Ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστής Χατζηδάκης,
Είχε σήμερα συνάντηση με τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) κ. Γ. Βαρδακαστάνη, τον Γενικό Γραμματέα
κ Αρ. Πανανό και την εμπειρογνώμονα σε θέματα προσβασιμότητας κα Μαρίλη Χριστοφή.
Στη συνάντηση παραβρέθηκε επίσης και ο πρόεδρος της Επιτροπής Προσβασιμότητας ΑμεΑ του ΥΜΕ κ. Γιάννης Θεοδωράκης.
Θέμα της συνάντησης ήταν η διασφάλιση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία στις υπηρεσίες και τους εποπτευόμενους φορείς του ΥΜΕ.
Μετά τη συνάντηση ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, δήλωσε:
“Η συνάντηση με το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας των Ατόμων με Αναπηρία, ήταν σε πολύ καλό κλίμα. Αλλά είπα στον Πρόεδρο, ότι δεν θα κριθούμε εμείς ως Υπουργείο από το κλίμα, αλλά από το έργο που θα κάνουμε στο επόμενο χρονικό διάστημα. Με τα αιτήματα της συνομοσπονδίας, δυστυχώς και για εμάς και για εκείνους, συμφωνούμε σχεδόν σε όλα. Και αυτό σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε πολλή δουλειά, που θα γίνει και μέσω της Επιτροπής Προσβασιμότητας του ΥΜΕ, υπό την προεδρεία του κ. Γ. Θεοδωράκη, ο οποίος ξέρει το πρόβλημα και από μέσα και από έξω. Θα δούμε τα αιτήματα και θα προσπαθήσουμε να βάλουμε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, για να υπάρχει και μια αυτοδέσμευση για την ικανοποίηση των αιτημάτων. Ένα ειδικότερο θέμα, που πρέπει να δούμε άμεσα έχει να κάνει με το ΕΣΠΑ, το Δ’ Κ.Π.Σ, όπου υπάρχει σαφής δέσμευση από το Κοινοτικό Δίκαιο, έτσι ώστε όλα τα έργα τα οποία εκτελούνται, να είναι προσβάσιμα από τα ΑμΕΑ. Εννοείται βεβαίως, ότι θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας.
Ο Πρόεδρος επίσης είχε την ιδέα, ότι θα πρέπει να υπάρξει εθνική νομοθεσία για την προσβασιμότητα, ένας νόμος που θα πρέπει να ρυθμίζει συνολικά τα θέματα της προσβασιμότητας των ΑμΕΑ, όπως συμβαίνει π.χ. στην Αμερική. Δεν είναι θέμα μόνο του δικού μας Υπουργείου, αλλά του δήλωσα, ότι θα συνηγορήσω προσωπικά και προς τον Πρωθυπουργό, έτσι ώστε η κυβέρνηση να προχωρήσει γρήγορα προς αυτή την κατεύθυνση.
Είναι ζήτημα ανθρωπιάς και πολιτισμού”.
Γ. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ (πρ. ΕΣΑΜΕΑ): Η συνάντηση έγινε όντως με τον Υπουργό και τους συνεργάτες του σε εξαιρετικό κλίμα. Άλλωστε με τον κ. Υπουργό έχουμε συνεργαστεί και στο παρελθόν στην Ε.Ε. , όταν αυτός ήταν Ευρωβουλευτής και εγώ ήμουν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ των ατόμων με αναπηρία. Αναφέρθηκε ήδη ο κ. Υπουργός στο ΕΣΠΑ και το κοινοτικό δίκαιο, για το οποίο έπαιξε σημαντικό ρόλο ο ίδιος, ως γενικός εισηγητής των κανονισμών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την πρόβλεψη της προσβασιμότητας ως υποχρεωτική στα χρηματοδοτούμενα έργα για την περίοδο 2007-2013. Είχαμε την ευκαιρία και εγώ και οι συνεργάτες μου να αναπτύξουμε στον Υπουργό τα πολύ σημαντικά και μείζονα θέματα στον τομέα της προσβασιμότητας που απασχολούν τα άτομα με αναπηρία σε όλους τους τομείς ευθύνης του ΥΜΕ είτε μιλάμε για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, είτε για τις επικοινωνίες, είτε για την κοινωνία της πληροφορίας.
Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και ικανοποιημένοι, που ο Υπουργός βρίσκει τις προτάσεις μας
για τη θέσπιση εθνικής νομοθεσίας δόκιμη και ώριμη, γιατί εμείς πιστεύουμε, ότι είναι ο μόνος δρόμος, ώστε με βήματα γοργά, σταθερά και σίγουρα η χώρα μας να αποκτήσει
πορεία και να αποκτήσει σταθερή πορεία στα θέματα της προσβασιμότητας. Ασφαλώς έχει να κάνει και με άλλα Υπουργεία. Όπως είπαμε στον κ. Υπουργό, θα συνεργαστούμε στενά μαζί του και με την Επιτροπή προσβασιμότητας του ΥΜΕ, στην οποία συμμετέχει εκπρόσωπός μας, αλλά και ως Συνομοσπονδία με τον Υπουργό και τις υπηρεσίες του, έτσι ώστε να πετύχουμε το βέλτιστο δυνατό. Υπάρχει ιστορία στη συνεργασία, η οποία είμαστε βέβαιοι, ότι θα έχει επίσης θετική εξέλιξη και κατάληξη εδώ, όπως είχε και στο επίπεδο το ευρωπαϊκό. Άλλωστε αυτό το Υπουργείο, έχει να αντιμετωπίσει θέματα καθημερινότητας των πολιτών σε πάρα πολλούς τομείς. Η επιτυχία του εγχειρήματος για καλύτερη προσβασιμότητα για τα ΑμΕΑ, είναι βέβαιο, ότι θα βελτιώσει και την καθημερινότητα των ΑμΕΑ και στην Αθήνα και το λεκανοπέδιο, αλλά επισημαίνω και στην υπόλοιπη Ελλάδα, η οποία δεν πρέπει να είναι ξεχασμένη Ελλάδα στα θέματα της προσβασιμότητας».