 5.000 αεροσκάφη, που ανήκουν σε αεροπορικές εταιρείες ενώ από την άλλη πλευρά υπάρχουν 50.000 αεροσκάφη μικρού και μεσαίου μεγέθους όπως τα εκπαιδευτικά, τα οποία εντάσσονται στην Γενική Αεροπορία.
Αυτά τα αεροσκάφη και όσους ασχολούνται μαζί τους, μπορούμε να αξιοποιήσουμε, ως Ελλάδα, προκειμένου να ενισχύσουμε το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας. Και γι’ αυτό είμαστε σε συνεννόηση με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ώστε στα αεροδρόμιά μας να παρέχουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες και τις μεγαλύτερες δυνατές διευκολύνσεις.
Διότι με αυτό τον τρόπο, δεν ενισχύουμε μόνο την εικόνα της χώρας μας, αλλά ενισχύουμε και τον τουρισμό μας. Μιλήσαμε λοιπόν για αυτά τα θέματα με τον κ. Βoyer αλλά και με τον κ. ΜacMillan, και πιο συγκεκριμένα για την προσαρμογή της Ελλάδας με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις αποφάσεις του Eurocontrol. Υπάρχουν κάποια θέματα προσαρμογής προς το Κοινοτικό Δίκαιο, στο πλαίσιο του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού, όπως η λειτουργική ανεξαρτησία της εποπτικής αρχής σε σχέση με την Πολιτική Αεροπορία, η οποία θα προχωρήσει. Συζητήσαμε επίσης και τη συμβολή της Ελλάδας στην ανάπτυξη διαφόρων Λειτουργικών Τμημάτων Εναέριων Χώρων τα FABs (Functional Airspace Block), όπως λέγονται, για την ταχύτερη κυκλοφορία των αεροπλάνων πάνω από τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο. Η Ελλάδα συμμετέχει σε ένα τέτοιο FAB, τo BLUE MED, στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, μέλη του οποίου είναι επίσης η Ιταλία, η Μάλτα και η Κύπρος. Στο πρόγραμμα μετέχουν επίσης η Τυνησία και η Αίγυπτος ως συνδεδεμένα μέλη (associated partners) και πρόσφατα η Αλβανία ως παρατηρήτρια χώρα. Η προσπάθεια, που γίνεται με αυτά τα FABs, είναι να μειωθούν οι καθυστερήσεις, να διευκολυνθεί η κυκλοφορία των αεροπλάνων και ιδιαίτερα σε τουριστικές περιόδους. Αυτό είναι παραπάνω από αναγκαίο.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχει αποδώσει αυτή η συνεργασία;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι σε εξέλιξη. Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωση ελήφθησαν τέσσερα χρόνια πριν. Υπάρχει μια περίοδος προσαρμογής, εμείς έχουμε προσαρμοστεί νομικά και ως χώρα συμμετέχουμε σε αυτή την περιφερειακή πρωτοβουλία. Άλλες χώρες συμμετέχουν σε αντίστοιχες περιφερειακές πρωτοβουλίες, ανάλογα και με την γεωγραφική τους θέση. Θα χρειαστεί ακόμη κάποιος χρόνος, πιστεύω ένα με δύο χρόνια, προκειμένου να είμαστε σε θέση να λειτουργήσουμε, διότι αντιλαμβάνεστε ότι θα χρειαστούν και κάποιες λειτουργικές προσαρμογές. Δεν είναι απλά και μόνο θέμα αποφάσεων, είναι θέμα συνεργασίας ανάμεσα στις Υπηρεσίες Πολιτικής Αεροπορίας όλων αυτών των κρατών. Ο στόχος είναι να διευκολύνεται η κίνηση των αεροπλάνων χωρίς περιττές καθυστερήσεις.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Αυτό θα είναι σε μόνιμη βάση;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σε μόνιμη βάση, όλο το χρόνο, ουσιαστικά κοινή εκμετάλλευση του εναέριου χώρου.
Δήλωση του David MacMillan – Γενικού Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (EUROCONTROL): Αποτελεί ευκαιρία για την Ελλάδα η προώθηση της Γενικής Αεροπορίας. Η Ελλάδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ένα από τα σημαντικότερα μέλη του Eurocontrol, μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτό το υψηλό επίπεδο τουρισμού στα αεροδρόμιά της μέσα από τα αεροσκάφη και τους χειριστές της Γενικής Αεροπορίας. Συνεργαζόμαστε στενά με τις ελληνικές αρχές για την προσαρμογή με την Κοινοτική Νομοθεσία και έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος.
