Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Συνάντηση ΥΠΑΝ με ΜΚΟ για το περιβάλλον.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης συναντήθηκε σήμερα με τους εκπροσώπους των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για το Περιβάλλον.


Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι κύριοι: Κωνσταντίνος
Μουσουρούλης, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ραφαήλ
Μωϋσής, Πρόεδρος
του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής, Ιωάννης
Οικονόμου, Γενικός Γραμματέας
Καταναλωτή
και
Εκπρόσωπος Τύπου
του Υπουργείου Ανάπτυξης, Δημήτρης Καραβέλας, Πρόεδρος WWF Ελλάς, Νίκος Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace, Νίκος Χρυσόγελος, Πρόεδρος Δ.Σ. του Δικτύου «Μεσόγειος SOS», Τάσος Κρομμύδας, Υπεύθυνος
για θέματα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του
Δικτύου «Μεσόγειος SOS», Γιάννης Μιχαήλ, Πρόεδρος και Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής της
Ελληνικής Εταιρείας
Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Γιάννης Παλαιοκρασσάς,
Γ΄ Αντιπρόεδρος και Αν. Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής της
Ελληνικής Εταιρείας
Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.


Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, μετά τη συνάντηση, δήλωσε:


«Μετά τις ανακοινώσεις που κάναμε την περασμένη βδομάδα για την τροποποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας και τη στροφή σε μια πιο πράσινη κατεύθυνση, είχα σήμερα μια συνάντηση με τέσσερις βασικές περιβαλλοντικές οργανώσεις: την Greenpeace, την WWF, την Ελληνική Εταιρεία για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό και τη Μεσόγειος SOS.


Συζητήσαμε τη συνεισφορά των Μη Κυβερνητικών αυτών Οργανώσεων στο μελλοντικό ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας. Από την πλευρά της κυβέρνησης, τόνισα ότι τους θέλουμε βασικούς συνομιλητές και ήδη στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης ανταλλάξαμε κάποιες πρώτες απόψεις και συμφωνήθηκε στο τέλος ότι άμεσα οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις θα συζητήσουν μεταξύ τους και θα καταθέσουν στην κυβέρνηση μια πρόταση, κοινό παρανομαστή, των θέσεων τους για το μελλοντικό ενεργειακό μίγμα της χώρας.


Είπαμε στη συνάντηση ότι δε φτάνει να συμφωνούμε μόνο σε τι λέμε “όχι”,
στην πυρηνική ενέργεια ή στο λιθάνθρακα, πρέπει να συμφωνήσουμε και σε τι λέμε “ναι”. Είπαμε, λοιπόν, πως και οι δυο πλευρές λέμε “ναι”
καταρχήν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και είπαμε ότι πρέπει να αυξήσουμε το βηματισμό μας για να προχωρήσουμε πιο γρήγορα στη μεγέθυνση μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα.


Σταθήκαμε, όμως, ιδιαίτερα και στο θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας, όπου μπορεί να γίνουν πολλά και σημαντικά βήματα. Πρώτα απ’ όλα, εμείς, από τη δική μας την πλευρά, προετοιμάζουμε δυο επί μέρους προγράμματα.


Το ένα πρόγραμμα αφορά στην εξοικονόμηση της ενέργειας στις κατοικίες. Εκεί πρέπει να τονίσω το εξής: θα έρθουν χρήματα από το ΚΠΣ και θα είμαστε, υποθέτω, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σε θέση να παρουσιάσουμε συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε να επιδοτήσουμε την αντικατάσταση καυστήρων και γενικότερα την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, προκειμένου να υπάρχει ενεργειακή εξοικονόμηση. Το κράτος θα συνεισφέρει με χρήματα στις πολυκατοικίες ή στις απλές κατοικίες, έτσι ώστε να υπάρξει ένα τέτοιο πρόγραμμα, το οποίο θα ωφελήσει, μεταξύ των άλλων και την κατασκευαστική βιομηχανία της χώρας, ιδιαίτερα σε αυτήν τη δύσκολη χρονιά και εδώ και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.


Το δεύτερο πρόγραμμα, το οποίο εμείς υιοθετούμε, μέσω του ΚΠΣ, θα είναι ένα πρόγραμμα με κουπόνια, τα οποία θα δοθούν στους ιδιοκτήτες κατοικιών, στα νοικοκυριά, για την απόσυρση παλαιών, ενεργοβόρων οικιακών συσκευών.

Και το ένα πρόγραμμα και το άλλο, ενδιαφέρει τους πολίτες.


Παράλληλα, συμφωνήσαμε ότι συζητώντας και με τη ΔΕΗ, θα πρέπει, χωρίς πολλές καθυστερήσεις, να υιοθετήσουμε, συνολικά, ένα πρόγραμμα κινήτρων και αντικινήτρων, προκειμένου να έχουμε εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας. Δηλαδή, η λογική είναι ότι όταν καις λιγότερο ρεύμα θα πληρώνεις και λιγότερο, εάν είσαι σπάταλος θα έχεις τον κίνδυνο να πληρώνεις και περισσότερο. Με αυτήν την πολιτική θέλουμε να περιορίσουμε την κατανάλωση ενέργειας, έτσι ώστε, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, να έχουμε πιο λογικά επίπεδα κατανάλωσης. Είναι μια πολιτική θετική για τη χώρα και θετική για την τσέπη του καταναλωτή.


