Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης σήμερα, Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009, είχε συνάντηση εργασίας στο ΥΠΑΝ με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου, τον Πρόεδρο, καθώς και μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Συγκεκριμένα, στη συνάντηση συμμετείχαν, από πλευράς του Υπουργείου Ανάπτυξης, οι κ.κ. Γιώργος Αναστασόπουλος – Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας, Φίλιππος Τσαλίδης – Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Γιάννης Οικονόμου – Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή και Εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΑΝ και ο κ. Ελευθέριος Σταυρόπουλος – Ειδικός Γραμματέας Ανταγωνιστικότητας. Από την πλευρά του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, συμμετείχαν οι κ.κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος – Πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φλέσσας – Αντιπρόεδρος Δ.Σ., Αναστάσιος Καλλιντσάντσης – Γενικός Γραμματέας Δ.Σ. και Φωκίων Δεληγιάννης, στέλεχος του ΣΕΒ.
Μετά τη συνάντηση ακολούθησαν δηλώσεις:
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν αφήσαμε σχεδόν τίποτα που να μην το συζητήσουμε με το ΣΕΒ!
Πραγματικά συζητήσαμε μια σειρά από ζητήματα. Μιλήσαμε για τη βιομηχανία και το νομοσχέδιο που προετοιμάζουμε για τις βιομηχανικές περιοχές για να μπει μια τάξη με σεβασμό στο περιβάλλον και στους χωροταξικούς κανόνες. Μιλήσαμε για το νομοσχέδιο που προτιθέμεθα να καταθέσουμε για τον Ανταγωνισμό, για την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Συζητήσαμε για τις πρωτοβουλίες που παίρνει η κυβέρνηση στον τομέα της πράσινης ενέργειας, γιατί και εκεί, όπως ξέρετε, ετοιμάζουμε ένα νομοσχέδιο για την αιολική ενέργεια, για τα μικρά υδροηλεκτρικά. Συζητήσαμε για τις δράσεις της ενεργειακής εξοικονόμησης και δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα που σχετίζονται με την έρευνα, την καινοτομία, την τεχνολογία. Την ανάγκη σύνδεσης της παραγωγής με την έρευνα. Σε αυτό και οι δύο πλευρές αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία και είπαμε ότι θα εργαστούμε και από εδώ και πέρα προκειμένου να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Δε μας ενδιαφέρει απλά και μόνο να έχουμε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ινστιτούτα, τα οποία απλώς θα δουλεύουν, αλλά θα είναι ξεκομμένα από την παραγωγή και τις επιχειρήσεις. Μας ενδιαφέρει οι δυο τομείς να’ ρθουν πιο κοντά, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, για να υπάρχουν και συγκεκριμένα αποτελέσματα. Επίσης, συμφωνήσαμε να υπογράψουμε ένα μνημόνιο -το οποίο είναι σχεδόν έτοιμο- για θέματα Καταναλωτή, ανάμεσα στο ΣΕΒ και στο Υπουργείο. Υποθέτω ότι ξέχασα κάποια πράγματα, γιατί είπαμε και άλλα, αλλά ο Πρόεδρος θα μιλήσει επ’ αυτών.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΕΒ: Εγώ θέλω να δώσω σημασία στο γεγονός ότι είχαμε μια πάρα πολύ εποικοδομητική συνεργασία, για όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την οικονομία μας. Κοινή μας ευθύνη, κοινό μας ενδιαφέρον είναι η τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, η τόνωση της ανάπτυξης και συζητήσαμε για όλα τα θέματα που αγγίζουν εκεί. Μιλήσαμε για προτάσεις, εκτιμήσαμε τις δράσεις που υπάρχουν μέχρι σήμερα. Νομίζω γενικά, οι καιροί απαιτούν απ’ όσους έχουν ρόλο και δημόσιο λόγο, τη συμμετοχή και όχι την αποχή και οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας δεν απέχουν από τις προκλήσεις, αντίθετα θέλουν να βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή της προσπάθειας για μεγαλύτερη ανάπτυξη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε ότι θα υπογράψετε ένα μνημόνιο για θέματα Καταναλωτή. Μπορείτε να μας δώσετε ένα περίγραμμα σε τι θα αφορά αυτό το μνημόνιο και ένα δεύτερο ερώτημα, υπάρχει ένα αίτημα του ΣΕΒ, στο θέμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, για το ό,τι θα πρέπει να συμμετάσχει εκπρόσωπος στην Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Αυτό το θέμα -στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει αν θυμάμαι καλά- το συζητήσατε; Βγάλατε κάποιες αποφάσεις; Ακούσατε το αίτημα, ενδεχομένως, των επιχειρηματιών;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δε μιλάμε για κάποιο αίτημα του ΣΕΒ. Υπάρχει τέτοια κατεύθυνση από το σύνολο των φορέων, όχι μόνο από το ΣΕΒ. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών κρατών, πρέπει να επιμείνουμε στην αρχική μας τοποθέτηση για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, χωρίς να υπάρχει, δηλαδή, εκπροσώπηση φορέων. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δε μας ενδιαφέρει να είναι μία Επιτροπή υψηλού κύρους, στην οποία θα υπάρχουν άνθρωποι που θα γνωρίζουν προφανέστατα και την αγορά. Όχι μόνο άνθρωποι που θα ξέρουν νομικά, αλλά άνθρωποι που θα ξέρουν και πώς λειτουργεί η αγορά, γιατί η λειτουργία της Επιτροπής αυτής είναι μία εξαιρετικά σύνθετη διαδικασία. Όσον αφορά στο Μνημόνιο για τον Καταναλωτή, θα το δείτε, όταν είμαστε έτοιμοι να το δημοσιοποιήσουμε. Δείχνει, πάντως, η υπογραφή αυτού του μνημονίου την καλή θέληση και των δύο πλευρών να συνεργαστούμε για τα θέματα της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της προστασίας του καταναλωτή, γιατί θεωρούμε ότι ανεξάρτητα από το αν είμαστε κυβέρνηση, αντιπολίτευση, επιχειρηματίες, εργαζόμενοι, είμαστε πάνω απ’ όλα Έλληνες και μας ενδιαφέρει η πρόοδος της πατρίδας μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο Μνημόνιο θα υπάρχουν και θέματα τιμολογιακής πολιτικής.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΕΒ: Όχι βέβαια.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι. Μα εκεί, υπάρχουν κανόνες με βάση το πώς λειτουργεί η αγορά, υπάρχουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και υπάρχουν και συγκεκριμένα αποτελέσματα, θέλω να πω. Γιατί και οι δυο πλευρές διαπιστώσαμε ότι, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, για μια σειρά από λόγους, οι μειώσεις σε τιμές διαφόρων προϊόντων είναι – μετρημένα, αποδεδειγμένα – πολύ περισσότερες από τις αυξήσεις. Και αυτό αντανακλάται και στον κρίσιμο τομέα των τροφίμων.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΕΒ: Στα θέματα του καταναλωτή, σίγουρα οι επιχειρήσεις και το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι στην ίδια πλευρά. Οι επιχειρήσεις είναι πάντα εκείνες που, επειδή εξαρτάται η ζωή τους από τον καταναλωτή, στον οποίον απευθύνονται, το μεγαλύτερο συμφέρον να είναι ενήμερος και να έχει τις δυνατότητες να διαλέγει. Αυτά τα ευρύτερα θέματα περιλαμβάνει το Μνημόνιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τότε, τι χρειάζεται το Μνημόνιο, εφόσον…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΕΒ: Δεσμεύει για περισσότερη συνεργασία σε τακτική βάση. Αυτό κάνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσουμε για τα κλιματιστικά κύριε Υπουργέ; Τι γίνεται με αυτό το θέμα;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Νομίζω πάει καλά η δράση. Έχει μεγάλη ανταπόκριση. Για την Αττική που φάνηκε ότι μπορεί να εξαντληθούν οι πόροι εγκρίθηκαν 5 ακόμη εκατομμύρια ευρώ, έτσι ώστε να συνεχιστεί ομαλά το Πρόγραμμα. Είχαμε δεσμευθεί ότι εάν υπάρχει θέμα εξάντλησης των πόρων, η πολιτεία είναι εδώ για να το αντιμετωπίσει. Στην Αθήνα, λοιπόν, επαναλαμβάνω που υπήρχε μεγαλύτερη ζήτηση, το αντιμετωπίσαμε με το συγκεκριμένο τρόπο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει εικόνα πόσα έχουν πουληθεί μέχρι τώρα;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Υπάρχει το πληροφοριακό σύστημα, το οποίο μπορείτε να το δείτε. Κάθε μέρα αλλάζουν τα στοιχεία. Συνεννοηθείτε με το Γενικό Γραμματέα.