Δήλωση του Phil Boyer – Πρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης Γενικής Αεροπορίας IAOPA:
Εκπροσωπώ 66 χώρες και μισό εκατομμύρια μέλη, που δεν εργάζονται σε εταιρείες τακτικών αερογραμμών ή στην πολεμική αεροπορία. Σήμερα εδώ, στο Παγκόσμιο Συνέδριο, βρίσκονται εκπρόσωποι 25 χωρών και συζητούν το θέμα της ανάπτυξης της Γενικής Αεροπορίας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο. Θεωρούμε δεδομένη τη συνεργασία με την Ελλάδα και ιδιαίτερα τον κ. Υπουργό. Έχουμε τις καλύτερες ενδείξεις και από πλευράς, τόσο της διεθνούς, όσο και της ελληνικής μας Ένωσης, μπορούμε να συμβάλουμε και να συνεργαστούμε για την καλύτερη και πλέον αποδοτική ανάπτυξη των 40 ελληνικών αεροδρομίων.
Από το Γραφείο Τύπου
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τρίτη 10η Ιουνίου, 2008
Συνάντηση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστή Χατζηδάκημε τον Γενικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (EUROCONTROL), David MacMillan και τον Πρόεδρο της Διεθνούς Οργάνωσης Γενικής Αεροπορίας IAOPA (International Council of Aircraft Owner and Pilot Associations) κ. Phil Boyer
Ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστής Χατζηδάκης είχε σήμερα συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή του EUROCONTROL κ. David MacMillan και τον Πρόεδρο της ΙΑΟΡΑ κ. Phil Boyer, στο πλαίσιο του 24ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της ΙAOPA, με θέμα «Γενική Αεροπορία», που πραγματοποιείται φέτος στη χώρα μας και έχει τεθεί υπό την αιγίδα του ΥΜΕ.
Μετά τη συνάντηση, ο κ. Χατζηδάκης, δήλωσε τα εξής:
«Συνάντησα σήμερα τον Γενικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας, David MacMillan και τον Πρόεδρο της Διεθνούς Οργάνωσης της IAOPA, Phil Boyer, στο πλαίσιο του παγκόσμιου συνεδρίου και της μεγάλης έκθεσης ICARUS AEROEXPO, που γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας και αφορά τη Γενική Αεροπορία της Νότιας Ευρώπης.Η Γενική Αεροπορία είναι κάτι πολύ πιο ενδιαφέρον από ό,τι φανταζόμαστε, όταν ακούμε τον όρο. Αφορά όλο τον κόσμο, που ασχολείται με τις πτήσεις, όλους τους ανθρώπους, που αγαπούν τα αεροπλάνα και ασχολούνται με αυτά σε επαγγελματική ή σε ερασιτεχνική βάση. Σε όλη την Ευρώπη έχουμε 5.000 αεροσκάφη, που ανήκουν σε αεροπορικές εταιρείες ενώ από την άλλη πλευρά υπάρχουν 50.000 αεροσκάφη μικρού και μεσαίου μεγέθους όπως τα εκπαιδευτικά, τα οποία εντάσσονται στην Γενική Αεροπορία. Αυτά τα αεροσκάφη και όσους ασχολούνται μαζί τους, μπορούμε να αξιοποιήσουμε, ως Ελλάδα, προκειμένου να ενισχύσουμε το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας. Και γι’ αυτό είμαστε σε συνεννόηση με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ώστε στα αεροδρόμιά μας να παρέχουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες και τις μεγαλύτερες δυνατές διευκολύνσεις.