Αυτά είναι σε γενικές γραμμές αυτά που συμφωνήσαμε σε σχέση με τον ενεργειακό σχεδιασμό.


Μιλήσαμε και για το θέμα της λεγόμενης βιώσιμης κατανάλωσης που αφορά πάλι στα νοικοκυριά και μεταξύ των άλλων, αφορά και στη διαχείριση των σκουπιδιών. Εμείς δε θέλουμε να μείνουμε μόνο στο επίπεδο των διαφημιστικών εκστρατειών, θέλουμε να υπάρχει, επίσης, ένα πλέγμα πολιτικής, ένα πλέγμα μέτρων στο συγκεκριμένο τομέα, προκειμένου και σε αυτό το επίπεδο να ακολουθήσουμε άλλες χώρες της Ευρώπης που δίνουν έμφαση, όχι μόνο στον τελικό κρίκο της αλυσίδας σε σχέση με τη διαχείριση των σκουπιδιών αλλά στον περιορισμό των σκουπιδιών, ήδη από τα νοικοκυριά.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, πάμε για τιμολόγια της ΔΕΗ, καλά γι’ αυτούς που δεν καίνε και κακά που καταναλώνουν πάρα πολύ ρεύμα.


ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αν όλοι εξοικονομήσουν ρεύμα θα έχουν όλοι εκπτώσεις.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, αυτός που καταναλώνει πολύ ρεύμα, περισσότερο απ’ όσο πρέπει, θα τύχει διαφορετικής μεταχείρισης από αυτόν που καίει λιγότερο;


ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν πάμε για αυξήσεις ρεύματος, θέλουμε να πάμε σε μειώσεις στα τιμολόγια. Η ΔΕΗ θα έχει κέρδος και η χώρα θα έχει κέρδος απ’ αυτήν την πολιτική. Προσπαθούμε, απλώς, να μη δούμε το θέμα θεωρητικά. Όπως έχει γίνει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, να έχουμε κίνητρα για να μειωθεί η κατανάλωση ρεύματος.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπόνους, δηλαδή,


ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, είναι ένα καλό νέο.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεδομένου ότι για να εφαρμοστεί αυτό το πρόγραμμα που λέτε, πρέπει να εγκατασταθούν χρονομετρητές στα σπίτια, υπάρχει πρόγραμμα για προμήθεια;


ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Από τη δική μας πλευρά υπάρχει ήδη σε εξέλιξη. Προετοιμασία ενός σχεδίου για την προώθηση της λεγόμενης τηλεμέτρησης, έτσι ώστε να υπάρχει όλο το πλέγμα μέτρων που χρειάζεται για να στηριχθεί μια τέτοια προσπάθεια. Δε θα γίνει αύριο το πρωί, αλλά η προσπάθεια ξεκινάει από τώρα. Είμαστε στη φάση που ξεκινά η προσπάθεια. Δε θα ανακαλύψουμε τον τροχό. Υπάρχει αυτό το πράγμα σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες και σε κάποιες περιπτώσεις, όταν υπήρχε θέμα, πριν από δυο-τρία χρόνια, κάποια καλοκαίρια, εφαρμόστηκε αυτό στη βιομηχανία, προκειμένου να υπάρξει περιορισμός κατανάλωσης.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχει καταστεί εφικτό, ωστόσο, να εφαρμοστεί το πιλοτικό πρόγραμμα στην περιοχή του Χαλανδρίου, των Βριλησσίων, της βόρειας…


ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Χωρίς καμιά αμφιβολία δεν είναι κάτι το οποίο είναι εύκολο, το οποίο μπορεί να γίνει χωρίς προγραμματισμό και χωρίς σχέδιο, αλλά εδώ είμαστε για να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, οι καυστήρες με τι θα αντικατασταθούν και στα κουπόνια που είπατε…


ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όταν θα σας παρουσιάσουμε τα προγράμματα τα επί μέρους, θα σας τα παρουσιάσουμε με όλες τους τις λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, απ’ ότι φαίνεται ο διαγωνισμός της ΔΕΗ για τη λιγνιτική μονάδα της Φλώρινας, μάλλον πάει προς να κηρυχθεί άγονος και θα έχουμε και μια καθυστέρηση…


ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα τα συζητήσετε με τη ΔΕΗ.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ερώτημά μου είναι αν υπάρχει θέμα ελλείμματος για εκείνη τη χρονική περίοδο, με δεδομένη αυτήν την καθυστέρηση.


ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, εμείς θεωρούμε ότι φέτος δε θα έχουμε έλλειμμα…


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το 2012 – ’13…


ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μα, η προσπάθεια μας, ακριβώς, για τον ενεργειακό σχεδιασμό είναι, εκτός των άλλων, για να αντιμετωπιστεί και το όποιο πιθανό έλλειμμα, μπορεί να προκύψει.




Μετάβαση στο περιεχόμενο