Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΤHΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΗΣ «ΝΕΤ ΤV»: «ΟΥΔΕΙΣ ΑΝΑΜΑΡΤΗΤΟΣ» ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
ΣΤHΝ  ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΗΣ «ΝΕΤ ΤV»: «ΟΥΔΕΙΣ ΑΝΑΜΑΡΤΗΤΟΣ»
ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ
ΠΕΜΠΤΗ 8 ΜΑΪΟΥ 2008
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:
Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ
Α. ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ
Α. ΚΑΡΥΤΣΗΣ
Α. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ
Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας. Θα μπορούσα να σας πω, ότι απόψε έχω απέναντί μου έναν νέο πολιτικό, αν χώριζα το νέος από πολιτικός, κρατούσα το νέος και το πολιτικός το πήγαινα αλλού.
Ο Κωστής Χατζηδάκης έχει ήδη τρεις θητείες στην Ευρωβουλή. Θα μπορούσα να αποκαλύψω και την ηλικία σας, κ. Υπουργέ, γιατί είσαστε σε μια ηλικία που λέγεται η ηλικία σας.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: 43.
Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: 43.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Τρεις θητείες στην Ευρωβουλή και μερικούς μήνες στη Βουλή, ε;
Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Και μερικούς μήνες στη Βουλή και μερικούς μήνες στο Υπουργείο σας. Ελπίζω, ότι όταν θα τελειώσει η θητεία σας να υπάρχει το Υπουργείο σας.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Γιατί το λέτε αυτό;
Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Διότι σας παίρνουν τον ΟΤΕ, σας παίρνουν το Ταμιευτήριο, σας παίρνουν την Ολυμπιακή τι θα σας αφήσουν;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Οι Υπουργοί δεν έχουν δύναμη ανάλογα με το πόσες πολλές υπηρεσίες υπάγονται σ’ αυτούς. Η δύναμη των Υπουργών συνίσταται στο να συμβάλουν οι ίδιοι στο να προχωρούν μερικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος.
Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Σωστό είναι αυτό που λέτε.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Εγώ, λοιπόν, δεν θέλω να έχω πολλούς Οργανισμούς στο Υπουργείο …
Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Έχετε μπόλικους, έχετε τις ΔΕΚΟ.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Θέλω το Υπουργείο Μεταφορών να είναι, αν θέλετε, στην πρωτοπορία των μεταρρυθμίσεων που κάνει η Κυβέρνηση.
Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Έχετε μερικούς Οργανισμούς, όπως τον ΟΣΕ, που είναι τα τρένα που φύγανε, αλλά θα σας τα πω με τη σειρά.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ευχαρίστως.
Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Θα αρχίσω μαζί σας από το να με ενημερώσετε σήμερα, να μου κάνετε ρεπορτάζ, να έρθετε στη θέση μου και να μου πείτε, τι έγινε στη διυπουργική για τον ΟΤΕ, μια που δεν έχουμε εσωτερική πληροφόρηση.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Θα ήθελα και εσείς να έρθετε στη θέση μου για να καταλάβετε, ότι δεν μπορώ …
Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Πολύ θα το ήθελα, ειλικρινά σας το λέω.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Το φαντάζομαι. Να καταλάβετε ότι δεν μπορώ να σας τα πω όλα, με την έννοια, ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και δεν είναι και σκόπιμο και δεοντολογικό να αρχίσουμε να κάνουμε φύλλο και φτερό κάποιους όρους συμφωνίας, που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Αλλά εγώ θα προσπαθήσω να σας πω όσα περισσότερα μπορώ.
Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Είναι αυτό που σας κατηγορεί και η αντιπολίτευση πρέπει να σας πω, ότι αναγκάζονται να κάνουν εικοτολογίες και δεν έχουν, υπάρχει ένα κενό ενημέρωσης.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Δεν θα πω ότι με στεναχωρεί γιατί η αντιπολίτευση …
Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Δεν φοβόσαστε ότι θα δεχτείτε πυραύλους ως το τέλος, γι’ αυτό.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Δεν φοβόμαστε, γιατί ξέρουμε ότι σε κάθε περίπτωση θα το δεχτούμε. Εκεί είμαστε προετοιμασμένοι να απαντήσουμε. Ξέρετε, εδώ έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα, συμβαίνει το εξής στην Ελλάδα. Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα εκείνο το οποίο ακολουθεί το δρόμο της Ευρώπης και της κοινής λογικής, δεν κάνουμε πράγματα, αυτά που κάνουμε και τα θεωρούμε μεταρρυθμίσεις και είναι πράγματι, είναι κοινό κτήμα σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όχι στην Αριστερά, το Συνασπισμό και το ΚΚΕ που έχουν ένα μοντέλο που έχει καταρρεύσει οπουδήποτε έχει εφαρμοστεί και τελειώνω. Και το ΠΑΣΟΚ το οποίο όταν είναι στην Κυβέρνηση κάνει κάποια πράγματα προσπαθώντας να μιμηθεί εμάς με κακότεχνο τρόπο και όταν είναι στην αντιπολίτευση θυμάται …
Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Όχι μην το λέτε έτσι.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ότι δήθεν είναι Σοσιαλιστικό Κόμμα και μάλιστα ηρωικό.
Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Δεν μου έχετε απαντήσει ακόμη στο ερώτημά μου και το ερώτημά μου ήταν σαφές, τι έγινε σήμερα στη Διυπουργική;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Στη Διυπουργική ενημερώθηκαν οι δύο συνάδελφοι, ο κ. Φώλιας και η κα Πετραλιά, για τις διαπραγματεύσεις που έχουμε κάνει εμείς, ο κ. Αλογοσκούφης που είναι κατά βάση αρμόδιος και εγώ ως Υπουργός Μεταφορών παρακολουθώ και συμμετέχω στις διαπραγματεύσεις…
Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Που σημαίνει για να είναι η κα Πετραλιά, σημαίνει ότι έχουμε θέματα εργασιακά και ασφαλιστικά. Και για να είναι ο κ. Φώλιας σημαίνει να δούμε πόσο θα έχει λόγο η Ελλάδα στην περαιτέρω ανάπτυξη του ΟΤΕ. Αλλιώς δεν μπορώ να το καταλάβω.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Και αυτά, αλλά θα μπορείτε να το καταλάβετε και με άλλο τρόπο. Η διυπουργική Επιτροπή των αποκρατικοποιήσεων έχει συγκεκριμένη σύνθεση. Είναι ο Υπουργός Οικονομίας, ο Υπουργός Ανάπτυξης, ο Υπουργός Απασχόλησης και ο Υπουργός Μεταφορών. Επομένως αυτή ήταν η σύνθεση. Βεβαίως συζητήσαμε και τέτοια θέματα σαν κι αυτά που προαναφέρατε, προφανώς γιατί η προσπάθεια για τη συμφωνία μετόχων στον ΟΤΕ που θα οδηγήσει σ’ αυτό το ισορροπημένο αποτέλεσμα που εμείς θέλουμε να οδηγήσει, έχει πολλούς παράγοντες.
Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Μάλιστα. Να υπολογίζω, λοιπόν, ότι ένας από τους παράγοντες είναι η τιμή της μετοχής, γύρω στα 28,50 €.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Δεν θα σας πω. Αλλά η προσπάθεια που κάνουμε και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε είναι να είναι παραπάνω από την τιμή που εισέπραξε ή μη, η οποία ήδη ήταν αρκετά παραπάνω από την χρηματιστηριακή αξίας.
Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Ξέρετε, άκουσα τον κ. Αλογοσκούφη με μεγάλη προσοχή να λέει, ότι εις βάθος χρόνου θα μας δίνουν 5%. Πώς εγώ πίστευα ως τώρα …
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Δεν είπε έτσι. Επειδή πριν έρθω εδώ …
Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Θα με διορθώστε. Είπε ότι μπορεί να μειωθεί το ποσοστό μέχρι 5%.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Είπε, ότι ακόμα και αν ενδεχομένως πήγαινε το δημόσιο μέχρι και 5%, δεν είναι η πρόθεσή μας …
Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Δεν ήταν σαφές το κείμενο αυτό που λέτε τώρα, που διευκρινίζετε. Πέστε, λοιπόν.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ακόμα και αν, και σ’ αυτή την περίπτωση θα είχαμε δικαιώματα βέτο για κάποια σημαντικά θέματα εθνικής σημασίας, που έχουν να κάνουν με την εθνική ασφάλεια, που έχουν να κάνουν με αγορές, πωλήσεις, αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου, όλα αυτά που σήμερα περιλαμβάνονται στο άρθρο 10 του τελευταίου νόμου που πέρασε τις τροπολογίες για τον ΟΤΕ.
Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Πώς συμβαίνει και έχουμε τόσες πολλές παρανοήσεις, η κα Κατσέλη παρανοήθηκε απ’ ότι κατάλαβα;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Η κα Κατσέλη δεν είμαι εγώ αρμόδιος να την ερμηνεύσω, νομίζω ότι ακόμα και οι εφημερίδες του δικού της χώρου τοποθετήθηκαν στο θέμα και γράψανε ότι μπλέξανε οι γραμμές μας αναφερόμενοι το ότι μπλέξανε οι γραμμές του ΠΑΣΟΚ.
Είναι προφανές, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ένα πρόβλημα, το οποίο κι εγώ επιχείρησα προηγουμένως να περιγράψω λέγοντας, ότι κάθε φορά αλλάζει θέση ανάλογα με το αν είναι στην Κυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουν προβλήματα συντονισμού και ως αντιπολίτευση.
Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Υπουργέ μου βλέπω με μεγάλη μου χαρά, ότι είσαστε πρόθυμος να απαντάτε για το ΠΑΣΟΚ αλλά όχι για της Κυβερνήσεως.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Θα σας απαντήσω και για της Κυβέρνησης. Είμαι ειλικρινής όμως, ότι ακριβώς επειδή συνεχίζεται η διαπραγμάτευση δεν μπορώ να σας τα πω όλα.
Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Το αντιλαμβάνομαι αυτό που λέτε. Θα πέσει όμως τόσο χαμηλά το ποσοστό; Άμα πέσει τόσο χαμηλά το ποσοστό δεν θα μπορούμε να λέμε ούτε το όνομά μας μέσα στον ΟΤΕ.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Όχι δεν θα πέσει τόσο χαμηλά το ποσοστό. Επαναλαμβάνω όμως ότι ακόμα και αν πέσει θεωρητικά το ποσοστό σε ένα τέτοιο αριθμό που είπατε προηγουμένως εσείς, ακόμα και τότε θα είναι διασφαλισμένα τα συμφέροντα …
Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Πώς είναι δυνατόν;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Θα σας το πω αλλιώς όμως.
Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Θα μπορούμε να μιλάμε για συνδιοίκηση με 5%;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Για να το πάρουμε από την πλευρά αυτή …
Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Θα μιλάμε για συνδιοίκηση;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Θα σας πω.
Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Με το 5%;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Όχι, μα δεν θα πάμε στο 5%.
Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Πού λέει ο λόγος. Και με το 10% και με το 15%.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Η προσπάθεια που κάνουμε και πιστεύω ότι αυτό θα είναι τελικά η συμφωνία σε α΄ φάση είναι να έχουμε 25% και μία μετοχή εμείς, 25% και μία μετοχή η DEUTSCHE TELEΚOM. Δηλαδή θα ξεκινήσουμε από μια απόλυτη ισορροπία.
Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Ισομέρεια, μάλιστα.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Αλλά ακόμα και αν θέλετε και παρακάτω να πέσει το ποσοστό του δημοσίου, διότι για κάποιο λόγο αποφασίσει να πουλήσει κάποιο άλλο πακέτο -δεν θα σας πω μέχρι πιο ποσοστό, αλλά δεν κουβεντιάζουμε γι’ αυτό το ποσοστό που είπατε εσείς- και παρακάτω να πέσει το ποσοστό όσον αφορά τη διοίκηση δεν θα αλλάξουν πράγματα ως προς το μοντέλο διοίκησης, ακόμα και αν έχει ένα ποσοστό παραπάνω η DEUTSCHE TELEΚOM και χαμηλότερο το δημόσιο, μέχρι ενός ορίου. Αλλά δεν μπορώ να σας πω δημόσια τα όρια.
Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Εγώ δεν μ’ αρέσει η λέξη ξεπούλημα που χρησιμοποιούν οι πολιτικοί σας αντίπαλοι, δεν μ’ αρέσει η λέξη γενικά ξεπούλημα, δεν πιστεύω ότι υπάρχει Έλληνας που θέλει να ξεπουλήσει οτιδήποτε. Όμως θέλω να γυρίσω στο πρόγραμμά σας και να σας πω, ότι προεκλογικά μιλάγατε για στρατηγικό εταίρο. Και αναρωτιέμαι αν επιμένετε σ’ αυτό, ότι είναι στρατηγικός εταίρος η DEUTSCHE TELEΚOM αυτή τη στιγμή;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Επιμένω. Και να σας πω γιατί. Γιατί η συμφωνία στην πραγματικότητα θα προβλέπει όταν υπογραφή, ότι το καθημερινό management θα ανήκει στον Διευθύνοντα Σύμβουλο, ο οποίος θα προτείνεται από την πλευρά της DEUTSCHE TELEΚOM, αλλά θα είναι και της δικής μας αποδοχής και εν πάση περιπτώσει θα πρόκειται για έναν Έλληνα έτσι …
Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Ναι, καταλαβαίνω ότι συζητιούνται δύο ονόματα για την ώρα.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Στην αρχή δεν πρόκειται να αλλάξει ο συγκεκριμένος Διευθύνων Σύμβουλος …
Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Ο υπάρχων;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Απ’ όσο ξέρω τουλάχιστον, δεν μπορώ να μιλήσω με απόλυτη βεβαιότητα, γιατί …
Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Σωστά δεν μπορείτε να δεσμευτείτε. Ένα μεταβατικό στάδιο είναι το αντιλαμβάνομαι πλήρως.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Νομίζω, ότι είναι ένα πετυχημένος Manager και θα παραμείνει. Από εκεί και πέρα, σας είπα, ο Πρόεδρος θα είναι της δικής μας επιλογής, θα υπάρχει η ισορροπία στο διοικητικό Συμβούλιο. Και για κρίσιμα θέματα τα οποία κάποια απ’ αυτά σας προσδιόρισα, αλλά είναι πάρα πολλά, θα υπάρχει βέτο από την πλευρά της ελληνικής Κυβέρνησης.
Επομένως πρόκειται για ένα πάρα πολύ ισορροπημένο σχήμα. Να σας πω και κάτι άλλο;
Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Όχι, να σας πω κάτι άλλο εγώ. Θα βάλετε βέτο και στα τιμολόγια;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Στα τιμολόγια κα Παναγιωταρέα, να ξεκαθαρίσουμε, γιατί υπάρχει μία σύγχυση. Τόσο σ’ εμάς, όσο και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει μια συγκεκριμένη οδηγία, ένας συγκεκριμένος κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο οποίος εφαρμόζεται και από τον οποίον δεν μπορεί να ξεφύγουμε, που λέει το εξής.
Υπάρχει η αγορά τηλεπικοινωνιών, είναι απελευθερωμένη. Επειδή όμως είναι λίγες οι εταιρείες υπάρχουν ειδικοί ρυθμιστές. Δεν είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού, είναι οι εθνικοί ρυθμιστές, που στην περίπτωση της Ελλάδας είναι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείου.
Αυτή η Επιτροπή είναι αυτή που έχει και το τελικό κλειδί και που μπορεί να επιβάλει στις εταιρείες να χαμηλώσουν ή να ψηλώσουν αν θέλετε τις τιμές τους παρά τη δική τους τιμολογιακή πολιτική.
Αυτό συμβαίνει και σήμερα και προφανώς – προφανέστατα η Επιτροπή αυτή που διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο θα έχει την τελική ευθύνη. Και σήμερα ακόμα αν έχετε δει τους τελευταίους μήνες και χρόνια υπάρχουν πολλές φορές κάποιες διενέξεις -εντός ή εκτός εισαγωγικών- μεταξύ του ΟΤΕ και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών ακριβώς γιατί υπάρχει η διαφωνία ως προς την τιμολογιακή πολιτική.
Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Πέστε μου, όταν δύο μέρη συμφωνούν σε κάτι, φαντάζομαι ότι σας έχει φέρει η DEUTSCHE TELEΚOM ένα σχέδιο για το πώς θα αναπτυχθεί ο ΟΤΕ στα επόμενα χρόνια, γιατί δεν πάμε με τη βάρκα αρμενίζοντας και ό,τι βγάλει το κύμα;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ναι, θα σας πω. Δέχονται το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει συντάξει ο κ. Βουρλούμης, τους εκφράζει …
Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Α, το ήδη υπάρχον.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Και γι’ αυτό βλέπουν και θετικά τον κ. Βουρλούμη. Έχουν εμπειρία και μπορούν να εκτιμήσουν ποιοι είναι οι καλοί managers και ποιοι δεν είναι, ποιες είναι οι σοβαρές προσπάθειες και ποιες δεν είναι. Έχουν παράδοση εταιρείας για πάρα πολλά χρόνια, δεν είναι κάποιο μικρό μαγαζάκι με το οποίο αποφασίσαμε να συνεταιριστούμε, είναι ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός Τηλεπικοινωνιακός Οργανισμός και ο ΟΤΕ, να γίνει σαφές αυτό, την επομένη ημέρα θα είναι ο δικός μας ο ΟΤΕ, η Ελληνική Εταιρεία μέρος του μεγαλύτερου Τηλεπικοινωνιακού Δικτύου σε όλη την Ευρώπη. Δεν ξέρω αν αυτό είναι θετικό, στα δικά μου μάτια …
Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Δύο πράγματα έχω να παρατηρήσω, αφού το παίρνετε έτσι, δεν τους χρειαζόμαστε, αφού δεν έχουν σχέδιο και πλάνα ανάπτυξης, τι τους χρειαζόμαστε;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Θα σας πω, είναι εύλογη η παρατήρησή σας.
Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Η μία είναι αυτή η παρατήρηση που έχω να κάνω.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Να σας απαντήσω σ’ αυτή την παρατήρηση;
Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Παρακαλώ.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Τους χρειαζόμαστε, διότι παρά το ότι ο ΟΤΕ έχει κάνει βήματα τα τελευταία χρόνια η αγορά των Τηλεπικοινωνιών είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική, υπάρχουν συγχωνεύσεις, υπάρχουν μεταβολές συνεχείς και ο ΟΤΕ για να αντέξει, θα πρέπει να μπει σε ένα πολύ μεγάλο και ισχυρό πλοίο. Και τέτοιο πλοίο μπορεί να είναι το πλοίο της DEUTSCHE TELEΚOM.
Παράλληλα όμως μπορεί η DEUTSCHE TELEΚOM να φέρει τεχνογνωσία, να βοηθήσει στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του ΟΤΕ και να κάνει τον ΟΤΕ ακόμα πιο φιλικό στους καταναλωτές. Γιατί κάποιος πρέπει να τους σκεφτεί και αυτούς.
Όλες αυτές οι επιχειρήσεις δημόσιες και μη, υπάρχουν για να παρέχουν υπηρεσίες. Πόσες φορές γκρινιάζουμε ακόμα και σήμερα για τον ΟΤΕ, για τις καθυστερήσεις, για διάφορα πράγματα. Βεβαίως υπάρχει πρόοδος …
Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά, θα σας τα πω μετά σχετικά με τις υπηρεσίες, αλλά θέλω …
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Επειδή μου τα λένε και άλλες φορές, εγώ τα συνδέω για τη συγκεκριμένη περίπτωση, γιατί τα θυμόμαστε όποτε μας βολεύει. Οπότε δεν υπάρχει θέμα αποκρατικοποίησης γιατί πάνε κακά οι δημόσιες επιχειρήσεις και όποτε υπάρχει τα ξεχνάμε όλα αυτά.
Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Σήμερα όμως θέλω να σας πω, ότι ο ΟΤΕ δεν πήγαινε άσχημα. Είπατε για να είναι εταίρος κλπ., ο ΟΤΕ έτσι ή αλλιώς ήταν για μας ένα διπλωματικό εργαλείο πάρα πολύ σημαντικό για τη θέση μας στα Βαλκάνια με παρουσία στην Αλβανία, στα Σκόπια, στη Ρουμανία. Επομένως τι μου προσθέτετε μ’ αυτό που μου λέτε;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Μα θα εξακολουθήσουμε να την έχουμε, δεν θα την χάσουμε. Δηλαδή …
Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Γιατί πρέπει να το μοιραστούμε με τους Γερμανούς δεν καταλαβαίνω;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Μα γιατί σε λίγο καιρό ακόμα και οι επενδύσεις που έχουμε στα Βαλκάνια με τις αγορές που γίνονται, σας είπα, τις συγχωνεύσεις, τις αλλαγές στο χώρο των Τηλεπικοινωνιών θα μπορούσαν ακόμα και αυτές να κινδυνεύσουν. Θα μπορούσε κάποια στιγμή ο ΟΤΕ και στα Βαλκάνια να βρεθεί σε μια πάρα πολύ δύσκολη θέση.
Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Μάλιστα, το αντιλαμβάνομαι τι λέτε.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Δεν είναι δεδομένα τα πράγματα, ό,τι έχουμε εμείς τα κρατάμε και δεν αλλάζει.
Από κει και πέρα ο ΟΤΕ έχει ισχυροποιηθεί τα τελευταία χρόνια και έχει εκσυγχρονισθεί, μπορεί να ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο και να εκσυγχρονισθεί ακόμα περισσότερο  και αυτή είναι η επιδίωξή μας.
Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Με τους υπαλλήλους τι θα κάνετε;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Θα εξακολουθήσει να ισχύει ο ελληνικό νόμος, ο κανονισμός του προσωπικού του ΟΤΕ έχει περάσει από τη Βουλή, θα εξακολουθήσει να ισχύει και για όλα τα μείζονα θέματα θα υπάρχει διαβούλευση με την ελληνική κυβέρνηση. Να πω και κάτι: Ξέρετε, και στη Γερμανία και στη Γαλλία και σε άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης αλλά αυτές οι χώρες είναι τα βασικά παραδείγματα, υπάρχει παράδοση διαβούλευσης και καλής αν θέλετε συμπεριφοράς του management απέναντι στους εργαζομένους.
Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Άμα σας πω ότι αυτή η διαβούλευση ξεκινά απ’ το Μεταξά; Για να μην το πάτε στην Ευρώπη, σας το λέω για να μη νομίζετε ότι βρήκαμε την πυρίτιδα..
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Να σας το αλλιώς. Ας πούμε ότι είστε εργαζόμενη στον ΟΤΕ εσείς. Θα αισθανόσασταν πιο ευτυχής μ’ ένα fund μέσα στον Οργανισμό απ’ ό,τι με τον μεγαλύτερο τηλεπικοιν ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΤHΝ  ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΗΣ «ΝΕΤ ΤV»: «ΟΥΔΕΙΣ ΑΝΑΜΑΡΤΗΤΟΣ» ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ

 

ΠΕΜΠΤΗ 8 ΜΑΪΟΥ 2008

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ Α. ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ Α. ΚΑΡΥΤΣΗΣ Α. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥΓ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ 
Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας. Θα μπορούσα να σας πω, ότι απόψε έχω απέναντί μου έναν νέο πολιτικό, αν χώριζα το νέος από πολιτικός, κρατούσα το νέος και το πολιτικός το πήγαινα αλλού. Ο Κωστής Χατζηδάκης έχει ήδη τρεις θητείες στην Ευρωβουλή. Θα μπορούσα να αποκαλύψω και την ηλικία σας, κ. Υπουργέ, γιατί είσαστε σε μια ηλικία που λέγεται η ηλικία σας. Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: 43.Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: 43. Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Τρεις θητείες στην Ευρωβουλή και μερικούς μήνες στη Βουλή, ε;Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Και μερικούς μήνες στη Βουλή και μερικούς μήνες στο Υπουργείο σας. Ελπίζω, ότι όταν θα τελειώσει η θητεία σας να υπάρχει το Υπουργείο σας. Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Γιατί το λέτε αυτό; Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Διότι σας παίρνουν τον ΟΤΕ, σας παίρνουν το Ταμιευτήριο, σας παίρνουν την Ολυμπιακή τι θα σας αφήσουν; Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Οι Υπουργοί δεν έχουν δύναμη ανάλογα με το πόσες πολλές υπηρεσίες υπάγονται σ’ αυτούς. Η δύναμη των Υπουργών συνίσταται στο να συμβάλουν οι ίδιοι στο να προχωρούν μερικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Σωστό είναι αυτό που λέτε. Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Εγώ, λοιπόν, δεν θέλω να έχω πολλούς Οργανισμούς στο Υπουργείο …Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Έχετε μπόλικους, έχετε τις ΔΕΚΟ. Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Θέλω το Υπουργείο Μεταφορών να είναι, αν θέλετε, στην πρωτοπορία των μεταρρυθμίσεων που κάνει η Κυβέρνηση.Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Έχετε μερικούς Οργανισμούς, όπως τον ΟΣΕ, που είναι τα τρένα που φύγανε, αλλά θα σας τα πω με τη σειρά. Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ευχαρίστως. Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Θα αρχίσω μαζί σας από το να με ενημερώσετε σήμερα, να μου κάνετε ρεπορτάζ, να έρθετε στη θέση μου και να μου πείτε, τι έγινε στη διυπουργική για τον ΟΤΕ, μια που δεν έχουμε εσωτερική πληροφόρηση.Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Θα ήθελα και εσείς να έρθετε στη θέση μου για να καταλάβετε, ότι δεν μπορώ …Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Πολύ θα το ήθελα, ειλικρινά σας το λέω. Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Το φαντάζομαι. Να καταλάβετε ότι δεν μπορώ να σας τα πω όλα, με την έννοια, ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και δεν είναι και σκόπιμο και δεοντολογικό να αρχίσουμε να κάνουμε φύλλο και φτερό κάποιους όρους συμφωνίας, που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Αλλά εγώ θα προσπαθήσω να σας πω όσα περισσότερα μπορώ. Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Είναι αυτό που σας κατηγορεί και η αντιπολίτευση πρέπει να σας πω, ότι αναγκάζονται να κάνουν εικοτολογίες και δεν έχουν, υπάρχει ένα κενό ενημέρωσης.  Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Δεν θα πω ότι με στεναχωρεί γιατί η αντιπολίτευση …Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Δεν φοβόσαστε ότι θα δεχτείτε πυραύλους ως το τέλος, γι’ αυτό. Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Δεν φοβόμαστε, γιατί ξέρουμε ότι σε κάθε περίπτωση θα το δεχτούμε. Εκεί είμαστε προετοιμασμένοι να απαντήσουμε. Ξέρετε, εδώ έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα, συμβαίνει το εξής στην Ελλάδα. Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα εκείνο το οποίο ακολουθεί το δρόμο της Ευρώπης και της κοινής λογικής, δεν κάνουμε πράγματα, αυτά που κάνουμε και τα θεωρούμε μεταρρυθμίσεις και είναι πράγματι, είναι κοινό κτήμα σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όχι στην Αριστερά, το Συνασπισμό και το ΚΚΕ που έχουν ένα μοντέλο που έχει καταρρεύσει οπουδήποτε έχει εφαρμοστεί και τελειώνω. Και το ΠΑΣΟΚ το οποίο όταν είναι στην Κυβέρνηση κάνει κάποια πράγματα προσπαθώντας να μιμηθεί εμάς με κακότεχνο τρόπο και όταν είναι στην αντιπολίτευση θυμάται …Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Όχι μην το λέτε έτσι. Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ότι δήθεν είναι Σοσιαλιστικό Κόμμα και μάλιστα ηρωικό. Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Δεν μου έχετε απαντήσει ακόμη στο ερώτημά μου και το ερώτημά μου ήταν σαφές, τι έγινε σήμερα στη Διυπουργική; Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Στη Διυπουργική ενημερώθηκαν οι δύο συνάδελφοι, ο κ. Φώλιας και η κα Πετραλιά, για τις διαπραγματεύσεις που έχουμε κάνει εμείς, ο κ. Αλογοσκούφης που είναι κατά βάση αρμόδιος και εγώ ως Υπουργός Μεταφορών παρακολουθώ και συμμετέχω στις διαπραγματεύσεις…Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Που σημαίνει για να είναι η κα Πετραλιά, σημαίνει ότι έχουμε θέματα εργασιακά και ασφαλιστικά. Και για να είναι ο κ. Φώλιας σημαίνει να δούμε πόσο θα έχει λόγο η Ελλάδα στην περαιτέρω ανάπτυξη του ΟΤΕ. Αλλιώς δεν μπορώ να το καταλάβω.Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Και αυτά, αλλά θα μπορείτε να το καταλάβετε και με άλλο τρόπο. Η διυπουργική Επιτροπή των αποκρατικοποιήσεων έχει συγκεκριμένη σύνθεση. Είναι ο Υπουργός Οικονομίας, ο Υπουργός Ανάπτυξης, ο Υπουργός Απασχόλησης και ο Υπουργός Μεταφορών. Επομένως αυτή ήταν η σύνθεση. Βεβαίως συζητήσαμε και τέτοια θέματα σαν κι αυτά που προαναφέρατε, προφανώς γιατί η προσπάθεια για τη συμφωνία μετόχων στον ΟΤΕ που θα οδηγήσει σ’ αυτό το ισορροπημένο αποτέλεσμα που εμείς θέλουμε να οδηγήσει, έχει πολλούς παράγοντες. Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Μάλιστα. Να υπολογίζω, λοιπόν, ότι ένας από τους παράγοντες είναι η τιμή της μετοχής, γύρω στα 28,50 €.Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Δεν θα σας πω. Αλλά η προσπάθεια που κάνουμε και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε είναι να είναι παραπάνω από την τιμή που εισέπραξε ή μη, η οποία ήδη ήταν αρκετά παραπάνω από την χρηματιστηριακή αξίας. Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Ξέρετε, άκουσα τον κ. Αλογοσκούφη με μεγάλη προσοχή να λέει, ότι εις βάθος χρόνου θα μας δίνουν 5%. Πώς εγώ πίστευα ως τώρα …Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Δεν είπε έτσι. Επειδή πριν έρθω εδώ …Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Θα με διορθώστε. Είπε ότι μπορεί να μειωθεί το ποσοστό μέχρι 5%. Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Είπε, ότι ακόμα και αν ενδεχομένως πήγαινε το δημόσιο μέχρι και 5%, δεν είναι η πρόθεσή μας …Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Δεν ήταν σαφές το κείμενο αυτό που λέτε τώρα, που διευκρινίζετε. Πέστε, λοιπόν.Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ακόμα και αν, και σ’ αυτή την περίπτωση θα είχαμε δικαιώματα βέτο για κάποια σημαντικά θέματα εθνικής σημασίας, που έχουν να κάνουν με την εθνική ασφάλεια, που έχουν να κάνουν με αγορές, πωλήσεις, αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου, όλα αυτά που σήμερα περιλαμβάνονται στο άρθρο 10 του τελευταίου νόμου που πέρασε τις τροπολογίες για τον ΟΤΕ.Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Πώς συμβαίνει και έχουμε τόσες πολλές παρανοήσεις, η κα Κατσέλη παρανοήθηκε απ’ ότι κατάλαβα;Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Η κα Κατσέλη δεν είμαι εγώ αρμόδιος να την ερμηνεύσω, νομίζω ότι ακόμα και οι εφημερίδες του δικού της χώρου τοποθετήθηκαν στο θέμα και γράψανε ότι μπλέξανε οι γραμμές μας αναφερόμενοι το ότι μπλέξανε οι γραμμές του ΠΑΣΟΚ. Είναι προφανές, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ένα πρόβλημα, το οποίο κι εγώ επιχείρησα προηγουμένως να περιγράψω λέγοντας, ότι κάθε φορά αλλάζει θέση ανάλογα με το αν είναι στην Κυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουν προβλήματα συντονισμού και ως αντιπολίτευση.Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Υπουργέ μου βλέπω με μεγάλη μου χαρά, ότι είσαστε πρόθυμος να απαντάτε για το ΠΑΣΟΚ αλλά όχι για της Κυβερνήσεως. Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Θα σας απαντήσω και για της Κυβέρνησης. Είμαι ειλικρινής όμως, ότι ακριβώς επειδή συνεχίζεται η διαπραγμάτευση δεν μπορώ να σας τα πω όλα. Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Το αντιλαμβάνομαι αυτό που λέτε. Θα πέσει όμως τόσο χαμηλά το ποσοστό; Άμα πέσει τόσο χαμηλά το ποσοστό δεν θα μπορούμε να λέμε ούτε το όνομά μας μέσα στον ΟΤΕ.Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Όχι δεν θα πέσει τόσο χαμηλά το ποσοστό. Επαναλαμβάνω όμως ότι ακόμα και αν πέσει θεωρητικά το ποσοστό σε ένα τέτοιο αριθμό που είπατε προηγουμένως εσείς, ακόμα και τότε θα είναι διασφαλισμένα τα συμφέροντα …Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Πώς είναι δυνατόν;Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Θα σας το πω αλλιώς όμως. Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Θα μπορούμε να μιλάμε για συνδιοίκηση με 5%;Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Για να το πάρουμε από την πλευρά αυτή …Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Θα μιλάμε για συνδιοίκηση;Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Θα σας πω. Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Με το 5%;Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Όχι, μα δεν θα πάμε στο 5%.Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Πού λέει ο λόγος. Και με το 10% και με το 15%.Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Η προσπάθεια που κάνουμε και πιστεύω ότι αυτό θα είναι τελικά η συμφωνία σε α΄ φάση είναι να έχουμε 25% και μία μετοχή εμείς, 25% και μία μετοχή η DEUTSCHE TELEΚOM. Δηλαδή θα ξεκινήσουμε από μια απόλυτη ισορροπία. Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Ισομέρεια, μάλιστα.Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Αλλά ακόμα και αν θέλετε και παρακάτω να πέσει το ποσοστό του δημοσίου, διότι για κάποιο λόγο αποφασίσει να πουλήσει κάποιο άλλο πακέτο -δεν θα σας πω μέχρι πιο ποσοστό, αλλά δεν κουβεντιάζουμε γι’ αυτό το ποσοστό που είπατε εσείς- και παρακάτω να πέσει το ποσοστό όσον αφορά τη διοίκηση δεν θα αλλάξουν πράγματα ως προς το μοντέλο διοίκησης, ακόμα και αν έχει ένα ποσοστό παραπάνω η DEUTSCHE TELEΚOM και χαμηλότερο το δημόσιο, μέχρι ενός ορίου. Αλλά δεν μπορώ να σας πω δημόσια τα όρια. Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Εγώ δεν μ’ αρέσει η λέξη ξεπούλημα που χρησιμοποιούν οι πολιτικοί σας αντίπαλοι, δεν μ’ αρέσει η λέξη γενικά ξεπούλημα, δεν πιστεύω ότι υπάρχει Έλληνας που θέλει να ξεπουλήσει οτιδήποτε. Όμως θέλω να γυρίσω στο πρόγραμμά σας και να σας πω, ότι προεκλογικά μιλάγατε για στρατηγικό εταίρο. Και αναρωτιέμαι αν επιμένετε σ’ αυτό, ότι είναι στρατηγικός εταίρος η DEUTSCHE TELEΚOM αυτή τη στιγμή; Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Επιμένω. Και να σας πω γιατί. Γιατί η συμφωνία στην πραγματικότητα θα προβλέπει όταν υπογραφή, ότι το καθημερινό management θα ανήκει στον Διευθύνοντα Σύμβουλο, ο οποίος θα προτείνεται από την πλευρά της DEUTSCHE TELEΚOM, αλλά θα είναι και της δικής μας αποδοχής και εν πάση περιπτώσει θα πρόκειται για έναν Έλληνα έτσι …Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Ναι, καταλαβαίνω ότι συζητιούνται δύο ονόματα για την ώρα.Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Στην αρχή δεν πρόκειται να αλλάξει ο συγκεκριμένος Διευθύνων Σύμβουλος …Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Ο υπάρχων; Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Απ’ όσο ξέρω τουλάχιστον, δεν μπορώ να μιλήσω με απόλυτη βεβαιότητα, γιατί …Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Σωστά δεν μπορείτε να δεσμευτείτε. Ένα μεταβατικό στάδιο είναι το αντιλαμβάνομαι πλήρως. Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Νομίζω, ότι είναι ένα πετυχημένος Manager και θα παραμείνει. Από εκεί και πέρα, σας είπα, ο Πρόεδρος θα είναι της δικής μας επιλογής, θα υπάρχει η ισορροπία στο διοικητικό Συμβούλιο. Και για κρίσιμα θέματα τα οποία κάποια απ’ αυτά σας προσδιόρισα, αλλά είναι πάρα πολλά, θα υπάρχει βέτο από την πλευρά της ελληνικής Κυβέρνησης.  Επομένως πρόκειται για ένα πάρα πολύ ισορροπημένο σχήμα. Να σας πω και κάτι άλλο; Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Όχι, να σας πω κάτι άλλο εγώ. Θα βάλετε βέτο και στα τιμολόγια; Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Στα τιμολόγια κα Παναγιωταρέα, να ξεκαθαρίσουμε, γιατί υπάρχει μία σύγχυση. Τόσο σ’ εμάς, όσο και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει μια συγκεκριμένη οδηγία, ένας συγκεκριμένος κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο οποίος εφαρμόζεται και από τον οποίον δεν μπορεί να ξεφύγουμε, που λέει το εξής.  Υπάρχει η αγορά τηλεπικοινωνιών, είναι απελευθερωμένη. Επειδή όμως είναι λίγες οι εταιρείες υπάρχουν ειδικοί ρυθμιστές. Δεν είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού, είναι οι εθνικοί ρυθμιστές, που στην περίπτωση της Ελλάδας είναι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείου. Αυτή η Επιτροπή είναι αυτή που έχει και το τελικό κλειδί και που μπορεί να επιβάλει στις εταιρείες να χαμηλώσουν ή να ψηλώσουν αν θέλετε τις τιμές τους παρά τη δική τους τιμολογιακή πολιτική.  Αυτό συμβαίνει και σήμερα και προφανώς – προφανέστατα η Επιτροπή αυτή που διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο θα έχει την τελική ευθύνη. Και σήμερα ακόμα αν έχετε δει τους τελευταίους μήνες και χρόνια υπάρχουν πολλές φορές κάποιες διενέξεις -εντός ή εκτός εισαγωγικών- μεταξύ του ΟΤΕ και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών ακριβώς γιατί υπάρχει η διαφωνία ως προς την τιμολογιακή πολιτική. Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Πέστε μου, όταν δύο μέρη συμφωνούν σε κάτι, φαντάζομαι ότι σας έχει φέρει η DEUTSCHE TELEΚOM ένα σχέδιο για το πώς θα αναπτυχθεί ο ΟΤΕ στα επόμενα χρόνια, γιατί δεν πάμε με τη βάρκα αρμενίζοντας και ό,τι βγάλει το κύμα; Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ναι, θα σας πω. Δέχονται το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει συντάξει ο κ. Βουρλούμης, τους εκφράζει …Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Α, το ήδη υπάρχον.Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Και γι’ αυτό βλέπουν και θετικά τον κ. Βουρλούμη. Έχουν εμπειρία και μπορούν να εκτιμήσουν ποιοι είναι οι καλοί managers και ποιοι δεν είναι, ποιες είναι οι σοβαρές προσπάθειες και ποιες δεν είναι. Έχουν παράδοση εταιρείας για πάρα πολλά χρόνια, δεν είναι κάποιο μικρό μαγαζάκι με το οποίο αποφασίσαμε να συνεταιριστούμε, είναι ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός Τηλεπικοινωνιακός Οργανισμός και ο ΟΤΕ, να γίνει σαφές αυτό, την επομένη ημέρα θα είναι ο δικός μας ο ΟΤΕ, η Ελληνική Εταιρεία μέρος του μεγαλύτερου Τηλεπικοινωνιακού Δικτύου σε όλη την Ευρώπη. Δεν ξέρω αν αυτό είναι θετικό, στα δικά μου μάτια …Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Δύο πράγματα έχω να παρατηρήσω, αφού το παίρνετε έτσι, δεν τους χρειαζόμαστε, αφού δεν έχουν σχέδιο και πλάνα ανάπτυξης, τι τους χρειαζόμαστε; Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Θα σας πω, είναι εύλογη η παρατήρησή σας. Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Η μία είναι αυτή η παρατήρηση που έχω να κάνω. Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Να σας απαντήσω σ’ αυτή την παρατήρηση;Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Παρακαλώ. Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Τους χρειαζόμαστε, διότι παρά το ότι ο ΟΤΕ έχει κάνει βήματα τα τελευταία χρόνια η αγορά των Τηλεπικοινωνιών είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική, υπάρχουν συγχωνεύσεις, υπάρχουν μεταβολές συνεχείς και ο ΟΤΕ για να αντέξει, θα πρέπει να μπει σε ένα πολύ μεγάλο και ισχυρό πλοίο. Και τέτοιο πλοίο μπορεί να είναι το πλοίο της DEUTSCHE TELEΚOM.  Παράλληλα όμως μπορεί η DEUTSCHE TELEΚOM να φέρει τεχνογνωσία, να βοηθήσει στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του ΟΤΕ και να κάνει τον ΟΤΕ ακόμα πιο φιλικό στους καταναλωτές. Γιατί κάποιος πρέπει να τους σκεφτεί και αυτούς.  Όλες αυτές οι επιχειρήσεις δημόσιες και μη, υπάρχουν για να παρέχουν υπηρεσίες. Πόσες φορές γκρινιάζουμε ακόμα και σήμερα για τον ΟΤΕ, για τις καθυστερήσεις, για διάφορα πράγματα. Βεβαίως υπάρχει πρόοδος …Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά, θα σας τα πω μετά σχετικά με τις υπηρεσίες, αλλά θέλω …Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Επειδή μου τα λένε και άλλες φορές, εγώ τα συνδέω για τη συγκεκριμένη περίπτωση, γιατί τα θυμόμαστε όποτε μας βολεύει. Οπότε δεν υπάρχει θέμα αποκρατικοποίησης γιατί πάνε κακά οι δημόσιες επιχειρήσεις και όποτε υπάρχει τα ξεχνάμε όλα αυτά. Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Σήμερα όμως θέλω να σας πω, ότι ο ΟΤΕ δεν πήγαινε άσχημα. Είπατε για να είναι εταίρος κλπ., ο ΟΤΕ έτσι ή αλλιώς ήταν για μας ένα διπλωματικό εργαλείο πάρα πολύ σημαντικό για τη θέση μας στα Βαλκάνια με παρουσία στην Αλβανία, στα Σκόπια, στη Ρουμανία. Επομένως τι μου προσθέτετε μ’ αυτό που μου λέτε;Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Μα θα εξακολουθήσουμε να την έχουμε, δεν θα την χάσουμε. Δηλαδή …Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Γιατί πρέπει να το μοιραστούμε με τους Γερμανούς δεν καταλαβαίνω; Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Μα γιατί σε λίγο καιρό ακόμα και οι επενδύσεις που έχουμε στα Βαλκάνια με τις αγορές που γίνονται, σας είπα, τις συγχωνεύσεις, τις αλλαγές στο χώρο των Τηλεπικοινωνιών θα μπορούσαν ακόμα και αυτές να κινδυνεύσουν. Θα μπορούσε κάποια στιγμή ο ΟΤΕ και στα Βαλκάνια να βρεθεί σε μια πάρα πολύ δύσκολη θέση. Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Μάλιστα, το αντιλαμβάνομαι τι λέτε. Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Δεν είναι δεδομένα τα πράγματα, ό,τι έχουμε εμείς τα κρατάμε και δεν αλλάζει.  Από κει και πέρα ο ΟΤΕ έχει ισχυροποιηθεί τα τελευταία χρόνια και έχει εκσυγχρονισθεί, μπορεί να ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο και να εκσυγχρονισθεί ακόμα περισσότερο  και αυτή είναι η επιδίωξή μας. Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Με τους υπαλλήλους τι θα κάνετε; Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Θα εξακολουθήσει να ισχύει ο ελληνικό νόμος, ο κανονισμός του προσωπικού του ΟΤΕ έχει περάσει από τη Βουλή, θα εξακολουθήσει να ισχύει και για όλα τα μείζονα θέματα θα υπάρχει διαβούλευση με την ελληνική κυβέρνηση. Να πω και κάτι: Ξέρετε, και στη Γερμανία και στη Γαλλία και σε άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης αλλά αυτές οι χώρες είναι τα βασικά παραδείγματα, υπάρχει παράδοση διαβούλευσης και καλής αν θέλετε συμπεριφοράς του management απέναντι στους εργαζομένους. Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Άμα σας πω ότι αυτή η διαβούλευση ξεκινά απ’ το Μεταξά; Για να μην το πάτε στην Ευρώπη, σας το λέω για να μη νομίζετε ότι βρήκαμε την πυρίτιδα.. Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Να σας το αλλιώς. Ας πούμε ότι είστε εργαζόμενη στον ΟΤΕ εσείς. Θα αισθανόσασταν πιο ευτυχής μ’ ένα fund μέσα στον Οργανισμό απ’ ό,τι με τον μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό Οργανισμό; Εγώ αν ήμουν εργαζόμενος θα αισθανόμουν πάντως πιο σίγουρος… Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Υπήρχε εγγύηση του Δημοσίου, μη μου το λέτε έτσι.. Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Μα γιατί το λέτε;Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Μα γιατί είναι αλήθεια. Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Σας είπα, ο νόμος θα ισχύσει, η εργασιακή νομοθεσία προφανώς της Ελλάδας αυτονόητα θα ισχύσει και οι εργαζόμενοι μόνο καλύτερες μέρες έχουν να περιμένουν. Συμμετέχοντας οι εργαζόμενοι σ’ έναν Οργανισμό ο οποίος έχει αυτά τα χαρακτηριστικά και που έρχεται ο μεγαλύτερος επενδυτής κι ο πιο αξιόπιστος ο οποίος υπάρχει αυτή την ώρα στην Ευρώπη. Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Να δούμε τι είπαν οι συνδικαλιστές, για να δούμε πόσο ευτυχείς είναι.. Προβολή ρεπορτάζΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η είσοδος της DEUTSCHE TELEΚOM στον ΟΤΕ και η εκχώρηση του management βρίσκει κάθετα αντίθετους τους εργαζομένους στον Οργανισμό,  που έχουν ήδη ξεκινήσει απεργιακές κινητοποιήσεις, όπως τονίζει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον ΟΤΕ κ. Κούτρας:κ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Ο ΟΤΕ πρέπει να έχει ελληνικό management. Το ελληνικό management είναι αυτό που έχει φέρει τον ΟΤΕ στο σημείο αυτό που έχει έρθει, δηλαδή να είναι η πρώτη εταιρεία τηλεπικοινωνιών στη νοτιοανατολική Ευρώπη. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παράλληλα πιστεύουν ότι θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες για τους καταναλωτές. κ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Σε βάθος χρόνου η DEUTSCHE TELEΚOM θα κατέχει τις τηλεπικοινωνίες από την Βόρεια Θάλασσα μέχρι και τη Μεσόγειο. Ως εκ τούτου, καμία Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών δεν θα μπορεί να διαμορφώνει ποσοστρεφείς τιμές, θα είναι ένα ευρωπαϊκό μονοπώλιο. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει όμως άλλη εναλλακτική λύση ανάπτυξης του ΟΤΕ; κ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Εμείς υποστηρίζουμε, εμείς επιμένουμε και το έχουμε αποδείξει στην πράξη, το αποδείξαμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες με το να έχουμε μια εταιρεία αυτού του μεγέθους, αυτού του βεληνεκούς. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ο ΟΤΕ να παραδοθεί σε ξένους επενδυτές. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από την πλευρά των εργαζομένων εκκρεμούν τα εξής ρωτήματα: κ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Κύριε Υπουργέ, τα δυο τελευταία χρόνια είχαμε δυο νόμους όσον αφορά τη μετοχική σύνθεση του Οργανισμού, της επιχείρησης. Ο ένας επέτρεπε να μπουν μέσα επενδυτές κι ο άλλος αποτρέπει να μπουν μέσα επενδυτές. Θεωρείτε αυτό ότι είναι τηλεπικοινωνιακή πολιτική; Είστε ευχαριστημένος; Οι εργαζόμενοι δεν μετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ. Μετέχουν όμως άτομα τα οποία είναι και μέλη Διοικητικού Συμβουλίου της ΜΙG.  Τι έχετε να πείτε γι αυτό; Υπάρχει εσωτερική πληροφόρηση; Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Εγώ δε θα πω τίποτα, θα περιμένω ν’ απαντήσετε στον κ. Κούτρα. Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Θα ξεκινήσω απ’ το τελευταίο.Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Την εσωτερική πληροφόρηση, που είναι και θέμα ήθους. Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Αναφέρεται, μου  το έχουν πει κατ’ ιδίαν, σ’ ένα συγκεκριμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου το οποίο ήταν τα τελευταία 10 χρόνια στον ΟΤΕ απ’ όσο τουλάχιστον έχω ελέγξει εγώ. Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Εννοείτε πριν εμφανιστεί ο κ. Βγενόπουλος.. Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Και πάντως εμείς από την αρχή, μια και λέγονται όλα αυτά για τη MIG, εγώ ξέρετε τον κ. Βγενόπουλο τον έχω δει μια φορά στη ζωή μου, όταν τον είδαμε μαζί με τον κ. Αλογοσκούφη και του είπαμε ότι «μέχρι εδώ». Από την αρχή είχαμε ξεκαθαρίσει, και ο κ. Αλογοσκούφης και εγώ ότι δεν θέλουμε κάποιο fund μέσα στον Οργανισμό, να έχει αυτό τον ιδιαίτερο ρόλο που ήθελε ο κ. Βγενόπουλος.. Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Δεν μας διέψευσε η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα για τον κ. Βγενόπουλο ή κάνω λάθος; Για το 20% του πλαφόν που είπατε.. Εσείς ξέρετε καλύτερα από μένα για την Ευρωπαϊκή Ένωση με τρεις θητείες. Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ακόμα και αν δεχθούμε αυτό το οποίο λέτε, το βέβαιοι είναι ότι ο νόμος λειτούργησε.. Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Τι να το δεχθείτε; Έτσι είναι. Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ο νόμος λειτούργησε και εξανάγκασε τον κ. Βγενόπουλο να πουλήσει και επίσης απ’ αυτά που σας είπα προηγουμένως, συνάγεται ότι οι Γερμανοί είναι έτοιμοι να δεχθούν ουσιώδεις ρυθμίσεις αυτού του νόμου. Δηλαδή ακόμα και αν τελικώς υποτεθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμείνει και ακόμα και αν τελικώς οδηγηθούμε θεωρητικά σε μια τροποποίηση του νόμου, στη συμφωνία μετόχων τα βασικά σημεία της διατάξεως αυτής που λειτούργησε, σας είπα, και οδήγησε τον κ. Βγενόπουλο εκεί που τον οδήγησε, θα υπάρχουν. Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Μπορείτε να με εξαναγκάσετε κι εμένα να έχω υπερκέρδη σας παρακαλώ; Γιατί αυτό μου λέτε. Τον εξαναγκάσετε να έχει υπερκέρδη. Καταπληκτικό.. Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ήθελε, απ’ ό,τι εμείς εικάζαμε, να έχει έναν πολύ ευρύτερο ρόλο. Και εδώ θέλω να πάω και να το συνδέσω και μ’ αυτά που είπε ο κ. Κούτρας: Ας υποθέσουμε ότι δεν κάνουμε τίποτα και λέμε, καλά είμαστε εδώ που καθόμαστε. Τι μπορεί να συμβεί σήμερα, ή τι θα μπορούσε να συμβεί αν είχε και το Δημόσιο το 33% ή 34%, πόσο είχε, επί ΠΑΣΟΚ, το 34% που είχε επί ΠΑΣΟΚ: Μπορεί ο κ. Βγενόπουλος ακόμα και με το νόμο αυτό να βγει ακόμα έναν κ. Βγενόπουλο και να βρουν κι ένα fund που έχει 10% και μια μετοχή, οι τρεις αυτοί παίρνουν το 51% ή αν θέλετε μιλάει ο κ. Βγενόπουλος με κάποιους μετόχους και μαζεύει από την αγορά και το ελληνικό Δημόσιο, επαναλαμβάνω, και με το ΠΑΣΟΚ και με το καθεστώς που είχαμε επί ΠΑΣΟΚ χάνει το management, χάνει τα πάντα. Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Καλά Υπουργέ μου, χρειαζόταν ένας Βγενόπουλος για να βρεθεί ένας εταίρος όπως είναι η DEUTSCHE TELEΚOM; Χάθηκε η Ελλάδα; Δεν έχει αξιοπιστία η Ελλάδα; Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Θα σας πω: Το 2006 είχε γίνει μια προσπάθεια και προς την πλευρά των Γερμανών και προς την πλευρά των Ισπανών. Τότε λόγω των καταστάσεων που επικρατούσαν στην αγορά, δεν υπήρξε τελικά ενδιαφέρον και το πράγμα δεν προχώρησε. Τώρα προχωρεί και εμείς, όντας ένα κεντροδεξιό κόμμα, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να υποστηρίξουμε αυτή τη θέση. Το αντίθετο, θεωρούμε όπως σας είπα προηγουμένως ότι εκσυγχρονίζει τον Οργανισμό και θεωρούμε ότι κάνουμε πράγματα τα οποία σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αυτονόητα. Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Πριν από πολλά χρόνια. Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Όχι, και τώρα. Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Όχι, έχουν γίνει πριν πολλά χρόνια. Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Στην Ουγγαρία υπάρχει σοσιαλιστική κυβέρνηση που συμμετέχει μαζί με τον κ. Παπανδρέου στη Σοσιαλιστική Διεθνή.  Κατά σύμπτωση είναι η ίδια εταιρεία, η DEUTSCHE TELEΚOM έχει αν δεν απατώμαι το 60% του Οργανισμού και προφανώς και το management.Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Νομίζω συμφωνώ μαζί σας, η  DEUTSCHE TELEΚOM θα γίνει το μονοπώλιο της Ευρώπης. Συμφωνώ μαζί σας. Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Όχι, ακούστε, είναι ένας μεγάλος Οργανισμός αλλά εμείς θα είμαστε μέρος αυτού του Οργανισμού.. Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει να περάσουν οι οικονομίες όλης της Ευρώπης σε γερμανικά χέρια; Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Μα δε θα περάσουν, προσέξτε, υπάρχουν συγχωνεύσεις, αυτή είναι η τάση και στις Τράπεζες και στης τηλεπικοινωνίες, αυτή είναι η τάση παγκοσμίως. Άλλο ήθελα να πω, ότι εμείς αν παραμέναμε απαθείς, κινδυνεύαμε εκ των πραγμάτων να χάσουμε και το management και τ’ αυγά και τα πασχάλια, ενώ μ’ αυτή τη συμφωνία που κάνουμε, το Δημόσιο έχει ισχυρή παρουσία, έχει δικαιώματα βέτο και παράλληλα έχουμε τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό τηλεπικοινωνιακό Οργανισμό μέσα στον ΟΤΕ που μπορεί να τον εκσυγχρονίσει τον ΟΤΕ και να τον κάνει πιο φιλικό στους καταναλωτές.  Επομένως η συμφωνία ακόμα κι από την πλευρά αν θέλετε των κρατικιστών, μόνο θετικά μπορεί ν’ αντιμετωπισθεί διότι σήμερα έτσι όπως ήταν ο ΟΤΕ κι έτσι όπως τον είχε προχωρήσει το ΠΑΣΟΚ, θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να χαθούν τα πάντα, ενώ με τη συμφωνία όπως την προωθούμε, κατοχυρώνουμε τα συμφέροντα του Δημοσίου και παράλληλα εκσυγχρονίζουμε τον Οργανισμό.Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Θα σας κάνω μια ερώτηση που δεν τη συνηθίζω, γιατί δε μιλάω συναισθηματικά στις πολιτικές μου εκπομπές, αλλά αναρωτιέμαι, θ’ ακούω στο μέλλον το όνομα ΟΤΕ ή θ’ ακούω D-Telecom;Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Θα το ακούτε. Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Το D-Telecom; Έχει συμφωνηθεί το όνομα; Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Κατ’ αρχήν σε σχέση με την εταιρεία είναι ολοφάνερο ότι θα λέγεται ΟΤΕ Α.Ε. και COSMOTE Α.Ε. Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Το εμπορικό.. Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Σε σχέση με τα υπόλοιπα θέματα θα περιμένετε να γίνει η συμφωνία, η κυβέρνηση πάντως έχει κάνει ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να γίνει και επίσης θέλω να ξεκαθαρίσω ότι και οι Γερμανοί μη νομίζετε ότι είναι αφελείς και δεν καταλαβαίνουν τι είναι ισχυρό επικοινωνιακά και επομένως και οικονομικά στην Ελλάδα για να κάνουν κάτι αφελές. Και αυτό θέλω να πω και σε σχέση με τις τιμές.  Είπε ο Πρόεδρος, ο κ. Κούτρας, ότι η ΕΕΤ δεν θα μπορεί να ελέγχει διότι θα είναι ένας μεγάλος Οργανισμός. Αυτό είναι τελείως λάθος διότι προφανώς και η ΕΕΤ και οι άλλοι εθνικοί ρυθμιστές σε όλες τις χώρες της Ευρώπης είναι υποχρεωμένοι να ελέγχουν και αν δεν ελέγχουν τους ελέγχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Το 1/3 των εμπορικών πελατών του έχει χάσει τα τελευταία χρόνια ο ΟΤΕ. Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Γι αυτό θέλουμε λοιπόν ν’ ανακόψουμε τέτοιου είδους πορείες, διότι η αγορά απελευθερώθηκε και εκτός από τον ΟΤΕ υπάρχουν και άλλοι παίκτες οι οποίοι προσπαθούν να πάρουν μερίδιο της αγοράς. Δεν συμβαίνει αυτό που συνέβαινε πριν από 10 χρόνια. Και παρά τις προσπάθειες  εκσυγχρονισμού που έχουμε κάνει, υπάρχουν αυτές οι πιέσεις. Ας υποθέσουμε όμως, σε σχέση με την τιμολογιακή πολιτική, ότι ο manager είναι τρελός και αποφασίζει ν’ αυξήσει τις τιμές. Εκείνοι που θα συμβεί ξέρετε τι θα είναι; Θα φύγουν οι πελάτες από τον ΟΤΕ, δεν είναι μονοπώλιο πια ο ΟΤΕ και θα πάνε στους εναλλακτικούς παρόχους. Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Ξέρετε τι δυσκολίες κάνουν για να πάνε στους εναλλακτικούς παρόχους; Μένουν τρεις μήνες χωρίς τηλέφωνα.. Εκεί έχετε ευθύνη. Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Εντάξει, αλλά ακόμα κι αν δεν υπήρχε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, δεν μπορεί να φανταστεί κανείς ότι ένας σοβαρός Οργανισμός θ’ αρχίσει ν’ αυξάνει τις τιμές του αλόγιστα διότι προφανώς οι πελάτες θα θυμηθούν την παλιά και γνωστή ελληνική παροιμία, ότι «είναι κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια». ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Φίλες και φίλοι μια ερώτηση έχει μείνει ακόμη ώστε να κλείσω το θέμα του ΟΤΕ που θα μας εκπλήξει φαντάζομαι τις επόμενες μέρες, κοντή γιορτή θα είναι. Μια και δεν έχετε ενημερώσει ακόμη τη Βουλή κάτι προσπαθήσαμε να κάνουμε εμείς απόψε μαζί σας. Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Δε θα σας εκπλήξει, γιατί σας έχουμε πει, ο κ. Αλογοσκούφης κι εγώ, αρκετά πράγματα από τη συμφωνία, αλλά δεν μπορούμε να προχωρήσουμε παραπέρα. Στη Βουλή έχει γίνει συζήτηση ήδη, αύριο θα απαντήσει ο κ. Αλογοσκούφης σε σχετική ερώτηση πάλι για μια ακόμη φορά στο συγκεκριμένο θέμα και προφανώς δεν σκοπεύουμε να παρακάμψουμε.. Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Επομένως σε αυτό θα απαντήσετε και για τα περί απιστίας που είπε χτες ο κ. Γιώργος Παπανδρέου στη Βουλή; Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Κυρία Παναγιωταρέα, σε μερικούς μήνες κανένας δε θα το θυμάται αυτό που είπε ο κ. Παπανδρέου, όπως δε θα το θυμόταν αν το έλεγα κι εγώ. Αυτό που θα θυμάται ο κόσμος είναι τη μεταρρύθμιση που κάνουμε στον ΟΤΕ. Αυτό θα αλλάξει τον ΟΤΕ, θα τον κάνει πιο σύγχρονο και πιο φιλικό στους καταναλωτές και γι αυτό επενδύουμε σε αυτό. Τα υπόλοιπα θα είναι μια φασαρία που θα κρατήσει μερικές μέρες. Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Η Ολυμπιακή δε φαίνεται να κρατάει μερικές μέρες πάντως. Αυτό το πράγμα παρόλο που το κρατάμε, το κρατάμε επίτηδες φαντάζομαι ώστε να αυτοδιαλυθεί, κάνει ότι μπορεί για να κρατηθεί στον αέρα. Είχατε δηλώσει ότι “μέσα στο 2008”, βλέπω εδώ τη δημοσίευσή σας μόλις είχατε αναλάβει, “θα υπάρξει λύση για την Ολυμπιακή”. Είμαστε στο Μάιο, θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα; Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Έχουμε ακόμα εφτά μήνες. Θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα. Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Υπουργέ μου έχετε δίκιο, έχουμε εφτά μήνες και περάσανε είκοσι χρόνια. Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, για να έχουν περάσει τόσοι μήνες χωρίς να έχουμε ακόμα καταλήξει, σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις που κάνουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σκληρές, είναι και δύσκολες. Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Θα μου λύσετε μια απορία απόψε. Βλέπω ο Μπερλουσκόνι, οφείλω να πω ότι έχει μαυρίσει πιο πολύ τα μαλλιά του από τις άλλες φορές που τον είδαμε στην τηλεόραση, φαίνεται επειδή είναι καινούριος τώρα πάλι. Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Εσείς οι γυναίκες τα ξέρετε καλύτερα αυτά. Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Ναι, εμείς αυτά παρατηρούμε. Βλέπουμε λοιπόν ότι ο Μπερλουσκόνι είπε κάτι πάρα πολύ σημαντικό, είπε ότι “δε θα πουληθεί η Alitalia και θα την κρατικοποιήσει πάλι” και θα τη χρηματοδοτήσει δηλαδή με κρατικά χρήματα.  Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Όχι, όχι. Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Μια στιγμή Υπουργέ. Εάν λοιπόν ο Μπερλουσκόνι μπορεί και της δίνει της Alitalia κρατικά χρήματα και την κρατάει, εμείς γιατί πρέπει να καταδικαστούμε γι αυτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Με ενδιαφέρον κατ΄ αρχήν παρατηρώ ότι ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας ο νεοεκλεγείς και παλαιότερος έχει αποκτήσει ξαφνικά τόσους θαυμαστές στο χώρο της ελληνικής Κεντροαριστεράς. Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Ένα λεπτό, δε φαντάζομαι να περιμένετε ότι τον θαυμάζω. Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Όχι, δεν είπα εγώ ότι εσείς ανήκετε στο χώρο της Κεντροαριστεράς, για τους Πολιτικούς λέω. Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Έτσι που μου το είπατε έτσι μου φάνηκε. Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Λέω λοιπόν ότι πρώτη φορά αυτός ο άνθρωπος απέκτησε οπαδούς στην Ελλάδα.Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Μα η δήλωσή του ήταν..Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Από κει και πέρα θέλω να σας υπενθυμίσω και το ξέρουν όσοι ασχολούνται με τις αεροπορικές μεταφορές και με τις μεταφορές συνολικότερα, ότι η προσπάθεια που κάνει.. Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Εγώ πάντως θαυμάζω την πυγμή του γι αυτό το θέμα, έτσι; Να σας θαυμάσω κι εσάς δηλαδή. Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Μα να σας πω, εμάς τόσα χρόνια τι μας κατηγορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι κάνουμε; Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Ότι δίνουμε χρήματα στην Ολυμπιακή. Ωραία. Αυτός το δηλώνει κιόλας. Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Αυτό που μας κατηγορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι κάνουμε ήρθε πρώτη φορά ο Μπερλουσκόνι και το κάνει. Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Να το πει ανοιχτά. Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Επομένως αν κάποιος προσεχώρησε στη θεωρία του αλλουνού, στο γήπεδο του αλλουνού, ήταν οι Ιταλοί στο δικό μας. Λοιπόν τι παραπάνω να κάνουμε, πως να προσχωρήσουμε εμείς στο δικό τους; Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Εμείς καταδικαστήκαμε. Αυτός μπορεί; Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Δεν είναι συγκρίσιμα τα μεγέθη, διότι κατ΄ αρχήν στην Alitalia το κράτος έχει μόνο το 49% και η προσπάθεια που έκανε ο Πρόντι μαζί με τους πρώην κομμουνιστές και τα λοιπά και συνεχίζει τώρα ο Μπερλουσκόνι, άσχετα με τις απειλές προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι να πουλήσει το σύνολο της συμμετοχής του κράτους. Το σύνολο. Αυτό προσπαθούσε και η Ιταλική Κεντροαριστερά και προσπαθεί και η Ιταλική Κεντροδεξιά. Αυτό είναι, να το καταλάβουμε. Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Δηλαδή Υπουργέ μου για να καταλάβω, τι λέει ο Μπερλουσκόνι; Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Απλώς έχουν δυσκολία να το πουλήσουν. Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Και το κάνει δηλαδή θελκτικό λέγοντας ότι “θα βάλω λεφτά εγώ στην Alitalia”; Δεν το καταλαβαίνω.Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Εκείνο που συμβαίνει είναι ότι είχε πρόβλημα ρευστότητος, δεν είχε λεφτά για μερικούς μήνες η Alitalia..Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Η Air France και η KLM δεν είχε κάνει μια προσφορά τώρα πρόσφατα για να αγοράσουν την Alitalia; Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ωραία, αλλά δε συμφώνησαν. Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Δεν το απέρριψαν; Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Το απέρριψαν, αλλά γιατί δεν ήθελαν με τους όρους που πρότεινε η KLM και η Air France να προχωρήσουν. Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Άμα θέλει να την ξεφορτωθεί όπως είπατε; Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Αποχώρησαν μόνοι τους οι άνθρωποι της Air France, διότι έκαναν κάποιες προτάσεις, αντέδρασαν τα Ιταλικά Συνδικάτα και τα λοιπά κι όταν είδαν ένα κλίμα εξαιρετικά αρνητικό είπαν χαίρεται. Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Θα ήθελα να σας πω επειδή έχω ταξιδέψει με την Alitalia, η Ολυμπιακή είναι παρασάγγες ανώτερη από την Alitalia. Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Μα δε σας είπα εγώ ότι το μοντέλο μου είναι η Alitalia, είναι μια προβληματική εταιρεία. Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Καθ’ όλα. Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Αλλά έχω την εντύπωση ότι όποιος ισχυρίζεται ότι “η Ολυμπιακή δεν είναι προβληματική εταιρεία”, το επόμενο πράγμα το οποίο θα ισχυριστεί είναι ότι η γη είναι επίπεδη και το μεθεπόμενο ότι ο ήλιος βγαίνει από τη δύση. Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Υπουργέ μου, δε νομίζω να υπάρχει εταιρεία που να έχει κυνηγηθεί περισσότερο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο η Ολυμπιακή. Και δε νομίζω να υπάρχει άλλη εταιρεία στην Ελλάδα που να μην την έχουν εκμεταλλευτεί τα κόμματα ποικιλοτρόπως όσο την Ολυμπιακή. Μα της χρωστάμε, μα έχουν βάλει τα σόγια τους όλοι μέσα, από τους συνδικαλιστές, μέχρι τους πάντες, μα έχουν κάνει τα τέρατα, έχουν ασελγήσει άναντες στην Ολυμπιακή. Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Χαίρομαι που το λέτε, γιατί τους τελευταίους μήνες άρχισα να πιστεύω ότι τα έχω κάνει εγώ, στους τέσσερις πέντε μήνες που είμαι Υπουργός. Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Σας παρακαλώ, θα ήταν και παράλογο. Αυτή

Μετάβαση στο περιεχόμενο