Διότι με αυτό τον τρόπο, δεν ενισχύουμε μόνο την εικόνα της χώρας μας, αλλά ενισχύουμε και τον τουρισμό μας. Μιλήσαμε λοιπόν για αυτά τα θέματα με τον κ. Βoyer αλλά και με τον κ. ΜacMillan, και πιο συγκεκριμένα για την προσαρμογή της Ελλάδας με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις αποφάσεις του Eurocontrol. Υπάρχουν κάποια θέματα προσαρμογής προς το Κοινοτικό Δίκαιο, στο πλαίσιο του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού, όπως η λειτουργική ανεξαρτησία της εποπτικής αρχής σε σχέση με την Πολιτική Αεροπορία, η οποία θα προχωρήσει. Συζητήσαμε επίσης και τη συμβολή της Ελλάδας στην ανάπτυξη διαφόρων Λειτουργικών Τμημάτων Εναέριων Χώρων τα FABs (Functional Airspace Block), όπως λέγονται, για την ταχύτερη κυκλοφορία των αεροπλάνων πάνω από τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο. Η Ελλάδα συμμετέχει σε ένα τέτοιο FAB, τo BLUE MED, στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, μέλη του οποίου είναι επίσης η Ιταλία, η Μάλτα και η Κύπρος. Στο πρόγραμμα μετέχουν επίσης η Τυνησία και η Αίγυπτος ως συνδεδεμένα μέλη (associated partners) και πρόσφατα η Αλβανία ως παρατηρήτρια χώρα. Η προσπάθεια, που γίνεται με αυτά τα FABs, είναι να μειωθούν οι καθυστερήσεις, να διευκολυνθεί η κυκλοφορία των αεροπλάνων και ιδιαίτερα σε τουριστικές περιόδους. Αυτό είναι παραπάνω από αναγκαίο.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχει αποδώσει αυτή η συνεργασία;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι σε εξέλιξη. Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωση ελήφθησαν τέσσερα χρόνια πριν. Υπάρχει μια περίοδος προσαρμογής, εμείς έχουμε προσαρμοστεί νομικά και ως χώρα συμμετέχουμε σε αυτή την περιφερειακή πρωτοβουλία. Άλλες χώρες συμμετέχουν σε αντίστοιχες περιφερειακές πρωτοβουλίες, ανάλογα και με την γεωγραφική τους θέση. Θα χρειαστεί ακόμη κάποιος χρόνος, πιστεύω ένα με δύο χρόνια, προκειμένου να είμαστε σε θέση να λειτουργήσουμε, διότι αντιλαμβάνεστε ότι θα χρειαστούν και κάποιες λειτουργικές προσαρμογές. Δεν είναι απλά και μόνο θέμα αποφάσεων, είναι θέμα συνεργασίας ανάμεσα στις Υπηρεσίες Πολιτικής Αεροπορίας όλων αυτών των κρατών. Ο στόχος είναι να διευκολύνεται η κίνηση των αεροπλάνων χωρίς περιττές καθυστερήσεις.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Αυτό θα είναι σε μόνιμη βάση;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σε μόνιμη βάση, όλο το χρόνο, ουσιαστικά κοινή εκμετάλλευση του εναέριου χώρου. Δήλωση του David MacMillan – Γενικού Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (EUROCONTROL): Αποτελεί ευκαιρία για την Ελλάδα η προώθηση της Γενικής Αεροπορίας. Η Ελλάδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ένα από τα σημαντικότερα μέλη του Eurocontrol, μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτό το υψηλό επίπεδο τουρισμού στα αεροδρόμιά της μέσα από τα αεροσκάφη και τους χειριστές της Γενικής Αεροπορίας. Συνεργαζόμαστε στενά με τις ελληνικές αρχές για την προσαρμογή με την Κοινοτική Νομοθεσία και έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος.
Δήλωση του Phil Boyer – Πρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης Γενικής Αεροπορίας IAOPA: Εκπροσωπώ 66 χώρες και μισό εκατομμύρια μέλη, που δεν εργάζονται σε εταιρείες τακτικών αερογραμμών ή στην πολεμική αεροπορία. Σήμερα εδώ, στο Παγκόσμιο Συνέδριο, βρίσκονται εκπρόσωποι 25 χωρών και συζητούν το θέμα της ανάπτυξης της Γενικής Αεροπορίας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο. Θεωρούμε δεδομένη τη συνεργασία με την Ελλάδα και ιδιαίτερα τον κ. Υπουργό. Έχουμε τις καλύτερες ενδείξεις και από πλευράς, τόσο της διεθνούς, όσο και της ελληνικής μας Ένωσης, μπορούμε να συμβάλουμε και να συνεργαστούμε για την καλύτερη και πλέον αποδοτική ανάπτυξη των 40 ελληνικών αεροδρομίων.
Από το Γραφείο Τύπου